Vybavujeme kuchyni aneb základní kousky a co se ještě může hodit

Domov, Kuchyně, Kuchyňské vybavení, Vybavujeme, Zařizujeme

Uvařit si oblíbený oběd, nachystat dobrou večeři, upéct bábovku nebo připravit chutnou svačinku nemůžeme, pokud nebudeme mít kuchyni vybavenou alespoň těmi základními spotřebiči a pomůckami. Jedině poté se může naše kuchyně stát královstvím, které nezklame žádného kuchaře, či kuchařku.

Pokud zrovna zařizujeme naši první vlastní kuchyni, je jistě nutné mít k tomuto účelu přichystán nemalý finanční obnos. Pravdou je, že když ji vybavíme nejen kvalitním nábytkem a spotřebiči, ale i kvalitním kuchyňským náčiním, bude nám vše zmíněné sloužit dobře a dlouho.

kuchyně
Kuchyně

V tomto článku jsme pro vás sepsali několik rad, kterých je dobré se držet v případě zařizování právě nové kuchyně. V první části pro vás máme pár tipů na vlastní uspořádání vybavení. Ve druhé vám představíme, co tvoří základ každé praktické kuchyně, a v části poslední poradíme pár příkladů, jak si ji můžeme ještě vylepšit, abychom si chvíle vaření a pečení více užili.

USPOŘÁDÁNÍ

To, jak velký prostor máme určený pro kuchyni v našem bytě, či domě, hraje zásadní roli při jejím vybavování nejen nábytkem, ale i kuchyňskými spotřebiči a dalším kuchyňským vybavením.

V malých kuchyních, které najdeme zejména v bytech, je nutné myslet na to, aby byl účelně využit každý čtvereční centimetr. Budeme tak hledat různá chytrá a úsporná řešení v podobě praktických úložných prostorů, či vestavných spotřebičů menších rozměrů.

Daleko méně svázaní budeme v prostorné a vzdušné kuchyni, které jsou dnes budovány v rodinných domech nebo velkých bytech. Ty nejen, že poskytují možnost vybudování velkých pracovních ploch a pořízení mnoha domácích spotřebičů, ale bývají často spojeny i s jídelnou, ve které nechybí velký stůl a jídelní židle, a někdy tvoří jeden prostor i s obývacím pokojem.

Celé plánování rozmístění jednotlivých pracovních ploch a nábytku, dřezu a všech kuchyňských spotřebičů, za nás často vyřeší různé kuchyňské sestavy, které si můžeme vybrat podle velikosti prostoru pro budoucí kuchyni. Nabídka je dnes už velmi široký, takže je možné vybírat z mnoha různých tvarových řešení, stylů i materiálů.

Další možností je pak nechat si kuchyni vyrobit na mír a získat takovou, která bude přesně podle našich představ. V tomto případě je však nutné počítat s vyšší výrobní cenou. Když však využijeme služeb zkušeného a zejména dobře hodnoceného truhláře, vyšší finanční náklady se nám vrátí na často velmi praktických řešeních, dokonale využitého prostoru a chytrých vychytávkách.

Nejdůležitější v každé kuchyni je promyslet umístění tří věcí – dřezu, sporáku a lednice. To jsou totiž nejpoužívanější místa v kuchyni. Společně tvoří takzvaný pracovní trojúhelní, který by v ideálním případě měl mít obvod stran maximálně 8 m. Samotný pohyb po kuchyni při vaření v tak bude nejefektivnější. Současně by hlavní pracovní plocha měla být umístěna mezi dřezem a sporákem nebo varnou deskou.

Velmi důležité je i konečné umístění veškerého kuchyňského vybavení. Hlavní zásadou je, aby to nejvíce využívané bylo vždy po ruce. Tedy vařečky, nože, naběračky a podobné, v zásuvkách pod pracovní deskou v blízkosti varné desky, stejně tak jako nejpoužívanější hrnce. To, co používáme méně často, umístíme do nižších zásuvek nebo vzdálenějších skříněk.

moderní kuchyně
Základní vybavení

ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ

V případě, že už máme kuchyni vybavenou nábytkem, přicházejí na řadu základní kuchyňské spotřebiče, bez kterých by to nešlo. V následující části jsme pro vás sestavili seznam toho nejzákladnějšího vybavení, které prostě nesmí chybět v žádné kuchyni.

Základní požadavky na vybavení kuchyně se můžou lišit, zejména s ohledem na náš životní styl. Jiná kuchyně bude ta, ve které vládne amatérský kuchař, který si čas zde strávený užívá a toho, který se převážně stravuje v restauracích, nebo si jídlo z nich přináší v krabičkách domů. I takoví jedinci se však čas od času do vlastního vaření pustí.

kuchyně
To nejnutnější na vaření

Co nutně potřebujeme na vaření

Níže najdete základní vybavení, které nutně potřebujeme, pokud se rozhodneme v naší nové kuchyni, alespoň občas vařit.

SPORÁK nebo VARNÁ DESKA a VESTAVNÁ TROUBA
Stěžejním spotřebičem každé kuchyně je bezpochyby sporák, který je tvořen spojením vařiče a trouby v jednom spotřebiči. Toto tradiční řešení má mnoho svých zastánců, ale v současnosti je stále oblíbenější kombinace varné desky a vestavné trouby. Pro malé kuchyně a třeba i kuchyně na chalupách a chatách je možné pořídit prostorově úsporné vařiče a malé elektrické trouby.

LEDNICE a MRAZÁK
Lednice je druhým nejdůležitějším spotřebičem, kvalitní skladování potravin v nízké teplotě nijak jinak nenahradíme. Při výběru tak bereme ohled zejména na její rozměry, které musí odpovídat velikosti kuchyně. Pořídit ji můžeme v kombinaci s mrazákem nebo koupit mrazák zvlášť.

DŘEZ
Kvalitní a zejména dostatečně velký dřez nemůže také v žádné kuchyni chybět. Vybírat můžeme z různých materiálů, rozměrů i řešení. Důraz bychom měli klást zejména na jeho dostatečnou hloubku, aby při umývání nádobí zbytečně nestříkala voda do okolního prostoru. Samozřejmostí by měla být i kvalitní kuchyňská baterie.

SADA NÁDOBÍ NA VAŘENÍ
Aby bylo možné vůbec něco v naší nové kuchyni uvařit, musíme mít alespoň základní sadu nádobí. Základem by měl být střední hrnec o objemu 2,5 – 3 l, k němu jeden velký hrnec a jeden menší. Nezapomínejme na pokličky.

PÁNEV
K hrncům pořiďme ještě alespoň jednu pánev, postačí průměr 26 – 28 cm. Při vybírání volme vždy tu s nepřilnavým povrchem a radši hlubší, Ta má totiž daleko univerzálnější použití a mimo přípravy masa v ní můžeme dělat i například různé omáčky.

nová kuchyně
Kuchyňské náčiní

KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ
Nejrůznější kuchyňské náčiní také nesmí chybět. Mezi to nejzákladnější patří vařečka, obracečka, naběračka, stěrka, metlička, palička na maso, cedník, struhadlo, lis na česnek, otvírák na konzervy, lahve i

, škrabka na zeleninu a nálevka. Některé z nich můžeme pořídit i v sadách, jiné zakoupit jednotlivě.

SADA NOŽŮ
S jedním nožem si v nouzi při vaření také jistě poradíme, ale lepší je vlastnit alespoň základní sadu nožů, která obsahuje jeden univerzální nůž, loupací nůž, nůž na maso, nůž na ovoce a zeleninu a nakonec nůž na pečivo.

KRÁJÍCÍ DESKA – PRKÉNKO
I když lze při krájení využít i talíř, daleko lepší je mít krájecí prkénko. V ideálním případě tři kusy, jedno určené na maso, druhé na krájení ovoce a zeleniny a to poslední na pečivo.

MÍSY, MISKY a DÓZY
Někdo může považovat mísu za postradatelnou, ale pravdou je, že pokud bude součástí výbavy naší kuchyně, uvidíte, že její frekvence využívání bude poměrně velká. Ať už na smíchání ingrediencí při vaření, či pečení, tak i na případné uchování potravin do lednice. Doporučujeme pořídit minimálně ve dvou velikostech, ideálně sadu tří misek.
Vhod přijdou i nějaké dózy na uschování potravin, či zbytků jídla do lednice. Vždy je lepší uchovávat jídlo v lednici v uzavíratelných obalech, zamezí se přístupu vzduchu a potraviny tak vydrží déle čerstvé.

ODMĚRKY nebo KUCHYŇSKÁ VÁHA
Velkými pomocníka jak při vaření, tak při pečení jsou nejrůznější odměrky. Pokud ale chceme suroviny odměřovat co nejpřesněji, pořiďme si za tímto účelem kvalitní kuchyňskou váhu.

jídelna
Servírovací nádobí

SADA SERVÍROVACÍHO NÁDOBÍ
Ke stolování potřebujeme alespoň základní servírovací sadu nádobí. Její velikost pořizujeme podle počtu strávníků. Pro každého člena domácnosti bychom tak měli mít jeden hluboký talíř, jeden mělký talíř, dezertní talířek a misku. Nezapomínáme ani na dostatečný počet hrnečků, menších i větších skleniček a v případě, že si rádi pochutnáme občas na vínu, nezapomínáme ani na skleničky na ně určené.

SADA PŘÍBORŮ
Sady příborů se prodávají v různých designech, nejčastěji v sadách lžic, nožů, vidliček a dezertních lžiček, po šesti kusech od každého. Opět platí, že velikost sady se odvíjí od počtu členů domácnosti. Navíc se hodí mít alespoň dva sety, pro hosty.

MIXÉR
Mixér je po sporáku a lednici třetím spotřebičem, bez kterého si často vaření i pečení nedovedeme představit. Základní je vybavení metličkami, ale je možné jej pořídit jako 2v1 ve spojení s mixérem ponorným. Tato kombinace je velmi výhodná a v jednom spotřebiči získáme víceúčelového pomocníka.

RYCHLOVARNÁ KONVICE
Rychlovarná konvice je dalším ceněným pomocníkem v kuchyni. Ať už máme chuť na čaj nebo si rádi pochutnáme na ranní kávě, díky rychlovarné konvici budeme mít horkou vodu v okamžiku. Můžeme vybírat z různých provedení i barevných kombinací a třeba si pořídit nějaký originální kousek, ať už v moderním nebo třeba retro vzhledu.

MIKROVLNNÁ TROUBA
Pro ty co si rádi nosí domů jídlo v krabičkách z oblíbených restaurací je téměř neocenitelná mikrovlnná trouba. Ta však nesouží pouze k ohřívání jídel. Pokud se s ní naučíme jídlo i vařit, zjistíme, že dokáže podstatně šetřit nejen čas, ale i spotřebovanou energii.

ODPADKOVÝ KOŠ
Veškerý odpad z kuchyně musíme samozřejmě někam vyhodit. Ideálně se snažíme odpad třídit a pořídíme si za tímto účelem několik odpadkových košů. Koš na papír, koš na plasty, koš na směsný odpad a uzavíratelnou nádobu na kompostovatelné zbytky z kuchyně. Pokud máme na zahradě kompostér, bude možné zbytky z kuchyně efektivně zpracovat.

nová kuchyně
To nejnutnější na pečení

Co nutně potřebujeme na pečení

Pokud rádi v kuchyni i občas něco pečeme, níže jsme pro vás sepsali základní a tedy nepostradatelné pomůcky na pečení. Troubu již máme, takže stačí pořídit už jen několik drobností a můžeme se směle pustit do pečení.

PLECH, PEKÁČ, ZAPÉKACÍ MÍSA a FORMY NA PEČENÍ
Mělké plechy na pečení bývají součástí trouby, ale na pečení masa se nám bude hodit i hlubší pekáč nebo zapékací mísa. Hlubší plech využijeme i při pečení oblíbené lité buchty, či řezu, kdo miluje bábovky, nezapomene ani na bábovkovou formu. Kdo rád peče rychlé muffinky nezapomene ani na muffinový plech.

VÁL, VÁLEČEK
Nejen na pečení vánočního cukroví, ale i na celou řadu slaných i sladkých receptů využijeme vál s válečkem. Klasikou jsou ty vyrobené ze dřeva, ale můžeme pořídit i moderní, silikonové varianty.

jídelní koutek
Textil v kuchyni

KUCHYŇSKÝ TEXTIL

Textil má i v kuchyni nezastupitelnou roli. Nejde jen o praktické věci, ale i o dekorace, které každou kuchyni zútulní, ať už je samostatná, s jídelním barem nebo spojená s jídelním koutem, či jídelnou. Pomocí nich můžeme do kuchyně promítnout i náš osobní styl.

UTĚRKY
Mít po ruce bavlněnou kuchyňskou utěrku je důležité téměř pro každého kuchaře, či kuchařku. Vybírat můžeme z klasických jednobarevných, pruhovaných nebo kostkovaných, ale k dostání je i celá řada různě vzorovaných. Díky barevnému sladění kuchyňských utěrek s dalším kuchyňským textilem a doplňky, můžeme naši kuchyň velmi snadno barevně sladit.

ZÁSTĚRA
Někomu může připadat, že zástěru nosí v kuchyni jen babičky, ale není tomu tak. Zástěra je čím dál častějším prvkem v mnoha kuchyních. Díky široké nabídce zajímavých střihů i vzorů, tak může být i vhodným a často s radostí přijatým dárkem.

HOUBIČKA, HADŘÍK a DRÁTĚNKA NA NÁDOBÍ
Nezapomeňme ani na doplňky na mytí nádobí. V první řadě potřebujeme vhodný přípravek na nádobí a k němu sadu houbiček na nádobí, hadříků a v případě, že se nám náhodou podaří něco připéct, bude se hodit i drátěnka. Pozor ale na to pokud budeme chtít odstranit připáleniny z teflonové pánve, na ně jsou určené drátěnky speciální, které nepoškodí jejich nepřilnavý povrch.

UBRUS a PROSTÍRÁNÍ
Často dnes máme jídelní kout, bar, nebo celou jídelnu propojenou s kuchyní. Celou společnou prostoru tak můžeme snadno barevně sjednotit právě díky ubrusu a prostírání. Nabídka je velmi široká, takže můžeme vybírat z různých materiálů, tvarů, barev i vzorů.

moderní kuchyně
Vylepšení

VYLEPŠENÍ

Následující spotřebiče a vybavení už nejsou pro základní provoz kuchyně nepostradatelné, pokud je ale budeme mít, často nám značně usnadní práci.

Co se může ještě hodit

TLAKOVÝ HRNEC
Dříve možná mohl malinko vzbuzovat obavy, ale dnešní moderní tlakové hrnce jsou naprosto bezpečné. Jejich největší devízou je značné zkrácení času přípravy jídel.

KUCHYŇSKÝ ROBOT
Kuchyňský robot je opravdovým všestranným pomocníkem v každé kuchyni, kterého využijeme při vaření i pečení. Spousta různých funkcí značně ulehčuje práci, stačí jen vybrat takový, jehož příslušenství bude pro nás to nejvhodnější.

TOPINKOVAČ
Rychlou, chutnou, křupavou večeři i snídani připravíme díky topinkovači a nesejde na tom, jestli máme radši klasické topinky s česnekem nebo opečené tousty s máslem a marmeládou.

TOUSTOVAČ
Toustovač je dalším pomocníkem, díky němuž si můžeme také připravit rychlou teplou večeři nebo snídani. Tousty si navíc můžeme připravit i na sladko a v podstatě si tak můžeme připravit za pět minut i teplý dezert.

ODŠŤAVŇOVAČ
Odšťavňovač bývá někdy součástí již zmiňovaného kuchyňského robotu, můžeme ho ale pořídit i jako samostatná spotřebič, který dokáže odšťavnit prakticky jakékoliv ovoce i zeleninu. Pro zastánce zdravého životního stylu je tedy v kuchyni ideálním parťákem.  Jako levnější variantu k elektrickému odšťavňovači si ale může zakoupit i klasický ruční odšťavňovač, který je vhodný zejména na citrusové ovoce.

KÁVOVAR
Milovníci kávy si bez ní nedovedou představit začátek dne nebo odpolední pauzu. Pokud mezi ně patříme také, je jistě domácí kávovar vysněným kuchyňským vybavením. Díky němu si můžeme připravit vynikající kávu, která se kvalitou často vyrovná i té z kavárny.

PEKÁRNA NA CHLEBA
Kdo v domácích podmínkách rád fušuje i do pekařiny, jistě ocení domácí pekárnu. Ta většinou navíc k funkci pečení chleba, dokáže připravit i kynuté těsto nebo jogurt, uvařit marmeládu nebo i litou buchtu.

JOGURTOVAČ
Pro ty z nás, kteří si začátek dne nedokáží představit bez jogurtu, bude skvělým řešením jeho domácí výroba. Takový jogurt je zaručeně kvalitní s opravdu živou jogurtovou kulturou. Nejen proto, získávají v současné době jogurtovače stále větší pozornost.

HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA
Tento moderní pomocník dokáže připravit oblíbené smažené pochoutky s minimem tuku, a tedy poměrně zdravě. Pokud tedy milujete hranolky a snažíte se myslet i na zdraví, je horkovzdušná fritéza vhodnou volbou.

PARNÍ HRNEC
Druhým moderním kuchyňským pomocníkem je multifunkční parní hrnec. V něm totiž dokážeme připravit pokrmy způsobem, který zachová v potravinách nejvíce vitamínů.

MIČKA
Jako poslední zařazujeme myčku. Umývání nádobí je většinou tou nejméně oblíbenou prací, kterou můžeme v kuchyni vykonávat. V tomto ohledu je pak myčka neocenitelná. Nejen, že bude kuchyně po vaření rychle uklizená, ale i spotřeba vody při mytí se sníží.

moderní kuchyně
Kuchyně


Pokud svoji novou kuchyni vybavíte výše zmíněným základním vybavením, nemělo by vás při vaření, či pečení nic překvapit. Po čase jistě přijdete i na řadu dalších spotřebičů, pomůcek a vychytávek, které se vám budou hodit. Ty si můžete průběžně postupně dokupovat.

Pokud současně s kuchyní zařizujete i další místnosti ve svém obydlí, nabízíme vám k přečtení několik dalších článků, které se věnují zařizování dalších místností ve vašem domě. Jsou to články, Zařizujeme dětský pokoj, Zařizujeme ložnici, Zařizujeme koupelnu, Zařizujeme domácí pracovnu a Zařizujeme obývací pokoj.