Zařizujeme ložnici

Domov, Ložnice, Zařizujeme

Oáza klidu, osobní útočiště, místo zdravého spánku a odpočinku po celodenní aktivitě, to vše by měla být naše ložnice. Vůbec není nutné, aby byla zařízena podle nejnovějších trendů, ba naopak. Tento náš soukromý prostor často zrcadlí osobní vkus a potřeby svých obyvatel. Prostor ložnice by v nás měl navozovat klid a přímo lákat k odpočinku. Aby tomu tak bylo, je nutné dodržet jistá pravidla, která zásadně přispějí právě ke kvalitnímu spánku a k tomu aby byla naše ložnice malým a útulným útočištěm před všemi stresy, které nás mohou potkat.

světlá ložnice
Ložnice

Nezáleží na tom, jestli zařizujeme ložnici v právě postaveném domečku, či novém bytě, nebo jsme se rozhodli k rekonstrukci stávající. Vždy si nejdříve položíme otázku: „Jaká by naše ložnice měla v první řadě být?“ Nejčastější odpovědí pravděpodobně bude: „Hlavně útulná.“

Právě útulnost je tím nejpodstatnějším přídavným jménem, které by mělo být klíčové při jejím zařizování. Musí se líbit a vyhovovat hlavně svým majitelům, zrcadlit jejich vkus, a jejich osobní pohled na to, co je útulné. Ložnice je naším intimním prostorem, který v nás má vyvolává pocit klidu a bezpečí.

V tomto článku vám poradíme, jakých pravidel je dobré se při zařizování ložnice držet, aby náš spánek byl co nejzdravější a tedy i nejefektivnější. A poradíme také, jak svoji ložnici můžeme zútulnit.

UMÍSTĚNÍ a ORIENTACE

K dobrému odpočinku potřebujeme zejména ticho, proto ložnici, samozřejmě pokud je to dispozičně možné, umísťujeme do nejklidnější části domu, či bytu. Ideálně by neměla mít okna do rušné ulice a měla by ležet dál od vchodových dveří, aby spáče nic nerušilo.

Protože ke zdravému spánku potřebujeme i nižší teplotu, než v ostatních místnostech, je dobré, aby byla ložnice orientovaná na sever. Okna orientovaná tímto směrem nebudou přispívat k vyhřívání místnosti sluníčkem přes den. Příjemné vstávání do slunného dne, bez přehřívání místnosti, nám zajistí zase okna orientovaná na východ. Nejméně vhodná jsou okna na západ, kdy zejména v létě, sluníčko místnost vytápí celé odpoledne a ideální teploty ke spánku, která se pohybuje mezi  17°C a 19°C, docílit prakticky nejde.

Pokud není vyhnutí a ložnice je orientovaná do ulice, či na západ, můžeme alespoň částečně teplo a hluk eliminovat pomocí zastínění například venkovních i vnitřních žaluzií, zatemňovacími závěsy, či roletami.

minimalistická ložnice
Klid, čistota, vzdušnost

KLIDNÝ a ZDRAVÝ PROSTOR

Ložnice by měla být světlým, tichým, klidným, čistým a vzdušným pokojem. V takovém případě nejen, že bude vybízet k lenošení, ale vlastní odpočinek bude co možná nejefektivnější.

BARVY volíme z palety chladnější a světlých, spíše neutrálních tónů, které působí uklidňujícím dojmem. Nemusíme se bát ani bílé výmalby stěn, která se postará o světlost prostoru i jeho optické zvětšení. Pokud dáváme přednost barvám, volíme je v jemných pastelových odstínech. Barvu do ložnice můžeme dostat také na doplňcích. Snadno pak můžeme takovou neutrálně vymalovanou ložnici „obléci do jiného kabátku“, když vyměníme barevné doplňky.

Vyhneme se však výrazným a ostrým barvám a pestrým vzorům, ty na člověka, chystajícího se k odpočinku, působí spíše rušivým dojmem, aktivují mozek a narušují tím kvalitu spánku.

PODLAHA, a to nejen v ložnici, hraje zásadní roli v udržování čistoty. Ideálními se zdají být vinylové, laminátové a dřevěné podlahy. Ty se velmi snadno udržují a na rozdíl od koberců se v nich neusazuje prach, roztoči a další miniaturní obyvatelé, které ve své domácnosti opravdu nechceme.
Více o vinylových a laminátových podlahách se můžete dozvědět v článku, Vybíráme podlahu aneb vinyl versus laminát.

Pokud, ale na koberce nedáme dopustit a přímo nesnášíme stoupnout si z vyhřátého pelíšku na chladnou zem, můžeme tento problém vyřešit kusovým kobercem u postele. Vybírat můžeme z mnoha stylů a barevných provedení. Takový kobereček nejen že bude příjemný k našim chodidlům, ale můžeme jím místnost barevně doladit a novým kouskem po čase i ložnici i obměnit.

ložnice
Světlo a osvětlení

SVĚTLO a OSVĚTLENÍ

Přirozené denní světlo je samozřejmě ideální, pokud naši ložnici využíváme k odpočinku i během dne a uchylujeme se do ní třeba s knížkou, či oblíbenými ručními pracemi. Vždy ho však nemusí být dostatek a zejména v dlouhých zimních večerech přijde vhod více světel různé intenzity. Nestačí pouze jedno centrální stropní světlo, ale samozřejmostí by měly být malé lampičky u nočních stolků, či křesla, které budou dostatečně svítit, třeba na zmíněné čtení, či pletení. Oblíbené je i jemné rozptýlené světlo nižší intenzity, které je intimní a navozuje klidnou atmosféru. Může jím být jemný svítící řetěz na čele postele nebo třeba zajímavá lampa.

ložnice
Vybavení

VYBAVENÍ

Vybavení ložnice by se mělo ideálně nést v duchu minimalismu: „Méně je více.“ Místnost zaskládaná nábytkem nebude nikdy působit vzdušně, a co do čistoty bude velmi náročná na údržbu. Pouze několik kusů nábytku, vhodně doplněných malým kobercem, obrazy, vázou, či květinou je ideální.

Postel

Nejdůležitějším kusem nábytku a středobodem celé ložnici je bezesporu postel. Důraz klademe na její kvalitu a to nejen vlastní konstrukce, ale zejména roštu a matrace, které jsou zásadní pro kvalitní spánek. Vzhledem k tomu, že spánkem, a tedy v posteli, trávíme třetinu života, jistě si to zaslouží.
Délka postele by měla být o 20 – 25 cm více než je výška naší postavy. Šířka určená pro jednu osoby by se měla pohybovat kolem 90 cm. V tomto případě však, na rozdíl od množství nábytku v ložnici, čím více prostoru v posteli máme, tím lépe. Výška postele by měla být mezi 45 a 55 cm. Pro starší osoby a osoby nějak pohybově omezenější klidně ještě o 10 – 20 cm více.
Ideální postel je z dřevěného masivu, ta je nejen velmi pevná, ale zejména odolná. Oblíbené jsou také čalouněné postele s dřevěnou konstrukcí, či postele kovové. Pokud v posteli rádi čteme knihy, bude pro nás ideální ta s čelem, které může být i čalouněné, tedy měkké a pohodlné při sezení.

Při výběru nové matrace, je dobré si ji chvíli vyzkoušet. Neměla by být příliš měkká ani moc tvrdá. Měla by poskytovat dostatečnou oporu celého těla. Podstatná při výběru matrace není jen naše váha, ale i pozice, ve které nejradši spíme. Pokud spíme na zádech, či na břiše bude vhodnější matrace tvrdší, pokud spíme na boku, tak měkčí.
Dobrým způsobem jak zjistit, zda je konkrétní matrace pro nás vhodná, je lehnout si na ni na záda a vsunout ruku pod páteř v oblasti pasu. Pokud má ruka po vsunutí kolem sebe prostor, je matrace příliš tvrdá. Pokud se nám ruku zasunout nepodaří vůbec, ležíme na příliš měkké matraci. Ideálem je tedy zlatý střed, kdy se nám ruku podaří pod záda dát, ale ta nemá kolem sebe prostor.

K pohodlí i zdravému spánku značnou měrou přispívají i kvalitní přikrývky a polštáře, věnujme jim proto dostatečnou pozornost. Stejně tak je důležité i kvalitní povlečení a prostěradlo, s jehož výběrem vám poradíme v článku, Vybíráme vhodné ložní prádlo.

Noční stolek

U postele by neměl chybět noční stolek, kam si budeme moci odložit drobnosti, postavit na něj budík i lampu, nebo dovnitř uschovat nějaké osobní věci. Noční stolek můžeme nahradit i vhodně umístěnou poličkou.

Křeslo

Pokud máme v ložnici dostatek prostoru, můžeme si pořídit i pohodlné křeslo, ve kterém budeme moci relaxovat nebo se věnovat oblíbeným činnostem.

Šatní skříň

Pokud nemáme šatnu, často se do ložnice umisťuje i šatní skříň, ideální je pak ta vestavěná, která nijak nenarušuje vzdušnost pokoje. Na ukládání nejen oblečení si můžeme pořídit i stylovou komodu, čímž získáme další úložný prostor i odkládací plochu.

Toaletní stolek

Ve velké ložnici jistě nejedna dáma ocení i toaletní stolek se zrcadlem. Pánové zase přivítají němého sluhu na odkládání oblečení.

Lavice

V poslední době se stává oblíbeným kusem nábytku vhodným do ložnice i lavice. Ta se nejčastěji umisťuje do nohou postele a poskytuje nám tak příhodnou odkládací plochu i možné místo k posezení.

Jak ložnici zútulnit?

Co ještě můžeme udělat pro to, aby byla naše ložnice ještě útulnější?
Ze všeho nejdůležitější je, se v ložnici obklopit jen věcmi, které nám dělají radost a mají pro nás osobní význam, ať už jsou to fotografie z výletu, zarámovaný obrázek vašeho potomka, nebo třeba zajímavá lampa přivezená z dovolené.

moderní ložnice
Doplňky

DOPLŇKY

Veškeré doplňky v ložnici by měly být střídmé, aby se prostor nezahltil a celek tak nepůsobil chaoticky a rušivě. Ložnice je místo pro naše nejosobnější a nejoblíbenější věci. Nebojme se tedy prostřednictvím doplňků vyjádřit a vytvořit tak z ložnice osobní a útulný prostor.

Koberce

Koberce po celé podlaze v ložnici vhodné příliš nejsou, jak už jsme zmínili dříve, ale menší koberce k posteli, či křeslu budou sloužit skvěle. Nehrozí nám tak stoupnutí na studenou zem a v některých případech může koberec hrát i důležitý prvek celého prostoru. Stačí sáhnout po nějakém barevně, či strukturálně zajímavém kousku. Dovolit si můžeme dokonce i koberec s vysokým chlupem, který se nám líbí, ale použít ho ve značně frekventovaném obývacím pokoji nemůžeme, naopak v intimním prostředí ložnice bude fungovat skvěle.

Obrazy a fotografie

Obrazy a fotografie vyniknou na stěnách ve vhodně zvolených rámech a to jak v malých skupinkách, v pravidelné linii i ve velkoformátovém obraze.

Polštáře a polštářky

Polštáře a polštářky v ložnici nesmí chybět. Zabořit se na posteli do hromady různých polštářků je prostě skvělé.  S jejich pomocí můžeme také vcelku snadno měnit barevnost celé ložnice.

Deky a přehozy

Ani na deky a přehozy na postel nezapomínáme. V případě, že nám během noci bude chladno, huňatá deka, kterou budeme mít po ruce, nás krásně zahřeje. Pomocí přehozu zase bude skvěle vypadat ustlaná postel a ložní prádlo tak uchráníme před prachem. Pokud barevně sladíme přehoz na postel, polštářky i deky, bude ložnice působit uceleným a útulným dojmem.

moderní ložnice
Rostliny v ložnici

Pokojové rostliny

Často slýcháváme, že pokojové rostliny do ložnice nepatří, kvůli tomu, že se na nich usazuje prach. To je sice pravda, ale pokud vybereme vhodnou rostlinu a budeme z ní pravidelně prach odstraňovat, ložnici tím nejen „zabydlíme“, ale můžeme díky nim získat i čistší prostředí. Existují totiž rostliny, které nejen že dokáží ze vzduchu odstranit škodlivé látky a vyrábět kyslík přes den, ale dovedou to i v noci.
Příkladem aloe vera nebo tchýnin jazyk, které jsou navíc nenáročné na pěstování. Také lopatkovec nebo zelenec odstraňují toxiny a navíc zvlhčují prostředí, to by mohli ocenit zejména všichni alergici. Výrazně vonící rostliny do ložnic vhodné nejsou, výjimku tvoří ale jasmín, jehož sladká vůně pozitivně ovlivňuje kvalitu spánku. Ani kytičkou levandule zavěšenou v blízkosti lůžka nic nepokazíme, její vůně také navozuje klidnou atmosféru.


Při zařizování ložnice by mělo být naší snahou vytvořit útulné útočiště, ve kterém si budeme moci dokonale odpočinout a zapomenout na veškeré starosti. Doufáme, že vám náš článek alespoň trošku pomůže při cestě k tomuto cíli a brzy se budete noci zachumlat do hebkých přikrývek a užívat si svou osobní oázu klidu.