Vybíráme hračku pro chlapce

Děti, Dětský pokoj, Hračky, Hračky pro chlapce, Volný čas

„Tak co pořídíme tomu našemu chlapci za dáreček?“ Nejčastější odpovědí bude pravděpodobně: „Co třeba nějaké autíčko.“ Pěkné autíčko potěší téměř každého kluka, ale jaké máme další možnosti výběru? Hraček určených pro chlapce samozřejmě existuje velké množství, a tedy pole výběru je dosti široké, proto jsme se rozhodli vám s tím malinko pomoci a sepsali jsme jakýsi základní přehled hraček pro chlapce. Samozřejmě nic nám nebrání nějakou z nich pořídit i holčičce, nejedna s nich pěkné autíčko, vláček nebo třeba i meč určitě ocení.

děti
Hračky pro chlapce

Stejně jako holčičky i chlapci při svých hrách velmi rádi napodobují své tatínky. Radost a důležitost z jejich očí přímo září, když jim táta zadá důležitou úlohu osobního asistenta při různých pracích na zahradě, v dílně, či kolem domácnosti. Oprava rozbité pračky se tak stane velkým dobrodružstvím a nadšený malý opravář má rázem chuť opravovat vše kolem sebe.

Ani instinkt bojovníka a ochránce, který je jim odpradávna vlastní, v sobě zkrátka nezapřou, starat se a pomáhat svým blízkým je pro ně přirozené. Ať už je to zmíněná pomoc při řešení problém týkajícího se nějakého rozbitého spotřebiče nebo ochrana své milované maminky před nájezdy zlotřilých bojovníků, kteří se snaží dobýt pískovou pevnost.

V tomto článku bychom vám rádi představili několik nápadů, které vám, jak doufáme, budou nápomocné při výběru hračky pro chlapce jakéhokoliv věku.

plastové letadlo
Malý řidič a pilot

Malý řidič a pilot

Pořídit chlapci, jako dárek k různým příležitostem, autíčko, je hrou na jistotu. Tato hra na jistotu se vyplatí téměř vždy a autíčko, jakékoliv velikosti, potěší chlapeckou dušičku. Výběr v této kategorii hraček je tak obrovský. Můžeme vybírat z řady malých aut, třeba na zpětné natažení, z různých modelů skutečných vozidel, jako jsou vojenská vozidla, závodní auta i ty nákladní. Díky hasičskému vozu se mohou na chvíli stát hasičem, policejním autem budou chytat zločinci a můžou si užít i vysněnou práci popeláře, díky autu popelářskému. Různými terénními vozidly můžou projíždět překážkové dráhy vybudované ve svých pokojíčcích. Libí se jim jízda autobusem? Co jim tak pořídit jeden vlastní. Řídit mohou i kamion, sanitku, tramvaj, nebo třeba i traktor nebo jeřáb. Třešničku na dopravním dortu tvoří nakonec sady dopravních značek a semaforů.

Velmi oblíbené jsou i autodráhy, které zaručeně sklidí úspěch nejen u chlapců, ale i u jejich tatínků.

Malým pilotům udělá velkou radost model letadla, raketoplánu nebo vrtulníku.

Na pískoviště se můžou hodit různé bagry, nakladače a jiné stavební stroje. Mimo „těžké techniky“ se budou jistě na stavbu hodit i nějaké ty kyblíčky a lopatky.

dřevěná stavebnice
Malý stavitel

Malý stavitel

Stavebnice jsou také velmi oblíbené a to nejen u chlapců. I spousta chlapců i holčiček stráví s oblíbenou stavebnicí spoustu času, ať už buduje podle návodu nebo vlastní fantazie. Nejdůležitější je zvolit tu odpovídající věku dítka. Jsou skvělé na trénink motoriky, prostorové představivosti a fantazie, ale vždy musí jejich obtížnost odpovídat právě věku. Příliš složitá stavebnice totiž dokáže velmi rychle odradit a prožitý nezdar dokonce může zapříčinit její neoblíbenost. Naštěstí je nabídka velká, takže stačí vybrat jen tu nejvhodnější a obdarovávanému ji pořádně představit. Náročnost je dána velikostí jednotlivých dílků i složitostí jejich spojování.

Nejmenším stavitelům od 1 roku skvěle padne do ruky, a bude se jim tedy dobře držet, stavebnice s velkými díly, které jim tak půjdou snáze uchopit a spojit. Velmi oblíbenou je stavebnice Blok. Díky velkým dílkům se těší oblibě i stavebnice z ní jde vybudovat i velké stavby, proto je oblíbená i u starších dětí. S dostatečným množstvím si můžou postavit i třeba domeček, do kterého se sami vejdou. Další vhodné stavebnice jsou například Middle blocks nebo Disco.

Pro stavitele  od 3 let jsou vhodné stavebnice již s trošku menšími dílky, jako je třeba Cheva Bimbo, Lori nebo stavebnice Variant, o které lze říci, že je jednodušší variantou známé stavebnice Merkur. Pořád u nich nehrozí vdechnutí, či spolknutí menších dílků. Velmi oblíbené jsou i nejrůznější dřevěné nebo plastové kostky a stavebnice.

Pro kluky od 6 let už je výběr daleko větší. Tyto děti už mají velmi dobrou motoriku a zvládnou tak pracovat i s velmi malými díly, podle složitějších návodů.
Ze stavebnic Cheva, Seva a Dromader si můžou postavit nejen stavby, ale i nejrůznější dopravní prostředky od aut, přes traktory až po letadla a vrtulníky, stačí jen vybrat.
Složitější modely dopravních prostředků, jako je vlak nebo i raketoplán si mohou spojováním kovových dílů pomocí šroubků a matiček, postavit ze stavebnice Merkur.
Pro milovníky aut je na výběr z mnoha modelů stavebnic Monti, ty představují modely skutečných dopravních prostředků. Existují ale i další kovové stavebnice založené na podobném principu.

Zajímavé jsou i elektronické stavebnice Boffin, na kterých si mohou budoucí elektromechanici vyzkoušet základy elektrických obvodů a jak je správně napojit.

Realistickou stavbu v malém měřítku si můžou vyzkoušet se stavebnicemi z cihel, kde budou skutečné malé cihličky spojovat podle plánku maltou.

kladívko
Malý opravář, kutil a zahradník

Malý opravář, kutil a zahradník

Základní výbavou bude jistě pořádná sada dětského nářadí. Různé klíče, šroubováky a třeba i vrtačka, bývá jejich součástí. Výběr je opravu široký, můžeme zvolit sadu v příhodném kufříku dřevěném i plastovém, nebo přímo ponk s nářadím s kompletní výbavou. Je možné pořídit i menší sady, které doplní již stávající dílničku malého kutila.

Dětskou verzi má už také celá řada přístrojů do dílny, můžeme tak pořídit prakticky kompletní vybavení a vytvořit tak dětskou dílničku. V nabídce najdeme například přímočarou pilu, vrtačku nebo dokonce pilu motorovou.

Pokud rádi pomáhají s pracemi na zahradě, užijí si kluci spoustu legrace s dětskou sekačkou, křovinořezem a fukarem. V takovém případě se jistě setká s pozitivní odezvou i dáreček v podobě lopatky, hrabiček, či dětského kolečka.

Nakonec nezapomínejme ani na bezpečnost práce a pořiďme malému opraváři i pořádnou pracovní přilbu.

plastoví vojáčci
Malý bojovník

Malý bojovník

Většina maminek nerada vidí v rukou svých ratolestí zbraně, i když jde pouze o hračky. Ve skutečnosti je ale, již zmiňovaný instinkt bojovníka a ochránce, v každém chlapci a každý správný bojovník, přece zbraň potřebuje. Rytíř se neobejde bez meče a štítu, indiánský bojovník si zase neporadí bez luku a šípů.

Moderními bojovníky jsou pak pro chlapce samozřejmě vojáci a policisté, ke kterým spousta z nich také tíhne. Ať už si rádi hrají s plastovými figurkami nebo si na vojáky a policisty hrají osobně. Sada malých vojáčků, větších figurek vojáků nebo i výstroj a výzbroj vojenská, policejní, či týmu SWAT potěší každého malého bojovníka tělem i duší.


Výběr dárku je pokaždé malým dobrodružstvím. Doufáme, že se trefíme do vkusu obdarovávaného a ten z něj bude mít radost. Nabídka možných hraček vhodných pro chlapce je naštěstí velmi široká, takže stačí tomu věnovat jen dostatek času a jistě se nám podaří ten nejvhodnější dárek objevit.

Pokud zrovna hledáte i vhodný dárek pro holčičku, můžete si přečíst i další článek na našem blogu, s názvem Vybíráme hračku pro holčičku.