Vybíráme hračku pro holčičku

Děti, Dětský pokoj, Hračky, Hračky pro holčičku, Volný čas

I když je trendem poslední doby nechat dítě samo rozhodnout s čím si bude hrát a „netlačit“ je do předem určené role, pravdou je, že většina holčiček si bude hrát s panenkami a vařit v dětské kuchyňce a chlapci neodolají autíčkům, sadě dětského nářadí nebo meči. Důvodem je, že všechny děti se učí, jak to na světě chodí, prostřednictvím pozorování svého okolí a jeho následnou nápodobou. Holčičky chtějí pomáhat mamince s vařením nebo úklidem a chlapci budou s nadšením dělat asistenta při opravě rozbitého auta, či pračky. Je poté pochopitelné, že si role, které vypozorují u svých rodičů, budou rády zkoušet při hrách. Díky tomu rozvíjí nejen svoji fantazii a kreativní myšlení, ale posouvají se dopředu ve svém smyslovém, motorickém, citovém i rozumovém vývoji.

hračka
Hračka pro holčičku

Už od pradávna jsou v lidských genech zakódovány základní instinkty, které zajišťovaly přežití kmene. Muži jako ochránci a bojovníci a ženy jako pečující element. Tyto instinkty jsou zakořeněny hluboko v každém z nás a pozorovat je můžeme právě už u dětí. Holčičky, pečlivě opatrující své panenky, se starají o jejich pohodlí a dělají vše ostatní spojené s péčí o ně. Chlapci zase vyrážejí do boje s mečem, aby ochránili svoji maminku před zákeřnou příšerou.

V tomto článku bychom vás rádi inspirovaly při výběru dárku pro vaši dceru, vnučku, neteř, zkrátka pro jakoukoliv holčičku, kterou chcete obdarovat a dárkem ji potěšit. Shrneme pro vás do několika oblastí řadu hraček, které doplní dívčí pokojíček a hlavně potěší jeho majitelku.

Za prvé je dobré znát zájmy toho, pro koho dáreček pořizujeme. Nejlepším zdrojem informací jsou jistě rodiče, takže nemějme obavy se jich zeptat a nechat si poradit. Samotný výběr tak bude daleko jednodušší. Chceme samozřejmě, aby dárek od nás potěšil.

PANENKA

Panenka je pravděpodobně tou nejvíce holčičí hračkou, po které můžeme sáhnout. Platí také, že většinu holčiček dárkem v podobě panenky velmi potěšíme. Z široké nabídky můžeme vybírat celou řadu provedení a podob. Od velmi oblíbených téměř realistických miminek, o které se mohou starat, přes hadrové panenky, panenky kloubové, které holčičky rády převlékají, až po panenky ve vzhledu malých holčiček. Jejich obliba se v průběhu času prakticky nemění, a tedy v minulosti byly a neustále jsou oblíbenou hračkou mnoha dívek.

Výbavička pro panenku

Pokud víme, že oslavenec vlastní už menší sbírku panenek, můžeme sáhnout po zajímavých doplňcích. Dostupná výbavička pro panenky je ohromně široká, stačí jen vybrat kousek, který vás zaujme.

Pro panenku miminko můžeme vybrat postýlky nebo kolébku v různých provedeních, materiálech i rozměrech, podobně tomu je i u kočárků. Dále lze pořídit například přebalovací pult, golfový kočárek, přebalovací sadu, sadu péče o miminko, zavinovačku, vaničku na koupání, peřinky nebo třeba nějaké nosítko.

Ke kloubovým panenkám můžeme vybírat také z řady doplňků. Mnoho holčiček potěší nové šaty, domeček na hraní nebo i nábytek.

plastové nádobí
Domácnost

DOMÁCNOST

Jak už jsme zmínili výše, holčičky si velmi rády hrají na maminky a napodobují tak činnosti, které dělá během dne právě ta jejich. Dárek v podobě dětského vybavení domácnosti, tak potěší řadu z nich.

Kuchyňka

Každou malou kuchařinku potěší vybavená dětská kuchyňka. Můžeme ji pořídit v celé řadě provedení, nejčastěji používaným materiálem je plast a dřevo. Bývají vybaveny základním náčiním, ale můžeme k nim dokoupit řadu příslušenství. Malé kuchařce se může hodit sada na pečení koláčů, výrobu zmrzliny a hamburgerů, cukrárenská sada v kufříku, sada kuchyňského nádobí, čajové nádobí, pánvička s doplňky, či plastové ovoce a zelenina.
Kuchyňku můžeme dále doplnit třeba i mikrovlnnou troubou, grilem, dřezem nebo třeba samostatným vařičem.

Úklid a prádlo

Při úklidu malá pomocnice jistě ocení dětský vysavač, pračku, žehlicí prkno a žehličku. Široké úklidové vybavení pak poskytuje úklidový vozík nebo set na žehlení a praní.

POVOLÁNÍ

Hra na různá povolání, je další oblíbenou. Nabídka různých sad, s jejichž pomocí se mohou dívky během chvilky stát prodavačkami, doktorkami, kadeřnicemi, inženýrkami či švadlenami, je velmi široká a tak je z čeho vybírat.

Prodavačka

Každá malá prodavačka ocení bohatě vybavená dětský obchod, pokladnu nebo třeba nákupní košík nebo vozík. Výborným dárkem je různé zboží, které bude moci ve svém obchůdku prodávat. Pořídit můžeme například sadu plastové zeleniny a ovoce, či zeleninu krájecí.

Doktorka

Sad pro malé doktory je také celá řada. Liší se velikostí, vybavením i barevným provedením. Nejčastěji jde o sady v kufříku, ale můžeme se setkat i s vybaveným doktorským vozíkem.

Kadeřnice

Pokud chceme obdarovat budoucí kadeřnici, můžeme vybírat také z řady potencionálních dárků. Například ze sad krásy, které obsahují většinou základní pomůcky pro kadeřnice a někdy i pro kosmetičky. Součástí bývá i fén, který je možné pořídit i samostatně.

dřevěné kostky
Stavitelka

Stavitelka

Své stavitelské schopnosti si holčičky mohou trénovat na celé řadě stavebnic. Nabídka je široká a můžeme v ní tedy vybrat vhodné stavebnice podle věku. Pro nejmenší jsou nejvhodnější stavebnice s velkými díly jako Blok, Middle blocks nebo Disco.

Od tří let jsou vhodné stavebnice s trošku menšími dílky, jako Cheva Bimbo, Lori, stavebnice z dřevěných kostek nebo i stavebnice Variant.

Pro starší, tedy od 6 let už je výběr větší a bohatší, co do různých způsobů spojování jednotlivých dílků stavebnic. To této kategorie spadají stavebnice Cheva, Seva nebo Merkur. Skutečnou stavbu si mohou vyzkoušet na stavebnicích z cihel, které jsou skutečně hliněné a lepí se k sobě maltou.

Švadlena

Jako poslední povolání uvádíme švadlenu. Zejména pokud maminka šije, holčičky často touží po vlastním šicím stroji. Ten skutečný by pro ně byl samozřejmě nebezpečný, ale co třeba dětský šicí stroj na baterie? Sice šít nedokáže, ale vydává zvuky jako při šití a má dokonce i světýlko.

ZKRÁŠLOVÁNÍ

Malé parádnici udělá velkou radost zrcadlo se šperkovnicí nebo kosmetický stolek. Různé sady krásy, které se většinou skládají ze šperků a kadeřnických, či kosmetických pomůcek, také určitě potěší. Darovat můžeme i různé šperky, jako jsou korunky, náhrdelníky, náušnice, prstýnky i šperkové sady. Pro náročnější, pak třeba nehtové studio.


Mnoho z nás rádo dárky dává i přijímá. Radost malého dítěte z dárku však patří k těm největším, zvláště když se darující trefí do toho, po čem obdarovávaný touží. Takovou chvíli si jistě užívají oba.

Doufáme, že vám bude tento článek dobrou inspirací a podaří se vám tak vybrat ten nejvhodnější dárek pro malou oslavenkyni.

Nezapomněli jsme ani na chlapce a repertoár dárků, který potěší jejich srdíčka. Tomuto tématu věnujeme samostatný článek, s názvem Vybíráme hračku pro chlapce, který si také můžete přečíst na našem blogu.