Kdo si hraje, nezlobí mámu ani tátu!

Děti, Dětský pokoj, Hračky, Hračky pro chlapce, Hračky pro holčičku, Společenské hry, Stolní hry, Volný čas

Hraní je jednou z nejdůležitějších činností člověka, zejména na počátku jeho života. Skrze hry a hračky se děti rozvíjí v mnoha směrech. Trénují své smysly, hrubou i jemnou motoriku, rovnováhu a koordinaci, posilují svaly, rozšiřují své vědomosti, rozumové schopnosti, fantazii, kreativní myšlení a v neposlední řadě i sebevědomí. Prostřednictvím her se učí nejen řešit problémy, ale i mnoha sociálním dovednostem, jako být trpělivé, umět počkat, podělit se, pomoci, komunikovat a zabavit se.

Zorientovat se v současné velmi široké nabídce hraček, může být dosti obtížné. Pokud se však budeme při jejich výběru držet několika zásad, podaří se nám jistě ty správné hračky nalézt.  Ty pak budou naše děti nejen dostatečně stimulovat, a tedy posunovat v jejich vývoji, ale hlavně se jim budou líbit a hra s nimi je bude bavit.

dětské hry
Hračky

V tomto článku vám představíme zmíněné zásady, které je dobré při výběru hraček dodržovat a uvedeme i příklady hraček a her, rozdělené do skupin, podle věku dětí.

Ať už vybíráme hračku, či hru pro svého potomka, vnouče, synovce, neteř, či dítko kamarádů, je dobré při výběru dbát na několik parametrů. Díky nim pořídíme nejen vhodnou hračku s ohledem na vývoj dítěte, ale i takovou, která vydrží a bude svého budoucího majitele bavit. Zde jsou čtyři základní kritéria, kterých je dobré se držet:

Věk dítka

Věk dítěte je prvním parametrem, kterým bychom se měli při výběru hraček řídit. Vhodně vybraná hračka bude stimulovat jeho vývoj správným směrem a pomůže mu rozvíjet zásadní dovednosti a získávat ty vědomosti, které v současném období života potřebuje nejvíce. S věkem úzce souvisí i zralost nejen fyzická, ale i psychická a citová. Tedy jaké jsou jeho motorické schopnosti, i co je dítě schopné pochopit a k čemu ještě musí časem dozrát.

Důležitá je tedy zejména vhodná motivace, kterou dokáže hračka vyvolat, aby mohla dítě rozvíjet směrem, který potřebuje. Hračka by měla ideálně představovat určitou výzvu, která by však neměla být příliš obtížná ani moc jednoduchá. Náročná hračka, vzhledem k věku a schopnostem dítěte, by jej mohla odradit a naopak příliš jednoduchá přestane velmi rychle bavit. Ideálně by měla být výzvou, kterou ale je, po vynaložení určitého úsilí, možné překonat a zažít tak pocit úspěchu. Díky hře se tak dítě bude učit novým dovednostem i vědomostem a ve svém vývoji se bude neustále posunovat dopředu. Podrobněji se tomuto tématu budeme věnovat níže.

dřevěné hračky
Kvalita a bezpečnost

Kvalita a bezpečnost

Při výběru hraček pro děti musíme klást důraz na kvalitu nejen materiálů, z nichž jsou vyrobené, ale i kvalitu provedení. Tyto dvě skutečnosti naštěstí jdou většinou ruku v ruce a jejich spojením je zajištění bezpečnosti při hře. Proto je také důležité, koupit hračku věkově vhodnou. Například pro batolata není vhodné koupit hračku určenou pro děti 3+, mohlo by se stát, že by její malé části dítě vdechlo, či spolklo.

Kvalitu napříč Evropskou unií, zaručuje značka CE, kterou získají jen takové hračky, jenž splňují evropské bezpečnostní a kvalitativní parametry. I české hračky musí splňovat řadu přísných parametrů, aby mohly být prodávány. Proto české hračky patří k těm velmi kvalitním.

Zájmy a povaha

Na to co dítě baví a o co se zajímá, je také dobré myslet. Pokud dostane hračku na oblíbené téma, či činnost, bude z ní mít větší radost a ta tak nezůstane ležet někde v koutě. Nevybíráme tedy podle toho, co by se líbilo nám, ale zkusíme se na hračky podívat očima dítěte, pro které je vybíráme. Kreslí rádo? Miluje stavebnice, puzzle nebo třeba dinosaury? U vlastních dětí to bude samozřejmě snadnější, ale pokud nakupujeme pro někoho v rodině, či potomka kamarádů, není od věci se jeho rodičů na tyto informace zeptat. Vyvarujeme se tak vlažného, nebo dokonce otráveného přijetí dárku.

prstový maňásek
Méně je více

Méně je více

To to platí nejen, co do celkového počtu hraček, ale i do výčtu funkcí hračky jedné. Pokojíček zcela zaplněný hračkami nemůže dítě smysluplně stimulovat. To je spíše přehlcené, rozptýlené a není schopno se soustředit. Neví s čím si hrát dříve, hračky neustále střídá a vlastně si s nimi ani skutečně nehraje. O většině ve skutečnosti ani neví, že je má, v přemíře hraček je ztraceno.

Menší počet hraček naopak podporuje fantazii a kreativitu, dítě díky tomu vymýšlí nové hry a činnosti.

V poslední době stoupají v oblibě nejrůznější interaktivní hračky. Ty by měli v dětech podporovat zvídavost a pochopení vztahu příčiny a následku. Jejich podstatou je, aby dítě při hře přišlo na její princip a různými způsoby dosáhlo různých výsledků.
Je ale velmi důležité, aby interaktivní hračka neměla příliš velký počet funkcí, ty by totiž místo stimulace myšlení, dítě spíše zahltily. To by si totiž mělo s hračkou hrát a ne, aby hračka hrála za něj. Hra s takovou interaktivní hračkou by, tak s ohledem na jeho rozvoj, zcela pozbývala smysl.

pyramida
Představení

Na co ještě nezapomínejme

Vždy si udělejme čas na to, abychom novou hračku svému potomkovi dostatečně představili. Pokud mu poradíme a předvedeme, co se s ní dá dělat a jak funguje, bude ho více zajímat a snáze se pro ni nadchne, než kdyby na vše musel přicházet sám. Takové společné hraní bude nejen zábavou, výchovným momentem, ale i společně strávenou chvilkou, která je pro každé dítě nepostradatelná a ničím nenahraditelná v průběhu celého dětství. Nezapomínejme na to.

Co vše tedy hračka malému človíčku přináší?

Prostřednictvím hraček se učíme koordinovat své pohyby, ovládat a posilovat svaly a zlepšovat celkovou koordinaci.
Rozvíjí myšlení a chápání, učíme se na nich, jak věci fungují, poznáváme princip příčiny a následku, řešíme jednoduché problémy.
Učíme se tomu, jak můžeme ovládat věci ve svém okolí a jak si s nimi můžeme sami hrát. Díky tomu se rozvíjí naše fantazie.

Jak vybrat vhodnou hračku pro děti různého věku?

Nejspolehlivějším způsobem je výběr podle věku. Hračky jsou tak rozděleny dle vývoje dítěte a jednotlivé kategorie odpovídají jejich schopnostem nejen z hlediska motoriky, ale i stran vnímání a myšlení. Obecně se hračky dělí do následujících kategorií:

hrací dečka
Pro novorozence

Pro novorozence

Čerstvé miminko si samozřejmě s ničím nehraje, nejdůležitější jsou pro něj rodiče a poznávání a opatrné ovládání vlastního těla. Dominantními smysly tohoto období jsou sluch a čich. Hmat je přítomen prozatím pouze v podobě vrozených reflexů a i vnímání pomocí zraku přichází až později. Pokud ale chcete pořídit dárek pro nově narozené miminko, je dobré se poradit s jeho rodiči, co ještě nemají, protože většinou vlastní už celou výbavičku včetně hraček.

Dobrým tipem mohou být nejrůznější závěsy nad postýlky, hrazdičky, různé hrací strojky přehrávající melodie ukolébavek nebo i hračka na pozdější období, která jistě přijde vhod. Můžeme sáhnout po nejrůznějších chrastítkách, kousátkách, gumových zvířátkách, či vhodném zvířátku plyšovém. U zmíněných zvířátek hlídáme aby bylo vyrobeno z vhodných materiálů a nemělo přišité třeba oči, či jiné malé části, které by mohly odpadnout. Ani řetěz na kočárek se jistě neztratí a brzy bude využíván.

hračky pro kojence
Pro kojence

Pro kojence

Hračky pro děti v kojeneckém věku se dělí ještě na dvě kategorie, protože toto období je ve znamení raketového vývoje všech smyslů a dovedností. Nic podobného už člověk během svého života neprožije. Děti jsou v tomto období jako houby, které nasávají ze svého okolí vše co je možné a souběžně s jejich vnímáním a myšlením se prudce vyvíjí i jejich motorické schopnosti.

1 – 6 MĚSÍCŮ: Sluch je stále velmi důležitý, ale čich postupně ustupuje do pozadí a na důležitosti získává zrak a hmat. Proto by i hračky měly být v tomto směru co nejpestřejší. Důležité je také, aby byly snadno čistitelné, protože v tomto období děti své okolí poznávají i ústy.

Vhodná jsou zmiňovaná chrastítka, kousátka, hrací deky a pískací gumová zvířátka a míčky. Děti zaujmou i zvukové hračky, jakonapříklad barevná rozkládací nebo pískací knížka, pískací polštářky a kostky, válce s rolničkou, nejrůznější řetězy do kočárků a potěší je samozřejmě i plyšové zvířátko, u kterého opět hlídáme vhodnost pro tuto věkovou kategorii.

6 – 12 MĚSÍCŮ: Šestiměsíční děťátko už je velmi aktivní, a tak se rychle rozvíjí jeho pohybové schopnosti, včetně koordinace a motoriky. Vyžaduje stále větší pozornost svého okolí. Dovede chytat a pouštět předměty, či mačkat tlačítka, začíná tedy chápat příčinu a následek. Z toho důvodu jej už dokáží zaujmout i interaktivní hračky.

Na řadu přicházejí nejrůznější motorické hračky, které dítěti značně pomáhají ve vývoji, může na nich totiž prostřednictvím hry trénovat. Oblíbené jsou vkládačky, které jsou k dostíní v mnoha podobách, zatloukačky nebo různé varianty skládacích pyramid.

skládací pyramida
Pro batolata

Pro batolata

I hračky pro batolata najdeme ve dvou kategoriích, podle schopností rozumových i pohybových. Vývoj ve všech směrech neustále pokračuje velkou rychlostí.

OD 1 ROKU: Zásadně se zlepšuje koordinace a děti začínají chodit. Ruku v ruce s tím jde vývoj hrubé i jemné motoriky. Děti začínají napodobovat činnosti, které vidí ve svém okolí. Začínají pojmenovávat, poznávají tvary a barvy.

Vhodná jsou pro zlepšování rovnováhy nejrůznější aktivní dětská chodítka v podobě různých vozíčků, odrážedla i hopsací zvířátka. Jako motivace k tréninku chůze dobře poslouží tahací hračky, které jsou k dostání v různých provedeních. Děti od jednoho roku si už rády hrají také s panenkami, či autíčky. Rády si prohlíží knížky, ale vzhledem k ještě dostatečně nevyvinuté motorice jsou místo klasických knih vhodné pevné rozkládací obrázkové knížky, které jsou značně odolnější vůči nešetrnému zacházení. Neustále jsou oblíbené vkládačky, zatloukačky, pyramidy a jiné motorické hry. Většinou tyto děti již mluví. Můžeme pořídit i vhodné stavebnice, kterými jsou například Blok, Middle blocks nebo Disco.

OD 2 LET: Děti už jsou schopné se bez problémů pohybovat, mají dobrou koordinaci a rozvíjí se motorika. Napodobování je stále oblíbenější a děti tak rády pomáhají mamince i tatínkovi v nejrůznějších činnostech.

Oblíbené jsou neustále různé motorické hry a odrážedla. Děti od tohoto období, prakticky až po školáky, milují hry na písku a ve vodě. Potěší je tedy bábovičky, lopatky, kyblíčky, nebo rovnou nějaká sada na písek, ale i nejrůznější hračky do vody. Napodobování mohou uplatnit při hře s panenkami, dětským nářadím, dětskými kuchyňkami, sadou nádobí, či dětským obchodem. Koupit můžeme i doktorskou sadu, sadu na úklid i pro kadeřnici. Dvouleté děti už dokáží zaujmout i jednoduché pěnové puzzle a rádi staví s kostek, či jiných věkově vhodných stavebnic.

plastové hračky
Pro dítě od 3 let

Pro dítě od 3 let

S tímto věkem u většiny dětí přichází nástup do školky a s ním spojená interakce s vrstevníky a začleňování do kolektivu. Děti si už nehrají pouze sami, ale začínají si hrát i s ostatními. Rády si při hrách čím dál častěji zkouší různé role, které vidí ve svém okolí.

Tříleté děti mimo hraček zmíněných v kategorii od 2 let, rády hrají i jednoduché společenské hry, jako je pexeso, domino, dětské karetní hry nebo třeba Člověče, nezlob se!, či Kloboučku hop a další dětské společenské hry. Stále radši skládají puzzle. Rády také kreslí pastelkami. Tvoří a staví z různých stavebnic, jako například Cheva Bimbo, Lori nebo stavebnice Variant. Nezastupitelnou roli mají neustále napodobovací hry, takže jistě uspějeme s dětskými kuchyňkami, sadami dětského nářadí, domečky pro panenky a kočárky, různými auty, samotnými panenkami, sadami pro doktory, pokladní i průvodčí. Radost udělají i různé vhodné kreativní sady na tvoření i třeba kuličkové dráhy. Tyto děti si také samozřejmě rády hrají s různými zvířátky, třeba z farmy, safari, zoo, ale i s dinosaury.
Můžeme pořídit i interaktivní hračky, jako jsou například zvukové knihy.

hračky
Pro předškoláky

Pro předškoláky

Předškolní děti, už by si měli začít zvykat na budoucí povinnosti v podobě školní docházky. Učí se pravidelnosti i pravidlům, plní jednoduché úkoly a trénují se v trpělivosti.

Vhodnými dárky jsou dětské knížky, společenské i karetní hry, ale mimo hraček vhodných pro děti od tří let, můžeme pořídit třeba i auta na dálkové ovládání, autodráhu, či nějakého robota.

Pro trénování nejen rytmu, ale i motoriky, můžeme koupit jednoduché dětské hudební nástroje, jako je bubínek, xylofon, plastová flétna, trumpeta nebo rumba koule, pro náročnější dětské klávesy.

hry
Pro mladší školáky – 1. stupeň ZŠ

Pro mladší školáky – 1. stupeň ZŠ

V tomto období se u dětí rozvíjí hlavně zájmy a kreativita. I když mají školní povinnosti, hraní je pořád velmi důležitá odpočinková činnost.

Mají rády naučné a kreativní hračky, již složitější stavebnice, jako jsou Merkur, Dromader, Seva, Cheva, či Monti. Rády provádí různé experimenty a tvoří pomocí kreativních setů. Puzzle jsou pořád oblíbené, jen ve složitější podobě. Vhodné jsou i různé hlavolamy, které podporují rozvoj logického myšlení.

starší děti
Pro starší školáky – 2. stupeň ZŠ

Pro starší školáky – 2. stupeň ZŠ

Poslední skupinu tvoří nejstarší děti, pro které je většinou pořízení hračky největším oříškem. Ideální je zná zájmy obdarovávaného, mají totiž již vysoké nároky a specifické požadavky.

Pro ty co mají rádi letadla, může být vhodný jeho model. Složitější kovové stavebnice jsou též oblíbené a potěší i různé společenské nebo stolní hry. Kamarády můžou pozvat na mini kulečník, mini stolní fotbálek nebo šipky. Těm dětem, které mají rády puzzle, uděláme jistě radost, když jim pořídíme další do sbírky. Zazávodit si můžou na autodráze a zalétat s vrtulníkem na dálkové ovládání.


Výběr vhodné hračky není sice tím nejlehčím úkolem, zejména v tak široké nabídce, kterou v dnešní době máme, ale pokud se budeme držet zmíněných zásad, jistě se nám podaří a ten kdo hračku dostane, z ní bude mít velkou radost.

Pokud hledáte nějaká nápad na konkrétní dárek pro holčičku nebo pro chlapce, vytvořili jsme pro vás dva tematické články, ve kterých se můžete nechat inspirovat.  Jmenují se, Vybíráme hračku pro holčičku a Vybíráme hračku pro chlapce.

Přejeme příjemné čtení a šťastnou ruku na dárek!