Vybíráme podlahu aneb vinyl versus laminát

Dětský pokoj, Domácí kancelář, Domov, Koupelna, Kuchyně, Ložnice, Podlaha, Zařizujeme

Při zařizování jakéhokoliv prostoru musíme vždy začít doslova od podlahy.  Volíme ji podle našich preferencí, financí, budoucí zátěže i náročnosti na údržbu. Kvalitní a vzhledově vhodná podlaha, tak tvoří v každé místnosti domu základ, ze kterého vycházíme při dalším zařizování.

K stále oblíbeným přírodním materiálům, jako je dřevo, dlažba a kámen, čím dál tím častěji saháme po podlahách z umělých materiálů. Přírodní materiály svoji strukturou vynikají v každém domově, ale často nás od jejich pořízení odrazuje jejich cena, či složitost instalace. Průměrná cena podlah z umělých materiálů je podstatně nižší než u materiálů přírodních a co se týká pokládky, tak ta je také jednodušší. Samozřejmě jsou i kategorie podlah z umělých materiálů, které se svojí cenou vyrovnají i podlahám dřevěným. Jde zejména o velmi odolné typy podlah z umělých hmot se speciálními úpravami.

vinylová podlaha
Podlaha

V tomto článku, jak už ostatně nadpis napovídá, se budeme věnovat dvěma dnes nejoblíbenějším typům podlah z umělého materiálu, tedy podlahám vinylovým a laminátovým. Dozvíte se v něm nejen, co se za těmito názvy skrývá ve smyslu složení, ale i s jejich pozitivními a negativními vlastnostmi. Doufáme, že vám tím pomůžeme při výběru podlahy do vašeho domu, či bytu.

Společné vlastnosti vinylových a laminátových podlah

Devízou těchto dvou podlah z umělých materiálů je tedy zejména menší finanční náročnost ve spojení s velmi dobrými užitnými vlastnostmi, snadnou údržbou a hlavně neskutečně širokou škálou dezénů, která je ve srovnání s ostatními typy podlah obrovská.

Při výběru podlahy z umělých materiálů, musíme brát ohled na řadu parametrů a našich očekávání. V první řadě to je skutečnost, do jakého prostoru podlahu vybíráme. S tím souvisí její budoucí namáhání. Čím více bude prostor zatěžován, tím odolnější musíme volit typ podlahy. Pokud budeme vybírat podlahu do koupelny, kuchyně, či prádelny, musí být dostatečně odolná i vůči vlhku, potažmo vodě. Důležitá jsou i naše očekávání na příjemnost dotyku. Některé podlahy velmi rychle odvádějí teplo z chodidel, a proto působí studeně. V neposlední řadě je pak bezpochyby velmi důležitá pro mnoho z nás i finanční náročnost. Z tohoto hlediska můžeme prohlásit, že u ověřených výrobců s růstem ceny roste i kvalita podlah z umělých materiálů, a tedy i jejich větší odolnost proti různým vlivům.

Vinylová i laminátová podlaha je tvořena několika vrstvami různých materiálů. Materiály použité na jejich výrobu jsou však různé, a proto se tyto dvě podlahy liší i některými svými užitnými vlastnostmi.
O obou ale můžeme prohlásit, že jsou přeborníky v imitaci. Nejen, že realisticky napodobují nejrůznější dekory dřev, ale i kamene, dlažby, betonu a dokonce i textilu nebo kůže. K dostání jsou ale i jednobarevné varianty. Jejich paleta vzorů je tak skutečně obrovská, stačí jen vybrat dezén, či barvu hodící se do našeho interiéru.

Oba dva typy zmíněných podlah se prodávají v podobě desek, či dlaždic, které se na podklad buď lepí, nebo jen volně pokládají. Ty volně ložené se do sebe „zaklikávají“ profilovanými hranami. Jejich pokládání, tak není příliš náročné, s trochou cviku je zvládneme svépomoci, například na rozdíl od linolea, které se lepí na zem v dlouhých pruzích odborníkem.

laminátová podlaha
Vinylová podlaha

VINYLOVÁ PODLAHA

Vinylová podlaha se vyrábí v několika provedeních. První je variantou je podlaha vinylová lepená, která je na pokládku malinko náročnější, druhou je plovoucí celovinylová, třetí je plovoucí vinylová s dřevovláknitou deskou, obě varianty lze velmi snadno instalovat. Poslední je varianta volně ložené vinylové podlahy, která se ke svému podkladu nelepí, ani se jednotlivé díly k sobě nijak nepřipojují.
Všechny se skládají z několika vrstev různých materiálů, jejichž složení se může u různých výrobců nepatrně lišit.

Složení

PODKLADNÍ VRSTVA – u lepené varianty podlahy zajišťuje přilnavost lepidla, u plovoucí varianty má funkci ochrannou.

NOSNÁ VRSTVA – určuje celkovou pevnost desek, liší se svou tloušťkou.

STABILIZAČNÍ VRSTVA – snižuje teplotní roztažnost

DEKORAČNÍ VRSTVA – je tvořena fotografickým tiskem s vysokým rozlišením a určuje tak vlastní vzhled podlahy.

NÁŠLAPNÁ VRSTVA – je průhledná a společně s OCHRANNÝMI NÁTĚRY zajišťuje odolnost vůči mechanickému opotřebení a snadnou údržbu.

IZOLAČNÍ PODLOŽKA – Může se pokládat na zvlášť, před vlastní instalací podlahy, nebo je už součástí vinylové podlahy a tvoří tak jednu vrstvu. Slouží k vyrovnání nerovností podkladového povrchu a působí izolačně vůči tepli i zvuku.

Výhody

Velmi dobrá odolnost proti vlhkosti, proto je vhodná do kuchyní, prádelen, koupelen i na záchody. To však neplatí pro plovoucí vinylové podlahy s HDF deskou.

Velmi dobré zvukově izolační vlastnosti, vinyl je měkký materiál, díky čemuž velmi dobře tlumí nejen kroky, ale i zvuky běžného provozu domácnosti.

Dobrá odolnost vůči mechanickému poškození. Materiál tak zaručuje dlouhou životnost.

Velmi snadná údržba s použitím vody a šetrného čistícího prostředku na podlahy.

Vinylová podlaha je na dotek teplá a měkká, příjemně se po ní chodí i na boso.

Je možné ji pokládat na stávající podlahu bez nutnosti její demontáže.

Vinylové podlahy od ověřených výrobců jsou zdravotně nezávadné.

Mají širokou škála velmi realistických dekorů, imitující řadu materiálu.

Nevýhody

Vinylové podlahy nemají nějaké zásadní nevýhody, jde spíše o jistá omezení použití.

Vinyl je oproti laminátu více tepelně roztažný a tedy citlivý na teplotní rozdíly. Znatelnější je tato vlastnost u vinylové podlahy lepené a samoležící. Mohou na nich vznikat mezery mezi jednotlivými díly o velikosti desetin milimetrů. U plovoucí varianty vinylové podlahy se tyto mezery projeví u stěn místnosti, takže nejsou prakticky znatelné.

Vinylová podlaha jsou velmi citlivá na vysoké i nízké teploty. Na teplotách vyšších než 28°C se značně roztahuje, měkne a tak ztrácí pevnost a odolnost. Díky tomu se zkracuje její životnost.
Stejně tak je pro vinyl nebezpečný mráz, pokud je vinylová podlaha vystavena teplotám pod nulou, dochází k nevratným změnám v její struktuře.

U lepené vinylové podlahy je nezbytná dokonalá příprava podkladu. Ten musí být zcela rovný, jinak by se veškeré nerovnosti promítly do podlahy. Nezbytně nutné jsou také kvalitní montážní materiály, tedy lepidla a v neposlední řadě má vyšší nároky na preciznost vlastní pokládky.

Vinylová podlaha
Laminátová podlaha

LAMINÁTOVÁ PODLAHA

Laminát je také vícevrstvý materiál, jehož skladba se může mezi jednotlivými výrobci nepatrně lišit, ale v základu je jednotná.  Vyrábí se jako plovoucí podlaha z praktickým zaklikávacím systéme, kterým se jednoduše jednotlivé desky k sobě připojí. Pokládání laminátové podlahy je tedy také velmi snadné.

Složení

SPODNÍ PROTITAHOVÁ VRSTVA – slouží k vyrovnání pnutí vrstev, tvoří částečnou ochranu proti vlhkosti.

NOSNÁ VRSTVA – tvořená HDF deskou, tedy dřevovláknitou deskou, která vzniká lisováním pod velkým tlakem.

DEKORAČNÍ VRSTVA – papírová vrstva s velmi kvalitním fotografickým potiskem s vysokým rozlišením.

VRCHNÍ OCHRANNÁ VRSTVA – je čirá, aby přes ni byl vidět dekor. Tvoří ochranu před poškozením i usazováním nečistot, usnadňuje tedy údržbu laminátové podlahy.

Výhody

Velmi příznivá cena je asi tou nejzásadnější pro mnoho z nás. Nejlevnější laminátové podlahy můžeme pořídit i za 100,-/m2. Lepší užitné vlastnosti však mají laminátové podlahy v cenovém rozpětí 250 – 700,-/m2. Stejně jako u podlah vinylových platí, že čím víc odolná bude podlaha, tím bude i vyšší její cena.

Snadná instalace i demontáž. Laminátové podlahy se vyrábí v provedení plovoucích podlah se zaklikávacím systémem.

Jsou vhodné na elektrické podlahové topení, dobře vedou teplo a snáší i větší teplotní výkyvy. Laminátové podlahy jsou zdravotně nezávadné a ekologicky zlikvidovatelné.

Jsou tvrdší než podlahy vinylové, a tedy odolnější proti poškrábání a jiným mechanickým poškozením.

Výhodou je i snadná údržba, avšak lépe jen za sucha.

Stejně jako podlahy vinylové, mají podlahy laminátové opravdu široký výběr dekorů.

Nevýhody

Hlavní nevýhodou je nižší odolnost vůči vlhku. Pokud se voda dostane do spár, hrozí nabobtnání HDF desky a následná deformace laminátové podlahy, často spojená s nepříjemným pachem. Nejsou proto vhodné do koupelen, kuchyní, prádelen a na WC.
Existují však i moderní verze laminátových podlah se speciálními vodoodpudivými úpravami, takové jsou samozřejmě dražší.

Laminátová podlaha velmi rychle odvádí teplo z chodidel, proto je na dotyk studená, v porovnáním s podlahou vinylovou.

Je značně hlučná. To je způsobeno její větší tvrdostí. Nedokáže proto tak dobře zvukově izolovat jako měkčí vinylová podlaha.

Před jejím pokládáním je nutné položit na zem vyrovnávací podložku, která zvukově i tepelně izoluje a současně dokáže vyrovnat menší nerovnosti, Je to tak další položka navíc.

Doporučuje se pouze suché čistění, případně pouze s částečně vlhkým mopem. I v tomto případě je však jistější nakonec laminátovou podlahu vytřít do sucha.

Podlaha laminátová
Podlaha



Jak jste si mohli přečíst víše, zmíněné dvě podlahy z umělých materiálů mají mnoho výhod. Postačí jen chytře zvolit správný materiál i kategorii, podle provozního zatížení a vinylová i laminátová podlaha nám bude sloužit dlouhá léta.