Vybíráme vhodné povlečení

Domov, Ložnice, Pořizujeme, Povlečení, Zařizujeme

Kvalitní a dostateční spánek je základem našeho zdraví. Spojujeme si s ním zejména stabilní postel roštem a vhodnou matrací. Stejně tak důležitá je i vhodná peřinapolštářem, prostěradlopovlečení, které jimi povlékneme. Ty jsou nám totiž ve spánku nejblíže, a proto nám musí být v první řadě příjemné na dotek.

Výběr ložního prádla je dnes opravdu široký a netýká se to pouze barev a vzorů, ale zejména materiálů, ze kterých se vyrábí. Na rozdíl od minulosti, kdy bylo povlečení pouze bavlněné, se dnes používá daleko širší spektrum materiálů, zahrnující ty přírodní i uměle. I repertoár vzorů a barev se zásadně rozšířil, mimo klasiky v podobě proužků se vzorům a barvám meze prakticky nekladou. Je tak na každém z nás jakému materiálů a vzoru dáváme přednost s ohledem na jeho charakter, údržbu, ale i senzorické vlastnosti. Spánkem, a tedy v posteli, totiž trávíme polovinu života,
takže by měl pobyt v ní být v první řadě příjemný.

ložní prádlo
Povlečení

Kvalitně vybavená postel ve spojení s celkovým řešením prostoru ložnice, nám tak vytvoří ideální místo odpočinku, ve kterém se budeme cítit dobře. Pokud zrovna zařizujete, či renovujete svoji ložnici, nabízíme k inspiraci článek na našem blogu, s názvem Zařizujeme ložnici.

V tomto článku zjistíte, podle čeho povlečení vybírat, blíže vám představíme jednotlivé materiály, které se dnes na jejich výrobu používají, a nakonec přidáme několik typů, jak se o ně starat.

Podle čeho vybírat

Pokud se zamyslíme nad tím, podle čeho povlečení vybíráme, nejčastější odpovědí bude vzhled, tedy barevnost, případně vzor, který nás zaujme. Neměl by to však být ten nejdůležitější parametr, i když vlastní vzhled povlečení je samozřejmě důležitý. Klíčové by pro nás měly být také rozměry, složení materiálu, období, ve kterém chceme povlečení používat, senzorické vlastnosti, tedy zejména příjemný omak a v neposlední řadě cena.

ROZMĚR
Nikdo z nás nechce jistě zažít situaci, že v obchodě objevíme nádherné povlečení, a když je doma budeme chtít povléci, zjistíme, že se nám dovnitř peřina a polštář nevejde, nebo naopak povlečení bude příliš velké. Před nákupem si proto vždy radši přeměřme peřinu i polštář, ať máme jistotu. Standartní rozměr polštáře je 70 cm x 90 cm a peřiny 140 cm x 120 cm. K dostání v obchodech jsou ale i další rozměry, včetně prodloužených délek peřin a různých velikostí polštářů, takže je lepší si to ověřit.

ROČNÍ OBDOBÍ
Vybíráme povlečení podle hřejivosti, tak je ovlivněna zejména složením materiálu, ze kterého je ušité. Je to však individuální záležitost. Zimomřiví jedinci ocení teplejší povlečení i v létě a ti horkokrevní budou rádi spát v chladivém povlečení i během zimy. Podrobněji se budeme jednotlivým materiálům věnovat níže.

OMAK
Velmi důležitá je skutečnost, jak nám bude konkrétní povlečení příjemné na dotyk. To je velmi
důležité, protože ve spánku s ním budeme v nejužším kontaktu a pokud by pro nás nebyl příjemný, kvalitního spánku bychom jen těžko dosáhli.

BARVA A VZOR
Barva i vzor by měli stylově doplňovat naši ložnici. Většinou máme ložnice zařízené v neutrálních barvách, proto se nemusíme bát a právě prostřednictvím zajímavého povlečení prostor oživit. Nabídka je opravdu velmi široká a tak věříme, že každý v ní objeví ten pravý kousek, který ho na první pohled zaujme. Barvy i vzory mohou značně ovlivňovat i naši náladu, takže platí, že pokud budeme usínat a vstávat v posteli, jejíž barvy nám budou příjemné, zvedne nám to náladu.
Nelze tedy doporučit ideální barvu nebo vzor, do výběru vždy musíme promítnout náš vlastní vkus a propojit jej ideálně se stylem celé ložnice.

CENA
Za kvalitní povlečení si dnes připlatíme. Podezřele levné kousky z tržnic a supermarketů, jsou ve většině případů vyrobeny z ne příliš kvalitních materiálů a velmi brzy ztrácejí nejen na barevnosti, ale po krátké době se na nich mohou dokonce objevit dírky. Důvodem je použití příliš tenkých materiálů. Při pořizování nového povlečení se tedy nevyplatí šetřit. Větší investice do povlečení nám zajistí stálobarevné a i po mnoha vypráních jako nové.

povlečení
Bavlněné povlečení

Vlastnosti povlečení z různých materiálů

BAVLNA

Toto přírodní vlákno stojí ve světě povlečení na prvním místě. K dostání je v několika různých provedeních, které se liší svojí hřejivostí, omakem, údržbou i cenou.

BAVLNĚNÉ PLÁTNO
Bavlněné povlečení je již po mnoho let tím vůbec nejoblíbenějším. Mnoho z nás na ně nedá dopustit a jiné než bavlněné povlečení prostě nekupuje. Zůstává na první příčce i v konkurenci mnoha nových materiálů. Klasické 100 % bavlněné plátno má totiž univerzální použití. Je příjemné na omak, prodyšné, měkké a savé. V letních měsících poskytuje dostatečné proudění vzduchu a v zimě dokáže dobře zadržovat teplo.
Hlavní nevýhodou bavlněného povlečení, je ale náročnější údržba. Konkrétně jde o nutnost žehlení, bez kterého to prostě nejde. Bavlněné plátno je totiž značně mačkavé.

BAVLNĚNÝ SATÉN
Bavlnění satén je tkanina ze 100 % bavlny v atlasové vazbě. Díky tomu má tento materiál lesklý vzhled a tak luxusním vzhledem. Většinou si pod pojmem satén představíme chladivý lesklý materiál. Klasický satén, který známe ze spodního prádla, nočních košil, pyžam a podšívek se vyrábí z hedvábí, viskózy, polyesteru nebo polyamidu a tyto materiály mu předávají právě zmíněnou chladivost. Bavlněný satén, který se používá právě na povlečení, má kvůli atlasové vazbě krásný vzhled, ale díky bavlně hřeje, neklouže a je tak velmi příjemný na omak.

KREP
Krepové povlečení je také vyrobeno ze 100 % bavlny, tento materiál vzniká strojovým tvarováním tkaniny, střídáním jemných a nařasených pruhů. Díky tomu získává svůj charakteristický vzhled a na rozdíl od klasického plátěného povlečení jej není nutné po vyprání žehlit. Krepové povlečení má díky své jednoduché údržbě mnoho příznivců, ale je pravdou, že tento materiál není pro každého. Jeho hrubší struktura může být pro někoho nepříjemná.

FLANEL
Flanel je další úpravou 100 % bavlněného plátna. Vzniká jeho počesáním silnějšího bavlněného plátna, díky kterému se na povrchu materiálu vytvoří jemné chloupky. Flanel je tak nejen velmi příjemný na dotek, ale zvyšuje se i jeho hřejivost. Flanelové povlečení je proto výborné na chladné období, nebo pro ty z nás, kterým je často zima.

DAMAŠEK
Nejluxusnějším bavlněným povlečením je to damaškové. Jde také o 100 % bavlnu, která musí být nejvyšší kvality se speciální úpravou mercerizace. Mercerizace je zušlechťovací úprava bavlněné příze, při které se namáčí do silného roztoku louhu sodného a poté se napíná, aby nabyla hedvábného lesku. Mercerovaná příze se poté velmi hustě tká a charakteristické pro damašek jsou vytkávané vzory. Damaškové povlečení tak patří k těm nejdražším na trhu.

JERSEY
Povlečení jersey je novinkou posledních let. Nejde již o bavlněnou tkaninu, ale o bavlněnou pleteninu. Tento materiál je tedy pružný, velmi příjemný na omak, hladší dokonce než satén a přitom příjemně hřejivý. Jersey povlečení má i velkou výhodu v tom, že je není nutné žehlit. Tento materiál se častěji používá na prostěradla nežli na povlečení.

povlečení
Povlečení

LEN

Dalším oblíbeným přírodním vláknem je len, ten však nedosahuje takové popularity jako bavlna, zejména kvůli své dobře známé mačkavosti. Moderní techniky zpracování lnu však již poskytují takové lněné materiály, u kterých je mačkavost zásadně snížena.

Lněné povlečení se díky svým chladivým vlastnostem hodí zejména do letních měsíců, kdy je jejich používání nejpříjemnější. Působí tužším dojmem, ale častým praním tuhost ztrácí a lněné povlečení měkne a je příjemně splývavé.

povlečení
Povlečení z mikrovlákna

MIKROVLÁKNO

Stále větší oblíbenosti se dnes těší moderní umělý materiál, kterým je mikrovlákno. Jde o velmi jemný materiál ze 100 % polyesteru.

MIKROVLÁKNOVÉ PLÁTNO
Povlečení z mikrovlákna je velmi hebké, stálobarevné, chladivé na dotek, čímž svojí strukturou připomíná hedvábí, ale současně dokáže i v zimě zahřát. Tento materiál je také odolný vůči bakteriím a roztočům, což velmi ocení zejména alergici. Jeho velkou výhodou je také snadná údržba, velmi rychle schne a nemusí se žehlit. Díky sublimačnímu tisku, který lze aplikovat na polyesterové textílie, je k dostání opravdu široká škála potisků, včetně velkoformátových fotografií.

MIKROPLYŠ
Mikroplyšové povlečení je vyrobeno také z polyesterového mikrovlákna, jde však o materiál s jemným a hustým chlupem, připomínající svojí strukturou plyšového medvídka. Mikroplyšové povlečení je tak velmi jemné a hřejivé, vhodné zejména do chladnějšího období, či pro zimomřivé jedince. I tento materiál nesvědčí bakteriím a roztočům a je tedy vhodný pro alergiky. Také velmi dobře schne a není třeba jej žehlit.

MIKROFLANEL
Mikroflanel je ve své podstatě novou a vylepšenou generací mikroplyše. Stejně jako on má na svém povrchu chloupky, ty jsou však ještě jemnější a hustší. V kontaktu s naší pokožkou je proto ještě příjemnější. Jinak má mikroflanelové povlečení obdobné vlastnosti a nároky na údržbu jako mikroplyš.

povlečení
Polštáře

Co si ještě pořídit?

PROSTĚRADLO
K pěknému a kvalitnímu povlečení je třeba i vhodné prostěradlo. Klasická bavlněná plátěná prostěradla dnes již ustupují do pozadí, na trhu zůstávají jen ty, co mají okolo svého obvodu tunýlek s pruženkou. Nejoblíbenějšími se dnes stávají prostěradla z materiálu Jersey, který je velmi příjemný a hřejivý a díky své pružnosti se přizpůsobí každé matraci.
Jako zimní verze se vyrábí prostěradla z mikroplyše nebo mikroflanelu a také se stávají velmi oblíbenými.

PŘEHOZ NA POSTEL
Na svoji postel si můžeme pořídit i zajímavý přehoz, kterým ustlanou postel zakryjeme a peřiny tak ochráníme před prachem. Vybírat můžeme z různých barev, vzorů a motivů. Stačí jen zvolit ten správný rozměr.

POLŠTÁŘKY a POLŠTÁŘE
Pohodlí bez polštářků si asi nikdo z nás nedokáže představit. Postel krásně doplní a komfort tak bude maximální. Stačí jen vybrat vhodný povlak a můžeme tak prostor ložnice krásně oživit. Některé sady povlečení dokonce obsahují i jeden, či dva povlaky na dekorativní polštářky. Výběr různých polštářů a polštářků je opravdu velký, stačí jen vybrat vhodnou velikost, tvar, materiál, barvu a vzor.

povlečení
Praní

Péče

Nakonec několik slíbených typů na údržbu povlečení, aby co nejdéle vypadalo jako nové. Tyto zásady můžeme aplikovat i na prostěradla, přehozy na postel i povlaky dekorativních polštářků. První zásadou pro jakékoliv textílie je řídit se pokyny od výrobce, které jsou uvedeny u každého výrobku.

PRANÍ
Před prvním použitím nové povlečení vždy vyperte. Nejen, že bude krásně vonět, ale například i u bavlněného povlečení z něj vypereme přebytečnou barvu, která na látce zůstala. Při prvním praní může tedy pustit nějakou barvu, při dalších už se to nestane, proto je radši perme odděleně.

Bavlněné povlečení musíme prát alespoň na 60°C, zajistíme tak zničení roztočů a jiných choroboplodných zárodků.

Polyesterové povlečení, jsou odolné vůči roztočům a bakteriím, proto je možné prát je na nižší teploty, tedy mezi 30°C – 40°C.

Na praní povlečení postačí většinou poloviční dávka pracího prostředku, než jsme zvyklí přidávat do běžného prádla.

Naškrobením bavlněného povlečení snížíme jeho mačkavost.

Barevné povlečení pereme v pracích prostředcích k tomu určených. Ty s obsahem bělidla, tedy určené na bílé prádlo, by mohly barvy zničit.

Přidáním aviváže nic nepokazíme, ba naopak. Povlečení příjemně změkne, nebude elektrizovat a lepit se nám na tělo.

SUŠENÍ
Některá povlečení je možné sušit v sušičce, vždy se ale řiďme pokyny výrobce.

Pokud sušit v sušičce nelze, vypneme povlečení na šňůru, snížíme tím nutnost žehlení.

ŽEHLENÍ
Vždy je lepší žehlit ještě malinko vlhké povlečení, usnadníme si tím práci. Případně můžeme použít rozprašovač s vodou a povlečení lehce navlhčit.



Při výběru povlečení, prostěradla, přehozu na postel i polštářků klidně můžeme pustit uzdu své fantazie. Hlavními zásadami je jen, aby nám byly všechny materiály příjemné a vše k sobě ladilo. Postel tak může být ozdobou celé ložnice a schoulit se do jejího bezpečí bude radostí.