Zařizujeme dětský pokoj

Dětský pokoj, Domov, Zařizujeme

Bezpečné útočiště, místo odpočinku i nespočtu dobrodružství, to vše a ještě mnoho dalšího v sobě skýtá dětský pokoj. Tento první vlastní prostor, které člověk ve svém životě má, hraje velmi důležitou roli při jeho vývoji. Nejen, že poskytuje malému človíčku možnost se do jisté míry osamostatnit, ale díky vlastnímu pokoji získá spoustu dalších neméně důležitých návyků.

dětský pokoj
Dětský pokoj

Protože finanční náročnost zařizování dětského pokoje není malá, je důležité vše pečlivě promyslet a naplánovat. V tomto článku vám nabízíme několik bodů, kterých je dobré se při zařizování dětského pokoje držet. A to nejen aby byl útulný, ale také funkční a variabilní a mohl tedy s naším dítkem „růst“ a provázet ho ideálně od miminka až po studentská léta.

1. ZÓNY

Obecně by měl být každý dětský pokoj rozdělen do třech zón – spaní, hraní, učení. Žádná z nich by neměla chybět. Měnit se bude jen jejich velikost s ohledem na věk dítěte.

Pro miminko je samozřejmě nejdůležitější zóna spaní, jelikož tato činnost mu zabírá největší část dne. Proto pokoj pro miminko není nijak náročný na vybavení a vlastně ani prostor. Postačí dětská postýlka, dostatečně vysoký přebalovací pult a skříňkomodou na oblečení a další nezbytnosti. Vhod může přijít i křeslo pro vás, kde si budete moci společně se svým potomkem hovět v pohodlí a klidu.

I když z počátku může takový pokoj působit prázdně, vůbec to nevadí, ba naopak. Jeho velikost by totiž měla ideálně odpovídat požadavkům na rozměry i náctiletého, v takovém případě pak může pokoj provázet svého majitelem celým dětstvím. Proto budujeme dětský pokoj v dostatečně velké místnosti, a postupně, s tím jak náš drobeček roste, jej budeme uzpůsobovat a vybavovat s ohledem na jeho potřeby.

Většina rodičů, zejména v prvních měsících, má miminko nastěhované v ložnici. I tady by však mělo mít svou postel. Bude mít tak vlastní prostor a dostatečný klid ke spánku a i vy budete mít pohodlí a v rámci možností i zmiňovaný klid, ale zejména přehled. Pozdější přesun do vlastního pokoje, pak nebude pro drobečka tak náročný, protože bude na postýlku už zvyklý. Zóna pro zdravý spánek je totiž důležitá po celý život člověka.

Pro malé dítko se stává nejdůležitější zóna hraní, útočiště jeho pokoje mu poskytne ideální prostor pro rozvoj fantazie a motoriky při různých hrách. Samozřejmě je velmi důležitý i prostor pro odpočinek, protože kvalitní spánek po prožitém dni je nutný.  Prostor určený pro hry by však měl být největší. Hračky a stavebnice by měly být dostupné, aby si je děti mohly sami vzít i uklidit. Malé místo pro „učení“ v podobě dětského stolečku a židličky, by ani v tomto dětském pokojíčku nemělo chybět. Uvidíte, že malé děti u něj budou rády kreslit a jinak tvořit.

Pro malého školáka, stejně jako v životě i v jeho dětském pokoji, dochází ke změnám. Na důležitosti získává zóna učení, ve které by neměl chybět velikostně odpovídající psací stůlžidlí. Můžeme sáhnout i po „rostoucích“ variantách a nebude tak nutné, po několika letech, pořizovat nové.
Pořád je důležitá i zóna hraní, i když její velikost už může být menší. Po náročném učení, je vždy důležitý odpočinek při hře.

Pro většího školáka se často v dětském pokoji mění prostor pro hraní na prostor pro setkávání s kamarády. Pokud to rozměry pokoje a naše finance dovolí, jistě nepohrdnou nějakým křeslem, či menší pohovkou.

Pro mladého studenta se v pokoji mění nároky zejména s ohledem na pohodlí a zájmy. V tomhle období si už chtějí svůj prostor zařizovat podle sebe. To jim samozřejmě rádi umožníme, ale na jisté korekce a usměrňování máme právo, vzhledem k tomu, že jsme hlavním poskytovatelem financí.

dětský pokojíček
Barvy

2. BARVY

I když je známou skutečností, že děti mají rády pestré barvy, raději se jim při zařizování dětského pokoje vyhněme a sáhněme po barvách tlumených a neutrálních. Popřípadě volme světlé pastelové barvy. Ideálem při zařizování je volba jedné základní barvy, která bude například na stěnách a maximálně dvou barev doplňkových, která se budou vyskytovat na doplňcích. Takto laděný pokoj je totiž velmi jednoduché „změnit“, aby vypadal jako nový. Postačí totiž vyměnit jen doplňky, bez nutnosti nové výmalby pokoje.

Prvním důvodem je tedy již zmíněná variabilita prostoru a tím druhým důvodem, proč se vyhnout pestrým barvám je, že jsou pro děti rušivé a vyvolávají v nich spíše hyperaktivitu. Tlumené barvy naopak uklidňují.

dětský pokoj
Podlaha

3. PODLAHA

Podlaha v dětském pokoji by měla být hlavně lehce čistitelná a teplá. Zejména nejmenší děti na ní tráví většinu dne při hře. Ideální je plavoucí dřevěná, vinylová nebo laminátová. Případně ji můžeme doplnit menším hracím kobercem. Na trhu jsou k dostání koberce s cestami, který jistě ocení každý kluk.

Koberec na celé ploše dětského pokoje ale není příliš vhodný. Drží se v něm prach a roztoče, kterých se ani častým vysáváním nezbavíme. Proto je lepší snadno čistitelná podlaha.
Zajímavou alternativou ke koberci jsou velké pěnové puzzle, s těmi si děti mohou hrát a současně je lze využívat i jako hrací plochu.

pokoj pro děti
Nábytek

4. NÁBYTEK

Ideální do dětského pokoje je různý sektorový nábytek, který je možné postupně dokupovat podle potřeby a prostor bude stále jednotný. Doporučujeme světlý a neutrální nábytek, který bude hlavně funkční. Raději se vyhneme různým módním výstřelkům, které se zprvu mohou našemu malému dítku líbit, ale jak poroste, tak jej pravděpodobně omrzí a možná se za něj po čase začne před svými kamarády i stydět. Proto je velmi praktické pořídit neutrální nábytek, který doladíme doplňky tematicky a barevně podle věku dítěte. Věřte, že toto řešení je nejen praktičtější, ale ani tolik nezatíží naši peněženku.

Nezapomínejte ani na police, kam si bude moci malý stavitel nebo umělec vystavit své výtvory nebo umístit svoje oblíbené knížky. Taková polička by měla být v takové výšce, aby na ni dítko bez problémů dosáhlo.

dětský pokoj
Světlo

5. SVĚTLO

Není důležité pouze umělé osvětlení, ale i to přirozené světlo, které zajišťují okna. Ideálně by dětský pokoj měl být co nejsvětlejší, co se týká venkovního světla. Například psací stůl by měl být umístěn u okna s takovou orientací, aby pravákovi dopadalo na pracovní plochu zleva a levákovi zprava. Pokud to dispozice pokoje neumožňují, je nutné dodat světlo umělé.

Na to, bychom také měli klást velký důraz. Dlouhodobě špatné světelné podmínky v dětském pokoji mohou totiž bohužel vést ke zhoršení vidění. Nestačí pouze stropní světlo, důležité je i světlo u dětského stolečku nebo stolní lampa na psacím stole. Ani u postele by nemělo chybět nástěnné světlo, aby si mohly děti prohlížet nebo číst knížky před spaním.

dětský pokojíček
Doplňky

6. DOPLŇKY

Nakonec se můžeme vyřádit na doplňcích, které z prakticky zařízeného pokoje udělají dokonalý dětský ráj. Doplňky můžeme sladit do oblíbené barvy nebo stylu našeho potomka, a po čase nebude problém pokoj, díky pořízení jiných, změnit. Pokojíček bude, s vcelku malými finančními náklady, jako nový.

Níže vám nabízíme pár typů na doplňky:

Pomocí závěsů lze snadno a rychle tematicky i barevně oživit dětský pokoj. Pro námořníka pořídíme pruhované, každá malá princezna ocení záplavu růží. Po jejich instalaci uvidíte, jak důležitou roli závěsy hrají při budování dětského pokoje. Rázem bude útulnější a vhodně zvolený motiv může hrát v pokoji i hlavní roli.

Polštářků není nikdy dost! Několik umístěných na posteli zútulní celý prostor a díky široké nabídce barev a potisků je jejich výběr radostí. Můžeme je pořídit v několika odstínech jedné barvy, ale nemusíme se bát sáhnout ani po těch pestrobarevných s výrazným potiskem. Polštářky dětský pokoj zútulní a současně jsou velmi praktické. Můžeme díky nim dokonce pokoj i barevně sjednotit.

Přehozy a deky, stejně jako polštáře, pokojíček rychle zútulní a navíc nabízejí možnost zachumlání se, když bude chladno. Jsou také skvělým prvkem pro budování nejrůznějších bunkrů. Tento stavební materiál jistě ocení každý malý dobrodruh.

Samolepky na zeď můžeme použít jak v pokoji malých dětí, tak i těch odrostlejších. Nabídka motivů je totiž velmi široká a při citlivém výběru může být tento prvek zajímavým zpestřením prostoru. Avšak musíme je volit s rozvahou, nejen co se týká motivu, ale i počtu. V tomto případě totiž platí, že všeho moc škodí.

Rámečky s fotografiemi a obrazy jsou dalším prvkem, který můžeme při zařizování dětského pokoje využít. Lze pořídit mnoho motivů, vyvolat vlastní fotografie nebo zarámovat vlastní výtvor našeho malého umělce. Uvidíte, že z toho bude mít velkou radost.

Různé tabule a nástěnky jsou dalším místem, kam mohou děti dát svoje dílka. Můžeme pořídit klasickou samostatně stojící tabuli na kreslení křídou, nebo tabuli magnetickou, kterou je možné popisovat fixem. Velmi oblíbená je také nalepovací tabule, kterou můžeme umístit kamkoliv na zeď.

I nástěnky jsou v tomto ohledu praktické. Na korkové nástěnky, které jsou i co do vzhledu velmi atraktivní, si můžou děti po libosti připínat vše, co je zaujme. Podobně lze využít i tabuli magnetickou.

Žebřiny, provazový žebříky a houpačky můžeme umístit i do dětského pokoje, pokud to samozřejmě jeho rozměry dovolí. Děti je ocení a i v nepříznivém počasí budou mít možnost vybití své energie. Důležité je však při jejich umisťování dbát hlavně na bezpečnost.

Jako poslední typ máme pro vás dětské stany. Tento malý úkryt bude mít hlavní roli ve spoustě her. Děti prostě milují nejrůznější bunkry, domečky a schovky. Pokud se jej rozhodneme pořídit, uvidíme, že bude dětský stan nebo stylové teepee, přijato s velkým nadšením. A nezáleží na tom, zda bude zdobit pokojík holčičky nebo chlapečka

dětský pokoj
Dětský pokoj

Zařizování dětského pokoje patří k těm náročnějším činnostem. Je nutné myslet na řadu věcí, aby byl pokoj co nejpraktičtější a zároveň útulný a pohodlný. Děti, kterým se jejich pokoj líbí, si v něm i často hrají a pěkně se o něj starají. Tím se osamostatňují a pěstují si žádoucí návyky, jako například organizace svých vlastních věcí a úklid.

Doufáme, že vám naše typy pomohou a vyšlou správným směrem vaše úvahy týkající se zařizování dětského pokojíčku.