Pořizujeme si domácího mazlíčka

Domácí mazlíčci, Domov, Pořizujeme

Milý chlupatý společník, který nás vždy přivítá, když se vrátíme domů, hravý parťák na procházky přírodou. Ať už pes, kočka, či jiné zvířátko, domácí mazlíčci jsou častými a četnými členy mnoha rodin. Ve skutečnosti má nějakého domácího mazlíčka více než polovina českých domácností. Těmi úplně nejoblíbenějšími jsou psi a kočky. I když v poslední době získávají kočky na popularitě, žebříčku nejoblíbenějších domácích společníků už dlouhou dobu vévodí právě psi. Podle oficiálních statistik je u nás více než dva miliony psů a něco přes milion koček.

pelíšek pro kočku
Domácí mazlíčci

Podle několika studií má dokonce společnost nějakého domácího mazlíčka pozitivní vliv na zdraví jeho majitele. Nejen, že jsou například každodenní procházky, a tedy pravidelný pohyb, s pejskem zdravé pro tělo, ale nesporně pozitivní vliv má společnost chlupatého mazlíka i na psychiku člověka. Téměř neocenitelná je role pejska nebo kočičky v domácnostech starších lidí, kteří bydlí sami. A z opačného konce děti, kterým rodiče pořídí takového člena rodiny, se díky péči o něj naučí mnoha důležitým věcem, jako je povinnost nebo zodpovědnost.

Nesmíme ale zapomínat, že pokud si psa nebo kočku pořídíme, nebude jen tak žít s námi. O psa i kočku je nutné se dobře starat. Musíme také zohlednit náklady nejen spojené s pořízením, ale i ty nezbytné v průběhu jejich života, ať už jde o krmení nebo veterinární péči. A nezapomeňme, že nejde jen o nějakou krátkou chvíli, průměrná doba dožití, ať už psa nebo kočky, je 10 až 15 let.

pelech pro psa
Domácí mazlíček

Nejpodstatnější věcí při výběru psího nebo kočičího společníka však není jejich vzhled, podle kterého jsou bohužel nejčastěji vybírání, ale měla by to být hlavně jejich povaha a také nároky na pohyb. Je důležité zvážit, zda budeme tyto nároky moci splňovat. Není totiž pravdou, že každý malý pes se hodí do bytu. Některá, zejména lovecká plemena, mezi které patří i například oblíbený Jack Russel teriér, mají velké nároky na pohyb. Pokud každý den neabsolvují dlouhou procházku, při které ještě budou ideálně běhat pro aport, může se to projevit nudou a z ní vycházejícího ničením nábytku a dalšího vybavení bytu. Naopak takové velké plemeno jako je Německá doga, která na první pohled opravdu nepůsobí dojmem psa do bytu, pohyb příliš nevyhledává a dokáže prospat v pelíšku prakticky celý den.

Proto povahu nikdy nepodceňujme a při výběru psa i kočky na ni opravdu klaďme důraz. Ušetříme si tak spoustu nepříjemností. Na internetu i v knihách toho o chování a různých nárocích plemen, jak psů, tak koček, najdeme opravdu spoustu.

Ve chvíli, když už jsme se pro nějaké plemeno, ať už jde o psa nebo kočku, rozhodli, musíme mu ve svém domě přichystat náležité podmínky. V tomto článku vám představíme základní vybavení, které je nutné pořídit ještě před přivezením kočky nebo pejska domů.

kočičí pelíšek
Kočka

Máme novou kočku

Kočka se zprvu může zdát být méně náročná než pes. Je tomu však pouze z pohledu venčení.  V ostatních ohledech, jako například krmení a veterinární péče, více méně odpovídá nárokům, které má stejně velký pes. Je také velmi teritoriální a proto má specifické požadavky na prostor, ve kterém žije.

OBOJEK
Kočičí obojek je pouze ozdobou, kterou své kočce pořizují jen někteří majitelé. Kočka na vodítku s největší pravděpodobností chodit opravdu nebude.

kočičí škrabadlo
Škrabadlo

ŠKRABADLO
Pokud kočku máme v bytě je nutnost škrabadla bezpodmínečná. Ideálně nepořídíme pouze jedno, ale více, které porůznu rozmístíme po domě. Pokud je mít nebudeme, kočička si své drápky bude brousit na nábytku, koberci a dalším vybavení domácnosti. Pokud máme dostatek prostoru, můžeme pořídit velké škrabadlo s odpočívadly, který má i vyvýšené odpočinkové plochy, které kočky milují.
Pokud pro naši kočku budeme chtít vybudovat i další odpočinková místečka, připevněme na zeď několik polic, které budou na sebe navazovat, pro každou kočku budou jako magnet.

MISKY NA KRMENÍ A VODU
Na trhu je k dostání velké množství misek z různých materiálů. Plastové misky jsou levné, ale nevýhodou je jejich nízká váha a z toho plynoucí větší pravděpodobnost převrhnutí. Dalším typem jsou misky kovové, které jsou ze spodu opatřeny protiskluzovými prvky. Ty jsou už stabilnější. Nejspolehlivější jsou misky keramické, jsou totiž nejtěžší, ale bohužel často i nejdražší.

HRAČKY
I kočky milují nejrůznější hračky, díky nimž se dokáží dobře zabavit. Ideální jsou míčky, malé textilní myšky a peříčka na drátku, či provázku. O kočičí zábavu se také na dlouhou dobu postará laserové ukazovátko.

kočičí pelíšek
Pelíšek

PELÍŠEK
Kočky mají rády malé prostory, ve kterých se mohou schovat. Proto je ideálním pelíškem pro kočku „kukaň“. V takovém pelíšku se může pohodlně ukrýt a z bezpečí ukrytu pozorovat dění v okolí. Kočičí doupátko by mělo být i správně umístěné, ideálně v rohu místnosti, aby se zvýšila pravděpodobnost, že si je naše očka oblíbí. Může se totiž stát, že i přes sebelepší a sebepohodlnější pelíšek si kočka vyber své místo na odpočinek například na gauči, či v posteli a námi nachystanou postýlku bude zcela ignorovat.

KARTÁČ
Můžeme zvážit i koupi speciálních kartáčů na péči o kočičí srst. Doporučujeme je zejména u koček dlouhosrstých, jejichž srst je na údržbu náročnější.

TOALETA
Dalším důležitým vybavením, které je nenahraditelné, je kočičí toaleta. Doporučujeme ji vybavit i malým koberečkem, který zachytí stelivo, které se mohlo při vykonávání potřeby zachytit na tlapkách.

USKLADNĚNÍ KRMIVA
Aby granule po otevření pytle nevysychaly, je dobré si pořídit uzavíratelný kontejner. Granule tak dlouho vydrží, bez ztráty na kvalitě.

PŘEPRAVKA
Posledním důležitým kusem vybavení každého majitele kočky je vhodná přepravka. Ta je důležitá nejen při častém přemisťování, ale zejména při cestách k veterináři.

psí pelíšek
Pejsek

Máme nového pejska

Pokud už máme vybrané vhodné psí plemeno, musíme mu pořídit také nějaké základní vybavení. To kupujeme vždy s ohledem na velikost psa a samozřejmě i na naše finance.

OBOJEK a VODÍTKO
Na každodenní venčení svému psovi nezapomeneme pořídit obojek odpovídající jeho vzrůstu a také vodítko. Ve spoustě různých provedení, materiálů a barev si jistě snadno vybereme.

MISKY NA KRMENÍ A VODU
O miskách jsme se zmiňovali již víše v části o kočkách. Rozdíl mezi miskami pro kočku a psa není.

POMŮCKY NA PÉČI O SRST
Péče o psí srst je náročná podle její délky a liší se i s ohledem na různá plemena, proto si před jejich koupí zjistíme, které jsou právě pro našeho psa nejvhodnější. Každému majiteli však přijde vhod psí šampon a nezapomínáme ani na přípravky proti parazitům. Novinkou poslední doby jsou akustické repelenty, které se zavěsí na obojek a bez jakýchkoliv chemikálií odpuzují od vašeho mazlíčka klíšťata.

psí pelech
Pelíšek

PELÍŠEK nebo BOUDA
Psi milují lenošení! Některým sice stačí jen v malých dávkách a jiní se ho nemohou nabažit, všichni však ocení měkký a pohodlný pelíšek vhodného rozměru. Nabídka je velmi široká a to nejen co se týká rozměru, ale i barevnosti. Pokud máme pejska na dvorku, pořídíme mu vhodnou boudu, kterou je ale také dobré opatřit nějakou pohodlnou poduškou.

HRAČKY
Psi zbožňují hry nejen se svým pánem, ale i s nejrůznějšími hračkami. Jejich škála je nesmírně široká, takže si jistě mezi nimi vyberme. Můžeme pořídit hračky plastové pískací, kousací z provazů, nejrůznější míčky a aportovače a to je pouze zlomek z celé nabídky na trhu.

USKLADNĚNÍ KRMIVA
I pro svého psa můžeme pořídit kontejner na krmivo, které v něm vydrží déle čerstvé. Stačí si koupit odpovídající velikost.

PŘEPRAVA
Mysleme také na bezpečnou přepravu našeho pejska. Pro menší plemena pořídíme pěknou a kvalitní přepravku, pro větší ochrannou deku do auta. Ta uchrání potahy auta před chlupy a nás před jejich náročným odstraňováním.

kočka
Domácí mazlíček

Pes i kočka sice patří k náročnějším domácím mazlíčkům, ale pokud k tomu máme podmínky a čas, jsou skvělými společníky a naši péči nám tak tisíckrát vrátí.