Zimní sportování

Běh, Bobování, Bruslení, Lyžování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Sáňkování, Snowboarding, Sport, Výlet, Zdravý pohyb, Zdravý životní styl, Zimní sporty

Vločky se pomalu snášejí z oblohy v poklidném tanci a vytváří všude kolem nás nádhernou třpytivou pokrývku, jejíž dokonalá bělost vyvolává pocit klidu a čistoty. Stromy pokrývá jinovatka, která roste přímo před našima očima, okna zdobí nádherné obrazce, které kreslí mráz a samozřejmě přicházejí Vánoce.

Zima je prostě nádherné období, na které se těší nejeden z nás, a které přímo milují všechny děti, ať se ještě drží máminy sukně nebo už jsou odrostlými světáky. Slova jako sáňky, boby, brusle a lyže v nich zaručeně vyvolají nadšení. Téměř nikdo neodolá, a co nejdříve vyrazí do přírody, pokud je pokrytá sněhem nebo obrostlá jinovatkou. Zejména v dnešní době, kdy je sněhová nadílka rok od roku chudší, si musíme užít každé sněžení a mráz, i když často bohužel v některých oblastech vydrží jen několik hodin. Zima je prostě perfektním obdobím, pro trávení času venku v přírodě, pokud možno se svými blízkými.

V tomto článku vám dáme pár typů jak aktivně trávit zimní období ať už se sněhovou nadílkou nebo i bez ní. A ideálně si tak užít společné chvíle na čerstvém vzduchu s rodinou a přáteli.

zimní sporty
Zimní sportování

Jak si zimní měsíce lépe užít než při nějaké sportovní aktivitě, na kterou bychom neměli zapomínat ani v tomto období. I když nás právě mráz a chlad může od pobytu venku odrazovat a lákat nás spíše k lenošení v teple domova, i v zimě platí, že bychom měli nejméně 30 minut denně, 5 krát v týdnu, vyvíjet nějakou fyzickou aktivitu. Ideální jsou tak nejrůznější procházky, výlety a různé zimní sporty, které nám umožní společný čas trávit aktivně, a tedy přínosně pro naše zdraví.

Ve skutečnosti má sportování v zimě mnoho výhod. Velkou výhodou je, že v zimě, na rozdíl od léta, nám nehrozí, že vždy při větší fyzické aktivitě propotíme všechno své oblečení. Pohyb je tak příjemnější, chladnější vzduch při pohybu nejen osvěžuje, ale současně tělo musí vydat více energie a tak je cvičení v zimě daleko efektivnější.

směrovky
Výlet

Podmínkou však je kvalitní funkční oblečení, ideálně minimálně ve třech vrstvách, doplněné čepicí a rukavicemi. Spodní vrstva, kterou tvoří spodní prádlo a například tričko s dlouhým rukávem, má od těla odvádět vlhkost, aby bylo v suchu, druhá vrstva, by měla být termoizolační a současně prodyšná, nejlépe v podobě funkční mikiny a vrstva horní, pak ideálně tvořena kvalitní zimní bundou, která dokáže odvést vlhkost od těla a současně je nepromokavá a větruvzdorná. O nohy v teple se zase postarají funkční nebo bavlněné ponožky a zimní boty.

lyže
Zimní sporty

Zimní sportování v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje také naši psychiku, která právě v tomto období krátkých dnů a dlouhých nocí, může pravděpodobněji sklouzávat k negativním myšlenkám. Díky endorfinům, tedy hormonům štěstí, které tělo při sportu vyplavuje, se rázem zlepší naše nálada. Dokonce je známou skutečností, že naše tělo při sportovní aktivitě v chladném počasí, těchto hormonů produkuje více než při sportu v létě.

Tak do jakých sportů se můžeme pustit a zimu si tak díky nim dokonale užít?

procházka zimní krajinou
Procházky a výlety

PROCHÁZKY a VÝLETY

Nejzdravějším pohybem vůbec je chůze, je pro naše těla přirozená a nezatěžuje příliš klouby, jako jiné aktivity, proto je vhodná pro všechny věkové skupiny. Můžeme si tak krásy zimní přírody užít se svými přáteli, dětmi i prarodiči, stačí jen přizpůsobit délku a náročnost trasy. Jak už jsme se zmínili, ideální je zařadit alespoň 30-ti minutovou procházku do každého dne. I takto krátká doba na čerstvém vzduchu dělá doslova zázraky a buďme si tak jisti, že již za krátké období tohoto pravidelného pohybu, budeme pozorovat pozitivní změny nejen týkající se našeho zdraví, ale i celkové aktivity.

procházka v zimě
Procházka

Pokud budeme podnikat delší výlety, třeba naplánované na víkendový den, nezapomeňme si do batohu přibalit několik nezbytností. I v chladném počasí je nutné myslet na hydrataci a vzít sebou dostatečné množství tekutin. V mrazech a teplotách pohybujících se lehce nad nulou přijde vhod teplý nápoj, ideálně tedy čaj v praktické termosce. Při pití studených nápojů by nám hrozilo prochladnutí a tomu se samozřejmě chceme vyhnout. Přibalme také do vhodné krabičky i dobrou svačinu a nezapomeňme ani na nějakou malou dobrotu, ta potěší nejen děti, ale zaručeně i všechny dospělé.

Pokud budeme chtít při chůzi spálit více kalorií a zapojit celé tělo, můžeme si pořídit trekingové hole, ty zapojí i horní část těla a chůze se stane ještě efektivnější aktivitou.

běh zimní krajinou
Rychlá chůze a běh

RYCHLÁ CHŮZE a BĚH

Pro aktivnější z nás, nebo ty co mají v úmyslu zapracovat na své postavě, je vhodným sportem, který lze provozovat celoročně běh. Sníh ani mráz nás nemusí odrazovat, je však nutné podmínkám, přizpůsobit naše běžecké trasy, aby nehrozil úraz na náledí. Samozřejmostí by mělo být také vhodné oblečení.

běhání v zimě
Běh v zimě

Pokud budeme s během začínat je důležité to s délkou trasy a tempem nepřehnat. Je lepší začínat pozvolna na kratších trasách a postupně je prodlužovat až si naše tělo zvykne na novou aktivitu a svalstvo bude posílené.

Pro úplné začátečníky je proto vhodná spíše rychlá chůze, která navíc není ani tolik zatěžující na klouby jako je tomu v případě běhu.

Opět nezapomínáme na pitný režim, v zimě jej musíme hlídat dokonce více než v létě, tělo se totiž nepotí a často tak potřebu žízně ani nepociťujeme. Ideálně si do sportovní láhve napustíme horkou vodu, aby nám vydržela v průběhu běhu alespoň vlažná. Studeným nápojům se rozhodně vyhneme, nechce přece strávit týden v posteli s nachlazením. Pořídit si dnes dokonce můžeme láhev v termo obalem, který dokáže nápoj udržet déle teplý a na rozdíl od termosky má nízkou váhu. Nezbytnosti jako klíče, zmíněnou lahev a mobilní telefon si můžeme schovat do praktické sportovní ledvinky.

boby a sáně
Sáňkování a bobování

SÁŇKOVÁNÍ a BOBOVÁNÍ

Pokud nám bude počasí přát a napadne konečně trošku sněhu, neváhejme a hned vyrazme na nejbližší zasněžený svah se sáňkami, boby, či sáňkovacích talířů. Sice máme většinou tyto sportovní aktivity spojeny s dětstvím, ale proč nevyrazit i v dospělém věku a užít si pořádný kus zábavy ať už s dětmi nebo bez nich. Nadšení budou jistě všichni zúčastnění. Podmínkou však je volba správného vybavení, zejména s ohledem na jeho nosnost. Nabídka je v dnešní době naštěstí široká, takže si jistě vybereme vhodný model sání, bobů nebo sáňkovacích talířů.

Při výběru sání i bobů pro nejmenší děti nezapomeňme na oporu zad a popruhy, které zabrání vypadnutí dítka. Na většinu dřevěných saní pak lze dokoupit ohrádku.
Sáně můžeme vybírat klasické dřevěné, plastové s úložným prostorem nebo kovové, v různých barevných provedeních.

boby
Boby

Boby se zase liší svojí řiditelností, materiálem použitým na jejich výrobu je vždy plast. Boby pro nejmenší děti se řídit nedají, mají pouze šňůru na táhnutí. Další variantou jsou klasické boby, k jejichž řízení slouží dvě páčky po stranách a nejmodernější verzí jsou boby řiditelné volantem.

bobování
Klouzák

Zvláštní kategorií jsou pak klouzáky nebo sáňkovací talíře. Tyto disky, nebo lopaty, mají mnoho výhod, i když jsou prakticky neřiditelné. To však nebrání tomu, že si na nich všichni užijí spoustu legrace. Jejich největší předností je totiž nízká váha i pořizovací cena a vysoké rychlosti, které na nich můžeme dosáhnout. Stačí najít jen vhodný terén a zábava je zaručena!

bruslení
Bruslení

BRUSLENÍ

Bruslení je delším skvělým sportem, kterému se můžeme v zimě věnovat. Ať už je led na stadionu, kluzišti, řece, či rybníku, pořádnou zábavu na bruslích si užije celá rodina. Na přírodních bruslařských plochá, ale vždy kontrolujme pevnost ledu, než se na něj vydáme, propadnutí pod led nechceme jistě nikdy zažít.

I nabídka bruslí je, stejně jako je tomu u sání a bobů, velmi široká. Pro nejmenší děti, které s bruslením teprve začínají, pořídíme kačenky, dětské brusle, které se připínají přímo na zimní boty a mají čtyři nízké nože. Tyto nože jsou stabilnější a pomalejší, takže se díky nim budou moci nejmenší bruslaři seznámit s ledem a hlavně s tím jak se na něm pohybovat.

Dívčí brusle pak můžeme pořídit v různých barevných kombinacích, ať už v klasickém šněrovacím provedení nebo s pevnou plastovou botou s přezkami.

Stejně tak tomu je u bruslí chlapeckých. Vyrábějí se také v klasické šněrovací podobě hokejových bruslí i s pevnou plastovou botou s přezkami.

Oblíbenými se v posledních letech stali dvě speciální varianty bruslí. Tou první jsou brusle roztahovací, které mají možnost roztažení boty, takže rychle rostoucí potomek na nich bude moci jezdit více let.
Druhou variantou jsou brusle 2v1 s vyměnitelným podvozkem, na kterých je možní nůž na bruslení na ledě vyměnit za lištu s kolečky. Pořídíte tak výhodně brusle na celoroční využití.

Dámské brusle se vyrábí, stejně jako tomu je u bruslí dívčích, v klasické šněrovací verzi nebo ve verzi s pevnou botou a zapínáním na přezky. I v této kategorii je možné pořídit brusle 2v1. Brusle pánské pak nejčastěji pořídíme v klasické šněrovací podobě hokejových bruslí.

Při bruslení nikdy nezapomínejme na bezpečnost a to nejen u dětí. Základním ochranným vybavení každého bruslaře by měla být helma a to bez rozdílu věku. Pády na bruslích jsou časté a nečekané, údery hlavou o tvrdý led velmi nebezpečné, ať už nám je 6 nebo 60. Děti je vhodné vybavit i chrániči kolen a loktů a to zejména, když se budou technice bruslení učit. Dostatečná ochrana zabrání tomu, že by naražené lokty a kolena mohly malého bruslaře od bruslení hned v začátcích odradit. Skvěle poslouží chrániče na kolečkové brusle.

sjezdové lyže
Lyže

BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ, SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍSNOWBOARDING

Sjíždět perfektně upravenou sjezdovku na sjezdových lyžích nebo snowboardu je další skvělou možností jak si pořádně užít zimu. Posílíme si celé tělo a na lyžích i snowboardu si užijeme spoustu zábavy. Pokud máme v blízkosti svého domova alespoň jeden vhodný kopec a nechce se vám cestovat na hory, stačí vzít lyže nebo snowboard na ramena a vyrazit.

dětské sjezdové lyže
Dětské sjezdové lyže

Aby si nejmenší děti mohly vyzkoušet lyžování, můžeme jim pořídit dětské plastové sjezdové lyže, které se připínají přímo na boty. Nejde o nijak velkou investici a děti si můžou třeba na zahradě nebo zmíněném kopci, vyzkoušet základy toho, co lyžování obnáší. Pro vyzkoušení principu snowboardingu můžeme dětem pořídit dětský snowboard nebo-li kluzku.

snowboard
Snowboard

Mysleme také na jejich bezpečnost a nezapomeňme je vybavit lyžařskou nebo snowboardovou helmou. Vhod přijdou i lyžařské brýle, které poskytnou nejen ochranu před sluníčkem, ale zejména ochrání oči před padajícím sněhem a prudce foukajícím větrem. Díky lepšímu vidění, které brýle zajistí, bude lyžování i snowboarding daleko bezpečnější.

běžecké lyže
Běžky

Na výlety zasněženou zimní krajinou se nám pak budou hodit lyže běžecké. Velkou výhodou je, že s běžkami je možné vyrážet na výpravy rovnou z domova, samozřejmě pokud je dostatečná vrstva sněhu. Do základního vybavení běžkaře patří mimo běžeckých lyží a hůlek i vázaní a boty. Vhodné oblečení včetně rukavic a čepice, by mělo být samozřejmostí, ideálně pak z funkčních materiálů, stejně jako na lyžování sjezdové.

sáňky a boby
Zimní sporty

Zimní sporty v jakékoliv podobě jsou skvělým způsobem jak si ji naplno užít, být se svými nejbližšími, nasbírat mnoho zážitků a zlepšit si svoji kondici. Chladné počasí sportu určitě nebrání, ba naopak. Takže neseďme doma za pecí a vyrazme na čerstvý vzduch do krásné přírody oblečené v zimním kabátu.