Zařizujeme domácí kancelář

Domácí kancelář, Domov, Zařizujeme

Práce bez nutnosti dlouhého dojíždění, pružnější pracovní doba a pohodlí domova se vším komfortem s tím spojeným, to jsou jen některé výhody práce z domova. Se zjevnými výhodami však jdou ruku v ruce i jistá úskalí, kterým však můžeme předejít, nebo je alespoň částečně potlačit, pokud si ve svém domově zařídíme domácí kancelář nebo alespoň pracovní koutek.

práce z domova
Práce z domova

Trend práce z domova získává v posledních letech na popularitě, někteří zaměstnavatelé ji uvádějí i jako zeměstnanecký benefit. Poslední rok však takzvanou „home office“ posunul na úplně jinou úroveň. Pro někoho zcela vyhovující pracovní režim, může jinému připadat jako noční můra. Absence kontaktu s kolegy, nepřítomnost dozorujícího element v podobě nadřízeného, nebo snadná rozptýlitelnost v domácím prostředí, můžou snižovat naši pracovní výkonnost. Práce z domova jistě chce, alespoň zpočátku, nemalé úsilí a jistou disciplínu, ale pokud dokážeme i doma „přepnout do pracovního režimu“, její výhody jsou nezpochybnitelné.

V tomto článku, jsme pro vás připravili návod, jak si zařídit vlastní domácí kancelář tak, aby práce v ní byla nejen produktivní, ale i příjemná. Dozvíte se jaké vybavení si pořídit a pomůžeme vám i s výběrem vhodného prostoru. Nakonec přidáme pár tipů, co udělat pro to, aby vaše práce z domova byla příjemná a co nejefektivnější ve všech ohledech.

home office
Domácí kancelář

Plánování

Nejdůležitější je přistupovat k práci z domova zodpovědně. To je první a základní podmínka, bez které to opravdu nejde. Doma jsme sami sobě hlídačem a je jen na nás, jak se k práci postavíme, abychom měli dobré výsledky.

Značně k tomu může přispět, právě vlastní pracovní prostor, tedy domácí kancelář, vybavená tak, aby vyhovovala naší pracovní náplni. Proto je nutné hned na začátku promyslet, co všechno budeme k práci potřebovat. Spadá sem nejen velikost stolu a tedy pracovní plochy, ale i to, jak velké úložné prostory budeme potřebovat na pracovní pomůcky, či materiály. Od toho všeho se odvíjí velikost prostoru, který budeme potřebovat.

PROSTOR
K efektivní práci potřebujeme na prvním místě dostatek klidu. Ideálním řešením domácí kanceláře je proto samostatná místnost bez rušivých elementů v podobě pobíhajících dětí, či domácích mazlíčků. Ne všichni však máme ve svých domovech místnost navíc, v takovém případě si můžeme vytvořit „pracovní koutek“ v nějaké místnosti. Ideálně je touto místností obývací pokoj. Ložnice ani kuchyně se nedoporučují. Ložnice je místo určené k odpočinku, a kdyby se současně stalo místem pracovním, podvědomě by měl mozek problém v takové ložnici odpočívat a časem by tato skutečnost mohla mít zdravotní i psychické následky. V kuchyni zase většinou nebývá tolik potřebný klid a vyskytují se tam mnohá rozptýlení, ať už třeba neumyté nádobí, kuchyňské pachy nebo i hrčící lednice.

Podle průzkumů nám stačí prostor o 8 m² k výkonu práce z domova. Pokud si jej vytvoříme právě v obývacím pokoji, je dobré jej oddělit nějakou zástěnou, či paravánem. Důležitý je také dostatek světla, ideálně přirozeného. Pokud z dispozičního hlediska obydlí tuto možnost nemáme, musíme si zajistit alespoň dostatek světla umělého.

Co se týká prostorové orientace naší domácí kanceláře, nikdy bychom neměli za zády mít dveře. V takové případě je totiž obtížné se soustředit, protože nemáme přehled o tom, kdo vstupuje do místnosti. Pro svůj pracovní stůl tedy vždy radši volíme takové místo, ze kterého máme přehled o dění v celé místnosti. Nevhodné je také umístění stolu proti oknu, takovéto uspořádání je velmi nepříjemné pro oči.

Z pohledu orientace pracovního stolu je také podstatný fakt, zda budeme pořádat video hovory. Pokud ano, je nutné na to myslet už při plánování domácí kanceláře a přemýšlet nad tím, co bude v kameře vidět za našimi zády.

Z pohledu orientace pracovního stolu je také podstatný fakt, zda budeme pořádat video hovory. Pokud ano, je nutné na to myslet už při plánování domácí kanceláře a přemýšlet nad tím, co bude v kameře vidět za našimi zády.

Vhodnou barvou však můžeme částečně ovlivnit i náš pracovní výkon. Křiklavým a sytým barvám, jako je žlutá, oranžová, či červená se raději vyhněme, působí totiž rušivým dojmem a jen by rozptylovaly naše soustředění. Naopak například modrá barva bude naše soustředění podporovat, zelená bude navozovat klid a hnědá pocit jistoty. Vždy však i tyto barvy volíme v jejich světlých pastelových tónech.

kancelář
Domácí kancelář

Vybavení k práci

Před výběrem vybavení domácí kanceláře je dobré si položit několik otázek. Odpovědi na ně nám dají dobrou představu o tom, co všechno budeme k naší práci potřebovat.

JAKÁ JE PŘESNÁ NÁPLŇ MÉ PRÁCE?
Již ze své podstaty je práce z domova ve většině případů spojená s prací na počítači. Může však zahrnovat mimo něj i celou řadu činností, na které je třeba myslet s ohledem na pracovní prostor. S tím souvisí zejména velikost pracovního stolu, který bude samozřejmě menší v případě, kdy budeme pracovat pouze na počítači, než když naše práce zahrnuje například i rýsování výkresů, či tvorbu nejrůznějších modelů.

CO K PRÁCI POTŘEBUJI ZA ZAŘÍZENÍ?
Na první otázku navazuje ta druhá, k jejímuž zodpovězení se vztahuje několik dalších otázek. Opět je její podstatou potřebný prostor. Vystačíme si jen se stolním počítačem nebo notebookem? Budeme potřebovat tisknout nějaké dokumenty? Postačí nám černo-bílý tisk, nebo budeme muset tisknout i barevně? A co skenování, využijeme skener? V případě rýsování výkresů musíme myslet i na umístění rýsovacího prkna, případně nástěnek, či tabulí.

JAK VELKÉ BUDU POTŘEBOVAT ÚLOŽNÉ PROSTORY?
Při volbě nejen prostoru, ale i vybavení domácí kanceláře, musíme samozřejmě myslet dopředu. S tím souvisí veškeré potřebné úložné prostory. Ať už nejrůznější skříňky, zásuvkové díly, regály, poličky, ale i úložné boxy, či pořadače a organizéry.

STŮL
Stůl je jedním ze dvou nejdůležitějších kusů vybavením domácí kanceláře. Pečlivě volíme jeho velikost, aby byla dostatečná vzhledem k našim potřebám. Nestačí myslet jen na prostor pro počítač, budeme potřebovat i jistou odkládací plochu například na dokumenty a pracovní materiály. U stolu platí, že čím bude větší, tím je to lepší. Vždy však bereme ohled na vlastní prostor domácí kanceláře. Volíme největší možný.

Kromě vhodné velikosti pracovní desky, musí mít pracovní stůl i správnou výšku. Ta vždy vychází z výšky naší postavy a pohybuje se mezi 75 – 85 cm. Výhodné jsou proto různé výškově nastavitelné a polohovatelné stoly, u kterých je dokonce možné, v případě potřeby, stát.

V nabídce můžeme objevit také sklápěcí nebo skládací stoly, které po složení zavřeme do skříně a vznikne nám tak vlastně vestavěná nebo skládací kancelář.

ŽIDLE
Druhým nejdůležitějším vybavením je samozřejmě kancelářská židle. V tomto případě se vyplatí investovat do kvalitního výrobku z vhodných materiálů. S kancelářskou židlí je totiž pevně spjato naše zdraví, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit. Nevhodná židle totiž znamená špatné držení těla a na to navazující bolesti zad. Výškově nastavitelná kancelářská židle, která má nastavitelné opěrky rukou i zad, výrazně sníží riziko takových bolestí a dalších problémů s tím spojených. Materiál by navíc měl být příjemný na sezení a snadno čistitelný.

OSVĚTLENÍ
Bezpodmínečně nutná je kvalitní stolní lampa. Při špatném osvětlení se nám nejen bude obtížně pracovat, ale můžeme si i poškodit zrak. I barva světla může naše pracovní nasazení ovlivňovat. Vhodnější je zvolit žárovky vydávající studené bílé světlo, které podporuje pozornost, než světlo teplé bílé, které spíše uklidňuje a navozuje relaxační atmosféru. Nic se však nesmí přehánět, protože příliš ostré bílé světlo není také vhodné, při delším vystavení jeho působení nás mohou začít bolet oči i hlava.

ÚLOŽNÉ PROSTORY
Mysleme i na uložení dokumentů, materiálů, knih, kancelářských potřeb a dalšího vybavení, bez kterého se neobejdeme. Skvěle nám k tomu poslouží nejrůznější skříňky, regály, zásuvkové díly, úložné boxy a organizéry. Je důležité, abychom v naší domácí kanceláři udržovali pořádek, protože nepořádek rozptyluje a odvádí pozornost od pracovního výkonu. S dostatkem úložných prostorů se nám bude pořádek snáze udržovat.

TECHNIKA
Sem patří zmíněné počítače, tiskárny, skenery, ale i další potřebné kancelářské vybavení, jako například skartovací, či laminovací zařízení. S ohledem na technické vybavení, které ke svému provozu potřebuje elektřinu, musíme zajistit přístup k zásuvkám. Pokud nejsou v dosahu, musíme zakoupit i dostatečně dlouhé prodlužovací kabely.

KANCELÁŘSKÉ POTŘEBY
Nabídka kancelářských potřeb je velmi široká a v tomto ohledu můžeme dát slovo naší fantazii. Praktické vybavení kanceláří, jako nejrůznější bloky, sešity, pořadače, sešívačky, děrovačky, psací potřeby (pera, tužky, gumy, fixy, pastelky), nůžky, organizéry a další, se vyrábějí v mnoha barevných provedení, stačí si jen vybrat. Nezapomeňme ani na odpadkový koš, ten se hodí mít vždy po ruce.

home office
Práce z domova

Zpříjemnění práce

Máme pro vás pět typů, jak si své domácí pracovní prostředí zpříjemnit, abychom se v něm cítili dobře a bylo příznivé i s ohledem na naše zdraví. To totiž značnou měrou přispívá k efektivitě našeho pracovního výkonu.

1. VHODNÁ VÝŠKA MONITORU
Se sedavým zaměstnáním jsou často spojeny bolesti zad. Vyhnou se jim nejen díky již zmíněnému vhodně zvolenému pracovním stolu a kancelářské židle, ale i správné umístění monitoru. Ten by totiž měl být ve výšce našich očí, tedy nad vlastní pracovní plochou stolu. Můžeme pořídit přímo počítačové stoly, které mají poličku na monitor nebo nízké stolky pod notebook, které na stůl postavíme.

2. POŘÁDEK NEJEN V KABELECH
Pořádek by měl panovat v celé domácí kanceláři, včetně kabelů. Změť nejrůznějších drátů a kabelů, ať už na stole nebo pod ním, nejen že bude působit velmi rušivě. Ale bude problém také s úklidem. V chumlu kabelů se bude držet spousta prachu, který budeme, jen s obtížemi, odstraňovat. A s prachem samozřejmě souvisí řada zdravotních problémů v čele s alergiemi. Dobře k tomu poslouží různé držáky kabelů a boxy. Uklizený prostor bude podporovat nejen naše pracovní nasazení, ale i zdraví.

3. PRACOVNÍ KNIHOVNIČKA
Pokud k vykonávání naší práce potřebujeme různé knihy, katalogy, dokumenty a jiné materiály, je vhodné vytvořit si v blízkosti stolu malou knihovničku. V případě potřeby nebudeme muset nikam odcházet, tím pádem odvádět svoji pozornost od práce, a vše budeme mít po ruce. Většinou nám postačí jedna, či dvě police nad pracovním stolem.

4. POZNÁMKY, NÁPADY A ÚKOLY
Skvělým řešením, jak mít všechny nápady, inspirace, poznámky a úkoly co nejpřehlednější je pořídit si nástěnku, či tabuli, kam je budeme umisťovat. Uvidíte, že nástěnka, kterou budeme mít v dosahu, při sezení za stolem je skvělým pomocníkem.

5. PŘÍJEMNÉ PROSTŘEDÍ
Ve své domácí kanceláři se v první řadě musíme cítit dobře. K tomu může přispět několik osobních drobností, kterými se můžeme obklopit. Prostor zútulní rodinná fotografie, oblíbený obrázek, či hrneček nebo rostlina v květináči. Pokojové rostliny mají vůbec mnoho výhod. Nejen že prostor kanceláře oživí a vytvoří v něm útulnou atmosféru, dokáží vytvořit i zdravější prostředí a to díky odstraňování škodlivých látek z ovzduší a tvorbě kyslíku.

domácí kancelář
Domácí kancelář

Zefektivnění práce

Práce na home office může být pro řadu z nás výzvou. Má své výhody i nevýhody. Nakonec tohoto článku pro vás máme pět tipů, jak s možnými nástrahami práce z domova vyrovnat a zefektivnit tak naše pracovní nasazení.

1. STANOVME SI A DODRŽUJME REŽIM
Pokud si hned na začátku stanovíme pevný pracovní režim, tedy přesnou dobu, kterou se každý den budeme své práci věnovat, bude přechod na home office daleko jednodušší. Díky pravidlům se snáze naše myšlení přepne do pracovního režimu. Nutně však musíme stanovenou dobu dodržovat a v naší práci z domova dodržovat jistou disciplínu. To může být, díky nejrůznějším domácím rozptýlením, zpočátku obtížnější, ale pokud režimu náš mozek naučíme, bude po čase už „naprogramován“ k tomu, kdy má začít pracovat i když budeme v domácím prostředí.

2. UPRAVME SE
Pokud je pro nás práce z domova výzvou, může nám velmi pomoci i upravení svého zevnějšku, než začneme pracovat. Tento rituál, který máme běžně spojený s chvílemi před tím, než jdeme do práce, můžeme dodržovat i když pracujeme z domova. Tím, že se upravíme, v případě dam třeba i namalujeme a převlečeme do pracovního oblečení, automaticky se náš mozek nastaví na to, že je čas na práci. Věřte, že podstatně méně podnětné bude, pokud k pracovnímu stolu usedneme v domácím oblečení nebo dokonce v pyžamu.

3. ÚKLID JE ZÁKLAD
Ani z těchto doporučení nemůžeme vynechat úklid. Uklizené prostředí je pro práci samozřejmě daleko příjemnější, než stůl zarovnaný věcmi v kanceláři, kde se porůznu povalují dokumenty a jiné materiály. Snažme se proto pořádek udržovat co nejvíce a věcem určit jejich místa, na která je budeme vždy vracet.

4. MYSLEME I NA ZDRAVÍ
Připravte si i do domácí kanceláře svačinu a dostatek tekutin. Dostatečný pitný režime je velmi důležitý. Když totiž budeme mít vše po ruce, nebude nutné v případě žízně, či hladu, odcházet do kuchyně, kde by nás mohla od práce odlákat různá pokušení. Pokud máme sklon nechat se jednoduše rozptýlit, toto opatření nám může značně pomoci. Nezapomínejme ani na pravidelné větrání, bez čerstvého vzduchu se rychle unavíme a náš pracovní výkon bude rychle klesat.

5. NEVZDÁVEJME TO
Zvláště z počátku může být pro někoho obtížné přejít na odlišný režim práce z domova, nesmíme to však hned vzdávat. Dejme tomu čas, se správným přístupem je vždy možné se home office přizpůsobit a třeba si ji dokonce po čase oblíbit.

práce z domova
Práce z domova




Ať už je pro vás práce z domova nutností, či pracovním benefitem, účelně a příjemně zařízená domácí kancelář bude v každém případě velkým pomocníkem.