Zařizujeme obývací pokoj

Domov, Obývací pokoj, Zařizujeme

Obývací pokoj je dnes v našich domovech hlavním centrem dění. V této místnosti spolu trávíme nejvíce času, je místem pohodlných chvil odpočinku i našich rodinných setkávání. V minulosti tomu však tak nebylo, obývací pokoj byl většinou pouze reprezentativní místností, určenou pro návštěvy, nebo oslavy významných událostí.

Dnes díky změnám životního stylu a mnoha dalším vlivům, máme na náš obývací pokoj již jiné požadavky. Pořád zůstává reprezentativním místem naší domácnosti, kam zveme naši rodinu a přátele, ale současně musí být dostatečně pohodlný, praktický a útulný, abychom si v něm mohli náležitě užít chvíle strávené s nejbližšími a cítili jsme se zde vždy dobře.

obývací pokoj
Obývací pokoj

Pohodlí, příjemná a útulná atmosféra jsou to, co dnes od obývacího pokoje očekáváme. V tomto článku vás provedeme vlastním zařizováním obývacího pokoje. Poradíme vám odkud začít, z čeho vycházet, čím se inspirovat a co všechno si pořídit.

Obývací pokoj by měl být ostatečně velký, světlý a příjemný pokoj, kde budeme moci trávit společné chvíle, povídat si, hrát hry nebo jen tak lenošit. Takto by měl podle většiny z nás vypadat ideální obývací pokoj. Dalším místem našich častých setkávání je však i kuchyně. Propojení těchto dvou místností, ještě s přidáním jídelního koutku, je často k vidění v dnes stavěných domech. Tato víceúčelová místnost se pak stává tlukoucím srdcem celé domácnosti.

Kde tedy začít, když zařizujeme obývací pokoj? Kde jinde než od podlahy.

1. PODLAHA

Všechny místnosti, včetně obývacího pokoje mají základ v podlaze. Od ní bychom se měly odrážet, při výběru dalších prvků v místnosti, jako je barva stěn a veškeré vybavení.

Ideální je proto podlaha v neutrální barvě, která se bude dobře kombinovat s dalšími materiály a barvami. Podlaha v obývacím pokoji by měla být příjemná na dotek a snadno udržovatelná. Ty tam už jsou časy, kdy celou podlahu mnoha místností pokrýval koberec. Ten sice zajišťoval příjemný dotyk a zabraňoval prostupování chladu, ale také v sobě zachytával velké množství prachu a dalších nečistot. Nejen proto se dnes celoplošné položení koberce nedoporučuje.

Daleko praktičtější je podlaha pokrytá například linoleem, marmoleem, či plovoucí podlahou, ať už dřevěnou, vinylovou nebo laminátovou. Takové podlahy se velmi snadno udržují, a pokud přece jen toužíme po koberci, není nic jednoduššího než ji doplnit kusovým kobercem, který můžeme umístit například k sedací soupravě. Nabídka koberců různých rozměrů je velmi široká a vybrat ten nejvhodnější do našeho obývacího pokoje, tak nebude žádný problém.

Pokud by jste se rádi dozvěděli více o vinylových a laminátových podlahách, nabízíme vám k přečtení článek Vybíráme podlahu aneb vinyl versus laminát.

obývací pokoj
Obývací pokoj

2. BARVY

Volba veškerých barev v obývacím pokoji je velmi důležitá. Aby byl tento prostor útulný, harmonický a vyzýval k odpočinku, volme na podlaze i stěnách neutrální barvy, v zemitých odstínech, které navozují klidnou atmosféru a velmi dobře se kombinují s dalšími barvami.
Syté a výrazné barvy působí spíše rušivým dojmem, a pokud se je rozhodneme dán na stěnu, většinou se i brzo omrzí. Když ale chceme do obývacího pokoje dostat naši oblíbenou barvu, tak radši na doplňcích, které v případě, že budeme toužit po jiné barevnosti, snadno vyměníme za jiné.

Pokud budeme chtít obývací pokoj zařídit nadčasově, volíme i nábytek v neutrální barevnosti, který můžeme kombinovat s designovými kousky. Nadčasově zařízený prostor bude v případě potřeby snadno „převlékat kabátek“ a jen díky změně doplňků docílíme zcela nového barevného vyznění celého prostoru.

V dnes oblíbených obytných prostorech, které jsou vytvořeny spojením obývacího pokoje, kuchynějídelny, můžeme tyto zóny od sebe odlišit i různou barevností a to nejen stěn. S barvami na stěnách však vždy pracujeme opatrně. Oblíbené jsou i nejrůznější kamenné, či dřevěné obklady a mozaiky, které v prostoru obývacího pokoje působí velmi zajímavě.

vybavení obývacího pokoje
Obývací pokoj

3. SEDACÍ SOUPRAVA

Sedací souprava je asi tím nejdůležitějším kusem nábytkuobývacím pokoji. Při jejím výběru zohledňujeme nejen počet osob v domácnosti, ale i rozměr místnosti a celkové barevné vyznění. V neposlední řadě je velmi důležitý i zvolený materiál. Sedací souprava by měla nejen být pohodlná a příjemná na dotek, ale velmi důležitá je také její snadná údržba.

Nabídka nejrůznějších sedacích souprav je dnes ohromná, můžeme vybírat ze široké škály barev, materiálů i konstrukcí. K dostání jsou sedací soupravy modulové, které jsou velmi variabilní a snadno se tak přizpůsobí obývacím pokojům různých rozměrů. Můžou být také rozkládací, na kterých může přespat třeba návštěva, či s úložným prostorem. Velmi praktické jsou pak ty pohovky, které mají snímatelný potah.

U sedací soupravy není důležitá jen konstrukce, rozměr a barva, ale také její umístění v místnosti. Pokud to prostor dovolí, nebojíme se ji postavit do prostoru. Sedací souprava nemusí být vždy přiražená ke zdi. Umístění do prostoru je daleko vzdušnější a prostor je díky tomu i více otevřený.

Sedací soupravy můžeme doplnit i křesly klasickými, či závěsnými. Aby bylo posezení příjemné, samozřejmě pokud to prostorové dispozice dovolí, při sezení na pohovce bychom neměli být zády ke dveřím. Všichni se budou cítit lépe, když ze své pozice budou mít přehled o dění v celé místnosti.

Pokud je to jen trošku možné neumisťujme televizi přímo naproti posezení. Občas je samozřejmě příjemné shlédnou nějaký film, ale televize by neměla být hlavním prvkem v obývacím pokoji. Pokud máme krb, je lepší soustředit posezení kolem něj, jako tomu bylo už od pradávna, kdy se sedělo kolem ohniště. V případě, že při sezení na sedací soupravě je výhled pouze na televizi, často tak přijdeme o to nejcennější, tedy rozhovory se svými nejbližšími, to jistě nikdo z nás nechce. Televize už však do našich životů neodmyslitelně patří, snažme se ji však umístit na místo, na které nebude soustředěna pozornost, a přece na ni bude výhled ze sedací soupravy. Můžeme ji pomocí držáku připevnit na zeď.

obývací pokoj
Obývací pokoj

4. NÁBYTEK

Nábytku by v obývacím pokoji nemělo být mnoho. Není nutné „obložit“ jím všechny stěny. Celý prostor pak díky tomu působí stísněn. Lepší je zvolit jen několik menších zajímavých kousků, které vhodně doplní pohodlnou sedací soupravu. Místo velkého konferenčního stolu, radši několik menších, získáme tak daleko variabilnější řešení. Dále postačí pár vhodně umístěných polic, na knihy, a jiné drobností, nějaká praktická skříňka nebo televizní stolek. U nábytku do obývacího pokoje platí heslo „Čím míň, tím líp.“ dvojnásob.

sedací souprava
Obývací pokoj

5. OSVĚTLENÍ

Při volbě osvětlení v obývacím pokoji ideálně kombinujeme několik světelných zdrojů. Hlavní stropní světlo, či zajímavý lustr, doplníme několika nástěnnými i volně stojícími lampami. Oblíbené je i LED osvětlení v podhledech, které navozuje příjemnou atmosféru. Nejdůležitější je jeho variabilita, ve smyslu různé intenzity osvětlení. Od intimního, náladového osvětlení, přes dekorativní osvětlení, které může zajištovat nějaká originální lampa, až po dostatečně silné světlo, u kterého budeme moci číst.

Špatně osvětlený obývací pokoj může dokonce mít negativní vliv na osoby, které se v něm schází. Světlo totiž má vliv na naše rozpoložení a náladu. Nepodceňujme proto nejen jeho intenzitu, ale i barvu. Příliš ostré bílé světlo nemůže navodit požadovanou útulnou atmosféru, na rozdíl od světla teplého. Věnujme tedy zvýšenou pozornost i výběru žárovek.

obývací pokoj
Obývací pokoj

6. DEKORACE

Originality a uceleného stylu dosáhneme v obývacím pokoji prostřednictvím nejrůznějším doplňků. Do této kategorie spadá velké množství věcí, kterými můžeme obývací pokoj zútulnit. Jde nejen o textilní výrobky, jako záclony, závěsy, rolety, polštáře a deky, ale například i vázy, obrazy, fotografie a předměty, na které máme nějakou citovou vazbu. Pozor však na to, abychom doplňky obývací pokoj „nezaskládali“. Vybíráme je proto s rozvahou, vyhneme se tak tomu, aby se z obývacího pokoje nestalo skladiště.

Vhodně doplní obývací pokoj i pokojové rostlinykvětináčích. Ty místnost nejen zútulní a zabydlí, ale díky zachycování škodlivých látek a tvorbě kyslíku budou navíc přispívat k čistějšímu vzduchu v místnosti. Pokud máme obývací pokoj větších rozměrů, nebojme se  pořídit i nějakou rozměrnější rostlinu nebo můžeme větší počet menších rostlin soustředit na jednom místě. Výsledný efekt takové skupiny působí velmi dobře.

obývací pokoj
Obývací pokoj

TIPY NA ZÁVĚR

Na závěr tohoto článku pro vás máme ještě několik typů, které vám při zařizování svého obývacího pokoje snad přijdou vhod:

Pokud toužíme po barevném vybavení obývacího pokoje, měl by být základ místnosti, tedy podlaha a stěny, neutrální. Jinak se bude vše bít a harmonie v pokoji bude ta tam.

Pokud máme tmavou podlahu, volíme k ní vždy světlý nábytek, jinak bude prostor působit spíše stísněně, než světlým a otevřeným dojmem.

Z různých míst k sezení, by na sebe měli všichni vidět.

Pokud máme malý obývací pokoj, je vhodné sedací soupravu umístit do rohu, celý prostor tak bude působit otevřenějším a větším dojmem.




Zařizování obývacího pokoje se může z počátku zdát složitější, ale pokud si vše pořádně promyslíme, jeho realizace už bude radostí. Tato společenská, odpočinková i reprezentativní místnost pak může být šperkem celého našeho příbytku, do kterého vtiskneme náš styl a originalitu.