Venkovní lenošení

Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu

I když dnešní doba tomu bohužel příliš nepřeje, je dostatečný odpočinek jedním z hlavních pilířů zdravého životního stylu. Musíme mu tedy věnovat náležitou pozornost a v tomto ohledu na sebe nezapomínat. Brzy by se nám to mohlo nepěkně vymstít, ať už v podobě zdravotních nebo psychických problémů. A to samozřejmě nechceme.
Jistě můžeme odpočívat aktivně při oblíbeném sportu. Ale nezapomeňme ani na chvilku pravého lenošení v pohodlném křesle u bazénu, na houpačce v zahradě nebo v zavěšené síti pod pergolou. Taková chvilka ať už společného odpočinku s rodinou nebo o samotě, hraje opravdu velkou roli.

zahradní lavička
Odpočinek na čerstvém vzduchu

Při zařizování našeho odpočívacího koutku je důležité vycházet ze stylu zahrady, našeho vkusu, financí, dispozic prostoru, účelu, umístění a nutné údržbě. Se všemi těmito skutečnosti úzce souvisí volba materiálu. Blíže se s tímto můžete seznámit v článku na našem blogu Co je třeba zvážit před výběrem venkovního posezení.

Na začátku plánování je dobré myslet i na případné zastřešení nebo alespoň zastínění prostoru určeného k posezení. Abychom zde mohli trávit i chvíle v největších letních vedrech.
K tomu nám poslouží nejrůznější pergoly, které mohou být se střechou nebo třeba porostlé nějakou popínavou rostlinou. Velmi oblíbené jsou klasické dřevěné pergoly, ale stále větší popularitu získávají pergoly hliníkové. Nebývají samostatně stojící, ale připevňují se ke stěně domu, vytvoří tak vlastně takovou zastřešenou terasu.

Pokud posezení přiléhá ke stěně nějaké budovy, můžeme pořídit i markýzu. Ty se vyrábí v celé řadě rozměrů a barevnách provedení a jejich největší výhodou je možnost jejich srolování, když stín není vítaný. Stačí tedy zvolit jen vhodný rozměr a barvu.

Nejlevnějším a co do pořízení i nejrychlejším způsobem zastínění je slunečník. Je k dostání v mnoha velikostech a barvách, stačí jen zvolit vybrat. Rádi vám s tím pomůžeme v článku Jak vybrat nejvhodnější slunečník. A v článku Čištění a údržba slunečníku se dozvíte jak se nejlépe o slunečník starat.

V čem si můžeme odpočinout?

Na zahradě můžeme k odpočinku využít celou řadu nejrůznějšího zahradního nábytku. Zcela to záleží na požadavcích každého z nás. Je možné se držet klasického vzhledu oblíbeného po generace nebo se inspirovat trendy poslední doby. Pro někoho může být zlatou a originální střední cestou kombinace obojího. Meze v tomto případě opravdu neexistují a každý máme zcela volnou ruku. Na prvním místě by však vždy mělo bít naše pohodlí.
Nabízíme vám malou inspiraci, která vám, jak doufáme, usnadní cestu k nově zařízenému zahradnímu posezení.

SETY ZAHRADNÍHO NÁBYTKU
Prakticky bezstarostným zařízením odpočinkového koutku je pořízení setu zahradního nábytku. Vše bude již dokonale sladěné a odpadne tak doba hledání různých kousků, které se budou k sobě hodit.
Můžeme vybírat z plastových zahradních setů, které jsou velmi lehké a nenáročné na údržbu. Patří k nim i v poslední době velmi oblíbené polyratanový nábytek.
Sety dřevěného nábytku krásně doplní prakticky každou zahradu, sice je tento materiál náročnější na údržbu, ale určitě to za tu práci stojí. Když dobře vyberete, získáte v něm kousky, které budete moci využívat dlouhá desetiletí.
I sety kovového zahradního nábytku mají svoje výhody, jde zejména o pevnost a u těch dobře povrchově ošetřených i velmi dobrou odolnost. 

stůl na zahradu
Zahradní stůl

SAMOSTATNÉ ŽIDLE A STOLY
Pro ty co milují kombinování různých prvků je jasnou možností koupě jednotlivých židlí a stolů. Můžou tak vzniknou zajímavé a zcela originální kombinace, které bude obdivovat každá návštěva. Je to sice časově náročnější záležitost, ale pokud se pro ni rozhodnete, věřte, že obnáší spoustu zábavy. A nakonec třeba objevíte nějaký poklad, v podobě zcela originálního kousku.
Nebojte se kombinovat materiály. Například vhodně zvolené kovové židle a židle ze dřeva se budou krásně doplňovat, když k nim zvolíte stůl, který v sobě kombinuje oba tyto materiály.
Pro úsporu prostoru, zejména při zazimování doporučujeme pořízení skládacích židlí a stolů.

KŘESLA
Vůbec se nemusíte bát ani kombinovat zahradní křesla a židle. Každý člen domácnosti, tak bude mít možnost vybrat, jak se zrovna chce usadit.
Ještě pohodlnější variantou je polohovací křeslo, které si lehce přizpůsobíte podle vaší potřeby.

LEHÁTKA
Zahradní lehátka dokonale využijete při opalování, ale také si na nich můžete pohodlně zdřímnout ve stínu slunečníku, když je vhodně doplníme polštářky a polstrováním. Jejich největší předností je polohovatelnost ať už jsou vyrobeny ze dřeva nebo kovu.

zahradní kovová houpačka
Zahradní houpačka

ZAHRADNÍ HOUPAČKY
Oblíbenost zahradních houpaček neustále stoupá, a tak když máte dostatek prostoru a toužíte po dokonalém pohodlí spojeném s uklidňujícím houpáním, sáhněte po jedné z nich. Blíže se tématu zahradních a dalších houpaček věnujeme v článku Co se takhle zhoupnout?, který si můžete přečíst na našem blogu. Naleznete zde i článek zabývající se jejich bezpečností a údržbou – Bezpečnost a údržba houpaček všeho druhu.

HOUPACÍ SÍTĚ
Prostorově i finančně úsporné jsou houpací sítě. Když je nevyužíváte, složíte je do malého balíčku. Je nutné ale vyzvednout i jejich pohodlnost. Můžete si ji vzít na výlet či dovolenou a pomocí sady pro zavěšení ji jednoduše zavěsíte mezi dva stromy a máte velmi pohodlnou postel. Krásným a praktickým doplňkem je síť i v interiéru a to zejména v podobě závěsného křesla, které je prostorově úspornější. Často jsou sítě vyrobeny z pestrobarevných tkanin a mohou tak zajímavě doplnit a oživit sestavy zahradního nábytku. Barvy, které se na ní můžete zopakovat například na polštářcích a vše tak pěkně sladit.

dřevěná lavička
Zahradní lavička

LAVIČKY
Pro místa s krásným výhledem do krajiny nebo na pestře rozkvetlý záhon, vybídne každého k chvilce posezení pohodlná lavička. Tento prvek dříve nemohl chybět na žádné zahradě ani dvorku. Dnes se opět vrací a díky široké nabídce je radost lavičku vybírat.
Dřevěné lavičky lze pořídit v klasickém minimalistickém stylu i ve verzích zdobnějších.
Ke kovovým zahradním lavicím si nezapomeňte pořídit nějaké polstrování.
Kombinované lavičky s kovovými nožkami a opěrkou a sedákem ze dřeva se také vyrábí v různých stylech, stačí si jen vybrat tu vám nejsympatičtější.

Další vylepšení dokonalého odpočinku

Aby byl náš odpočinek na čerstvém vzduchu co nejpohodlnější, je vhodné pořídit ještě několik doplňků a dotáhnout ho tak téměř k dokonalosti.

POLŠTÁŘE, POLSTROVÁNÍ A DEKY
Pokud nábytek nemá žádné polstrování, nezapomeňte si je pořídit. Po chvíli sezení bude každá zahradní židle, křeslo, či lavice, ať už je vyrobena z plastu kovu, či dřeva, tvrdá a nepohodlná. Rozměrově vhodné polstrování nebo polštář je proto nutností.
Při výběru věnujte pozornost materiálu, ze kterého je ušit povlak. Pokud je z vodoodpudivého rychleschnoucího materiálu, kterým bývá nejčastěji polyester, nebude nutné ho při každém dešti schovávat. Pokud ale bude z bavlněného plána musíme je před povětrnostními vlivy chránit.
V chladnějších letních nocích se vám bude jistě hodit i nějaká lehčí deka.

ÚLOŽNÉ BOXY
Právě polštáře, polstrování a deky, které nemohou zůstat na dešti, nejlépe uschováte před rozmary počasí úklidem do zahradního úložného boxu.
Na trhu jsou boxy plastové i dřevěné v různých rozměrech, do žádného z nich se však nedostane voda, takže svůj obsah dokonale ochrání. Můžete si do něj uschovat prakticky cokoliv, co se do něj vejde, například i ručníky, svíčky, zmiňovanou houpací síť, kufřík s náčiním ke grilu,…

OSVĚTLENÍ
Perfektní atmosféru pak navodí vhodně zvolené zahradní osvětlení. Pro světlo jako ve dne můžeme instalovat reflektory. Spíše se však bude hodit intimnější osvětlení romantičtějšího rázu.  Zahradní solární světla nebo lucerny navíc nepotřebují žádný zdroj elektřiny, takže je můžeme instalovat kamkoliv. Nemusíme se bát ani světelných řetězů, které máme spíš spojené s Vánocemi. Pokud bíle svítící řetěz připevníte na pergolu, altánek nebo i na sluneční, buďte si jisti, že výsledek bude kouzelný. Na oslavu se nebojte pořídit ani světelný řetěz barevný.
Nezapomínejme ani na klasické svíčky, které jsou co do vytváření pohodové atmosféry nenahraditelné, i když se o to výrobci svíček a kalíšků na baterii snaží. Takovíto kalíšek nebo svíčka na baterku je pak zcela bezpečný a ocení ho tak zejména rodiče malých dětí, pro které takovýto kalíšek nepředstavuje žádné nebezpečí.

KVĚTINÁČE
K zútulnění odpočinkové oázy napomohou také rostliny zasazené v pěkném květináči. Nabídka květináčů je velmi široká, stačí si jen vybrat správný rozměr, hodící se materiál, strukturu a barvu. Uvidíte, že dokonce i pouhá obměna starých květináčů, nebo jejich doplnění novým kouskem dokáže prostor oživit.

OHNIŠTĚ A VENKOVNÍ TOPIDLA
K pobytu na zahradě neodmyslitelně patří oheň. Dříve tradiční vykopanou jámu v trávníku obskládanou kameny dnes stále častěji nahrazuje přenosné ohniště. Je to velmi praktická věc, ohniště můžete vytáhnout jen v případě potřeby a trávník tak bude pořád krásný. Můžete si na něm nejen upéci nějakou dobrotu ale i se malinko ohřát.
Pro ty co na svých zahradách rádi tráví chladné jarní, či podzimní dny, zajistí pořádné ohřátí zahradní topidlo. Hodí se však spíše pod zastřešený, částečně uzavřený prostor, jako je třeba altán nebo zastřešená pergola. V případě, že pořádáte nějakou větší zahradní oslavu s party stanem, a očekáváte chladnější počasí, je dobré si zahradní topidlo pořídit. Aby vám pak sloužilo, co nejdéle, přikupte si k němu i ochranný obal.

ZÁSTĚNY
Pro vytvoření většího soukromí existují k tomu určené stínící sítě. Jejich instalace je jednoduchá a po připevnění na plot vytvoří zástěnu. Můžeme tak naši zahradu oddělit od rušné ulice nebo zvědavých sousedů.
Stejně tak i stínící plachty mohou poskytnout určité soukromí a dostatek stínu.

Věřte, že vhodně zvolený zahradní nábytek společně s dalšími doplňky vykouzlí dokonalé místo, které každého zláká alespoň ke krátké chvilce odpočinku. Vaší snahy a času vynaloženého na přípravu takového prostoru jistě nebudete nikdy litovat, když uvidíte svou rodinu a blízké pohodlně odpočívat a užívat si společně trávený čas.