Čištění a údržba slunečníku

Na zahradu, balkon, či terasu, Slunečník

O náš nový slunečník se vyplatí náležitě pečovat, jeho údržba není v podstatě vůbec náročná, a pokud se o něj budeme dobře starat, bude nám dlouho sloužit a zároveň zdobit naše odpočinkové zákoutí. Stačí se v podstatě držet pouze několika následujících pravidel a postupů:

plážové slunečníky
Slunečníky

1.

Když slunečník zrovna nepoužíváme, tak jej složíme a zabalíme do ochranného obalu. Případně uklidíme do nějaké místnosti, či zahradního boxu. Poslouží ale i dostatečně velký černý odpadkový pytel, který však nevypadá příliš vzhledně. Stejně postupujeme i v případě hrozícího deště.
Ochráníme tak materiál střechy, která si déle udrží svoji barvu a vodoodpudivé vlastnosti.

2.

Slunečník nikdy neskládáme mokrý. Pokud se tomu ale nemůžeme vyhnout, tak ho zase co nejdříve roztáhneme a necháme usušit na stinném místě. Mokrá textílie má sklon k rychlejšímu ztrácení barvy na přímém sluníčku, než když je suchá. U slunečníku mokrého, třeba jen pár dní, hrozí jeho napadení plísní. Samotná polyesterová textílie neplesniví, ale nečistoty zachycené ne jejím povrchu mohou. To vede k poškození impregnační vrstvy, která zajišťuje vodoodpudivost a také ke vzniku nevzhledných skvrn, kterých se jen těžko zbavíme bez dalšího poškození materiálu.

3.

Kovové části také pravidelně čistíme, zejména v oblasti rozevíracího mechanismu. Případné nečistoty by posunem konstrukce při otvírání mohly porušit ochranný nátěr a pak už by byl jen krůček k případné korozi. Pohyblivé části tak můžeme ošetřit silikonovým sprejem, který zajistí hladký prokluz a tedy i snadnější otevírání slunečníku.

4.

Na konci sezóny, před vlastním zazimováním, je vhodné slunečník vyčistit.
Nejdříve z roztaženého slunečníku jemným kartáčkem odstraníme velké nečistoty.

Pokud má náš slunečník snímatelnou střechu, postupujeme při sundávání podle návodu. Tyto střechy pereme vždy pouze v ruce, praní v pračce více poškozuje ochranné vrstvy materiálu.

Na čištění používáme vlažnou vodu, nejlépe s jádrovým mýdlem nebo speciálním pracím prostředkem na funkční oblečení, které nepoškodí vodoodpudivou impregnaci. U střech, které jsou nesnímatelné, dobře poslouží i již zmiňovaný jemný kartáček.

Ještě mokrou střechu napneme na konstrukci a necháme dokonale uschnout nejlépe ve stínu. Opět myslíme na to, že přímé sluníčko mokré textílii nesvědčí.

5.

Vlastní používání i každé praní slunečníku postupně poškozuje impregnační ochrannou vrstvu, proto je na místě tuto vrstvu pravidelně obnovovat. Nejlépe vždy na začátku sezóny. Dobře k tomu poslouží běžně dostupné impregnační spreje, které chrání proti vlhkosti a postarají se o vodoodpudivost.

6.

Při zazimování slunečníku opět myslíme na to, aby byl dokonale suchý. Teprve tehdy ho složíme, dáme do ochranného obalu a uskladníme ho v suché, dobře větrané místnosti.



Při pravidelném dodržování těchto postupů nemusíte mít obavy, že jste koupily slunečník na pár sezón. Stačí jen malá, ale pravidelná údržba a kvalitní slunečník vám bude bez problémů sloužit celé roky.