Co je to geotextílie a jaké má vlastnosti

Pomocníci na zahradě i v domácnosti

Neustálé a zdlouhavé vytrhávání plevele z naší předzahrádky, prorostlá tráva v novém chodníku, namrzlé květy nebo shnilé plody jahodníku, či zlikvidovaná úroda rybízu. To je pouze zlomek nepříjemností, kterým se můžeme vyhnout, pokud začneme v naší domácnosti využívat výborných vlastností různých geotextílií.

černá netkaná geotextílie
Netkaná geotextílie

Pro začátek je nejspíš vhodné shrnou, co to vlastně geotextílie je. Tento pojem totiž zahrnuje širokou škálu produktů, a tak je možné, že si pod ním každý z nás představí něco jiného.

Jde tedy o netkanou, tkanou nebo pletenou technickou textílii z přírodních nebo syntetických materiálů, která se používá zejména v kontaktu se zemí. Nejvíce se tyto textílie tedy využívají ve stavebnictví a zahradnictví.
Ze syntetických materiálů se k její výrobě nejčastěji používá polypropylen nebo polyester. Z těch přírodních jde o jutu nebo kokosové vlákno. Navíc kvalitní geotextílie jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů.

Mezi jejich ceněné vlastnosti patří zejména vodopropustnost, pevnost a pružnost.

Geotextílie ze syntetických materiálů jsou navíc odolné vůči UV záření a nerostou na nich plísně ani bakterie, mají tak velmi dlouhou životnost.

Geotextílie z přírodních materiálů se po nějakém čase rozpadají a v zemi se ztrácí, to však může být i ku prospěchu věci.

U některých druhů geotextílií hraje důležitou roli i barva.
Bílá odráží slunce a tak se používá právě na ochranu před ním. Například při zastínění skleníku v letních vedrech.
Černá naopak sluneční paprsky přitahuje a ohřívá tak půdu. Tím zajišťuje teplo kořenům rostlin, které to vyžadují. Současně nepropouští světlo a tak efektivně zabraňuje růstu nechtěného plevele pod ní.
Pro využití v zahradnictví slouží textílie tmavě zelená, jejíž barva v záhonu či zahrádce neruší.

Díky všem zmíněným vlastnostem mají geotextílie velmi široké možnosti použití. A jsou vítaným pomocníkem, který nám pomáhá šetřit síly i čas při péči o dům a zahradu.

Pokud vás zajímá kde všude je možné geotextílii využít, přečtěte si náš článek Geotextílie jako cenný pomocník v naší domácnosti i na zahradě.