Jak vybrat nejvhodnější slunečník

Na zahradu, balkon, či terasu, Slunečník

I když se rádi vyhříváme na sluníčku a užíváme si léto plnými doušky, nesmíme zapomínat, že všeho moc škodí. A o sluníčku to, jak víme, platí dvojnásob. Snad každý známe ten nepříjemný a často i bolestivý pocit, který nás neopouští i několik dní a připomíná nám, že jsme to s tím sluněním opravdu přehnali. Sluncem spálené pokožce se nevyhneme jen pomocí pravidelného používání opalovacího krému s vhodným UV faktorem. Nejlepší a nejjistější ochranou je schovat se, alespoň v té největší výhni, do příjemného stínu.

Vybudování zastřešení terasy, zahradního altánku, či pergoly je finančně i časově dosti náročné. Pořízení nového slunečníku je tak velmi efektivním řešením problému s nedostatkem stínu ať už na našem balkóně, u bazénu nebo nad dětským pískovištěm.

zahradní slunečník
Slunečník na zahradu

Při hledání toho pravého slunečníku je dobré myslet na těchto několik skutečností a parametrů, podle kterých řídíme svůj výběr:

Typ konstrukce

Základním dělením, které je patrné na první pohled, je to podle konstrukce. Slunečníky takto dělíme na dva typy. Prvním, a také tím více rozšířeným, je slunečník se středovou tyčí. Takovýto slunečník je stabilnější a jeho pořizovací cena není příliš vysoká.
Můžeme je pořídit jak pevné, tak s ohebným kloubem. Ten umožňuje nahýbat slunečník podle potřeby a je tedy daleko variabilnější. Tomuto typu slunečníku jsou přizpůsobeny i některé stoly ze zahradních sestav nábytku, díky otvoru ve svém středu.

Druhým typem je slunečník s boční nohou. Tento typ konstrukce je složitější a tedy i jeho pořízení bude dražší. Skrývá však v sobě mnoho kladných vlastností, které více než vyváží jeho vyšší cenu. Hlavním kladem u těchto slunečníků je zejména to, že nepřekáží žádná tyč. Ta je totiž umístěna zcela bokem od samotné střechy slunečníku. Jistě také oceníte, že díky tomu, že je střecha na nosné konstrukci zavěšena, je možné ji nahýbat prakticky do všech směrů a otáčet o 360°. Takže přizpůsobit slunečník různým místům, či slunci v průběhu dne není žádný problém.

U obou typů si však vždy dáváme pozor na ty podezřele levné. Téměř ve všech případech se jedná o slunečníky vyrobené s nepříliš kvalitního materiálu. V důsledku čeho je jejich životnost velmi krátká.
Pokud konstrukci nezničí už první vítr, můžeme si být vcelku jisti, že zkázu dokoná déšť a na konci sezóny tak z našeho slunečníku za pár korun bude zrezivělý a pokřivený kousek, hodící se už jen do odpadu. Proto je vždy lepší kupovat slunečníky od ověřených výrobců a radši si malinko připlatit.

Materiál konstrukce

Jednou z nejdůležitějších věcí je tedy materiál, ze kterého je vlastní konstrukce slunečníku vyrobena. Nejčastěji používaným materiálem bývá ocel nebo hliník. Na trhu však nalezneme i slunečníky dřevěné, které se dnes svými vlastnostmi mohou srovnávat s těmi kovovými. Proto při volbě materiálu vše záleží na našem vkusu a stylu, ve kterém chceme mít odpočinkový koutek.

Pokud víme, že budeme slunečník často přemisťovat, třeba k řece, či rybníku, pak je hliník lepší volbou. Protože je lehčí, nebude přenášení takovým problémem.

U slunečníků velkých rozměrů je materiál konstrukce také velmi důležitý. Takový slunečník musí být dostatečně pevný a stabilní, aby si dokázal poradit i s nějakým tím menším větrem a deštěm a nebylo nutné jej při každé drobné nepřízni počasí ukrývat do bezpečí.

Při silném větru a dešti však vždy slunečník složíme a pokud možno zabalíme do ochranného obalu. Bohužel ani sebepevnější konstrukce řádění živlů neodolá. I tak je v tomto ohledu lepší nešetřit a pořídit si slunečník z kvalitního materiálu opatřeného ochranným nátěrem.
Díky němu se vyhneme nepříjemnostem v podobě rzi, která by se zejména na nejvíce namáhaných částech, mohla po čase ukázat.

Tvar a rozměr střechy

Co se týká rozměru slunečníku, vždy jej volíme podle konkrétního prostoru, který chceme zastínit.
Vybíráme ten pravý i s ohledem na tvar střechy, či barvu a to tak, aby se stylově doplňoval s ostatními prvky v okolí jeho budoucího umístění.

Ve tvaru střechy máme dnes vcelku velký výběr. Pro potřeby zastínění kulatého prostoru, jako je například stůl, či dětský bazén, zvolíme slunečník kruhový, či čtvercový.

Pro co nejefektivnější zastínění terasy nebo balkonu, pak volíme slunečník obdélníkový, který je schopný, v závislosti na zvoleném rozměru, prostor prakticky zastřešit.

Pro zastínění menších prostorů nebo užších balkónů, je pak vhodné sáhnout po půlkruhových slunečnících. Ty, díky možnosti přiražení ke zdi, nejen velmi funkčně, ale i esteticky balkon doplní.

Materiál střechy

Nejčastěji používaným materiálem, ze kterého je střecha slunečníku vyrobena, je polyester.
Při vybírání si dáváme pozor zejména na jeho gramáž. Tento údaj, který bývá uveden u většiny slunečníků, značí, kolik gramů váží 1m² látky. Čím větší toto číslo bude, tím silnější, a tedy odolnější, je použitý materiál.

Dalším parametrem materiálu je stálobarevnost. K podpoření stálobarevnosti bývají materiály ošetřeny speciálním filmem, či impregnací. Obecně platí, že čím je barva tmavší, tím je větší pravděpodobnost, že po čase vybledne. Pokud má materiál stálobarevnou úpravu, tak i tmavší barva vydrží poměrně dlouho a blednout bude jen pomalu. Nikdy však nemůžeme očekávat, že bude i po několika sezónách používání stejná jako v den, kdy jsme nový slunečník rozbalili.

Pokud chceme slunečník používat i jako ochranu před mírným deštěm, hledáme v údajích i vodoodpudivost. Tuto vlastnost zajišťuje impregnační vrstva, která je nanesena na povrchu materiálu. Odolávání dešti však není hlavním účelem slunečníku, takže nepromokavý slunečník prakticky neexistuje. Polyester, používaný na výrobu střech slunečníků, vodoodpudivé vlastnosti, však ve většině případů, mít bude.

Téměř dokonalou ochranu před slunečními paprsky nám pak poskytne UV filtr, který má většina kvalitních slunečníků.

Některé slunečníky mají střechu snímatelnou, což nám velmi usnadní jeho čištění na konci sezóny.

Stojan na slunečníku

Aby měl pevnou základnu a nehrozil jeho pád, je důležité zvolit vhodný stojan na slunečník. U slunečníků s bočním zavěšením je podstavec již součástí celé konstrukce, ale u těch se středovou tyčí je téměř vždy nutné podstavec dokoupit.

Máme možnost výběru z několika různých materiálů – kovové, betonové, žulové, či plastové. Nejdůležitější je ale jeho váha. Pro slunečník, který budeme mít pořád na jednom místě a nebude jej nutné často přemisťovat, volíme stojan co nejtěžší.  Samozřejmě platí, že čím větší je slunečník, tím těžší musí být jeho stojan. S těžším stojanem bude stabilita celého slunečníku větší. Často je v samotném popisu slunečníku uveden údaj o nejmenší možné hmotnosti stojanu.

Pro cestování nebo při nutnosti častého přenášení slunečníku je pak vhodné zvolit stojany plastové, které je možné naplnit vodou nebo pískem.

Nezapomeňte také zjistit údaj o průměru tyče slunečníků, který je vámi zvolený stojan schopen uchytit. Aby vás při instalaci slunečníku nečekalo nemilé překvapení a následná nutnost výměny zboží.

Ochranný obal

Aby nám slunečník vydržel co nejdéle jako nový, při špatném počasí jej složíme a uschováme.
Pokud nemáme zahradní domek, kůlnu, či jinou místnost k uložení, dobře poslouží i větší zahradní úložný box. U větších slunečníků pak můžeme pořídit obal, kterým jej ochráníme nejen při špatném počasí, ale je možné v něm slunečník i uklidit na zimu.

Věříme, že i díky těmto informacím, se vám podaří koupit ten nejvhodnější slunečník.
O tom jak se o váš nový slunečník starat, aby sloužil co nejdéle, vám poradíme v následujícím článku Čištění a údržba slunečníku.

A teď už jen přejeme spoustu pohody a ničím nerušeného klidu v příjemném stínu.