Bezpečnost a údržba houpaček všeho druhu

Děti, Děti na zahradě, Houpačka, Na zahradu, balkon, či terasu, Volný čas, Zahrada, Zahradní houpačka

Houpačky všeho druhu jsou jistě zdrojem zábavy a místem k odpočinku pro celou naši rodinu, ale při špatném umístění a údržbě se mohou stát potencionálním nebezpečím.
Jak tomu předejít, aby byl pobyt na zahradě opravdu bezstarostný a mohli jsme si ho užívat plnými doušky? Není to nijak složité, stačí se pouze držet několika zásad.

závěsná dětská houpačka
Závěsná houpačka

Umístění

Při umisťování jakékoliv houpačky, ať už pro děti nebo dospělé, je nejdůležitější, aby byl kolem ní dostatečný prostor. Mnoho výrobců uvádí minimální potřebný prostor před i za houpačkou. V houpacím prostoru nesmí být nic, do čeho by bylo možné narazit. Vždy je lepší mít tento prostor raději trošku větší, než je uvedeno výrobcem, aby ani při maximálním rozhoupání nehrozil úraz.

Větší houpačky mohou být při silném větru náchylné na převrhnutí. Proto, pokud je to možné, umisťujeme je do závětří nebo ke zdi. Případně ji zatěžkáme nebo jinak připevníme k zemi, či zdi. Zvýšíme tak její stabilitu.

Když zavěšujeme houpačku nebo houpací síť na větev stromu, tak se vždy ujistíme, že není suchá, shnilá nebo jinak narušená a je tedy schopná udržet váhu budoucího houpajícího se.

Při zavěšování houpaček pro naše ratolesti si je přizveme jako pomocníky a naměříme tak správnou vzdálenost od země, aby byly schopné na houpačku sami bez pomoci nasednout.

Zajištění zahradních houpaček

kovová zahradní houpačka
Zahradní houpačka

Pokud umisťujeme zahradní houpačku na měkký povrch, jako je tráva, bude lepší, když nohy podložíme například dlaždicemi. Pokud by se nějaká noha zabořila do země, houpačka by se stala nestabilní a hrozilo by její převrácení.

Při blížícím se špatném počasí, myslíme na zajištění zahradních houpaček a samozřejmě nejen jich. Je vhodné z konstrukce odepnout střechuodstranit polstrování. Tak je nejen ochráníme před zmoknutím, ale současně bude celá houpačka odolnější proti poryvům větru a nebude tak hrozit její převrácení a poničení.

Většina konstrukcí zahradních houpaček už má z výroby řetízek, či jiný mechanismus, který brání houpání. To se hodí zejména, když máme menší děti, které by mohly houpačku sami rozhoupat a ta do nich vzápětí narazit.
Pokud vaše houpačka takovou pojistku nemá, nevadí. Každý šikovný domácí kutil si s tím jistě poradí a nějakou improvizovanou dětskou pojistku, vhodnou pro vaši houpačku, vymyslí.

Údržba

houpací síť na zahradu
Houpací síť

Na začátku sezóny je vhodné všechny houpačky zkontrolovat. Ujistit se, že závěsná lana jsou pořád pevná, nikde nekoukají žádné třísky. Všechny šroubky a matičky jsou řádně dotažené. Na povrchu nejsou žádné nečistoty.

Při čištění houpaček se řídíme materiálem, ze kterého jsou vyrobené.

Plastové povrchy pravidelně otíráme vlhkým hadříkem. Na odolnější nečistoty použijeme saponát.

Kovové povrchy ošetřujeme podobně, jen pohyblivé mechanizmy je vhodné na začátku sezóny promazat, například pomocí silikonového spreje. Předejdeme tak nepříjemnému vrzání, které by naše houpání mohlo doprovázet.

Dřevěné houpačky je vhodné na začátku každé sezóny opatřit novým nátěrem, či impregnací. Zabráníme tak jejímu rychlému opotřebení a po novém nátěru bude zase jako nová.

Textilní části houpaček a houpací sítě čistíme, podle doporučení na jejich etiketách. Ty bavlněné většinou lze vyprat v pračce na 30°C, aby nedošlo ke sražení materiálu.
Pokud bude polstrování a střecha vyrobena z polyesterové tkaniny s vodoodpudivou impregnační vrstvou bude vhodné je prát pouze v ruce. K tomu použijeme vhodný prací prostředek na funkční materiály, aby ochranná vrstva vydržela co nejdéle. Pro obnovu vodoodpudivosti můžeme jak na střechu, tak na polstrování nastříkat speciální impregnační sprej.

Na zimu je nutné všechny houpačky bez rozdílu schovat pod střechu, aby nemusely odolávat mrazu a sněhu. Ten jim opravdu nesvědčí. Pokud bychom je nechali napospas, jejich život tak značně zkrátíte a po krátkém čase budete nuceni pořídit novou.


Jak jste si mohli přečíst, tak umístit a udržovat houpačku není nijak složitá.
Teď už vám přejeme jen spousty příjemného pohoupání!

Pokud by jste stály o pár rad, které se mohou hodit při výběru nové houpačky, přečtěte si ještě náš článek Co se takhle zhoupnout?