Co je třeba zvážit před výběrem venkovního posezení

Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu

Každý toužíme po chvilce odpočinku po náročném dni. Jen tak si dát nohy nahoru, pohodlně se usadit a vychutnat si třeba kávu, přečíst kousek knížky a alespoň na chvilku zapomenout na všechny starosti. A co takhle si užít příjemný nedělní oběd na čerstvém vzduchu? Nebo pozorovat západ slunce ve společnosti svých milovaných? Pokud tu možnost máme, je vybudování venkovního posezení vítaným doplňkem zahrady, balkonu, či terasy snad v každé rodině.

zahradní posezení s lavičkou
Venkovní posezení

Ve velmi široké nabídce nejrůznějších židlí, laviček, stolů, zahradních setů a dalšího venkovního nábytku může být poměrně složité se zorientovat. Nemusíte si však zoufat!
V tomto a následujícím článku vás velmi rádi provedeme nemalým dobrodružstvím, kterým jistě zařizování venkovní odpočinkové oázy je.

Při výběru, berme v patrnost, několik parametrů, které nám pomohou s rozhodováním.  Jde nejen o to, jak velký prostor máme a tedy zda si můžeme dovolit prostorově náročnější nebo raději úsporný a skladný nábytek, ale zejména o použitý materiál. Z něj se odvíjí nosnost nábytku, jeho odolnost vůči povětrnostním vlivům a hlavně nároky na jeho údržbu.

Náročnost na prostor

Při plánování posezení je právě velikost zahradního nábytku prvním parametrem, který zvažujeme. Nejde jen o místo, kde bude nábytek stát, ale musíme myslet i na potřebu jeho uschování na zimu. Zazimování venkovního nábytku závisí zejména na materiálu, ze kterého je zhotoven.
O potřebách různých materiálů vás seznámíme níže. Pokud však nedisponujeme příliš velkým skladovacím prostorem, je dobrým řešením pořízení skládacího vybavení nebo alespoň toho stohovatelného. Nebo si si rovnou můžete pořídit zahradní domek a vytvořit si ta dostatečný skladovací prostor.

Umístění

Vlastní umístění také zužuje možnost výběru. Pokud bude venkovní posezení zastřešené a tedy chráněné před deštěm a další nepřízní počasí, můžeme vybírat z materiálů choulostivějších. Pokud ale od nábytku očekáváme, že bude po celou sezónu, nebo snad celoročně venku, musíme volit mezi materiály odolnými, jinak by brzy nábytek zkáze.

Účel

Je dobré, si také rozmyslet, k jakému účelu budeme nábytek nejvíce využívat. Plánujeme na zahradě hlavně trávit snídaně, čas oběda, či večeře, nebo chceme zejména pohodlně lenošit a mít možnost se natáhnout?
Jak si jistě dokážete představit, nebude příliš příjemné jíst oběd na velmi nízké sedačce s hlubokým sedákem a naopak židle klasických rozměrů není ideálním místem k odpočinku. Avšak nic nebrání tomu kombinovat víše zmíněné a mít tak nejen příjemné posezení u jídelního stolu, ale i pohodlný koutek s měkkým polstrováním, do kterého se můžeme zavrtat.

Cena

Důležitou roli hraje i cena. Pokud máme omezenější rozpočet je mu nutné výběr nábytku samozřejmě podřídit. Buďme ale na pozoru před příliš levným nábytkem! Ten bude s největší pravděpodobností vyroben z nekvalitních materiálů a takováto „výhodná koupě“ opravdu výhodnou nebude. Volme tedy jistý kompromis ceny a kvality, s důrazem právě na kvalitu použitých materiálů.

Používané materiály

Materiál volíme nejen podle finančních prostředků, vlastního vkusu a stylu zahrady, ale také podle dalších vlastností, které od nábytku očekáváme.
K výrobě zahradního nábytku se používá dřevo, kov a plast nebo různé kombinace těchto materiálů. Liší se pak nejen vzhledem, ale zejména svými užitnými vlastnostmi, jako je odolnost, pevnost, stálobarevnost a v neposlední řadě náročnost údržby.

zahradní lavice plastová
Plastový zahradní nábytek

PLAST
Plasty jsou jedny z nejpoužívanějších materiálů a jejich obliba stále roste, ruku v ruce s tím, jak stoupá jejich kvalita a odolnost.

Velkou výhodou plastového nábytku je jeho nízká hmotnost. Nebude tedy žádný problém s přenášením a uskladněním na zimu. Výhodou je i odolnost vůči povětrnostním vlivům (to však zcela závisí na kvalitě použitého plastu) a velmi nenáročná údržba. Pozitivem je i poměrně široká škála barevných variant. Pro někoho může hrát hlavní roli jeho cena, která je v porovnání s ostatními používanými materiály velmi nízká.

Má však i své nevýhody. Není příliš pevný, proto se nesmí přetěžovat nad doporučení, hrozí totiž jeho prasknutí. A na zimu je nutné jej uskladnit v bezmrazé místnosti. Kdyby totiž přemrzl, stal by se velmi křehkým. Některý, zejména ten velmi levný plastový nábytek, také rychle ztrácí barvu, pokud je vystaven přímému slunci.

kovová zahradní lavička
Kovový zahradní nábytek

KOV
Největší výhodou zahradního nábytku vyrobeného z kovu je jeho pevnost a velká odolnost. Pokud je vyroben z kvalitního kovu a dobře povrchově ošetřen, má velmi dlouhou životnost.
Nejpoužívanějšími kovy jsou pak železo, ocel, litina a hliník.

Železný, ocelový a litinový nábytek, na rozdíl od hliníkového může zrezavět, pokud jeho nátěr nebyl dokonale proveden nebo byla tato vrstva nějak poškozena.

Ocelový, železný a litinový nábytek je dost těžký, to ale může být u některých kusů naopak žádoucí. Například u zahradní houpačky a lavičky je tak zajištěna poměrně velká stabilita.

Hliníkový nábytek je pak nejlehčí, tedy snadno manipulovatelný a je také prakticky dokonale odolný vůči rozmarům přírody. V některých případech však může být pořízení takového nábytku finančně náročnější. Hliník se často využívá u kempingového skládacího nábytku, kde je hlavním požadavkem skladnost a co nejnižší hmotnost.

Společnou nevýhodou veškerého kovového zahradní nábytku je jeho velká tepelná vodivost. To znamená, že pokud bude vystaven přímému sluníčku, rychle se jeho teplota zvýší natolik, že nebude možné na něm sedět. Podobně tomu bude i v zimě, kdy bude velmi studený. Je tedy nutné jej umístit do stínu nebo opatřit nějakým polstrováním, které tuto nepříjemnost vyřeší.

dřevěná zahradní lavička
Dřevěný zahradní nábytek

DŘEVO
Kvalitní dřevěný zahradní nábytek má velmi luxusní vzhled, je pevný a pokud je dobře ošetřený, tak i velmi odolný.
Používají se odolné a tvrdší druhy dřev z našich končin, jako borovice, dub, buk ořech, ale i dřeva tropická akácie, teak, meranti, či eukalypt.
Kousky ze dřeva patří sice k těm těžším, ale za to jsou velmi stabilní. Jistou nevýhodou může být jejich cena, ale tu bezesporu vyváží krása a odolnost. Kvalitní dřevěný venkovní nábytek může postupně využívat i několik generací bez viditelného opotřebení.

Nevýhodou je nutnost jeho poměrně náročné údržby. Většinou je třeba alespoň jednou za sezónu obnovit nátěr, či impregnaci, aby byla zajištěna dlouhá životnost. Dřevo je také živí materiál, který neustále pracuje. Při větší vlhkosti nabývá na objemu a naopak ve velmi suchém prostření může praskat. Pokud však bude dřevo dobře ošetřeno, tyto věci nehrozí.

Pokud ale k nějakému povrchovému poškození dojde, nebo už se vám nebude barva nábytku líbit, má v tomto dřevo velkou výhodu.  Stačí pouze obrousit povrchovou vrstvu a nábytek opatřit novým nátěrem. Takovouto opravu tak můžeme využít i k jeho oživení a použít při nátěru nějaký nový odstín barvy. Uvidíte, že zahradnímu nábytku, který vlastníte už delší dobu, vdechnete nový život a možná nakonec ani nebude nutné pořizovat nový.

set zahradního nábytku
Zahradní nábytek

KOMBINACE MATERIÁLŮ
Pro spojení výhod materiálů a potlačení jejich nevýhod, se stále častěji používají jejich kombinace.

Kvůli tepelné vodivosti kovu se používá na částech, které přijdou do přímého styku s tělem dřevo. Jde o sedací část, opěrka a případně područky. Nikdy se tak takovýto nábytek nepřehřeje a v zimě ani nebude tolik studit.

Kombinace kovu a plastu se používá například na polyratanovém venkovní nábytku. Jedná se o levnější a hlavně odolnější alternativu k přírodnímu ratanu. Ten, pokud není správně ošetřován, což je dosti náročné, rychle při vystavení povětrnostním vlivů podléhá zkáze.
Polyratanový zahradní nábytek vzniká podobnou technikou jako ten z pravého ratanu, tedy oplétáním základní konstrukce.
Tato konstrukce je nejčastěji vytvořena ze železných, ocelových nebo hliníkových trubek a je oplétaná plastovým páskem. Existují ale i lisovaný polyratan. U tohoto nábytku se můžete setkat i z konstrukcí ze dřeva. Té se ale radši vyhněte, protože často bývá použito dřevo nekvalitní a proto nemá příliš dlouhou životnost.
U železa a oceli zase hrozí reznutí. Ta sice na první pohled nepůjde vidět, protože konstrukce je celkově zakrytá, ale pokud na nábytek bude pršet, budou z něj po čase vytékat nepěkné rezavé potůčky. Nejvhodnějším materiálem konstrukce je hliník.

závěsná houpací síť
Textil na zahradě

TEXTIL
Nakonec nesmíme zapomenout ještě zmínit textil. Tento materiál se nepoužívá jen na doplňky zahradního nábytku, jako jsou různé podušky, polštáře, polstrování, stříšky, slunečníky, zahradní stany a další. Ale můžeme pořídit zahradní nábytek čistě textilní.
Jedná se o houpací sítě a nejrůznější vaky na sezení, které mají dnes nezastupitelnou roli na mnoha zahradách.
Výhodami jsou jejich příjemná pořizovací cena, nízká váha a skladnost. Jsou velmi pohodlné a oblíbené u všech generací.

Věřte, že pokud si ujasníte vaše konkrétní požadavky a jednotlivé plusy a mínusy používaných materiálů, získáte již užší výběr z velmi široké nabídky nejrůznějšího zahradního nábytku. Volba toho pro vás nejvhodnějšího bude tak zúžena a tedy snad i zjednodušena.
Pokud se budete chtít inspirovat nebo podrobněji zorientovat v konkrétní nabídce venkovního nábytku a dalších prvků, které můžou přispět k vašemu dokonalejšímu odpočinku, začtěte se do následujícího článku, Venkovní lenošení.