Dětský ráj na naší zahradě

Děti na zahradě, Na zahradu, balkon, či terasu, Zdravý pohyb

Běhání, skákání, prolézání, šplhání, zkrátka jakýkoliv pohyb na čerstvém vzduchu je jedním z významných faktorů, který přispívá k dobrému zdraví dětí a samozřejmě nejen jich. V dnešní uspěchané době, kdy je jednodušší a samozřejmě rychlejší dítě zabavit hrou na počítači či tabletu, by jsme venkovním aktivitám měli věnovat ještě větší pozornost.
Uvidíte, že ruku v ruce s častějším pobytem na čerstvém vzduchu půjde lepší zdraví celé vaší rodiny.
Patří k tomu samozřejmě procházky po okolí a výlety na zajímavá místa, ale i jen pobyt na vaší zahradě může být pro děti velkým přínosem a každodenním dobrodružstvím. Stačí třeba jen pořídit pár prvků a z obyčejné zahrady se rázem stane dětský ráj.

dětská trampolína
Trampolína

Mezi ty finančně náročnější , ale na druhou stranu velmi efektivní, co do pohybové aktivity dětí, patří bezesporu trampolína. Pokud přemýšlíte o jejím pořízení, nabízíme vám článek s názvem Jaká trampolína je pro nás ta pravá. Dozvíte se v něm, podle čeho trampolínu vybírat, co trampolíně nesmí chybět a třeba i pár informací jak se o ni starat.

dětské pískoviště
Pískoviště

Dalším typem je pořízení pískoviště, děti zde mohou trénovat nejen svoje svaly při kopání a stavění, ale trénují i motoriku a rozvíjejí svoji fantazii, to vše samozřejmě na čerstvém vzduch.
Při případném výběru pískoviště vám rádi poradíme článkem Vybíráme to pravé pískoviště. A co vše obnáší pořízení a údržba pískoviště si můžete přečíst v článku Nezbytnosti k novému pískovišti a jak se o něj starat.

dětský zahradní domeček
Dětský zahradní domeček

Dětem udělá jistě radost i nějaký zahradní domeček, kterým jejich hry ještě podpoříte a zároveň je možné ho využívat i pro úklid hraček a dalšího dětského náčiní.

plastová skluzavka
Skluzavka

Novou skluzavkou také přivítá každé dítko, ať už k pískovišti, bazénu nebo jen tak na zahradu.

dětská houpačka hnízdo
Houpačka

Ani při pořízení houpačky nesáhnete vedle. Ať už klasická dětská, tak i zahradní houpačka nebo houpací síť udělají jistě všem členům domácnosti radost. Zorientovat v nich vám pomůžeme v článku Co se takhle zhoupnout? A s nároky na jejich údržbu a zabezpečení vás seznámíme v článku Bezpečnost a údržba houpaček všeho druhu.

závěsné kruhy na cvičení
Další prvky

Mimo klasické houpačky existuje celá řada závěsných prvků, které děti milují a jejich pořízení není nijak drahé. K jejich umístění nám stačí pouze příhodná větev stromu nebo trám. Je to například dětská houpací hrazda, závěsné kruhy nebo provazový žebřík. Také sem patří další typy houpaček, které ještě více trénují rovnováhu, jako třeba houpačka kruhová.

Můžeme ale i pro své děti některé hrací prvky vyrobit sami. Stačí například na strom jen zavěsit silnější lano, na kterém uvážeme několik suků a rázem máme věc, které děti neodolají.

zavěšená houpačka
Houpačka z pneumatiky

Jednoduše vyrobíme i houpačku ze staré pneumatiky, kterou zavěsíme na čtyři lana. Podle zvolené velikosti pneumatiky tak můžeme vytvořit i houpačku pro více dětí. Když si na to ale netroufáme, je možné si houpačku podobnou zavěšené pneumatice koupit.

dřevěné chůdy
Chůdy

A co třeba děti naučit skákat přes švihadlo nebo chodit na chůdách? Zjistíte, že na tyto aktivity není vůbec obtížné děti nalákat.

děti na hřišti
Další zábava v pohybu

Výborné pro zlepšení koordinace dětí jsou bezesporu také různé hry s míčem. Ať už děti hrají fotbal, hází míč do koše, přehazují třeba keř, shazují kuželky nebo plastové květináče. Můžete si pořídit i některou z házecích her, při kterých se zabaví celá rodina a jistě ji využijete i při různých zahradních posezeních a oslavách.

Holčičkám i klukům udělá velkou radost i létající talíř nebo házecí letadlo, které si jistě mnoho z nás vyzkoušelo a rádi tak tyto zážitky poskytneme i svým dětem.

Uvidíte to nadšení, když děti zjistí, že vlastně mají na své zahradě opičí dráhu, či dokonce zábavní park plný atrakcí. Teď bude spíš problémem dostat je ze zahrady domů než je vyhnat z domu na zahradu.