Jaká trampolína je pro nás ta pravá

Děti, Děti na zahradě, Na zahradu, balkon, či terasu, Pořizujeme, Trampolína, Volný čas, Zahrada, Zdravý pohyb

Každý jsme si jistě mohli ve svém okolí všimnout, že poslední dobou vyrůstají v zahradách trampolíny jako houby po dešti. Není se čemu divit. Kdo si jednou skočí, příště jistě neodolá a nezáleží na tom, kolikáté zrovna oslavil narozeniny. Malé děti, které se nedávno postavily na své nožky, můžou trénovat svou stabilitu. Odrostlejší děti, pořádat soutěž o to kdo vyskočí víš. Dospělí na ní můžou pravidelně cvičit nebo se jen tak při skákání odreagovat po náročném dni. A ani babičky a dědečkové často neodolají a řádí na ní se svými vnoučaty.

trampolína
Trampolína pro děti

Nabídka trampolín je široká, a pokud jste se rozhodli pro její pořízení, rádi vám pomůžeme s výběrem. V tomto článku vám nabízíme odpovědi na otázky, které budete před pořízením trampolíny řešit.

Kde budeme skákat?

Je důležité zvážit, kde budeme trampolínu využívat. Pokud ji chceme pořídit pro děti do pokojíčku nebo na ní budeme pravidelně cvičit, volíme trampolínu určenou do interiéru. Ta je menší rozměrem, často skládací, ale zejména se liší použitým materiálem.

Trampolíny do exteriéru budou větší a robustnější. Ale hlavně jsou vyrobeny z odolných materiálů, často se speciální povrchovou úpravou, aby mohly odolávat vlivům přírody.

domácí trampolína
Malá trampolína

Jak velkou pořídit?

To, jaký prostor na trampolínu máme, je často rozhodující při volbě jejího rozměru. Obecně lze říct, že čím větší trampolína je, tím pevnější a odolnější má konstrukci. A ruku v ruce s tím jde i vlastní nosnost.

Jaké materiály a konstrukce jsou nejlepší?

Konstrukce trampolíny by měla být vyrobena z pevné oceli opatřená galvanizovanou vrstvou, která velmi dobře chrání proti korozi. Povrch může bát ošetřen i práškovou barvou.
Skákací plocha musí být ze speciálního neabrazivního materiálu s velkou pevností v tahu, paměťovým efektem a odolností proti vlhkosti a UV záření.

Co se týká vlastní konstrukce trampolíny, tak jsou velmi důležité nohy. Nejvhodnější, zejména pro venkovní použití, jsou ve tvaru písmene U. U těch nehrozí, na rozdíl od noh jednotlivých, že se zaboří do země. V takovém případě totiž, díky nahnutí celé trampolíny, hrozí snížení stability a tedy i nebezpečí úrazu.

Někteří výrobci nabízejí i různé barevné provedení ochranných prvků trampolíny, takže i to je možné zvolit podle vlastního vkusu.

zahradní trampolína
Zahradní trampolína

Je trampolína bezpečná?

Na bezpečí je kladen velký důraz už u výrobce. Kvalitní trampolína by měla splňovat nejen normy EU. Ale výrobce by měl mít i certifikát normy české, konkrétně normu ČSN EN 71-14 +A1 nebo certifikát německé zkušebny TÜV NORD. Pokud tyto náležitosti má, je její bezpečnost ověřená.
Takové trampolíny mají několik bezpečnostních prvků.

Ochranný a polstrovaný kryt pružin zabraňuje případnému skřípnutí končetin a případnému naražení.

Horní ochranná síť musí být vyrobena z dostatečně pevného a zároveň přiměřeně pružného materiálu, bude tak dobře chránit před nechtěným vypadnutím z trampolíny. Polstrováním jsou opatřeny i tyče, na kterých je síť napnutá. Zapínání této sítě musí být opatřeno nejen zipem, ale navíc ještě karabinkami, aby v případě poškození jednoho prvku fungoval ještě ten druhý.

Spodní ochranná síť zakrývá dolní část trampolíny. Podle velikosti trampolíny totiž může být tento prostor vysoký 40 cm až 1 m a tak hrozí vběhnutí domácích mazlíčků nebo malých dědí. Úrazy s tímto spojené si jistě dokážeme všichni představit.

Dalším bezpečnostním prvkem je možnost ukotvení, k tomu slouží kotvící sada. Trampolína tak bude dostatečně stabilní nejen při skákání, ale také nebude hrozit její odlétnutí v důsledku velkého větru.

Je možné dokoupit náhradní díly?

Tato skutečnost je také podstatná. I když je celá trampolína vyrobená z kvalitních materiálů, ale i ty se po čase opotřebí. Proto možnost koupení náhradních dílů je důležitá, jinak by bylo nutné zakoupit novou trampolínu.

Jde zejména o ochranný kryt pružin, ten bývá nejvíce namáhán povětrnostními vlivy a zejména sluncem.

Další je nová skákací plocha trampolíny, ať už se opotřebila nebo nějak jinak mechanicky poškodila.

Pro prodloužení životnosti, jak krytu pružin, tak skákací plochy, můžeme koupit ochranná plachta celé trampolíny.

Bývá možné také dokoupit náhradní pružiny nebo a samozřejmostí by měly být horní i spodní ochranné sítě.

Pokud chceme koupit trampolínu větších rozměrů, která je vyšší, pořídíme si k ní i schůdky, či žebřík, které bývají také v nabídce. Děti se pak snadno na trampolínu dostanou i sami.

trampolína
Trampolína

Je údržba náročná?

Na údržbu není trampolína vůbec náročná. Při jejím stavění na začátku sezóny je dobré promazat vazelínou části upnutí pružin na konstrukci. Jinak všechny ostatní čísti lze vyčistit pouze vlažnou vodou a hadříkem. Na odolnější nečistoty můžeme použít jemný saponát.
Aby trampolína dobře a dlouho sloužila, schováme ji na zimu pod střechu. Sice s každoročním stavěním a rozebíráním budeme mít práci, ale vyplatí se to. Mráz a sníh trampolínám, pokud na to nejsou přímo určené, rozhodně nesvědčí.


Po zvážení všech parametrů, jak jste se mohli přesvědčit, není výběr trampolíny nijak složitý. Jistě jste už vybrali tu nejlepší a brzy si na ní budete moci s celou rodinou skočit.

Pokud zrovna přemýšlíte jak ještě vylepšit vašim dětem jejich hrací koutek na zahradě, máme pro vás pár nápadů, které by vás mohly zaujmout v článku Dětský ráj na naší zahradě, který najdete na našem blogu.