Jak se starat o zahradní nábytek, aby byl stále jako nový

Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu

Pokud chceme, aby náš zahradní nábytek neztratil nic ze své krásy a sloužil nám co nejdéle, musíme se o něj samozřejmě dobře starat.
Jak jsme se mohli dočíst v článku Co je třeba zvážit před výběrem venkovního posezení, materiály používané na výrobu zahradního nábytku mají různé pozitivní i negativní vlastnosti a podle nich jsou také různě náročné na údržbu a uskladnění.

zahradní lavička
Jak se starat o zahradní nábytek

Ochrana
Nejlepší strategií je dobře pečovat o zahradní nábytek už od samotného pořízení.
Mezi preventivní opatření patří schování nábytku na noc pod střechu. Pokud tuto možnost nemáme a hrozí po navlhnutí koroze, či jiné poškození, pořídíme si na jeho zakrytí obal na zahradní nábytek, který je k tomu určený. Spolehlivě ochrání schovaný nábytek, a když ho nebudeme zrovna potřebovat, složí se do malého balíčku.

Čištění
Při čištění zahradního nábytku musíme vždy dodržet postupy doporučované výrobcem, abychom nepoškodily povrch materiálu a nábytek zůstal co nejdéle stejný, jako ve chvíli, kdy jsme si ho pořídily.

Zazimování
Zazimování zahradního nábytku, bychom měli také věnovat náležitou pozornost. Ne každému materiálu totiž svědčí mráz, a tak je vždy jistější nábytek uschovat a ochránit jej tak.

PLASTOVÝ NÁBYTEK

Ochrana
Plastový zahradní nábytek není nutné nijak povrchově ošetřovat. Avšak některé prostředky sloužící k ochraně pevných povrchů, dokáží na plastu vytvořit vrstvu, která zabraňuje usazování nečistot a tak velmi usnadňuje jejich čištění. Můžeme si tak podstatně usnadnit práci.

Čištění
Čištění plastového nábytku je velmi snadné. Stačí nám k tomu pouze vlažná voda a hadřík. V případě, že se špína nebude chtít pustit, použijeme vhodný čistící prostředek, například na čištění plastového nábytku.

Zazimování
Plastový zahradní nábytek musíme na zimu vždy uschovat do bezmrazé místnosti. Mráz totiž plast poškozuje a ten se stává velmi křehkým a náchylným k prasknutí.

zahradní kovová lavička
Kovový nábytek

KOVOVÝ NÁBYTEK

Ochrana
Nějaké pravidelné ošetřování povrchů kovového zahradní nábytku v podobě nátěru u kvalitních kusů nebývá potřeba. Pro jistotu, ale nábytek pravidelně kontrolujte, a pokud by se objevily známky rzi, je nutné toto místo co nejdříve ošetřit, aby se poškození nerozšiřovalo. Rez obrousíme a místo natřeme antikorozní podkladovou barvou a poté barevně ladící povrchovou barvou. Toto nehrozí u hliníkového nábytku, ten korozi nepodléhá.
Pokud je kovový zahradní nábytek šroubovaný kontrolujte, zda se šrouby při používání nepovolily. Předejdete tak nejen nechtěnému pádu, ale také poškození konstrukce.

Čištění
Při čištění kovového nábytku nám také postačí pouze hadřík , či houbička a vlažná voda, do které můžeme pro snadnější čištění přidat náš oblíbený univerzální čistič povrchů.

Zazimování
Výhodou kvalitního kovového nábytku je, že může být venku po celý rok. Když ho ale přes zimu nevyužíváme, je dobré ho přikrýt ochranným obalem, plachtou, nebo pokud máme tu možnost, uklidíme jej pod střechu.

dřevěná zahradní lavička
Dřevěný nábytek

DŘEVĚNÝ NÁBYTEK

Ochrana
K ochraně dřevěného zahradního nábytku přispívá pravidelné obnovování povrchové impregnace nebo nátěru, podle toho jak byl od výrobce ošetřen. Pokud vždy na začátku, nebo konci sezóny povrchové ošetření provedeme, nemusíme se o dřevěný nábytek obávat.

Čištění
Stejně jako v předchozích případech nám i u dřevěného nábytku postačí kbelík s vlažnou vodou, do které můžeme přidat univerzální čistič a k odstranění nečistot použijeme hadřík nebo houbičku na nádobí.

Zazimování
Dřevěný nábytek je vždy lepší na zimu uklízet do sucha. Dřevo totiž v závislosti na okolní vlhkosti neustále pracuje a tak i když je kvalitně ošetřeno, tak pokud to není nutné, venku jej nenecháváme, mohly by se na něm objevit praskliny.

TEXTIL NA ZAHRADĚ

Ochrana
K ochraně textilních materiálů, které jsou vystaveny dešti, doporučujeme použít univerzální impregnační sprej na textílie. Ten na povrchu vytvoří tenkou ochrannou vrstvu a přispěje tak k větší vodoodpudivosti, rychlejšímu schnutí a může i částečně zabránit usazování nečistot a usnadnit tak čištění.

Čištění
Při čištění textilních částí zahradního nábytku, tedy polstrování a polštářů, postupujeme podle materiálu, ze kterého jsou ušity. Výhodné jsou polštáře a polstrování, které mají snímatelné povlaky, velmi tak usnadní práci.

Bavlněné můžeme prát přímo v pračce v běžném pracím prostředku na doporučenou teplotu, kterou většinou nalezneme na štítku v rubu povlaku.
Pokud máme menší polštáře, či podsedáky, které nemají snímatelný bavlněný povlak a vejdou se nám do pračky, můžeme je bez obav takto vyprat.
Když není vnitřní vycpávka z jednoho molitanového kusu, ale z drti nebo dutého vlákna, je nutné v průběhu volného sušení tuto náplň protřepávat, aby dokonale proschla v celém objemu. V tomto případě se nemusíme bát využít ani sušičku, pokud ji vlastníme. Sušička dokonce náplň načechrá a sesezený podsedák bude jako nový.

Povlaky s vodoodpudivou a rychleschnoucí úpravou raději v pračce nepereme, tato vlastnosti by totiž povlak velmi rychle ztratil. Vypereme je proto, když je to nutné, ručně s použitím šetrného jádrového mýdla nebo speciálního pracího prostředku na funkční oblečení, které tolik nepoškozují ochrannou vrstvu. Na pomoc si můžeme vzít i jemný kartáček, který nám pomůže jednoduše odstranit silnější znečištění. Vyprané povlaky, nebo celé polstrování necháme volně uschnout. Je dobré po každém praní ještě použít impregnační sprej, který obnovuje vodoodpudivé vlastnosti materiálu. Každé praní, i to ruční, ochrannou vrstvu totiž poškozuje.

Houpací sítě a křesla pereme podle návodu od výrobce. Ve většině případů je můžeme prát v pračce s použitím pracího prostředku, který běžně používáme.

Zazimování
I polštáře, polstrování, stříška zahradní houpačky, deky a houpací sítě na zimu nezapomeneme schovat do sucha. Hrozí totiž napadení plísní a z toho vyplývající nevzhledné skvrny, které lze odstranit jen velmi těžko.
Myslíme nejen na stříšku zahradní houpačky, kterou odepneme z konstrukce, vyčistíme a uschováme, ale také na slunečník nebo markýzu.

Správně ošetřovaný, čištěný a zazimovávaný zahradní nábytek se nám všem odvděčí krásným vzhledem a velmi dlouhou životností oproti tomu, kterého necháte napospas živlům.
Jistě s námi budete souhlasit, že to za tu trošku práce navíc stojí.