Venkovní oslava

Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Venkovní oslava

Narozeniny, studijní úspěch, povýšení v práci, svatba a spousta dalších důležitých příležitostí zasluhují oslavu. Pokud taková chvíle nastane v průběhu pozdního jara, léta nebo začátkem podzimu, proč nevyužít pěkného počasí a neuspořádat ji venku. Neopakovatelné atmosféře venkovní oslavy se ta v interiéru jen těžko vyrovná.

oslava
Oslava

Čerstvý vzduch, teplé počasí, příjemné prostředí už vaše zahrada má, stačí doladit detaily, vše naplánovat, připravit a pak už budou jen všichni obdivovat vaše hostitelské dovednosti.

Posezení

V první řadě se musíme řídit počtem hostů, které se oslavy zúčastní. Od toho se odvíjí nejen množství občerstvení, ale také počet míst k sezení. Je důležité, aby byl jejich dostatek, vždy je lepší mít radši nějakou židli, či křeslo navíc, než aby se host neměl kam usadit.

K stávajícímu vybavení našeho venkovního posezení, jako je stůl a několik židlí pro členy naší domácnosti, či lavička nebo nějaký zahradní set nábytku, se bude, pro příležitosti různých oslav a návštěv, hodit skládací zahradní nábytek. Jeho největší výhodou, jak už lze z názvu poznat, je možnost jeho složení a uskladnění na velmi malém prostoru. Skládací stůl, židle i křesla můžete samozřejmě využít i na oslavách v interiéru, takže se už nikdy nestane, že by si nějaký host neměl kam sednout. V jejich široké nabídce si jistě vyberete, takové posezení, které se bude hodit ke stylu zahrady nejlépe.

Pokud očekáváme, že by oslavu mohlo narušit špatné počasí a na naší zahradě nemáme zastřešený koutek, do kterého bychom ji případně mohli přesunout, můžeme si pořídit zahradní party stan. Prodává se v mnoha variantách rozměrových i barevných. Tyto stany lze poměrně rychle rozložit a tedy záchrana před nečekanou dešťovou přeháňkou je rychle na světě.

Pokud byste se rádi inspirovali v tom, jak vybavit vaše venkovní posezení, přečtěte si článek na našem blogu Venkovní lenošení.

oslava v noci
Osvětlení

Osvětlení

Nezapomínejme ani na patřičné osvětlení. Každá dobrá oslava začínající v odpoledních hodinách se jistě plynule přehoupne i do noci, a tak je dobré myslet i na to jak prostor osvětlit.

K navození příjemné atmosféry, a nejen k tomu, poslouží přenosné ohniště, u kterého se mohou hosté v případě potřeby ohřát. Velmi dobrým a jednoduchým řešením může být instalace solárního osvětlení, lze je snadno přemístit a přizpůsobit tak každé oslavě.

Pokud máme na oslavě jedno místo s občerstvením, například v podobě švédského stolu, dáme jej na dobře osvětlené místo, aby hosté na jídlo dobře viděli a nemuseli hádat, co zrovna ochutnávají. Případně jej můžeme osvětlit reflektorem, pozor ale dáváme na to, aby příliš neoslňoval.
Pokud pořádáme oslavu s větším počtem hostů, je dobré mít u jídel napsané cedulky s názvem a případně obsahem, aby byl výběr pro všechny jednodušší.

Výzdoba

I výzdobě je dobré věnovat patřičnou pozornost. Nemusí být nijak okázalá, uvidíte, že i jen několik dobře zvolených detailů dokáže dokonale doladit nejen vzhledově, ale i funkčně celou oslavu.

Slavnostní atmosféru dobře navodí světelné řetězy, které můžeme připevnit na pergolu, či altánek, nainstalovat na vhodný strom nebo je položit doprostřed stolu. Barevné světelné řetězy vesele doplní jakoukoli oslavu a ty bíle vytvoří příjemnou romantickou atmosféru, kterou jistě každý ocení.

Ani osvětlením v podobě kalíšku nebo svíčky nikdy nic nepokazíte. Pokud použijete klasické voskové svíčky, opatřete je dostatečnou ochranou, aby nedošlo k nějaké nehodě. Využít k tomu můžete třeba obyčejnou zavařovací sklenici, kterou můžete i ozdobit. Slavnostnější atmosféru pak navodí sklenice na víno nebo třeba zajímavý porcelánový hrneček s průsvitem. Zcela bezpečným řešením je pak celá řada led svíček.

Barevně sladit oslavu, není k vůbec k zahození. Postačí k tomu sjednotit například ubrus s papírovými ubrousky a svíčkami a uvidíte, že rázem prostor zútulníte a bude tak přímo vyzívat k posezení. Pokud půjdete ještě dál a vše barevně sladíte i s polstrováním zahradního nábytku a třeba i talíři, dotáhnete oslavu k dokonalosti a uvidíte, že tato snaha bezpochyby nezůstane bez ocenění.

oslava
Občerstvení

Občerstvení

Občerstvení je samozřejmě tím nejdůležitějším na celé oslavě. Každému hostiteli jsou známé obavy, aby bylo všeho dost a hlavně aby chutnalo. Druh občerstvení vždy přizpůsobujeme stylu oslavy. Pokud si vše předem pečlivě naplánujeme, jistě nás nic nezaskočí, a budeme dokonale připraveni. Každý máme spoustu osvědčených receptů, po kterých sáhnout, takže stačí jen vybrat ty nejvhodnější. A pokud ne, můžeme se vždy obrátit na internet a nějaký zajímavý recept zde najít.

Grilování jistě patří k všeobecně velmi oblíbeným činnostem, takže když máme vybavení a zkušenosti, sklidí bezpochyby kousek grilovaného masa nebo zeleniny velký úspěch. Pokud zrovna plánujete pořízení vlastního grilu, rádi vám s tím pomůžeme v článku Jak vybrat ten správný gril.

Klasikou a milou vzpomínkou na dětství je pak opékání špekáčků na otevřeném ohni. Většinou už na svých zahradách nemíváme stálé ohniště vykopané v zemi.  Dnes však už nemusíme ničit kvůli ohni trávník, pokud si pořídíme, již zmiňované, přenosné ohniště. Nejen, že vypadá krásně, ale díky své přenosnosti je i velmi praktické.

Pokud byste rádi občerstvení nějak ozvláštnili, máme dva zaručené typy. Prvním z nich je čokoládová fontána, která potěší každého malého i velkého strávníka. K výborné rozpuštěné čokoládě stačí nakrájet různé ovoce a dokonalý dezert z oblíbené kategorie „dodělej si sám“ je na světě. Druhou vychytávkou, kterou většina hostů ocení je popcornovač, tato dobrota se těší všeobecné oblibě a uvidíte, že tomu jinak nebude ani na vaší oslavě.

dětská oslava narozenin
Oslava

Doladění

Teď už stačí jen doladit poslední detaily a můžeme jít slavit. Pokud je to vhodné k příležitosti oslavy, myslíme i na hudbu, ať už k tanci nebo jen na pozadí k poslechu. V dnešní době chytrých telefonů nám pak stačí už jen pořídit bluetooth reproduktor a hudební produkce je zajištěna.

Aby měli hosté dostatek pohodlí, je mějme po ruce i nějaké polštářky a deky pro případ, že by nějakému hostu bylo chladno. Pokud očekáváme chladného počasí může nám pomoci zahradní topidlo, které je však už finančně náročnější.

V případě, že se oslavy budou účastnit i děti můžeme dopředu promyslet i zábavu pro ně. Nemusí jít o nic složitého nebo finančně náročného. Postačí míč, zavěšené lano s uzly nebo třeba dětská houpačka, která není nijak drahá. Případně ji není složité vyrobit přivázáním pneumatiky nebo dřeva na provaz.
Vděčné jsou také házecí hry, které je možné vytvořit z věcí, které doma najdeme, ale samozřejmě je můžeme také koupit. Děti se budou bavit, rodiče budou míc víc času na povídání a je dost pravděpodobné, že se nechají ke hře zlákat také.

Každý správný hostitel, by měl být připraven i na případné nehody, vždy se proto hodí mít po ruce vlhčené ubrousky, papírové kapesníčky, kuchyňské papírové utěrky. Ale třeba i smetáček s lopatkoukbelík by se v průběhu oslavy mohly hodit. A když budete mít vše nachystané po ruce, bude zažehnání každé pohromy trvat jen okamžik.

Pečlivá příprava nejen občerstvení, ale i prostoru oslavy a jejího případného programu se vždy vyplatí. Vše potom bude hladce běžet bez sebemenšího zaškobrtnutí a všichni zúčastnění se budou bavit.

Pamatujte si, že dobře naplánovanou oslavu si užijí nejen hosté, ale také hostitel.