Kempujeme na jaře, v létě i na podzim

Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Výlet, Zdravý pohyb

Pokud se toužíte alespoň na nějaký čas obklopit přírodou, nechat svůj každodenní život na chvíli za sebou a odreagovat se od všech starostí, může být právě pro vás a vaše nejbližší kempování tím pravým způsobem jak načerpat energii a získat bezpočet nezapomenutelných zážitků.

kempování
Kempování

Spaní pod širákem, ve stanu nebo chatce, toulky krásnou přírodou s batohem na zádech, či na kole, vaření na ohni, všudypřítomný klid a pohoda. Spoustu malých i velkých dobrodružství. Dříve možná byla dovolená strávená kempováním považována za nepohodlnou a vyhledávaná spíše dobrodruhy a přírodními nadšenci, ale dnes, díky spoustě různého vybavení, které si můžeme pořídit a zásadně tak vylepšit naše pohodlí, může stanovat prakticky každý, koho to láká, bez rozdílu věku.

Dokonce ani pouze léto nemusí být limitní dobou pro takovouto rekreaci. S tím správným vybavením a vhodným oblečením, není problém vyrazit pod stan ani na jaře, či na podzim. Můžeme si tak z blízka užít, jak jarní probouzení přírody k životu se spoustou zeleně a prvních kvítků, tak nádhernou paletu podzimní přírody, která před svým uložením k zimnímu spánku ještě ukáže ty nejkrásnější barvy.

Základem úspěchu takovéto výpravy je vždy pečlivé plánování a to nejen místa kam se vydáme, ale zejména již zmiňovaného vybavení.

Důležité je také promyslet stravování. Pokud nebudeme využívat místních restaurací, musíme pečlivě naplánovat i proviant, který sebou povezeme, či poneseme.

Vše se tak odvíjí od toho, jakou podobu bude naše kempování mít. Budeme vandrovat s batohem na zádech? Vyrazíme na několikadenní dobrodružství na kole? Nebo vše, včetně rodiny, sbalíme do auta a vyrazíme do oblíbeného kempu?
Vybavení pro všechny zmíněné varianty je v základu stejné, bude se však muset vždy přizpůsobit jistému váhovému limitu. Pokud totiž vyrazíme po svých nebo na kole, tak veškeré vybavení budeme chtít mít co nejlehčí. U auta se v tomto ohledu nebudeme muset tolik hlídat, ale mysleme na to, že ani ono není nafukovací a má tedy své limity.

V tomto článku vám nabízíme jakýsi základní seznam věcí, které je neradno zapomenout a několik dalších, které pobyt v přírodě zpříjemní.

Spánek a pohodlí

Pokud se nechystáme v kempu ubytovat v chatce, je stan první a nejdůležitější věcí na našem seznamu. Nejen, že bude naším domovem přes noc, ale poskytne útočiště i při nepřízní počasí během dne. Protože, jak dobře víme, i při sebelepším plánování a doufání v krásné počasí, většinou nás nějaká ta přeháňka zastihne a v takové chvíli je stan perfektním úkrytem.

Jak vybrat ten nejvhodnější stan, právě pro vaši výpravu, vám poradíme v článcích Vybíráme stan aneb co je třeba si nejdříve ujasnit a Vybíráme stan aneb naše útočiště nejen při toulkách přírodou, které si můžete přečíst na našem blogu.

Aby byl spánek ve stanu kvalitní, je nutné zvolit nejen vhodný spací pytel, ale i karimatku. Obě věci vybíráme, jak podle rozměrů, tak podle materiálu použitého k jejich výrobě. Právě od těchto skutečnosti se odvíjí naše budoucí pohodlí v různých teplotách.
Podrobnější informace a tedy i návod, jak vybrat vhodný spací pytel a karimatku se můžete dozvědět v článcích Karimatka a spací pytel jako klíč k pohodlnému spánku ve stanu, chatce i pod širákem a Jak se vyznat ve světě karimatek.

Spánek si můžete podstatně vylepšit ještě jednou maličkostí a tou je malý polštářek. Uvidíte, že rozdíl v pohodlí bude zásadní. Pro úsporu místa jsou k dostání nafukovací cestovní polštářky i polštářky samonafukovací.

Pro zvýšení tepelného komfortu při spaní, ale i sezení na zemi, slouží izometrická fólie. Ta velmi dobře odráží teplo, takže když ji dáte pod karimatku, tepelné ztráty budou velmi malé. Ke spánku je také dobré zvolit vhodné oblečení.

Pohodlí v tábořišti nám zajistí nejrůznější kempingový nábytek. Například skládací židle, křesla, stoly, či sady kempingového nábytku si můžeme pořídit v různých provedeních, tak aby vyhovovaly právě našim potřebám. Uvidíte, že i na vandru zásadně přispěje k většímu pohodlí i jen malá skládací stolička. Uvítáte tak zejména skutečnost, že nemusíme pořád sedět jen na zemi.

tábořiště
Jídlo a voda

Jídlo a voda

Rychle a efektivně jsou klíčová slova přípravy všech jídel při kempování. Pokud nevyužíváme stravovacích zařízení v kempu nebo restaurací po trase naší cesty, je důležité se na vaření na ohni, či vařiči náležitě připravit.

Potraviny volíme opět podle podoby našeho kempování. Pokud budeme putovat po svých s batohem na zádech, nebo na kole, zvolíme jídlo co nejlehčí, které rychle připravíme s minimem nutného vybavení. Ideální se v tomto případě zdají být různá dehydrovaná jídla, která lze pořídit dokonce v samoohřevné variantě. Dobře poslouží i rýže v pytlíku, která je rychle uvařená a kuskus, jenž stačí zalít pouze horkou vodou.
Nezapomeňte ani na pár konzerv. Nechceme přece strávit přípravou jídel příliš dlouhou dobu.

Pokud při kempování využíváme auto, můžeme si dopřát širší spektrum dobrot. Patří sem těstoviny, brambory, odolnější ovoce a zelenina, mouka na nejrůznější placky a zahuštění omáček. Pro vylepšení pokrmů nezapomeneme přibalit do uzavíratelných sáčků i nějaké oblíbené koření, sůl a cukr. Nezapomeneme ani na tuk ať už v podobě másla, sádla nebo oleje.

Zajistíme si dostatečný pitný režim. Kvalitní láhev na vodu bude naším spolehlivým parťákem na túře i kratším výletu. V kempu se pak může hodit větší nádoba na vodu nebo kanystr. Nebude muset tak často chodit pro vodu potřebnou na vaření nebo umývání nádobí.

Pokud budeme vařit na ohni, přibalíme zápalky v nepromokavém obalu, zapalovač nebo křesadlo. Můžeme se, ale spolehnou i na přenosný plynový vařič, se kterým bude příprava jídel rychlejší.

K samotnému vaření pak dobře poslouží outdoorová sada nádobí, případně kotlík. Nezapomeneme ani na příbor nebo alespoň lžíci, kterou využijeme nejen při konzumaci, ale případně i při samotném vaření. Samozřejmostí musí být ostrý zavírací nůž, servírovací talíř pro každého člena výpravy, nějaký kelímek na pití a vhod přijde i menší prkénko, vařečka a naběračka. Přibalíme i otvírák, a pokud máme místo jistě přijde vhod i menší struhadlo. Přidejte i jedny nůžky, ty se můžou vždy hodit.

Na mytí nádobí i případné praní prádla, dobře poslouží menší lavor, pokud se přemisťujete autem, ale můžeme si pořídit i lavor skládací, kempingová dřez nebo ještě jednu skládací nádobu na vodu.

malá sekera
Praktické věci

Praktické věci

Mezi další věci, které jsou bez pochyby při táboření nepostradatelné, patří svítilny. Ideálně by měl mít každý člen výpravy jednu kapesní svítilnu, která přijde vhod zejména při nočních cestách na toaletu, ale určitě se bude hodit i při návratu z výletu, který se protáhl až do tmy.

Variantou k ní poté může být i čelovka, její výhody jsou zřejmé, nevýhodou je, že nedosvítí příliš daleko. Spoustu zábavy si s ní užijí zejména děti.

V každém stanu by pak nemělo chybět ještě jedno osvětlení, ideálně větší kempingová svítilna, kterou je možné zavěsit ke stropu stanu nebo postavit na stůl.  Umí velmi efektivně osvětlit prostor, samozřejmě ji lze použít i venku. Dobrou službu ale udělá i klasická ruční svítilna. Přibalte i dostatek náhradních baterií.

V kempu přijde vhod i několik kusů nářadí. Pilka na dřevo, menší sekera, kladívko i mačeta se budou hodit, jak při chystání místa pro stan, zejména když netáboříme v kempu, tak při přípravě ohniště. Speciálně pro dobrodruhy, pak byla vyvinuta outdoorová ruční pila.

Dalším velmi důležitým bodem seznamu jsou hygienické potřeby. Dostatek toaletního papíru je základ, v případě, že sebou nemáme kuchyňské papírové utěrky ani papírové kapesníčky, dokáže je dobře zastoupit. Šampon 2v1, sprchový gel i tělové mléko si z velkých lahví můžeme nalít do menších cestovních lahviček, které dnes lze koupit. Můžeme je rovnou koupit i v cestovní sadě kosmetiky nebo v mini baleních určených například pro hotely. Na příští kempování tak už budeme mít lahvičky, které stačí pouze doplnit. Nejnutnější hygienické a kosmetické potřeby si pěkně sbalíme do skladné toaletní tašky. Nezapomeňme do ní přidat ještě krém na opalování, ať vyrážíme v jakémkoliv ročním období a také dostatečně účinný repelent. Nevítané společníky v podobě komárů a klíšťat pravděpodobně potkáme jak u vody, tak při toulkách po lesích.

Nejen při osobní hygieně, se pro vás pravděpodobně stane nenahraditelnou položkou seznamu rychleschnoucí ručník nebo osuška. Jak už název napovídá, dokáže uschnout velmi rychle, ale jeho největší výhodou je skladnost. Lze jej sbalit do velmi malého a lehkého balíčku. Doporučujeme si pořídit rozměrově co největší, dokáže tak totiž nahradit i deku, jak na sezení, tak i na zakrytí.

Vezměte si i kus šňůry na prádlo nebo provázek a několik kolíčků, v případě praní prádla nebo sušení po průtrži mračen budete rádi, že jste je měli na seznamu.

Nepodceňme ani výběr oblečení a obuvi. V létě jistě nejvíce využijeme šortky a tričko s krátkým rukávem. Nezapomeňme si ale přibalit i dlouhé kalhoty, alespoň jedno tričko s dlouhým rukávem a nějakou mikinu, v chladných dnech nebo nocích nám tyto kousky oblečení pomohou. Stejně tak se neztratí ani větrovka nebo nepromokavá bunda. Základem by však měli být pohodlná obuv, i když jistě, zejména při koupání, využijeme i pantofle nebo žabky.

Poslední praktickou a velmi důležitou věcí je dobře vybavená cestovní lékárnička. Můžeme ji zakoupit už se vším potřebným, nebo si ji vytvoříme v další malé toaletní tašce. Měla by obsahovat několik obvazů, náplasti, nůžky, antiseptický sprej, pinzetu na klíšťata, gel na štípnutí hmyzu a na popáleniny, základní léky na bolest, teplotu a zažívací problémy. Nezapomeneme si přibalit i dostatečné množství dalších léků, které pravidelně užíváme.

v kempu
Vychytávky

Vychytávky

Multifunkční nářadí je efektivním pomocníkem každého kutila i táborníka. Jsou k dostání v nejrůznějších provedeních. Většinou je jejich součástí zavírací nůž, pilka, křížový a plochý šroubovák, štípací kleště, pilník, někdy také nůžky a dokonce kladívko. Jsou vhodné i jako praktický dárek pro muže i ženy, zejména designové kousky, které najdou uplatnění v každé kabelce.

Další zajímavostí a opět možným typem na dárek jsou různé sady pro přežití a náramky přežití.
Sady jsou v praktické uzavíratelné krabičce. Uvnitř najdeme zavírací kapesní nůž, nebo nějaký multifunkční nářadí, křesadlo, šňůru v podobě parakordu (který má velkou pevnost a tedy nosnost), kapesní svítilnu, poplašnou píšťalku, kompas nebo buzolu a izotermickou fólii.
Náramek je upleten z parakordu, který můžeme rozplést a využít v případě nouze jako lano, zapínání je současně křesadlem a pilkou, uvnitř náramku nalezneme spínací špendlíky, tampon, dezinfekční ubrousek a sadu na lovení ryb.

Praktickou skládací lopatku, která je naším dalším typem, nejvíce využijeme při budování ohniště a jeho likvidaci. Lze ji rychle a jednoduše přestavit i na motyčku a některé druhy mají dokonce v rukojeti schované i další nástroje.

V kategorii skládací najdeme ještě jeden zajímavý zlepšovák a tím je skládací lahev na vodu. Po vypití obsahu ji totiž srolujeme a láhev tak nezabere téměř žádný prostor.

Celta je dobrý společník každého, kdo se vydá na vandr. V případě špatného počasí s její pomocí totiž rychle vytvoříme přístřešek a budeme tak v suchu.

Příjemnou chvíli odpočinku po celodenním putování nám poskytne outdoorová houpací síť. Je vyrobena z lehkého rychleschnoucího syntetického materiálu a můžeme ji složit do praktického sáčku malých rozměrů. Stačí ji pak pouze připevnit mezi dva stromy a odpočinková oáza je na světě.

V případě, že do kempu vyrážíme autem, budeme mít perfektní přehled ve všech sbalených věcech, pokud je rozdělíme do vhodných přepravek, které můžeme stavět na sebe. Pro přepravu všech věcí v kempu, pak může přijít vhod transportní skládací vozík. A na skladování náchylnějších potravin chladící box.

Pokud se nám do zavazadlového prostoru ještě vejde, přibalme i mini gril, nám poskytne praktické ohniště, které budeme moci rychle využít jak na grilování, tak na vaření v hrnci.

Solární powerbanka je moderním pomocníkem, který poskytne energii našemu mobilu i fotoaparátu v místech, kde není přístup k elektrické přípojce. Stačí ji umístit na stan nebo zavěsit na batoh a sluníčko ji během dne dostatečně nabije.

Ultrazvukový repelent proti klíšťatům je další technologickou vychytávkou. Je bez jakýchkoliv nebezpečných chemických látek, má dlouhodobou účinnost a je šetrný k životnímu prostředí. A dokonce jej můžete pořídit i svému čtyřnohému mazlíčkovi.

Posledním typem, který přispívá k našemu pohodlí, je pěnové puzzle. Většina z nás, kteří mají malé děti, je totiž vlastní. Tento materiál velmi dobře izoluje, může vcelku plnohodnotně zastoupit karimatku a lze jej použít i jako sedátko při sezení na zemi.

cyklistika

Ideální je si vytvořit několik seznamů, které si při balení budeme odškrtávat, abychom na nic nezapomněli. Některé věci sice můžeme dokoupit poblíž místa našeho táboření, ale jistě to neplatí o všech položkách. Se seznamy budeme mít jistotu a pokud se příští rok vydáte na stejné místo můžete jej použít opakovaně.

S patřičnou přípravou bude jistě naše kempování příjemnou vzpomínkou, kterou budeme sdílet s našimi nejbližšími.

Teď už jen stačí vše sbalit do batohu a hurá za nezapomenutelným dobrodružstvím v krásné přírodě!