Celodenní výlet na podzim? Proč ne!

Odpočinek na čerstvém vzduchu, Volný čas, Výlet, Zdravý pohyb

Pobyt na čerstvém vzduchu působí blahodárně nejen na tělo, ale také na mysl. Proto bychom se měli snažit, zvláště v této složité době, pobývat co nejvíce v přírodě. Nejen, že zdravým pohybem uděláme něco přínosného pro naše tělo, ale dáme příležitost k odpočinku a odreagování i naší mysli, která se v poslední době musí vyrovnávat z mnoha náročnými, nečekanými a mnohdy nepříliš optimistickými situacemi. Z přírody kolem nás a přítomnosti našich nejbližších můžeme naštěstí pořád čerpat spoustu energie.

túra
Výlet

Dny se sice již dosti krátí, ale stále ještě můžeme využít k pěknému výletu s rodinou, či svými nejbližšími, teplé a slunečné dny. Podzim, se svými nádhernými a neustále se měnícími barvami, k výletům všeho druhu přímo vybízí. Někomu postačí každodenní krátká procházka, jiný miluje náročné mnohakilometrové túry.

Pokud byste rádi podnikli něco zajímavého a snad i trošku dobrodružného, zkuste si na víkendový den naplánovat celodenní výlet do přírody. Uvidíte, že na něj budete rádi vzpomínat, ať už jej podniknete ve dvou, se čtyřnohým mazlíčkem nebo s celou rodinou. A je jedno zda budete vyrážet přímo z domu, nebo se na startovní místo výletu dopravíte autem. Třeba se nakonec stane tradicí, kterou každý podzim rádi zopakujete.

Většinou takovéto výlety podnikáme v létě, ale pokud zvolíme vhodné oblečení a obuv zjistíme, že podzimní celodenní výlet má mnoho výhod.
Nepromokavá bunda, či větrovka, společně s mikinou, vhodnými kalhotami a botami, nám poskytnou přiměřenou ochranu před nepříznivým počasím. A pro jistotu nezaškodí do batohu přibalit i tenčí čepici a rukavice, v takovém případě nás nepřekvapí ani žádný vítr.

Sice odpadne možnost vykoupání se v řece, či rybníku, pokud tedy neholdujete otužování, ale právě díky chladnějšímu počasí se nám bude příjemněji chodit, nebudou nás po lesích pronásledovat neodbytní komáři a jiná okřídlená bzučivá stvoření a budeme si díky studené a mokré zemi moci bez obav rozdělat oheň k přípravě oběda. Samozřejmě při dodržení jistých zásad.

Zárukou každého dobrého výletu je plánování a příprava. A netýká se to jen trasy, kterou chceme projít, ale také vybavení, které si sebou musíme vzít. Výbava na výlet v chladnějším počasí se v podstatě moc neliší od té letní verze, ale přece jen je dobré myslet na několik maličkostí, které přijdou vhod.

túra
Túra

Jaké vybavení se bude hodit podzimnímu výletníkovi?

Základem je tedy, pokud možno, funkční nepromokavé oblečení včetně bot. Mokru, ať už v lese nebo na lukách, se v tomto období asi nevyhneme a nějaká ta přeháňka nás může překvapit. V dobře zvoleném oblečení a obuvi nám však promočení a promoknutí nehrozí a malá nepřízeň počasí nás tedy nezastaví.

Důležitý je také turistický batoh vhodné velikosti, který má vyztužená záda a nastavitelné popruhy, díky čemuž ani při delší túře nebude hrozit bolest zad. Veškeré potřebné vybavení rozdělíme mezi všechny výletníky. Pokud vyrážíme i s dětmi nezapomeneme ani je vybavit batůžkem, ve kterém si ponesou svůj díl výbavy a navíc si budou do něj moci po cestě schovávat nalezené poklady.

Pro zefektivnění pohybu můžeme využít i výhod trekingových holí. Při chůzi tak zapojíme svaly celého těla, tedy i jeho horní poloviny, a současně značně ulevíme namáhaným kloubům tím, že hůlky zmírňují dopady rozložením váhy. Jsou skládací, takže při jejich nevyužívání je jednoduše připevníme na batoh.

Karimatka je jednou z věcí, které v chladnějším počasí oceníte nejvíce. Díky ní se budete moci kdekoliv pohodlně posadit, bez obav z prochladnutí. Dobrým typem je poté „alumatka„, tedy karimatka, která má z obou stran hliníkovou fólii. Ta zabraňuje unikání tepla z těla tím, že jej odráží zpět. Nesporně největší výhodou je ale její skladnost. Můžeme ji složit do malého balíčku, který nezabere příliš místa, a tak se vejde do každého batohu i batůžku.

Sice se říká, že každý správný muž má u sebe mít nůž, ale kapesní nůž se, nejen na výletě, bude hodit i lecjaké připravené ženě. Využití najde zejména při přípravě oběda. Pokud si pořídíte multifunkční kapesní nůž i s dalšími nástroji, získáte v něm skvělého pomocníka, který se vejde i do kabelky.

A když jsme u kapesních nožíků, nebojte se pořídit nějaký menší i svým dětem. Uvidíte, jakou radost z něj budou mít holky i kluci, když je s ním naučíte správně a bezpečně zacházet. Na výletě si pak budou moci například najít zajímavou větev, originálně si ji vyzdobit, a pak si na ní opéct třeba i oběd.

Nejlepším obědem na takovémto výletě je bezpochyby opékání špekáčků. Nic se mu prostě nemůže vyrovnat.  Oběd, tak od hledání vhodného dřeva, přes přípravu ohniště, jeho zapalování, vlastní opékání špekáčků až po uhašení ohniště a jeho úklid, se stane jistě zážitkem pro všechny zúčastněné.

A co si tak ještě po obědě dopřát i táborákový dezert v podobě opékaných marschmellows? Stačí do batohu přibalit pár balení této sladké dobroty a tábornický dezert je na světě.

kempoíván
Ohniště

Je však nutné vždy myslet na pravidla rozdělávání ohně v přírodě:
-Ohniště můžeme vytvořit nejméně 50m od okraje lesa.
-V lese se smí oheň rozdělávat je na k tomu určených místech.
-Oheň nezakládáme pod větvemi, na kořenech stromů, suchém listí, zetlelé vrstvě jehličí, či rašelině, na strništi, v blízkosti stohů a podobných míst.
-Nejvhodnějším podkladem je holá hlína, která oheň ideálně izoluje.
-Místo budoucího ohniště musíme vhodně připravit, například obestavěním kameny, obsypáním pískem nebo vykopáním kruhu.
-K rozdělání ohně nepoužíváme žádné hořlavé látky, jako například benzín.
-Připravujeme vždy jen přiměřeně velký táborák, který zvládneme uhasit.
-Oheň nesmíme ponechat ani na chvíli bez dozoru. Děti u něj také nenecháváme samotné.
-Před odchodem z místa táboření oheň pečlivě uhasíme a ujistíme se, že v něm nezůstaly žádné žhavé uhlíky. Nejlepší je prolití ohně vodou, nebo zasypání zeminou. Ohniště musí být před naším odchodem zcela chladné.

Nezapomeňte si do batohu přibalit tedy i zápalky nebo zapalovač. Pokud byste si ale rádi užily a vyzkoušeli rozdělání ohně se vším všudy, pořiďte si křesadlo a zážitek bude kompletní. Pro jistotu si sebou přibalte trošku lýka a papíru, aby se oheň lépe zapaloval.

Právě při přípravě i likvidaci ohniště oceníte praktickou skládací lopatku, která má vícero využití. Je lehká, rozložitelná, a tedy skladná. Můžeme ji použít jako lopatku i motyčku. Některé modely mají v sobě ukryty i další nástroje, jako třeba nůž, pilku, otvírák, poplašnou píšťalku a již zmiňované křesadlo.

Možná nebude na škodu vzít sebou na toulky i kompas nebo buzola. Hodit se může zejména při delších výšlapech s mapou. Lze dobře této příležitosti využít a naučit s nimi pracovat naše děti. O další zábavu je rázem postaráno.

V případě, že by se výlet protáhl až do doby po západu slunce, bude dobré pro jistotu do batohu přibalit i kapesní svítilnu. Ta nezabere moc místa a je lehká. Dětem pak můžeme pořídit praktické čelovky, se kterými nejen že dobře uvidí na cestu, ale jistě si užijí i dost zábavy.

Dalším typem co zabalit, zejména dětem, do batůžku je lupa. Uvidíte, s jakou radostí a nadšením budou zkoumat vše kolem sebe. A s odrostlejšími dětmi můžeme zkusit s její pomocí třeba zapálit i oheň.

túra s batohem
Občerstvovací pauza

Co si sebou vzít na dobroty a další občerstvení?

Při chystání jídla na výlet dbáme hlavně na to, aby bylo uloženo v dózách a krabičkách, které lze pevně a bezpečně uzavřít. Nebude nám tak hrozit, že jejich obsah skončí v batohu. Perfektně jsou, k tomuto účelu, uzpůsobeny cestovní dózy na potraviny. Nejen že je bezpečně uzavřeme, ale obsahují praktický tácek, vnitřní krabičku, do které můžete dát kečup a hořčici, a také příbor. Když do ní dáme i špekáček a chleba, bude mít každý u sebe vše potřebné k obědu.

Mysleme také na pitný režim a každému připravme dostatečně velkou láhev.
Vychytávkou, která potěší nejednoho dobrodruha je pak skládací láhev. Ta po vypití obsahu nezabírá téměř žádné místo a váží kolem 50g.

Pokud budeme mít dostatek prostoru v batohu, může se sebou hodit pro zahřátí i ráno uvařený čaj, který vydrží dlouho teplý v pěkné termosce. A když by s ní už byl batoh příliš těžký, může na nás čekat klidně v autě.

túra v horách
Vychytávky

Co ještě přijde vhod?

Máme pro vás ještě několik posledních typů na to, co nezaškodí si do batohu ještě přibalit. Některé praktické věci, jako papírové kapesníčky a vlhčené ubrousky už asi připravené mít budete, ale zajímavým zlepšovákem může být například izometrická fólie. Tato fólie slouží tomu, kdo se do ní zabalí k udržení tepla. V případě nějaké nehody, spojené například s pádem do vody nebo snad blouděním, může přijít vhod. Je velmi tenká a sbalená v malém balíčku, který nezabere skoro žádný prostor.

Poslední vychytávkou a současně možnou inspirací na dárek pro každého dobrodruha, jsou různé sady pro přežití. Ty se liší jak cenou, tak obsahem. Jejich součástí ale většinou je kapesní nůž, kompas, křesadlo, kapesní svítilna, píšťalka, někdy lano a třeba i zmiňovaná izometrická fólie.

Nezapomeňte ani na svého čtyřnohého společníka, pokud ho sebou vezmete na výlet. Vezměte do sáčku pár pamlsků a zejména dostatek vody. K tomu může dobře posloužit, stejně jako nám, skládací láhev na vodu a k ní postačí vzít malou plastovou misku nebo cestovní misku na vodu pro psy.

Abychom vodu a pamlsky nemuseli nést sami, můžeme našemu mazlíčkovi dnes pořídit i vlastní batoh. Nemůžeme mu sice naložit nic těžkého, ale vše pro jeho potřebu si může nést sám a naše zavazadlo bude o to lehčí.

Druhým typem pro výletujícího psa, který jistě využijeme i na zahradě, je ultrazvukový repelent proti klíšťatům. Náš mazlík tak bude před touto nevítanou havětí ochráněn. Jde o přívěšek na obojek, který k odpuzování nepoužívá žádnou chemikálie a tak je zcela bezpečný. A dokonce se vyrábí i ve verzi pro lidi!

Tak teď už zbývá jen vybrat trasu výletu, sbalit potřebné věci do batohu a dobrodružství může začít. Přejeme celé vaší výpravě spoustu zábavy, nečekaných zážitků a hlavně pohody v nádherné podzimní přírodě.