Vybíráme stan aneb co je třeba si nejdříve ujasnit

Dovolená, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Výlet, Zdravý pohyb

Ať už se chytáme na týdenní pobyt v kempu, několik dní strávených při vandru po českých luzích a hájích nebo jen na prázdninové přespávání našich ratolestí na zahradě, je vždy důležité věnovat výběru toho nejvhodnějšího stanu náležitý čas a úsilí. Přece jen se bude jednat o náš dočasný domov, útočiště, od kterého čekáme určitou ochranu a pohodlí.

expediční stan
Stan

V tomto článku se dozvíte, podle čeho se rozhodovat při pořizování nového stanu, co zvážit a na co se zaměřit. Seznámíme vás s nejčastěji používanými materiály jak na výrobu tropika, tedy vnějšího pláště stanu, tak na výrobu tyčí. Jejich kladné i záporné vlastnosti. Poskytneme vám přehled stanů, rozdělených podle různých parametrů. Doufáme, že vám tak zjednodušíme cestu k pořízení vašeho nového obydlí, kterým stan bezpochyby je.

Nejlepším způsobem, jak si pořídit vhodný stan, je zodpovědět si na začátku výběru několik otázek, které nás pak navedou ke stanu našich snů. Nároky na takový přenosný domov se totiž zásadně liší s ohledem na jeho použití. Jiné vlastnosti od stanu čekáme, pokud jej využíváme týden v kempu u moře, či rybníka nebo pokud stan nosíme při několikadenních horských túrách na zádech. Požadavky se tak liší nejen co do váhy stanu, ale třeba i odolnosti vůči rozmarům přírody a jednoduchosti jeho stavění.

Co je tedy dobré si nejdříve ujasnit

Kolika osobám má stan sloužit?
Stany pro více osob jsou samozřejmě rozměrnější. Vždy tedy počet ubytovaných zvážíme jako první. Stan není nejlevnější záležitostí, pokud tedy dbáme na jeho kvalitu, a tak je dobré myslet trošku dopředu, aby se investice vyplatila a za pár let nebylo nutné pořizovat stan nový. Ať už kvůli tomu, že bude příliš malý nebo naopak.
Pokud plánujeme v blízké době pořízení potomka, je dobré pořídit radši větší stan, aby se mohlo dítko s námi do stanu pohodlně uložit. Na druhou stranu jestli už brzy očekáváme nějaké vylétnutí z hnízda do stanu vlastního, nebudeme si pořizovat zbytečně příliš velká rodinný stan.

Jak často budu stan využívat?
Jsou rozdílné požadavky na stan, ve kterém během roku přespíme 3 noci, budeme s ním putovat několik týdnů, nebo se s ním utáboříme na týden u rybníka. Z tohoto pohledu zvažujeme nejen váhu stanu, pokud jej budeme nosit na zádech, ale i očekávané pohodlí a odolnost vůči povětrnostním vlivům.
Stan v kempu, který postavíme na začátku dovolené a sklidíme na jejím konci, by měl být pohodlný zejména na výšku. Je dobré mít možnost se v něm bez problémů postavit. Nízký stan by se stal spíš nepříjemností, když bychom se museli celý týden krčit. Nemůžeme totiž počítat pouze s krásným počasím po celou dobu naší dovolené, jakkoliv si to všichni přejeme. A tak přijde vhod dostatečný společný prostor ve velkých rodinných stanech, kde v takovém případě najdeme příjemnou skrýš.
Naopak od stanu trekingového, který si nosíme na zádech a stavíme jej každý den na jiném místě, požadujeme zejména nízkou hmotnost, bezproblémové a rychlé postavení a odolnost všech použitých materiálů, jak vůči povětrnostním vlivům, tak i častému namáhání při stavbě.

Na co, v jakém prostředí, ho budu používat?
S ohledem na prostředí u stanů zvažujeme zejména nepromokavost a odolnost vůči větru. S tím úzce souvisí počet plášťů stanu a použité materiály. Jiné požadavky budeme mít na stan pro děti na naši zahradu nebo do jejich pokoje, na několikadenní výlet ve dvou po českých lesích, na vysokohorskou túru do Alp nebo na dovolenou u moře.

Kolik jsem ochoten investovat?
O ceně stanu nerozhoduje pouze jeho rozměr, ale i použité materiály, se kterými je spojena váha i odolnost proti vnějším vlivům.

Je pro mě nejdůležitější hmotnost stanu nebo spíše pohodlí?
Jednoplášťový stan nebude tak odolný vůči vodě jako stan se dvěma plášti. Ten na úkor své lepší nepromokavosti bude zase těžší. Lepší parametr bude tedy vždy vyvážen jistým zhoršením parametru jiného. Proto je někdy nutný při výběru jistý kompromis.
Například na vysokohorskou túru si pořídíme menší a lehčí jednoplášťový stan a smíříme se s pár kapkami, než abychom na zádech nesli další váhu navíc.

Jaký typ konstrukce mi více vyhovuje?
Stany se vyrábí ve čtyřech typech konstrukce, z nichž každá má svá pozitiva i negativa, které je nutné zvážit. Nejvíce se stany, s různým typem konstrukce, liší rozměrem vnitřního prostoru, zejména s ohledem na strmost stěn. Více informací k tomuto tématu si můžete přečíst v článku Vybíráme stan aneb naše útočiště nejen při toulkách přírodou.

Kam mám v úmyslu ukládat zavazadla?
Ještě před pořízením stanu musíme myslet i na to, kam uložíme na noc svoje batohy a další zavazadla. Většinou totiž platí, že výbava zabere v ložnici stanu stejný prostor jako další osoba. Pokud si tedy z tohoto důvodu nebudeme chtít zakoupit stan s větším prostorem pro přespání, budou skvělým řešením stany s předsíňkou. Zde si můžeme batohy uložit a nebudou nám zabírat místo na spaní.

Má stan dostatečné větrání?
Kondenzace vody na stěnách je problém všech stanů a neexistuje na trhu žádný, který by jej zcela vyřešil. Aby se stal stan nepromokavým, jsou k výrobě tropika použity syntetické materiály s povrchovou úpravou – zátěrem, přes které sice voda neprojde dovnitř, ale materiál ani nedýchá. Takže vydechnutý vzduch se nedostane přes stěnu ven a srazí se v podobě malých kapek na stěnách stanu. V řešení tohoto problému pomáhají různé větrací otvory, které by měly být ideálně umístěny ve vrcholu střechy. Samozřejmě pak s takovýmto technickým řešením stoupá i cena.

Jakou barvu stanu zvolit?
Barva stanu zásadně ovlivňuje světelnost uvnitř. Tmavé barvy světlo nepropustí, a tak musíme počítat, že ve stanu nebude příliš světla ani během dne a častěji tak využijeme svítilnu. Ve slunečných dnech se bude jejich vnitřní prostor hodně  přehřívat.
Stany světlých barev budou sice v přírodě vidět na dálku, ale díky propustnosti světla bude uvnitř viditelnost příjemná. Dobrým kompromisem se tak zdá být barva světle zelená, která do přírody pěkně zapadne a současně propustí dostatek světla.
Opačné požadavky na barevnost stanů najdeme u těch speciálních, zejména horolezeckých a trekingových. Ty se vyrábí ve výrazných až svítivých barvách, aby je bylo, v případě jakýchkoliv potíží, jednodušší pro záchranné týmy najít.

Jak je řešen vstup do stanu?
Řešení vstupu do stanu je podstatné zejména v případě, že jej budeme používat v nepříznivém počasí. Zastřešení vstupu totiž omezí případné vnikání deště nebo sněhu do vnitřního prostoru, ať už stan budeme opouštět nebo se do něj vstupovat.
U stanu pro více osob je žádoucí i větší počet vstupů, aby přes sebe nemuseli nocležníci neustále přelézat.

Pokud si zodpovíme uvedené otázky, získáme vcelku dobrou představu na jaké stany zaměřit naši pozornost. Detailnější přehled o dělení stanů podle účelu, rozměr, konstrukce a materiálů, naleznete v následujícím článku s názvem Vybíráme stan aneb naše útočiště nejen při toulkách přírodou a věříme, že s jejich pomocí bude váš výběr snadnější.

Na závěr tohoto článku, připojujeme ještě jednu praktickou radu. Ať už si pořídíte jakýkoliv stan, vždy si jej nejdříve doma cvičně postavte. Vše si vyzkoušíte, ujasníte postup stavění a na při zakládání tábořiště na ostro už vás nic nepřekvapí a stan bude stát raz dva.