Vybíráme stan aneb naše útočiště nejen při toulkách přírodou

Dovolená, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Výlet, Zdravý pohyb

Výběr nového stanu se z počátku může jevit jako oříšek, ale pokud si předem zodpovíte otázky, které naleznete v článku Vybíráme stan aneb co je třeba si nejdříve ujasnit, tak si své představy značně ujasníte.

Tento navazující článek pro vás bude, jak doufáme, dalším pomocníkem v rozhodování. Při výběru stanu se totiž řídíme třemi základními parametry. Jejich kombinací získáme bližší představu o tom, jak by měl pro nás nejvhodnější stan vypadat. Tím se výběr ve velmi široké nabídce, která existuje na trhu, zásadně zúží. A cesta k novému stanu bude jednodušší.

samorozkládací plážový stan
Stan

Rozměr

Prvním parametrem, který zvažujeme při koupi stanu. S větší velikostí stanu roste samozřejmě přímo úměrně i jeho váha, ale současně je větší stan pohodlnější pro svého uživatele. Je nutné tedy zvážit všechna pro a proti a najít kompromis.

POČET OSOB
Údaj o počtu osob kolik lze uvnitř ubytovat, je uveden u každého stanu. Může být určen pouze pro jednu osobu, 2-3 osoby, pro 4, ale i pro pět. Velké rodinné stany však mohou ubytovat i 6-8 nocležníků.

ROZMĚR STANU
Ideálním prostorem, který člověk potřebuje k pohodlnému spánku ve stanu je přibližně 60 cm na šířku a asi o 25 cm více než sám měří, na délku.
Jak už jsme zmiňovali v předchozím článku, nemyslíme při volbě stanu jen na ubytovávané lidi, ale také na jejich batohy a další vybavení, které nezřídka zaberou prostor pro další osobu. Takže pokud u stanu nehrajeme o každý gram, je lepší si pořídit raději trošku větší a pohodlí při jeho obývání se rázem zásadně zvýší.

Dobré je znát rozměr stanu v rozložené i složené podobě. Nejpodstatnější však je údaj o rozměrech vnitřních prostor. Například u kopulových stanů, může být rozdíl šířky u země a šířky ve výšce 30-ti cm i 10 a více centimetrů a to v důsledku sklonu stěn, který je dán právě typem konstrukce.

ROZDĚLENÍ VNITŘNÍHO PROSTORU
Zejména u vícečlenných výprav je větší počet místnosti vítanou přidanou hodnotou. Jednotlivé místnosti poskytují dostatek soukromý zejména při delších pobytech. V takovém případě je vhodné, aby měl stan i více vstupů. Všechny vchody by měly být opatřeny moskytiérou, která nás ochrání před komáry a jiným létavým hmyzem, ale také zajistí dostatečné větrání, které je neméně důležité.

Předsíňku můžeme najít i u stanů pro dvě osoby. Tento uzavíratelný prostor se skvěle hodí pro zavazadla i boty, které pak nezabírají prostor v ložnici stanu. Platí, že u stanů větších rozměrů přijde vhod i více předsíněk.

stan tunelový
Konstrukce a materiály

Konstrukce a materiály

Dalšími parametry je konstrukce stanů a použité materiály. Každý stan se skládá z nosných prutů, či tyčí a tropika, vnějšího pláště stanu. Různé typy konstrukcí a použitých materiálů mají své klady a zápory.

POČET PLÁŠŤŮ
Prvním rozdělením s ohledem na konstrukci, je podle počtu plášťů, které stan má.

Jednoplášťové stany jsou lehčí a skladnější, jsou tak vhodné pro přenášení na zádech, či v brašnách na kole. Cenou za nižší váhu je jejich menší odolnost proti dešti. Tyto stany mají i větší problém s kondenzací vzduchu na stěnách, která musí být důmyslně řešena odvětrávacím systémem. Tím však většinou disponují pouze drahé expediční stany.

Spolehlivější variantou je stan dvouplášťový, který se skládá ze dvou samostatných vrstev. Vnitřní je z tenkého prodyšného materiálu a vnější – tropiko, z materiálu nepromokavého. Tímto řešením se snižuje kondenzace vzduchu uvnitř stanu, díky lepšímu větrání a odvodu vlhkosti z vnitřní části stanu.

TVAR KONSTRUKCE

kopulový stan
Kopulový stan

Prvním a v současné době u nás i nejpoužívanějším je tvar kopule. Jde i nejuniverzálnější tvar, který můžeme najít ve všech víše zmíněných kategoriích stanů. Nejčastěji je konstrukce tvořena dvěma pruty, které se ve vrcholku stanu kříží. Při použití většího počtu prutů a tedy i jejich křížení, se zvyšuje i stabilita stanu. Takový stan může být zcela samonosný, tedy bez potřeby kotvení do zemně. Hodí se nejvíce při táboření na skalách a ve sněhu, kde je kotvení velmi obtížné. To však lze pouze v situaci, kdy jej zrovna obýváme. Při opouštění postaveného stanu je nutné jej zajistit, pro případ velkého větru.

stan
Tunelový stan

Druhým typem konstrukce je tunel. V zahraničí platí za nejoblíbenější typ konstrukce. Protože tyto stany mají obdélníkový půdorys, najdeme u nich nejlepší poměr mezi váhou a užitným prostorem. Díky strmému stoupání prutů se jejich prostor k vrcholku tak výrazně nezužuje, jako je tomu u stanů kopulových. Jejich nevýhodou je, že se musí vždy kotvit nejméně ve čtyřech bodech.

Třetím typem je kombinace předchozích dvou konstrukcí, která v sobě kombinuje stabilitu kopulových stanů a prostornost tunelových stanů. Nejčastěji ji najdeme u velkých rodinných stanů. Většinou jde o několik ložnic s kopulovou konstrukcí spojených tunelovým společným prostorem, kde není problém přečkat nepříznivé počasí vařit nebo společně hrát hry. Jsou tedy prostornější než velké kopulové stany a stabilnější než rozměrné tunelové.

Čtvrtým typem jsou stany samorozkládací. Jejich největší výhodou je jejich takřka bleskové postavení i zboření. Pokud tedy vyrážíme na několikadenní putování nebo cestujeme mezi různými kempy, přijde nám jistě vhod, že příbytek bude během pár minut nachystán k obývání i opět sbalen na další putování. Najdeme mezi nimi ty rekreační, outdoorové, dětské i plážové stany.

Posledním typem je áčková konstrukce. V minulých dobách byla tou nejpoužívanější, ale modernější konstrukce ji zcela zatlačili do pozadí. Dnes je na základě této konstrukce používána celta. Áčkové stany jsou zcela okrajovým artiklem, většinou jde o záležitost různých army shopů, ale pořídit je pořád lze. Staví se pomocí tyčí, které se kotví lanky a kolíky do země. Jejich konstrukce není příliš stabilní a využití vnitřního prostoru je daleko horší než u kopulových stanů.

MATERIÁL KONSTRUKCE
Materiály použité k výrobě vzpěrných tyčí, či prutů, výrazně ovlivňují váhu celého stanu, ale i jeho odolnost.

Sklolaminát je nejrozšířenějším používaným materiálem. Tím hlavním důvodem je jeho cena, je totiž nejnižší ze všech. Bohužel však materiál nemá příliš velkou životnost, zejména při častém stavění a bourání stanu, má poté sklon k lámavosti. Také počítejme, že stan se sklolaminátovými pruty bude těžší. Pro rekreační stanování jednou či dvakrát v roce však bohatě postačí.

Durawrap je vlastně vylepšený sklolaminát. Má sice pořád vyšší hmotnost, ale díky duralovému opletu je daleko odolnější proti zlomení. Výrazně se tak prodlužuje životnost prutů.

Duralové pruty jsou velmi odolné, pevné a lehké. Tento materiál je slitinou mědi, hliníku, hořčíku a manganu. Můžeme je najít hlavně u dražších outdoorových, expedičních a horolezeckých stanů. Stále častěji na ně můžeme narazit i v kategorii rodinných stanů. Cena s nimi sice stoupá, ale díky skvělým vlastnostem se více než vyplatí, pokud si chceme pořídit stan na desetiletí.

Skadmium/karbon/kevlar jsou pak zcela exkluzivní materiály, které najdeme u speciálních expedičních stanů nejvyšší cenové kategorie.

Nafukovací tubusy jsou pak novinkou posledních let, se kterou se můžeme setkat u velkých rodinných stanů. Postavení i zbourání je poté s pomocí kompresoru, či pumpy hračkou. Pumpa bývá většinou součástí balení.

Jako poslední materiál nemůžeme zapomenout na již zmiňované trekingové hole, které v případě, že sebou neseme celtu, dobře poslouží k postavení přístřešku.

MATERIÁL TROPIKA A PODLÁŽKY
Hlavními materiály nejčastěji používaných na tropika a podlážky stanů je polyester a nylon. Oba tyto materiály, aby byly nepromokavé a vodoodpudivé, musí být opatřeny zátěrem. Ten je vytvořen nanesením tenké vrstvy polyuretanu nebo silikonu. Vlastnosti a tedy i použití každé textílie se pak liší podle kombinace zvoleného textilního materiálu a jeho zátěru.

Vždy se jedná o tkaninu, tedy nepružící materiál. Stále používanější je tkanina v úpravě ripstop, která omezuje trhání materiálu. Díky tkaní různě silných vláken vzniká strukturovaná mřížka, která v případě protržení zabraňuje dalšímu trhání látky v celé délce, jako by se stalo u klasické tkaniny. U ripstop tkaniny právě silnější vlákna působí jako jakási pevná hráz, která při natržení díru „zastaví“.

Polyester je dobře odolný vůči UV záření a do značné míry i změnám vlhkosti a teploty.  Z obou používaných materiálů je těžší a méně odolný vůči oděru a proto se nejčastěji používá na tropika stanů. Znamená to, že při navlhnutí se materiál tropika příliš nevytahuje a nevnikají tak na stanu nevzhledné záhyby.

Nylon vcelku rychle podléhá zkáze, vlive UV záření a při změnách teplota zvlhnutí se znatelně protahuje. Je však pevnějším, odolnější vůči oděru a lehčí než polyester. Díky tomu nachází své uplatnění na podlážkách stanů.

Polyuretanová vrstva se nanáší na vnitřní stranu materiálu a používá se nejčastěji jako zátěr na polyesteru i nylonu. Tedy na tropiku i podlážce.

Silikonovou vrstvu je pak možné nanést na vnější stranu polyesterového tropika a na vnější i vnitřní stranu nylonové podlážky. Silikonová vrstva pak chrání materiál proti UV záření a činí ho zcela nepropustným.

Ideálním materiálem pro tropika je tedy polyester s vnitřní polyuretanovou vrstvou a vnějším silikonovým zátěrem. Na podlážky nylon s vnějším i vnitřním silikonovým zátěrem.
Pro ještě větší nepropustnost bývají švy ještě zevnitř podlepené, pokud tety není materiál z téhle strany opatřen silikonovou vrstvou.

stan na pláž
Účel

Účel

Třetím parametrem důležitým při rozhodování je účel stanu. To kde a jak často budeme stan využívat je zásadní pro jeho výběr. Stany se podle účelu liší rozměrem, použitými materiály, hmotností a také cenou.

REKREAČNÍ stany
Rekreační stany jsou určené pro příležitostné použití v letních měsících. Vyznačují se zejména nízkou pořizovací cenou. Nejčastějším typem konstrukce je samonosná kopule s použitím sklolaminátových prutů, které jsou sice těžší, ale nejlevnější z používaných materiálů. Váha stanů proto bude vyšší, takže nejsou určeny k nošení na zádech. Lze sem zařadit i levnější varianty stanů outdoorových a také stany samorozkládací, které oceníme především při častém stavění a bourání stanu.

DĚTSKÉ stany
Dětské stany jsou určené pouze ke hře doma nebo na zahradě. Nejsou vyrobeny z nepromokavých materiálů. Slouží dětem jako jejich soukromá skrýš, se kterou si užijí spoustu legrace. Jsou k dostání v podobě pestrobarevných samorozkládacích dětských stanů, ale i elegantních teepee v pastelových barvách, které budou stylovým doplňkem každého dětského pokojíčku.

OUTDOOROVÉ stany
Outdoorové stany jsou již určeny na použití od jara do podzimu. Největší důraz je kladen na nízkou hmotnost, ke které zásadně přispívá použití duralových prutů. Také podlážka a tropiko by měly být z odlehčeného materiálu. Konstrukční řešení pak může být kopulové i tunel.

EXPEDIČNÍ a HOROLEZECKÉstany
Expediční a horolezecké stany jsou určeny do nejnáročnějších podmínek. Jsou velmi odolné jak vůči větru a špatnému počasí, tak i mechanickému opotřebení a poškození. Tyto stany jsou i poměrně lehké. Jedná se o cenově nejvyšší kategorii.

RODINNÉ stany
Základními požadavky na rodinné stany je prostor a pohodlí, aby dovolená v přírodě byla co nejkomfortnější. Velmi důležité je zaměřit se na jejich výšku. Ta by měla být taková, aby se i nejvyšší člen výpravy mohl uvnitř stanu pohybovat vzpřímeně. Výhodou těchto stanů bývá různý počet místností a někdy i možnost variabilního přepažení prostoru. Komfort zvětšuje také větší počet vchodů, úložné prostory uvnitř stanu, funkční větrací systém a například i moskytiéra, která udrží nezvané hosty venku. S velkými rozměry jde ruku v ruce samozřejmě i velká váha, která ale v případě rodinných dovolených, kdy se nejčastěji přemisťujeme autem, zase tolik nevadí.

stan na pláž
Plážový stan

PLÁŽOVÉ stany
Plážové stany jsou využívány jako odpočinkový prostor ve stínu i úkryt před větrem. Nejčastěji ho využijeme v případě, že máme malé děti a to jak na zahradě, tak i na letní dovolené u vody. Jsou skladné, lehké a často samorozkládací. Některé mají podobu slunečníků s postranními stěnami. Dokáží své uživatele velmi dobře ochránit před škodlivým UV záření a nepříjemným větrem, s deštěm je to ale horší. K přespávání v kempu však nejsou vhodné.

BIVAKY pro rybáře
Zvláštní kategorií jsou bivaky pro rybáře. Podobají se stanům, ale jsou vyrobeny z pevnějších a těžších materiálů. Jsou velmi prostorné a na rozdíl od stanů, mají odnímatelnou podlážku. Samozřejmostí je výbava moskytiérou. Bez problémů lze v nich absolvovat i delší rybářskou výpravu. Jejich velikost dovoluje dovnitř umístit i pohodlné lehátko.

CELTY
Pro trampy a dobrodruhy tělem i duší jsou určeny celty neboli také stanové plachty. Můžeme s její pomocí rychle postavit provizorní přístřešek prakticky kdekoliv. Ochrání proti dešti, je lehká a jednoduchá k postavení. K jejich napnutí lze využít i turistické hole.

Doufáme, že tento článek, společně s článkem předchozím s názvem Vybíráme stan aneb co je třeba si nejdříve ujasnit, vám pomohou při rozhodování, jaký stan si pořídit.

Přejeme vám spoustu úspěšných výprav, báječných dovolených a nespočet v pohodlí přečkaných nocí, které jistě se svým novým stanem zažijete.