Stavíme, užíváme, balíme, opravujeme a udržujeme náš stan

Dovolená, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Výlet, Zdravý pohyb

Pokud, patříme k milovníkům přírody a dobrodružství, pak může být ideální dovolenou právě ta strávená toulkami krásnou krajinou nebo v kempu u oblíbeného rybníka, či řeky ve vlastním stanu. Každý majitel takového cestovního domova však o něj musí náležitě pečovat. Nejde pouze o čištění stanu a jeho případné opravy, ale zejména o předcházení poškození, správném postupu stavby a boření, ale také vhodném skladování. Vše dohromady zajistí, že nám stan bude sloužit dlouho a dobře. Nezradí nás a bude nám spolehlivým útočištěm v každém počasí i prostředí.

rodinný stan
Stan

V tomto článku naleznete pár rad, které snad přijdou vhod. A to jak při plánování dovolené pod stanem, tak při jeho samotné stavbě, tedy kde stan můžeme postavit a kde radši ne a třeba i jaký je nejlepší postup při jeho stavbě. Poradíme jak stan zbořit, aby jeho opětovná stavba byla bezproblémová. Dozvíte se co dělat v případě nějakého poškození. Zjistíte kdy, jak a čím stany čistit a jak je skladovat.

Pokud ještě stan nevlastníte a zrovna o koupi uvažujete, můžete si přečíst také články Vybíráme stan aneb co je třeba si nejdříve ujasnit a Vybíráme stan aneb naše útočiště nejen při toulkách přírodou. Dozvíte se v nich co vše je dobré si před pořízením stanu promyslet a podle jakých kritérií poté vybírat.

Pár typů na začátek

KEMP
Před výběrem kempu se vždy podívejme na internetové recenze, například na portále dokempu.cz. Neocenitelné můžou být i zkušenosti našich blízkých. Vyhneme se tak nejrůznějším nepříjemnostem, které by nás mohly v neznámém a neověřeném kempu potkat.

VANDR PŘÍRODOU
Pokud vyrážíme na vandr ať už pěšky nebo na kole, je dobré naši trasu někomu blízkému sdělit, aby v případě jakéhokoliv problému někdo věděl, kde přibližně jsme. Ze stejného důvodu je dobré o své poloze dávat průběžně zprávy.

Dobrým pomocníkem, na kterého se můžeme obrátit, když se dostaneme do nebezpečí a budeme potřebovat pomoc, je aplikace Záchranka.

STANOVÁNÍ S DĚTMI
Pokud milujeme stanování a nemůžeme se dočkat, až vyrazíme pod stan se svým dítkem, je dobré s tím vydržet do doby, kdy bude starší minimálně dvou let. Nejmenší děti mají totiž ještě problém s vlastní termoregulací, a proto by bylo velmi obtížné zajistit jim dostatečný komfort, a to nejen v noci.

I malé děti, od dvou let, budou mít samozřejmě pořád větší nároky na podmínky stanování. Stan by měl být umístěn, alespoň v částečném stínu. Vždy přijde vhod mít sebou i menší plážový stan, který naší ratolesti poskytne stín kdykoliv.

Mysleme i na jejich ochlazování a k pomůckám na plavání přibalme i malý nafukovací bazének, ve kterém se budou děti moci kdykoliv osvěžit. Uvidíte, že takovou koupel uvítají s nadšením.

Spací pytel dítka by měl být pouze maximálně o 25 cm delší než je jeho výška. Pokud je i dětský spací pytel delší, můžeme přebytečnou délku zavázat provázkem nebo gumičkou. Dítě tak nebude muset vyhřívat svým tělem příliš velký prostor a bude mu při spánku tepleji.

Před začátkem dovolené pod stanem je vhodné provést menší trénink. Malé děti mohou mít problém se spaním v cizím prostředí a první kempování se tak může stát dosti nepříjemným. Vůči neznámým věcem jsou přirozeně obezřetné. Pokud si ale, před vlastní dovolenou, stan s nimi vyzkoušíme a jednu, dvě noci přespíme na naší zahradě, tak už je nic nepřekvapí. Předejdeme tak všem jejich možným strachům a je tak více pravděpodobné, že si stanování zamilují taky.

Kde můžeme stanovat

V České republice se, podobně jako v ostatních evropských zemích, může stanovat jen na k tomu určených místech, tedy v kempech nebo na soukromých pozemcích s povolením jejich majitele nebo správce.  Jinak hrozí pokuta.

Zákaz stanování platí také ve všech národních parcích, národních přírodních rezervacích, vojenských a chráněných krajinných oblastech. Zde je možné stan postavit pouze na povolených místech.

Vhodného místo pro stavbu stanu

Výběr vhodného místa je při stanování tím nejdůležitějším krokem k zajištění pohodlného spánku. Nevhodný terén znamená nejen nepohodlí, ale také větší pravděpodobnost poškození stanu. Proto místo pečlivě vybíráme.

Vyhneme se břehům řek, které by se mohly rozvodnit, strmým svahům, údolím, kde se drží mlha a chladným lesům.

Ideálně by měl být stan orientován na jihovýchod, tak na něj bude hned od rána svítit sluníčko a rychle uschne zkondenzovaná vlhkost z našeho dýchání, rosa i případný noční deštík.

Pokud stan stavíme v místech kde je větrno, snažíme se pro něj najít, alespoň částečné závětří. To nám pomůže nejen při samotné stavbě, ale přispěje i ke klidnějšímu spánku, kdy vítr obě tyto činnost může značně zkomplikovat.

Místo by mělo být suché a rovné. Pokud zcela rovnou plochu nenajdeme a musíme stavět na mírném svahu, postavíme stan tak, abychom měli nohy směrem z kopce.

Místo před položením stanu vyčistíme od všech kamenů větví a dalších překážek, které by mohly v první řadě poškodit podlážku a v druhé by nás tlačily. Pokud stan přepravujeme autem a ne v batohu na zádech, či kole, můžeme sebou vzít i ochrannou plachtu, kterou pod něj dáme. Stan tak lépe ochráníme a více odizolujeme od chladné země.

stan
Stavba stanu

Stavba stanu

Při stavbě stanu vždy postupujeme podle návodu od výrobce, každý stan má totiž svoje konstrukční specifika a tedy i stavební postupy.

Existují však obecná pravidla, která lze aplikovat na stavbu téměř jakéhokoliv stanu.

ROZLOŽENÍ
Nejdříve rozložíme hlavní plachtu – podlážku, kterou na jedné straně dočasně zajistíme. To nám pomůže při rozkládání stanu ve větru a nebudeme tak s ním tolik zápasit. Zcela podlážku zajistíme až po provléknutí prutů. Pokud by byla celá zajištěná bylo by provlékání velmi obtížné.

UKOTVENÍ
Provlékneme všechny pruty a najednou je zdvihneme. Zafixujeme je v podlážce a tu na všech stranách zajistíme kolíky. Pro jejich zatlučení do země postačí vhodný kámen, pokud sebou nemáme kladívko nebo gumovou paličku. Kolíky zatloukáme ideálně pod úhlem 45°.

VYPNUTÍ
Pro vypnutí stanu slouží lanka a další kolíky. Pro ideální vypnutí by měli být lanka natažena do co největší vzdálenosti od stanu. Mysleme při tomto kroku však také na bezpečnost. V případě, že by lanko bylo blízko nějakého frekventovaného místa, hrozilo by kolemjdoucím zakopnutí a zranění.

Oprava stanu

Dříve nebo později utrpí náš stan jistě nějaké poškození. Můžeme mu sice předcházet, ale zcela se mu vyhnout nejde. Většina stanů má už od výrobce sadu na opravy. Ta obsahuje několik záplat ze stejného materiálu jako je podlážka a tropiko stanu a někdy i části prutů.
Je však možné si lepící sady na opravu stanů dokoupit a to buď přímo od výrobce, nebo nějaké univerzální.

Pro případ poškození prutu stanu je dobré mít sebou jeden náhradní. Můžeme jej koupit také od výrobce. V takovém případě je dobré znát číselné označení modelu, jeho název nebo jeho průměr a délku.

Nejdůležitější je ale, co nejdříve poškození opravit, hrozí totiž, že by se mohlo rychle rozšířit a stan tak zničit nenávratně.

Čištění stanu

Při každém balení je dobré stan očistit, ideálně umýt vlažnou vodou a případně šetrným mýdlem. Na odstraňování nečistot dobře poslouží molitanová houbička nebo hadřík.

Pečlivě očistíme i podlážku, kterou ometeme smetáčkem a umyjeme. Vše pak necháme pořádně uschnout.

Pokud sbalíme stan čistý, bude připraven na další výlet. Zejména velké rodinné stany se snažíme vyčistit už při jejich balení.

V případě, že nemáme možnost stan před sbalením vyčistit, uděláme tak hned po příjezdu domů.

Vyčištěný stan necháme i doma uschnout ideálně postavený, ale je možné jej usušit i na sušáku.

Pro obnovení vodoodpudivosti stanu je možné jej naimpregnovat. Používáme k tomu ale pouze jen k tomu určené impregnace, které se nanáší sprejem nebo štětce. Sprejová impregnace je rychlejší a pohodlnější na aplikace, ale tou nanášenou štětcem docílíme silnější a tedy odolnější vrstvy.

Balení stanu

První a nejdůležitější podmínkou je, že před balením, musí být stan zcela suchý. Pokud to počasí nedovolí, je nutné jej hned jak to bude možné usušit. V případě, že by byl dlouho sbalen mokrý, hrozilo by jeho napadení plísní, které se velmi špatně zbavuje.

Při balení nejdříve zapneme všechny zipy, tedy vchody, okýnka i větrací otvory. Odstraníme kolíky, které pečlivě očistíme a uschováme do k tomu určeného pytlíčku.

Lanka smotáme a zagumičkujeme. Tento krok oceníme při příští stavbě, kdy na nás po vybalení stanu nebude čekat hlavolam v podobě jejich rozšmodrchávání.

Pruty vyvlékneme z tunýlků, očistíme a složíme. Jednou za čas je ošetříme silikonovým sprejem.

Hlavní plachtu poté urovnáme a smotáme, případně přeložíme a směrem od sebe smotáme. Zásadou je skládat stan tak, jak jej budeme chtít i rozkládat. Složený stan uložíme do ochranného obalu spolu se vším příslušenstvím.

Při nepoužívání, stan v ochranném obalu uložíme na suché a tmavé místo.

Věříme, že pro vás tento článek bude přínosem a typy v něm obsažené uplatníte při vašich stanových dobrodružstvích. Pamatujte, že dobře opatrovaný stan bude svým obyvatelům dlouhou dobu poskytovat spolehlivý přístřešek a potřebné útočiště, ať se s ním vydáme kamkoliv.