Karimatka a spací pytel jako klíč k pohodlnému spánku ve stanu, chatce i pod širákem

Dovolená, Karimatka, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Spací pytel, Výlet, Zdravý pohyb

Každý, kdo alespoň jednou ve svém životě spal mimo pohodlí postele, moc dobře ví, že bez spacího pytle a karimatky to prostě nejde. Nebo vlastně jde, ale takový zážitek si je jen málokdo ochotný vyzkoušet podruhé. Pohodlí při spánku je základem dobrého odpočinku, který potřebujeme k načerpání sil, ať už sjíždíme řeku, zdoláváme pohoří nebo si s rodinou užíváme léta u moře.

Jedna nebo dvě noci přečkané v nepohodlí zvládne snad každý, ale při delším období bez kvalitního odpočinku bude vyčerpané nejen naše tělo, ale i mysl. K únavě, nevrlosti a hádkám v takovém případě totiž není vůbec daleko. Proto bychom výběru jak karimatky, tak spacího pytle měli věnovat náležitou pozornost. Vzájemně se svými vlastnostmi doplňují a společně tvoří ten nejlepší předpoklad k pohodovému a pohodlnému přespávání mimo naši postel.

spací pytel
Karimatka

KARIMATKA

Hlavním úkolem karimatky je izolace od studené a případně někdy i mokré země. I v teplém létě je totiž poměrně chladná a ani podlážka ve stanu pronikání chladu nezabrání. Různé karimatky poskytují různý stupeň izolace, takže je volíme i podle podmínek v místě, kde budeme nejčastěji nocovat.

Druhým, neméně důležitým úkolem, je zajištění našeho pohodlí. Tato vrstva, pod naším spacím pytlem, na kterou není radno zapomínat, si dokáže docela dobře poradit s různými nerovnostmi a zapomenutými kamínky. Záleží to však hlavně na materiálu, ze kterého je karimatka vyrobena a technologii, na které je založena.

Nabídka karimatek je velmi široká. Liší se nejen mírou izolace, ale také rozměrem, váhou, použitým materiálem, skladností, se kterou je spojen způsob jejího balení, a v neposlední řadě cenou.

Je tedy nutné, před jejím zakoupením zvážit několik skutečností, podle kterých pak snadněji vybereme tu nejvhodnější karimatku pro nás.

Co promyslet než si pořídím karimatku

Jak často ji budu využívat?
Na začátku zvažme, kolikrát do roka karimatku použijeme. Zda se vyplatí, dát více peněz za kvalitní moderní karimatku, nebo nám postačí průměrná, která však pořád dostatečně izoluje a poskytuje i přiměřený komfort. Pojedeme pod stan jednou za rok na pár dnů, nebo budeme vyrážet častěji, třeba i víckrát za měsíc? Čím četnější bude její využívání, tím kvalitnější a odolnější by měl být materiál, ze kterého je vyrobena. Větší investice se nám pak jistě vyplatí.

V jakých podmínkách?
Dalším důležitým kritériem je i to, kde, tedy v jakých podnebných podmínkách a teplotách, budeme chtít nocovat. Týká se nás to hlavně, pokud se chystáme na horskou túru nebo obecně do chladných oblastí. V chladných podmínkách nestačí pouze spací pytel do odpovídajících teplot, ale je důležité mít i vhodnou karimatku, která dokáže dostatečně izolovat od zimy vycházejícího ze země.

S tímto nám při výběru pomůže stupeň tepelné izolace, který nám karimatka poskytuje. Výrobci ji uvádějí pod písmenem R, které může mít hodnotu od 1,5 do 5. Platí, že čím vyšší číslo, tím větší stupeň izolace.
Pokud třeba spíme ve stanu pouze v letních měsících, postačí nám karimatky do hodnoty 2, které mohou být označeny i jako letní. Poslouží poměrně dobře, ale i v teplotách kolem 10°C.
Do chladnějších oblastí, kde očekáváme teploty kolem 0°C je už potřeba vyšší stupeň izolace, který je označen až do hodnoty 3,5 nebo také jako třísezónní karimatka.
S hodnotou R větší než 3,5 se už nemusíme bát ani většího mrazu a takovou karimatku můžeme využívat celoročně.
Existují ještě karimatky do extrémních mrazivých podmínek, které jsou určeny zejména pro horolezce. Ty nají hodnotu R větší než 4,5 a samozřejmě tomu odpovídá i jejich cena.

batoh a karimatka
Sbaleno

Je pro mě důležitější nízká váha, malý rozměr nebo pohodlí při spánku?
Váhu karimatky budeme řešit zejména v případě, že si veškeré vybavení, potřebné k nocování, budeme nosit v batohu na zádech nebo vozit v cyklobrašnách na kole. Bude nás pravděpodobně zajímat i rozměr karimatky.
Je proto nutné zvážit všechna pro i proti. A brát ohled i na cenu, která přímo úměrně stoupá s větším pohodlím, menším rozměrem a větší schopností izolace.

Bude mi stačit klasická pěnová karimatka, která sice nemá nejlepší izolační vlastnosti a je dosti objemná, ale patří k těm nejlehčím a nejlevnějším.
Požaduji co největší komfort, menší rozměr ve sbaleném stavu a nevadí mi vyšší váha, kterou mají samonafukovací karimatky.
Nebo chci největší komfort, nejmenší velikost a vcelku nízkou váhu, což jsou vlastnosti, které najdeme u karimatek nafukovacích. Jde o ty nejmodernější a tedy většinou i nejdražší kousky.

Jaké jsou mé nároky na její odolnost?
Je třeba zvážit i budoucí zatěžování karimatky. A to nejen z pohledu četnosti používání, ale i z hlediska prostředí, ve kterém na ní budeme ležet.
Zda ji budeme využívat převážně na trávě, kamenitém povrchu nebo na přespání u ohně. Samonafukovací a nafukovací karimatky jsou totiž náchylné na propíchnutí od ostrého předmětu a propálení od ohně. Od výrobce sice bude v balení nějaká lepící sada, pro takováto případ, ale pokud bude pravidelně využívána zejména v blízkosti ohně, je jednoznačně lepší karimatka pěnová.

Při výběru je tedy nutné zvážit několik různých faktorů, podle kterých pak vybereme pro nás nejvhodnější karimatku bez většího problému. Zvažujeme nejen váhu, stupeň izolace, očekávané pohodlí a rozměr složené karimatky, ale také její cenu, která může být v některých případech rozhodující.

Pokud byste se rádi dozvěděli o karimatkách více a podrobněji, přečtěte si další článek na našem blogu s názvem Jak se vyznat ve světě karimatek. Pomůžeme vám v něm s orientací v jejich současné nabídce, seznámíme vás s různými používanými materiály a jejich kladnými i zápornými vlastnostmi.

spací pytel
Spací pytel

SPACÍ PYTEL

Hlavním úkolem spacího pytle je zajištění ideálního teplotního komfortu ve spánku. Ten je podmíněn nejen naším pohlavím, ale i prostředím, ve kterém budeme přespávat.

Při výběru zvažujeme nejen velikost spacího pytle a teplotní komfort, ale i hmotnost, pohodlí a v neposlední řadě i jeho cenu.

Nabídka spacích pytlů je také nesmírně široká a při zorientování se hodí, stejně jako u pořizování karimatky, odpovědět na několik otázek.

Co promyslet než si pořídím spací patel

Kde a kdy budu spací pytel používat?
To v jakých teplotních podmínkách budeme spací pytel používat a asi tím nejdůležitějším parametre. Základní rozdělení je tedy podle ročních období na spací pytle letní, třísezónní a zimní. Žádný spací pytel totiž není možné používat celoročně. V letním budeme v zimě mrznout a ze zimního se v létě stane osobní sauna. Pokud tedy plánujeme využívat spací pytel celoročně, nebude nám stačit pouze jeden.

Přesnější teploty, do kterých je konkrétní spací pytel nejvhodnější, se udávají ve třech kategoriích. Jde o tři teplotní hranice.
První je teplota komfortní, ve které se budeme ve spacím pytli cítit jako ve vytápěné místnosti.
Druhou je teplota limitní, která je tou nejnižší, kdy se ještě budeme cítit dobře, ale budeme se muset při ležení skrčit.
A poslední je teplota extrémní, kdy už i ve skrčené pozici budeme pociťovat zimu. Pobyt ve spacím pytli už nebude příliš příjemný, ale umrznutí nám nehrozí.

Pro koho pořizuji spací pytel?
Z tohoto pohledu je důležitý nejen údaj o pohlaví jeho uživatele, ale i jeho výška. Spací pytel totiž sám o sobě nehřeje, pouze zadržuje teplo, které vydáváme. Proto je důležité, aby nebyl příliš velký. Museli bychom si totiž „vytápět“ zbytečně velký prostor. Na druhou stranu, ale nesmí být ani příliš malý, to by vedlo k značnému nepohodlí.
Pro pohodlný spánek se uvádí, že by měl být spací pytel o 25 cm delší než je výška toho, kdo v něm bude spát.

Spací pytle se dělí podle pohlaví na pánské, dámské a dětské, ale existují i unisexové. Rozdíl u pánských a dámských je zejména v jejich šířce, ty dětské jsou pak kromě toho, že jsou užší, také kratší. V každé kategorii se pak dále dělí podle konfekčních velikostí S, M, L, XL, které zahrnují již konkrétní výšku.

Dětské spací pytle jsou k dostání i v „rostoucí“ variantě, kdy je možné část spacího pytle odepnout a na nějakou dobu ho zkrátit. Existují také takové, kde je možné část spacího pytle „zakasat“ dovnitř a zvenku jej zapnout zipem. Rychle rostoucím dětem takový spacák vydrží několik sezón.
Můžeme ale i dočasně zkrátit spací pytel pro dospělé pomocí provázku nebo gumičky. Toto řešení sice nebude tak estetické, ale účel splní též.

Podle pohlaví vybíráme také teplotní určení spacího pytle. Ženy a muži totiž, jak všichni víme, snášejí chlad rozdílně, díky rozdílné tělesné stavbě a metabolismu. Díky tomu, že muži vyprodukují více tepla, vybíráme pro ně spací pytel podle teploty limitní. U spacího pytle pro ženu se řídíme teplotou komfortní, protože ta limitní by pro ni byla už dosti nepříjemná. Můžeme tedy říct, že uváděná teplota komfortní, je u žen většinou teplotou limitní.

spacák
Sbaleno

Jak je pro mě důležité pohodlí, nízká váha, skladnost, či cena?
O těchto skutečnostech rozhodují zejména materiály použité k výrobě spacích pytlů. Ve většině případů se vyrábějí ze syntetických materiálů. Svrchní a vnitřní materiálem je nejčastěji polyester nebo polyamid. Vnitřní izolační výplň je nejběžněji také ze syntetického materiálu, konkrétně z dutého vlákna nebo mikrovlákna. Výhřevnější, odolnější, kvalitnější a skladnější variantou je pak výplň z husího peří. To má spoustu výhod naproti syntetické výplni, ale i dvě podstatné nevýhody. Takovéto spací pytle jsou velmi náročné na údržbu, zejména sušení a to jak po spaní, tak po vyprání. A jejich cena není zrovna nízká. V případě častého využívání spacího pytle v nízkých teplotách a při jeho nošení na zádech už se však může vyplatit.

Jak často jej budu využívat?
Tuto skutečnost zvažujeme zejména s ohledem na zmiňovanou cenu spacího pytle. Čím častěji ho budeme využívat, tím více se vyplatí do něj investovat. Dražší a odolnější spací pytle nám pak vydrží mnoho sezón. Naopak pokud jedeme pod stan jen jednou za rok, nevyplatí se kupovat ty nejdražší za tisíce, v takovém případě nám dobře poslouží i průměr. Nejlepší je vždy najít jistý kompromis mezi cenou a kvalitou.

I při výběru spacího pytle vám rádi ještě více pomůžeme. Můžete si přečíst článek Jak se vyznat ve světě spacích pytlů, kde pro vás podrobněji rozebíráme jejich různá dělení, jako již zmiňovaná, podle teplotního určení, pohlaví, střihu, izolačního materiálu a v neposlední řadě podle aktivit, které se svým spacím pytlem podnikáme.

Když vše dobře promyslíme a ujasníme si naši představu, bude vlastní koupě, jak karimatky, tak už jen maličkostí. Trh s oběma produkty je tak široký, že si vybere jistě každý, bez ohledu na svoje nároky.

Věříme, že vám naše články při rozhodování přišli vhod a přejeme vám spoustu příjemných nocí strávených ve vaší cestovní posteli, kterou správně zvolený spací pytel společně s karimatkou určitě je.