Jak se vyznat ve světě karimatek

Dovolená, Karimatka, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Výlet, Zdravý pohyb

Všichni moc dobře víme, že ani sebeteplejší spací pytel nás sám o sobě neochrání před chladem vycházejícím ze země. V každém ročním období, tedy i v létě, je vždy země chladnější než vzduch. A buďme si jisti, že po delším ležení na holé zemi bude chladno i tomu nejdrsnějšímu a nejostřílenějšímu táborníkovi.

Nenahraditelná je vždy dobrá izolační vrstva, kterou umístíme pod spací pytel. Doporučujeme se tedy řídit heslem „Bez karimatky ani ránu!“. Nejen, že náš spánek bude pohodlnější, ale můžeme ji kdykoliv využít i na sezení a odpočinout si nejen v noci, ale třeba i během túry u oběda, či při svačině.

spacák a karimatka
Karimatka a spací pytle

Ale jakou karimatku pořídit? Na trnu je nabídka velice široká a z počátku se tak může zdát, že výběr bude složitý. Není však tomu tak. Pokud si ujasníme už jen kde, kdy a jak často ji budeme potřebovat, získáme docela dobrou představu o tom, na jaký typ karimatky je dobré se zaměřit, při hledání té nejvhodnější.

Při prvním ujasňování si představ o karimatce vám může přijít vhod náš článek na blogu s názvem Karimatka a spací pytel jako klíč k pohodlnému spánku ve stanu, chatce i pod širákem, najdete v něm nejen několik otázek, na které je při výběru karimatky dobré si odpovědět nejdříve, ale může vám pomoci i při výběru spacího pytle.

V tomto článku najdete základní dělení karimatek, zejména podle použitého materiálu. U jednotlivých typů vás seznámíme s jejich výhodami a nevýhodami, abyste si mohli udělat lepší představu o vašich vlastních požadavcích na toto důležité, a dovolíme si tvrdit, že i nepostradatelné, vybavení.

PĚNOVÁ KARIMATKA

U pěnových karimatek zajištuje izolaci použitý materiál společně se vzduchem v jeho pórech. Její schopnosti izolace se tedy zvyšují s větší tloušťkou a také druhem použitého materiálu.

Je tím pořád nejpoužívanějším typem karimatky. Její největší výhodou je velmi nízká cena. Zejména pro příležitostné táborníky, kteří do ní nechtějí investovat větší množství peněz, je nejvhodnějším řešením. Je také velmi lehká, váží od 150 do 400 g, v závislosti na použitém materiálu a rozměru. Takže pokud nosíme vybavení v batohu na zádech, tuto skutečnost také uvítáme.

Nevýhodou je její objem po sbalení, tedy smotání do tvaru válce. Vyrábí se však také ve skládací „harmonikové“ variantě. Pěnovou karimatku proto nelze přenášet jinak, než zvenku připevněnou na zavazadle. Její odolnost se také liší, podle použitého materiálu.

MATERIÁL
Nejběžněji používaným materiálem je PET (polyethylen) pěna s otevřenými póry, vzhledem připomínající houbu. Taková karimatka je tou nejlevnější variantou, vyjde asi na 100-300 Kč. Za málo peněz dokáže vcelku dobře izolovat, ale její otevřené póry mohou mimo vzduchu nasáknout i vodu, a tak se může stát, že se nečekaně probudíme v mokru. Není ani příliš odolná vůči mechanickému poškození a po čase se „slehne“ a sníží se tak i její izolační schopnosti. Pěnové karimatky se vyrábí v různých tloušťkách a to většinou od  5-ti do 15-ti mm. Platí tedy, že čím je tlustší, tím má lepší izolační vlastnosti a stupeň komfortu, ale je také objemnější.

Karimatky z materiálu EVA, jsou vylepšenou verzí klasických pěnových karimatek. Tento pěnový materiál je s uzavřenými póry, a proto problém s nasákavostí nemá. Takovéto póry zajišťují i lepší izolaci. Materiál je tužší a povrch připomíná spíše gumu než houbu. Proto má i vyšší odolnost vůči poškození. Co se týká objemu a váhy je na tom podobně jako předchozí typ z PET. Cena je sice vyšší, ale pořád v kategorii levnějších, tedy něco mezi 400 – 600 Kč. Investice do této karimatky se však vyplatí, díky již zmíněné velmi dobré odolnosti.

Alumatky jsou tou nejlehčí izolační vrstvou, kterou si můžeme pořídit, váží kolem 100 g. Jsou tvořeny tenkou vrstvou pěny, která je z jedné strany potažena hliníkovou fólií. Tato fólie umí odrazit tělesné teplo zpět ke zdroji, proto jsou její izolační schopnosti velmi dlouhé.  Jejich nízká váha vychází z použití velmi tenkých materiálů, které dohromady dají tloušťku kolem 3 mm. Proto od nich nemůžeme čekat prakticky žádný komfort. Od chladu však ochránit dokáže. Často je používána jako další vrstva pod karimatku. Aby alumatka správně fungovala, musíme ji dát hliníkovou stranou k tělu.

SAMONAFUKOVACÍ KARIMATKA

Samonafukovací karimatky jsou v poslední době stále oblíbenější a získávají si spoustu nových příznivců. Jsou v nich spojeny výborné izolační vlastnosti a pohodlí. Jsou tvořeny speciální pěnou s extrémně otevřenými póry, která je zalaminovaná do nepropustné tkaniny. Tento pórovitý materiál do sebe po otevření ventilu, který je umístěn v rohu karimatky, nasaje vzduch a tím se celá karimatka začne rozpínat. Do konečné velikosti se nafoukne přibližně do  5-ti minut. Před uzavřením ventilu ji ale ještě musíme trošku dofouknout. Při skládání karimatky se postupuje opačně. Nejdříve se otevře ventil a poté se vlastní vahou vytlačuje vzduch ven, nakonec se opět ventil uzavře.

Je možné je pořídit v různých tloušťkách od 2,5 cm až do 10 cm. Samozřejmě platí, že čím bude samonafukovací karimatka silnější, tím, bude pohodlnější, ale je třeba myslet na to, že také těžší. Ty nejsilnější mohou vážit i více než 1 kg. Dostatečné pohodlí však zajistí i o tloušťce 3 cm, která váží kolem 600 – 700 g.

Jsou tedy těžší než pěnové karimatky, ale daleko pohodlnější. Jejich cena je vyšší než u pěnových, ale pořád se pohybuje v rozumných částkách, průměrně od 500 do 1500 Kč. Samozřejmě lze pořídit i kousky za několik tisíc, které jsou vyrobeny ze speciálních odlehčených materiálů a určeny do náročných podmínek.

Nevýhodou samonafukovacích karimatek je jejich nízká odolnost, jsou náchylné na propíchnutí a poškození nebo ucpání ventilu, kdy se stává karimatka prakticky nefunkční. Malá lepící sada bývá součástí balení, ale vždy je lepší být opatrní a místo, kam karimatku pokládáme, pečlivě vyčistit. Dáváme pozor, aby se nedostala ani do blízkosti ohně, nebo jiného zdroje tepla, které by ji také velmi rychle zničily.

NAFUKOVACÍ KARIMATKA

Posledním typem jsou  karimatky nafukovací. Pro představu jde vlastně o samonafukovací karimatku bez vnitřní pěny. Ty základní mají velmi dobré izolační schopnosti, které lze srovnat s pěnovými karimatkami, ale jsou po složení výrazně menší. Komfort ležení je naopak srovnatelný ne-li lepší než u karimatek samonafukovacích. V porovnání s nimi jsou také lehčí, váží kolem 300 – 400 g.

Jejich nevýhodou je náročnost jejich rozložení, kdy je nutné nafouknou vcelku velký objem vzduchu. Jsou také náchylné na propíchnutí a poškození teplem, stejně jako karimatky samonafukovací. Poslední nevýhodou je jejich vysoká pořizovací cena, zejména u těch ze speciálních odlehčených materiálů.

Ocení je však vysokohorští turisté, kteří zdolávají při svých túrách pravidelně mnoho kilometrů a přespávají v náročných podmínkách. Nafukovací karimatka jim zabere jen málo místa v batohu, je poměrně lehká a velmi pohodlná. Větší investice se pak vyplatí.


Při výběru té nejvhodnější karimatky tedy vždy nejdříve zvážíme, jak často ji budeme využívat a jestli se nám tedy vyplatí do ní více investovat. Pro příležitostné přespávání ať už ve stanu, či pod širákem, nám totiž často postačí karimatka z nižších cenových hladin. Vždy však hledáme kvalitní materiál. Na časté výpravy do náročnějších podmínek se pak vyplatí si připlatit.

Doufáme, že vám tento článek při výběru vhodné karimatky pomůže a na výletech, túrách i při kempování vám bude dobrým parťákem do nepohody.