Jak se vyznat ve světě spacích pytlů

Dovolená, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Spací pytel, Výlet, Zdravý pohyb

Výběr vhodného spacího pytle je základním předpokladem pohodlného a kvalitního spánku, který je důležitý pro všechny ať už noci v přírodě tráví pod širákem nebo ukrytí ve stanu.

Pokud se právě rozhodujete, jaký spací pytel koupit, přečtěte si nejdříve náš článek Karimatka a spací pytel jako klíč k pohodlnému spánku ve stanu, chatce i pod širákem, který vám, jak doufáme, pomůže nasměrovat vaši pozornost ve světě spacích pytlů určitým směre. Dozvíte se v něm na co si nejdříve odpovědět, abychom si ujasnili, co od něj očekáváme.

V tomto článku poté naleznete konkrétnější rozdělení do několika kategorií. V nich vás seznámíme s jejich pozitivními i negativními vlastnosti a tím snad výběr nového spacího pytle ještě více usnadnili.

dětský spací pytel
Podle teplotního určení

Podle teplotního určení

Základním dělením spacích pytlů je právě podle teplotního určení. Rozdíl v těchto je hlavně v tloušťce izolační vrstvy a tedy v jeho rozměru po sbalení a váze.

LETNÍ
Letní spací pytle jsou, co do rozměru po sbalení, ty nejmenší. Mají tenkou izolační vrstvu, a proto nejsou příliš teplé. Využijeme je, jak už název napovídá, zejména v létě třeba v kempu, na táboře nebo při vandrování přírodou, ale najdou své uplatnění i při přespávání ve vytápěných chatách. Podle druhu izolační náplně se bude jejich hmotnost pohybovat mezi 0,5 a 1,2 kg. Využijeme je v teplotách, které neklesnou pod 5°C. Ceny letních spacích pytlů jsou ze všech třech typů ty nejnižší, jsou však závislé na použitých materiálech. Pohybují se od několika stokorun do částek lehce nad 1000 Kč.

TŘÍSEZÓNNÍ
Třísezónní spací pytle jsou nejuniverzálnější a proto i nejoblíbenější variantou. Využijeme je od jara do podzimu, v nepříznivém prostředí i v teplotách kolem 0°C i v menších mrazech do -5°C. Hmotnost, závislá na druhu izolačního materiálu, se bude pohybovat v rozmezí od 0,8 – 1,5 kg. Rozměr po sbalení bude trošku větší než u letního, ale pořád je jeho velikost rozumná. Bývají zpravidla dražší než letní spací pytle, i cena se odvíjí od použitých materiálů, začíná kolem 1500,-, ale může se dostat až k deseti tisícům.

CELOROČNÍ
Celoroční spací pytle nejvíce využijeme na jaře a na podzim, tedy v nižších teplotách. Nemusíme se však bát, jej vytáhnou i v zimě na sníh. V létě sice nebude úplně ideálním, ale pokud jej necháme zcela otevřený, neměli bychom se v něm ani v letních měsících uvařit. Dobře se v nich budeme cítit přibližně od + 5°C až do -10°C. Rozměrově jsou celoroční spací pytle trošku větší než předchozí typ a váha se pohybuje přibližně od 1,3 do 1,9 kg. Musíme také počítat s vyšší cenou.

ZIMNÍ
Zimní spací pytle jsou už speciální kategorií, do které běžný uživatel spíše nezavítá, tak spíše pro úplnost. Jsou určeny do extrémních podmínek, které zažívají zejména horolezci a skialpinisté na svých expedicích. Váží většinou od 1,7 do 2,5 kg a více. Komfortní teplota těchto spacích pytlů je i hodně pod -10°C. Cena těchto kousků je však už dosti vysoká.

Podle vnitřního materiálu

Další dělením spacích pytlů je to podle použitého izolačního materiálu, tedy náplně spacáku. Tím hlavním co zajišťuje tepelnou izolaci je v podstatě vzduch a proto je důležitá schopnost izolačního materiálu jej zadržet. Dělí se na syntetické a organické.

SYNTETICKÉ
Syntetická náplň muže být v podobě dutého vlákna nebo mikrovlákna. Jsou nejčastěji používanými materiály u letních a třísezónních spacích pytlů. Mezi jejich výhody patří velmi snadná údržba a nízká cena. Většinou jde dokonce o recyklované materiály. Jsou také hodně odolné a dokáží izolovat i v případě, že jsou mokré. Mají však i své nevýhody.

Spací pytle z dutého vlákna patří k těm úplně nejlevnějším. Na druhou stranu co do objemu a váhy jsou těmi nejobjemnějšími a nejtěžšími.  Jsou i méně odolné. Pokud nám jde hlavně o nízkou cenu a budeme jej využívat k příležitostnému přespávání, poslouží nám dobře. Do náročnějších podmínek ho ale doporučit nelze. Najdeme je v letních a levnějších třísezónních spacích pytlích.

Spací pytle s výplní z mikrovlákna jsou s ohledem na izolační schopnosti kvalitnější. Nezklamou ani v náročnějších podmínkách a proto se mikrovlákno používá v letních, třísezónních, ale i zimních spacích pytlích. Je sice dražší než duté vlákno, ale zato lehčí, méně objemné a má širší použití. Má velmi dobré izolační vlastnosti za rozumnou cenu. Je také nenáročné na údržbu.

PÉŘOVÉ
Jako izolační výplň se v péřových spacích pytlích používá peří husí nebo kachní. Jeho izolační schopnosti jsou ze všech používaných materiálů nejlepší. Výborně chrání proti chladu, je lehčí, skladnější a má až dvojnásobnou životnost oproti syntetickým materiálům. Hlavní nevýhodou je jeho náročná údržba. Peří totiž ztrácí svoje skvělé izolační schopnosti po navlhnutí a obtížně se suší. Proto jsou péřové spací pytle nejvhodnější do suchých a mrazivých podmínek. Další nevýhodou je jeho vysoká cena. Pokud ale vyrážíme do drsných horských podmínek, tak péřový spací pytel bude díky své velmi dobré izolaci, malému objemu a nízké váze, tím nejvhodnějším parťákem.

U všech spacích pytlů není důležitý pouze vnitřní izolační materiál, ale také vnitřní a vnější tkanina. Oba použité materiály by měly být maximálně prodyšné, aby jimi mohla odcházet vlhkost, kterou člověk při spánku produkuje. Maximálně prodyšné materiály totiž budou snadněji schnout.
Hlavně u péřových spacích pytlů by pak měl být vnější materiál navíc ošetřen kvalitním vodoodpudivým zátěrem.

Dalším důležitým požadavkem pro vnější i vnitřní materiál spacího pytle je jeho nízká hmotnost. Díky nízké váze bude totiž zajištěna lepší rozpínavost výplně, a tedy se v ní zachytí větší množství vzduchu, než kdyby byl materiál těžký a na výplň tak tlačil. A samozřejmě čím je lehčí použitý materiál, tím je nižší celková hmotnost spacího pytle. Nejčastěji používaným materiálem bývá 100% polyamid neboli nylon. Ten má většinou i nějakou vodoodpudivou úpravu a je utkán technologií ripstop, která díky vláknům s různou tloušťkou, zabraňuje dalšímu trhání materiálu, pokud se nám ho podaří o něco poškodit.

U levnějších a méně praktických dekových spacích pytlích se můžeme setkat s použitím bavlněného plátna na jeho vnitřní straně. Bavlna je sice příjemnější na omak, ale oproti nylonu je hodně těžká, objemná a nasákavá, takže se špatně suší.

U péřových spacích pytlů se můžeme setkat i s použitím membránových materiálů, které mají zabránit průniku vlhkosti dovnitř výplně a současně by měli vlhkost vyprodukovanou člověkem odvádět ven. Výrobci se tak snaží eliminovat navlhnutí peří. Taková tkanina je však ve výsledku i méně prodyšná. U syntetických náplní však není membránová tkanina příliš vhodným řešením, náplň bude totiž kvůli nižší prodyšnosti hůře schnout.

Podle pohlaví

Princip spacího pytle je založen na tom, že sám nehřeje, ale zadržuje uvnitř sebe teplo, které vydáváme, díky izolační vrstvě výplňkového materiálu. Proto je nutné, aby prostor, který si budeme vyhřívat, měl optimální velikost. Příliš velký spací pytel budeme jen velmi obtížně vyhřívat a byla by nám v něm tedy zima a příliš malý by byl těsný a nepohodlný. Nejen že si v něm nenarovnáme nohy, ale budeme i více stlačovat izolační vrstvu a ta tak bude méně izolovat. Platí však, že lepší je menší spací pytel než větší. Ideálně by měl být o 20 až 25 cm delší než je výška člověka v něm přespávajícího.
Velikosti spacích pytlů se běžně označují stejně, jako konfekční oblečení (tedy S, M, L, XL), podle výšky postavy. Dělí se však nejen podle délek, ale můžeme narazit i na dělení podle pohlaví.

PÁNSKÉ nebo UNISEX
Spací pytle určené pro muže jsou širší a delší. Většinou mají od 210 do 230 cm. Pro snadnější výběr výrobci uvádějí pro jakou výšku postavy je spací pytel nejvhodnější. Můžeme tak na nich najít například – vhodné do 190 cm, do 200cm,…

DÁMSKÉ
Dámské spací pytle
jsou oproti spacím pytlům unisex kratší a někdy i užší. Bývají určeny pro postavy do 175 cm a v některých případech můžou mít zesílenou izolační vrstvu výplně v nohách. Charakteristická pro dámské spací pytle je i pestřejší barevnost.

DĚTSKÉ
Samostatnou kategorii tvoří spací pytle dětské. Jsou výrazně kratší, většinou určené pro postavy do výšky 150 cm. Existují i v provedení „rostoucích“ spacích pytlů. Těm je možné spodní část buď odepnout, nebo „zakasat“ dovnitř, a tak jej na čas zkrátit. Až dítko doroste, spací pytel jednoduše prodloužíme, a tak nebudeme muset pořizovat delší. I spací pytle určené pro děti jsou výrazně barevné, často i s dětskými motivy.

spacák
Podle střihu

Podle střihu

Posledním dělením spacích pytlů je to podle střihu. Dělí se na dekové a mumie. Mumiové se poté ještě dělí na několik tvarových variant.

DEKOVÝ
Dekový spací pytel má tvar obdélníku, proto je i nejtěžší a nejobjemnější variantou. Většinou nemá stahovací kapuci, která by zabraňovala zbytečnému úniku tepla. Jeho izolační schopnosti nejsou příliš dobré, ale patří však k těm nejlevnější a co do prostoru uvnitř i nejpohodlnějším. Dekový spací pytel bude proto vyhovovat rozložitějším postavám. Je však vhodný pouze v létě do kempu, kde jej nebudeme muset nikam přenášet, nebo do vytápěných chat v zimě. Vnitřní strana bývá často z bavlny příjemné na omak, která však není příliš praktická, jak už jsme zmiňovali dříve.

MUMIE
Spací pytel mumiový už je více tvarovaný, kopíruje tvar těla, je menší a to nejen co do rozměru po sbalení, ale i váhy. Nemusíme v něm vyhřívat tak velký prostor jako u dekového spacího pytle a má i kapuci, která zabraňuje unikání dalšího tepla. Proto jsou jeho izolační schopnosti daleko lepší. Vnitřní prostor je však menší a užší zejména v oblasti nohou. Vyrábí se v několika tvarových variantách. Mezi mínusy mumiových spacích pytlů musíme přidat i materiály nepříliš příjemné na omak, které se používají zejména na vnitřní straně spacího pytle. Zvyšují však jeho funkčnost díky zmiňované nízké váze, velmi dobré prodyšnosti a nenasákavosti.

U klasického mumiového spacího pytle lze hovořit o tvaru obdélníku, který je v oblasti nohou a hlavy zakulacen.

Efektivnější verzi pak představuje anatomicky tvarovaný mumiový spací pytel, který je širší v oblasti ramen a směrem k nohám se zužuje. Tento tvar si proto daleko efektivněji vyhřejeme.

Existují ještě oválné mumiové spací pytle, které jsou zúžené pouze u hlavy a v nohou, ty pak méně omezují v pohybu.

Pro rozměrnější postavy jsou nakonec určeny spací pytle rozšířené.


Po promyšlení všech skutečností, které jsme pro vás shrnuli v našich článcích, věříme, že brzy naleznete ten pravý spací pytel, který bude vyhovovat všem vašim požadavků a nikdy vás nenechá na holičkách.

Stačí tedy už jen naplánovat cíl vašeho putování, sbalit vše potřebné a vyrazit za dobrodružstvím!