Jak se správně starat o spací pytel

Dovolená, Kempování, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Spací pytel, Výlet, Zdravý pohyb

Při našich toulkách krásnou přírodou, dovolených v kempu i při občasném přespání pod širákem se můžeme na náš dobře vybraný spací pytel vždy spolehnout. Měli bychom se mu, ale za jeho služby dobře odvděčit a nezapomínat o něj náležitě pečovat. Zachováme tak v nejvyšší možné míře jeho izolační vlastnosti a můžeme mu tak prodloužit život dokonce až o 10 let.

spací pytel
Pohodlí ve stanu

V předchozích článcích Karimatka a spací pytel jako klíč k pohodlnému spánku ve stanu, chatce i pod širákem a Jak se vyznat ve světě spacích pytlů, jste si mohli přečíst podle čeho vybírat nový spací bytel a jaká je vůbec jejich nabídka na trhu.

V tomto článku vám nabízíme pár rad jak se o svůj nový spací pytel co nejlépe starat. Dozvíte se několik obecných rad i konkrétní postupy čištění spacích pytlů v závislosti na materiálech, ze kterých jsou ušity. Nakonec vám ještě nabídneme pár dalších tipů, které mohou přijít vhod.

Údržba

Většinou spací pytel využíváme jen po několik týdnů v roce, a proto je důležité, jak jej doma skladujeme. Součástí každého spacího pytle je skladovací, někdy i kompresní obal. Ten je vhodný na jeho přepravu, ale ne na skladování. Izolační materiál totiž při dlouhodobém stlačení trpí a ztrácí tak poměrně rychle své žádoucí vlastnosti. Proto je vhodné jej doma skladovat zcela volně, tedy rozložený, na suchém a dobře větraném místě. Pokud spací pytel nechceme mít ve skříni jen tak, dáme jej alespoň do nějakého volnějšího obalu, aby byl co nejméně stlačený.

Kompresní obal, tedy používáme pouze při přemisťování spacího pytle. Je ale důležité i to jakým způsobem spací pytel do kompresního obalu balíme. Nikdy jej neskládejme! Nejlepším způsobem je ledabyle „necpat“ spací pytel dovnitř. Při pravidelném skládání ve stejném místě, by se právě tam poškodila jeho izolační vrstva a nesloužil by už dobře.

Ráno, po vyspání, vždy pořádně každý spací pytel protřepeme, vyvětráme a necháme pořádně usušit, ještě před tím než jej sbalíme na další cestu. Pokud zrovna nemáme možnost spací pytel usušit, uděláme to hned při nejbližší příležitosti. Nikdy nenecháváme vlhký spací pytel dlouho sbalený, mohla by se do něj pustit plíseň, se kterou by bylo velmi obtížné zatočit.

Velmi důležité je pravidelné praní spacího pytle. I když se to může zdát obtížné, není problém jakýkoliv spací pytel vyprat v domácích podmínkách. Vždy je však nutné dodržovat přesný návod výrobce, aby se zaručila jeho dlouhá životnost. Kdo by se přesto obával pustit do praní, může využít služeb různých výrobců, kteří je za poplatek nabízí. Běžné čistírny však k tomuto účelu vhodné nejsou, pokud ve své nabídce nemají právě praní spacích pytlů.

Mějme však na paměti, že každé praní narušuje všechny materiály spacího pytle, a tedy o trošku zkracuje jeho životnost. V tomto směru však můžeme podniknout jisté kroky a jeho opotřebení snížit.
Pro předcházení zašpinění spacího pytle totiž dobře slouží různé vložky do spacáků. Ty nejen že jej ochrání od špíny, ale mohou spacímu pytli i zlepšit izolační vlastnosti, takže nám v něm bude tepleji. Taková vložka nám může dobře posloužit i při cestování po světě a přespávání v různých hostelech, kde příliš nedůvěřujeme místním přikrývkám.

Čištění

Drobné povrchové znečištění nejlépe odstraníme houbičkou nebo jemným kartáčkem za sucha, případně za mokra s použitím vlažné vody a jádrového mýdla, které je šetrné a nijak materiály spacího pytle nepoškodí.

Pokud je znečištění větší, nebo jsme spací pytel hojně používali, nebojme se ho vyprat celý. Je to v podstatě stejné jako při praní zimní bundy až na větší rozměr. Můžeme ho prát ve vaně v rukou nebo v pračce na šetrný program, který je na 30°C a s nejnižším možným ždímáním. Při ručním praní je však obtížné odstranit veškerý prací prostředek, proto je lepší praní v pračce. Vždy však dodržujeme pokyny uvedené výrobcem na jeho štítku. Důležité je také použití speciálních pracích prostředků vhodných právě na spací pytle.

Většina lidí nemá takové obavy z praní spacího pytle ze syntetickou výplní, jako spíše s praním péřových spacích pytlů. Obavy však nejsou na místě, vše lze zvládnou doma, jen peří je náročnější na sušení.

Platí, že praním péřových spacích pytlů se jejich vlastnosti zlepší, naopak u syntetických materiálů se výplň značně poškozuje tím, že se „sráží“ a nevytvoří už požadovaný objem, který je nutný k dobré izolaci.

Vypraný spací pytel sušíme ve vodorovné poloze a volně z něj necháme odkapat vodu. V rukou neždímáme. Péřové musíme pravidelně v průběhu sušení protřepávat, aby proschl celý objem peří, to má totiž tendence se shlukovat do chomáčků, které schnou jen velmi obtížně.

Naopak protřepávání u syntetické náplně vůbec neprovádíme. Nasáklý materiál je totiž hodně těžký a při takovéto manipulaci by se jeho vlákna spíše potrhala a tedy poškodila. Oba tipy spacích pytlů většinou lze sušit v sušičce s použitím nejšetrnějšího programu, ta ale musí být dostatečně velká. K péřovému spacímu pytli ještě do sušičky přihodíme dva tenisové míčky, které se postarají o to, aby se peří neshlukovalo a spací pytel tak lépe proschne.

Mysleme na to, že se nám vypraný spací pytel nepodaří usušit za krátkou dobu. Běžně jeho dokonalé proschnutí v suchých a teplých podmínkách trvá i 3 až 5 dní. Sušička si s tím poradí asi za 5 až 6 hodin je však nutné i v průběhu sušení v ní, pravidelně spací pytel protřepávat.

Tipy

Pokud chceme pořídit spací pytel co nejlevněji, vyhneme se těm, u kterých je dosaženo nízké ceny díky použití nekvalitního výplňkového materiálu. Rychle bychom toho litovali, a když nám bude v noci zima, ušetřené peníze nám opravdu nepomohou. Proto je výhodné hledat různé slevy a akce, ve kterých můžeme i velmi kvalitní spací pytle pořídit za rozumnou cenu. Vždy však dávejme pozor na podezřele nízké ceny, většinou se to opravdu nevyplatí. Hledejme zlatý střed mezi cenou a dobrými užitnými vlastnostmi.

Pokud máme péřový spací pytel, je nejlepší jej vždy nosit v nepromokavém obalu, protože jak už jste si mohli přečíst, peří je náchylné na zvlhnutí a obtížně se suší.

Pokud při volbě spacího pytle na túru váháte mezi slabším a lehčím a silnějším, ale těžším, radši vezměte ten o trošku těžší, který vám zajistí lepší teplotní komfort. Zejména na dlouhých túrách je nejpodstatnější kvalitní spánek, oproti ušetření nějaké té váhy. Věřte, že tohoto kroku litovat nebudete.

Abychom se mohli pohodlně zapnou do spacího pytle, měl by mít zip na té správné straně. Pro praváky je nejpohodlnější zapínání umístěné na levé straně spacího pytle a pro leváky opačně.

Spací pytel pro praváky i leváky se bude hodit, také pokud pod stan, či do kempu vyrážíme s partnerem a chceme si být nablízku i ve spánku. Je totiž možné k sobě takovéto dva spací pytle sepnou a vytvořit tak jeden velký. Na tuto skutečnost však musíme myslet už při jeho pořizování, protože ne všechny spací pytle je možné k sobě připnout. Takže není nutné pouze, aby byl průběžný zip na opačné straně, ale musí být i kompatibilní co do jeho tipu. Mějme však na paměti to, že zejména v nižších teplotách, bude obtížnější tento prostor „vytopit“ i když na to budeme ve dvou.
Vždy je totiž efektivnější „vytápět“ pouze prostor jednoho spacího pytle.

To jak nám bude při spánku ve spacím pytli, zásadně ovlivňuje i to, co si do něj na sebe oblečeme. Záleží to vždy na termoregulaci každého z nás. Někteří otužilí jedinci i v mínusových teplotách spí pouze ve spodním prádle. Většině bude vyhovovat jedna vrstva funkčního oblečení, to dokáže odvést od těla přebytečnou vlhkost, takže i když se při spaní trošku zpotíme, nebudeme ve vlhkém oblečení. Samozřejmě pokud jsme zimomřivější a nižší teploty prostě zvládáme hůře, klidně na sebe můžeme navléci úplně všechno, včetně čepice. Hlavou, jak všichni dobře víme, nám totiž uniká nejvíce tepla. Nejdůležitější podmínkou dobrého spánku je totiž pohodlí.

Neplatí, že ten nejdražší spací pytel je nejlepší. Vždy musíme volit podle podmínek, do kterých s ním míříme a také naší schopnosti termoregulace a zvládání nižších i vyšších teplot. Neexistuje ten nejlepší spací pytel, ale ten nejvhodněji zvolený.

Dodržování všech zmíněných postupů se opravdu vyplatí a spací pytel nám tak bude sloužit daleko delší dobu než ten, o který nikdo nedbá. Práce s jeho údržbou se tak mnohonásobně vrátí v podobě bezpočtu nocí strávených v teple a pohodlí našeho spacího pytle.