Jak rychle a efektivně vytvořit stín na naší zahradě, balkónu, či terase

Altán, Domov, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Párty stan, Pořizujeme, Slunečník, Stínící plachta, Zahrada

Léto je v plném proudu, vysoké teploty nás lákají k nejrůznějším letním radovánkám. Zaplavat si v bazénu a pořádně se osvěžit, zalenošit si na zahradním lehátku, třeba s knížkou v ruce, užít si pořádné grilování s partou přítel či rodinou. I když jsme se jistě na sluníčko těšili a na jaře již vyhlíželi jeho hřejivější paprsky, všeho moc škodí, a proto ani pobyt na sluníčku není radno přehánět.

Opalovací krém by měl být samozřejmostí, ale každý jistě uvítáme i nějaký ten občasný stín. Ti šťastnější z nás mají na svých zahradách vhodně rostlé stromy, které jsou vždy vítaným útočištěm, kam se mohou uchýlit v té největší výhni. Pokud ale strom, či dokonce zahradu nemáme, musíme stinné místo řešit jinak. Možností je celá řada, ale pokud nechceme pořizovat nějaký stálý a finančně náročný přístřešek, jehož budování je i časově náročnější, možnosti se zužují. Není však třeba klesat na mysli, i v tomto případě pořád můžeme vybírat z řady řešení. V tomto článku vám tedy dáme pár typů na to, jak stín vytvořit rychle, za rozumné peníze, prakticky kdekoliv a kdykoliv. Jejich společnou výhodou je totiž jejich snadná přemístitelnost.

zahradní slunečník
Slunečník

Níže vám představíme celkem šest praktických možností, jak si na naší zahradě, balkónu i terase můžeme vytvořit příjemný stín, kde budeme moci bezpečně relaxovat i v tom největším slunečním žáru. Jakkoli vyhřívání se na sluníčku zbožňujeme, opravdu není dobré na něm býti nepřetržitě. Nikdo se jistě nechceme potýkat s nepříjemným pálením a zčervenáním kůže, v tom lepším případě, či s dlouhodobými, a značně nebezpečnějšími, zdravotními následky, v tom nejhorším případě. Opalovací krémy, i když pravidelně nanášené, zkrátka bohužel nejsou všemocné.

CO NEJDŘÍVE PROMYSLET

Při řešení zastínění balkonu, zahradního posezení, bazénu nebo třeba dětského pískoviště musíme zvážit zejména tři skutečnosti, které budou při vlastním výběru zastínění směrodatné.

Prostor

Tím prvním, co musíme nejvíce promyslet, je velikost prostoru, ve kterém chceme vytvořit stín. Podle tohoto rozměru budeme znát největší možný rozměr, ale i vhodnou konstrukci. Ne každé stínidlo lze umístit do všech prostor.

Důležitý je také tvar prostoru, který budeme zastiňovat. Prakticky volnou ruku ve výběru budeme mít na velkých zahradách, kde je prostor otevřený. Zastínit set zahradního nábytku, vytvořit stín u bazénu, nebo nad pískovištěm, tak nebude prostorově nijak omezeno. Jiné je to však v případě zastínění menších teras a užších balkónů. Zde budeme muset sáhnout už po prostorově specifických stínidlech.

Přenosnost

Důležitým faktorem při výběru zastínění je také to, zda jej plánujeme často přemisťovat. V takovém případě budeme volit spíše skladné konstrukce, které jsou nejen lehké, ale i snadno složitelné a rozložitelné. Pokud budeme vyžadovat snadnou manipulovatelnost, výběr možných zastínění se nám značně zúží. Nemějte však obavy, na dnešním trhu je i v této kategorii velký výběr řešení a typů konstrukcí.

Finance

Poslední avšak nemálo důležitou skutečností je náš finanční rozpočet, a tedy kolik peněz jsme ochotni investovat do nového zastínění. Pokud finančně omezeni nejsme, výběr je značný. Ti šetrnější z nás však jistě ocení i celou řadu zastínění ve velmi přijatelných cenách. Zkrátka nabídka je tak široká, že prakticky nikdo nebude mít problém s výběrem.

Nekupujte však nic podezřele levného. Ať už se jedná o jakoukoliv formu zastínění, bude v takovém případě zřejmě vyrobeno z nekvalitních materiálů, které, když budeme mít štěstí, vydrží jednu sezónu. Věřte, že dobrý pocit z ušetřených peněz se bohužel brzy vytratí.

JAKÉ TEDY MÁME MOŽNOSTI

Jak už jsme se zmínili dříve, pokud chceme rychle a efektivně zastínit jakékoliv místo, vybírat můžete z řady možností, z nichž každá je vhodná do různých prostor. Představíme vám pět, řekněme základních možností, kdy v každé z nich můžete ještě vybírat z různých rozměrů konkrétních řešení.

stín na zahradě
Slunečník

Slunečník

Asi tím vůbec nejpopulárnějším, a u nás tedy nejčastěji viditelným zastíněním, je pořízení slunečníku. Jejich největší výhodou je široká škála rozměrů a barevných řešení. Dokonce můžeme vybírat i z několika konstrukčních řešení. Velkou výhodou je také možnost jejich složení a snadného přemístění, kamkoliv si usmyslíme. Sice to v případě rozměrnějších slunečníků nebude zcela lehký úkon, ale jde to i u těžších kousků.

Dělí se podle typu konstrukce na slunečníky se středovou tyčí a slunečníky s tyčí boční. U tohoto slunečníku je jeho střecha zavěšena na noze, a proto je jeho nastavení a využití variabilnější.

Další velmi užitečnou věcí na slunečníku je kloub, umístěný na nosné tyči, který nám umožní naklápění střechy do všech směrů. Tyto slunečníky jsou sice o něco dražší, ale připlatit se opravdu vyplatí. Nebudeme tak muset během dne slunečník stěhovat, postačí naklápět pouze jeho střechu.

Ve tvaru střechy máme také na výběr. Klasikou je slunečník s kruhovou střechou. Můžeme si ale pořídit i malino netradiční čtvercový, či obdélníkový slunečník. Ty totiž dokáží velmi efektivně zastínit i terasu nebo větší balkon. V případě, že máme balkon menších rozměrů, můžeme sáhnout také po slunečníku půlkruhovém, který byl zkonstruován k umístění u zdi. Velmi dobře tak zastíní i malý balkon, kde by klasický slunečník zabíral zbytečně moc místa.

Volit můžeme z pestré škály textílií použitých na střechu slunečníku. Jde o polyesterovou látku, která je velmi pevná, vodoodpudivá a stálobarevná. Dokonce od nového slunečníku můžeme získat i vysokou UV ochranu, pokud je tedy materiál opatřen UV filtrem.

V případě, že se o slunečnících chcete dozvědět ještě více, doporučujeme vám přečíst si ještě dva články na našem blogu, které se jimi zabývají. Nesou názvy Jak vybrat nejvhodnější slunečník a Čištění a údržba slunečníku.

párty stan
Party stan

Party stan

I když se to z názvu může zdát, party stan není určen pouze k vybudování dočasného přístřešku na nějaké oslavě. Skvěle jej můžeme využít i jako stálý zahradní přístřešek. Poskytne nám kýžený stín a jeho pořízení nás finančně nezruinuje. Navíc postavení je otázkou několika minut.

Vybírat můžeme ze dvou typů konstrukcí stanů. Tou první je konstrukce trubková, se kterou jsou party stany sice levnější, ale jejich postavení je náročnější. Prakticky instantními přístřešky jsou party stany s nůžkovou konstrukcí. Tu lze v principu přirovnat k otevírání deštníku.

Kovová, ideálně pak hliníková, konstrukce party stanu je překryta pevnou a odolnou textílií různých barev. Snadno tak vybereme tu nejvíce hodící se na naši terasu, či zahradu.

I když se jedná o stany různých rozměrů, nejde zrovna o nějaké drobečky. Vždy tedy musíme pro něj mít dostatek místa, jinak by spíše vadil, nežli dobře sloužil.

Pokud se vám jeví party stan jako skvělé řešení pro vytvoření stínu na vaší zahradě nebo terase, nabízíme vám k přečtení článek s názvem Zahradní party stan aneb instantní přístřešek vždy po ruce, který se jimi zabývá podrobněji, a můžete tak díky němu získat podstatné informace, týkající se použitých materiálů, typů konstrukcí a dalšího.

altán
Zahradní altán

Zahradní altán

Pod pojmem zahradní altán si většina z nás představí dřevěnou stavbu se střechou, tedy rozhodně nic snadno a rychle instalovatelného. Pokud ale jde o altán s rozložitelnou kovovou konstrukcí, je to něco jiného. Tyto altány jsou sice, ze skupiny námi vybraných možností zastínění, na postavení zřejmě nejnáročnější, ale ani v tomto případě nejde o nic složitého.

I v tomto případě můžeme vybírat z řady velikostí a snadno tak získat ten nejvhodnější altán pro náš úkryt před sluncem. Při výběru opět klademe důraz na kvalitu materiálu a pevnost konstrukce. Nikdo přece nechce rozviklaný altánek, který odfoukne i slabší vítr.

plachta na zastínění.
Stínící plachta

Stínící plachta

Vzhledově velmi působivým a moderním řešením zastínění relaxační zóny je pořízení stínící plachty nebo jinak také plachty sluneční. Ta nemá žádnou nosnou konstrukci, je ji proto nutné napnout, nejčastěji mezi třemi nebo čtyřmi body. Jde tedy o stínící plachtu trojúhelníkovou, obdélníkovou nebo čtvercovou.

I stínící plachty jsou k dostání v řadě rozměrů a barev, stačí si jen vybrat. Nelze ji však samozřejmě napnout kdekoliv, kvůli nutnosti pevných bodů, mezi kterými je vždy napínána. Skvěle však doplní moderně řešené terasy a zahradní posezení.

Dříve jsme se se

setkávali spíše na veřejných místech, získávají si však stále větší oblíbenost u široké veřejnosti, a proto se objevují i u mnoha rodinných domů.

stínící rohož
Stínící síť

Stínící síť nebo rohož

Poslední forma zastínění, kterou uvádíme, je možné pořídit hned ve dvou provedeních. Tentokrát již nejde o zastínění shora, jako v předchozích případech, ale o stínění boční, které na mnoha zahradách, balkonech i terasách jistě přijde vhod. Díky stínící síti nebo rohoži, snadno a rychle vytvoříme stín, připevněním na plot. Bez větších problémů, tak můžeme vytvořit klidně i z celého plotu neprůhlednou stěnu, která nás ochrání před slunečními paprsky i nechtěnými pohledy sousedů, či kolemjdoucích. Navíc nám poskytne i částečné závětří. Instalace jak stínící sítě, tak stínící rohože není nijak obtížná, stačí pořídit odpovídající délku a šířku a připevnit k plotu, či zábradlí.




Všichni jistě oceníme nějaký ten stinný úkryt na našich zahradách, dvorech, terasách i balkonech, kde budeme moci pohodlně relaxovat i při těch nejvyšších letních teplotách. Slunečníky mají mnohostranné použití, ideální jsou na zastínění jakéhokoliv posezení, dětského bazénu a pískoviště. Pokud ho sebou chceme vzít i na cesty, postačí pořídit menší a lehčí variantu a můžeme směle vyrazit k rybníku, či řece. V zahradách využijeme také party stany, které jsou levnější variantou kovových zahradních altánů. Soukromí i stín na našich zahradách i balkonech vytvoříme díky stínícím sítím a stínícím rohožím. Zkrátka, možností jak vytvořit příjemný stín je celá řada, stačí jen promyslet, která řešení bude právě pro nás tou nejvhodnějším.

Přejeme vám příjemné chvíle odpočinku!