Zahradní sprcha – rychlé a praktické osvěžení

Bazén, Na zahradu, balkon, či terasu, Pořizujeme, Solární ohřev, Solární sprcha, Zahrada, Zahradní sprcha

Všichni v létě toužíme po nějakém tom osvěžení, zejména když udeří ty nejvyšší teploty, to bez zchlazení téměř nejde. Skočit do sprchy vždy pomůže, i když někdy jen na chvíli. Ale co takhle mít sprchu přímo na zahradě a nemuset tak za osvěžením domů? Pokud se pro pořízení zahradní sprchy rozhodneme, věřte, že se brzy stane nepostradatelnou součástí vaší zahrady.

V tomto článku vám zahradní sprchu představíme se vším všudy. Dozvíte se základní informace o různých typech zahradních sprch, podle čeho sprchu vybírat, kam ji umístit i jak se o ni starat.

zahradní sprcha pevná
Zahradní sprcha

VYUŽITÍ

Nejen jako skvělý způsob rychlého osvěžení, ale také jako velký pomocník při udržování čisté vody v bazénu, či vířivce, si zahradní sprchu pořizuje stále více lidí. Pokud se navíc rozhodneme pro tu solární, může nám pomoci ušetřit i nějaké peníze. V létě ji totiž můžeme využívat ke každodennímu sprchování.

Využití zahradní sprcha najde také na chatách a chalupách. Zejména na těch bez elektřiny, všichni její obyvatelé jistě ocení sprchu solární. Pokud máme saunu, tak ani k ní není na škodu pořídit zahradní sprchu, v takovém případě postačí i ta bez ohřevu.

OHŘEV

První skutečnost, kterou při výběru zahradní sprchy budeme zvažovat, je to, zda nám bude stačit voda studená, nebo dáváme přednost sprše, ze které poteče i voda teplá. Existují totiž zahradní sprchy, které jsou v podstatě jen stojanem, na kterém je připevněna sprchová hlavice. K takové sprše postačí pomocí zahradní hadice a rychlospojky připojit vodu z vodovodního řádu a můžeme si začít užívat studenou sprchu.

Pokud však patříme k zimomřivějším jedincům, zřejmě se přikloníme k variantě s teplou vodou, kterou je zahradní solární sprcha. Bez problémů se tak budeme moci osprchovat i večer, protože přes den se voda v ní ohřeje na 40 až 60°C. Solární sprcha se liší svojí konstrukcí. Tělo sprchy je vlastně zásobníkem na vodu.

zahradní solární sprcha
Zahradní solární sprcha

ČÁSTI SPRCHY

Jak tedy zahradní sprcha funguje a z čeho se skládá? Jednodušší verzí je zahradní sprcha bez ohřevu. Jde, jak jsme se už zmínili víše, v podstatě o stojan, kterým je vedena voda do sprchové hlavice. Sprcha se pak pouští klasicky, pomocí kohoutku.

Solární sprchy jsou technologicky složitější. Jejich tělo je tvořeno nádrží na vodu, která je tmavá, aby pohltila co nejvíce slunečních paprsků a efektivněji tak vodu uvnitř ohřála. Přenosné solární sprchy mají nádrž menší, často tvoří pyramidový podstavec celé sprchy. Sprcha je opatřena vodovodní baterií, kterou si volíme teplotu vody. Ohřívaná voda se tak mísí se studenou na nám příjemnou teplotu. Na vrcholu těla sprchy je umístěna sprchová hlavice. Některé typy solárních sprch mají v dolní části umístěn samostatný kohoutek na oplachování nohou, což se hodí zejména, když je sprcha umístěna u bazénu. Snadno tak s její pomocí zabráníme zanášení nečistot, prostřednictvím chodidel, do vody.

Pokud část vody ze zahradní sprchy vypotřebujeme, automaticky se dopustí z vodovodního řádu, na který musí být solární sprcha napojena pomocí zahradní hadice a rychlospojky, nejčastěji umístěné u země.

TYP

Zahradní sprchy se nedělí pouze na solární a bez ohřevu, ale také na přenosné zahradní sprchy a zahradní sprchy pevné, tedy napevno umístěné na určitém místě.

PŘENOSNÁ SPRCHA
Přenosnost je samozřejmě největší výhodou této sprchy. Hodí se proto na chatu, či chalupu, nebo k domu, který ještě nemá zcela dokončenou zahradu, terénní práce a další úpravy se teprve plánují. Nebude tedy problém sprchu kamkoliv přemístit, pokud bude něčemu zavazet. V tomto případě oceníme i její nižší váhu, která však je na druhou stranu spojena s jistou nestabilitou, zejména ve větru. Nevýhodou je také, v případě přenosných solárních sprch, jejich velmi malý zásobník na vodu.

PEVNÁ SPRCHA
Pevná zahradní sprcha má robustní konstrukci a často, v případě sprch solárních, i velký zásobník na vodu. Kvůli stabilitě proto vyžaduje pevné stanoviště, a tedy nějaké ty terénní úpravy. Jejich instalace je proto náročnější. Ale na druhou stranu je takováto zahradní sprcha velmi odolná a nabízí teplou vodu pro větší počet osob. Ruku v ruce s tím však jde samozřejmě i vyšší cena.

sprcha zahradní
Zahradní sprcha

UMÍSTĚNÍ

Vhodné umístění zahradní sprchy je důležité ze dvou hlavních důvodů. V případě sprchy solární, je nutné zvolit takové místo, které je na našem pozemku nejdéle vystavené slunečním paprsků. Zajistíme si tak ty nejlepší podmínky k dosažení co nejteplejší vody, po co nejdelší dobu.
V případě zahradní sprchy bez ohřevu sluneční paprsky nutné nejsou, takže volba jejího umístění je volnější.

U sprch pevných, a to jak solárních, tak i těch bez ohřevu, musíme zajistit dostatečné odvodnění v jejím okolí. Nikdo jistě nechceme mít v jejím okolí po osprchování půl dne malý rybníček. Ideální je proto pro sprchu vybrat místo, kde je zem dobře nasákavá, nebo vybudovat odvodňovací systém pomocí nejrůznějších žlabů, které vodu odvedou do kanalizace.

MATERIÁL

Co se týká materiálů, ze kterých jsou zahradní sprchy vyrobeny, jde ve většině případů o plast, hliník, dřevo a nerezovou ocel v různých kombinacích.

Solární sprchy jsou nejčastěji plastové, tedy jejich tělo – nádrž na vodu, s nerezovými komponenty, kterými je nejčastěji vodovodní baterie a sprchová hlavice. Solární sprchy však můžeme pořídit i v hliníkovém provedení. Tyto sprchy jsou odolnější, ale také dražší.

Sprchy bez ohřevu jsou nejčastěji kovové, ale narazíme i na luxusnější kousky s použitím odolného exotického dřeva, které krásně zapadnou do každé zahrady.
Cena zahradních sprch se však odvíjí nejen od materiálu, ale také podle objemu vody.

OBJEM

Pokud se rozhodneme pro pořízení solární zahradní sprchy, velmi důležitý je objem nádrže na vodu. Závisí na tom totiž počet osob, které se budou moci osprchovat. Velikost sprchy by tedy měla být přizpůsobena počtu členů domácnosti. Na trhu jsou totiž v nabídce solární sprchy od objemu 8 l až do 60 l.

Pro představu, čtyřčlenné rodině by měla stačit nádrž o objemu minimálně 20 l. Pokud si budete chtít dopřát více komfortu, a tedy delší sprchování, doporučujeme 30 l nádrž. Každý člen čtyřčlenné domácnosti by pak měl přibližně 15 minut na sprchování, což není málo.

venkovní sprcha
Zahradní sprcha

ÚDRŽBA

Údržba zahradní sprchy není vůbec náročná. Jak sprchu bez ohřevu, tak tu solární, je na zimu nutné odpojit od vody. V případě sprchy solární musíme vypustit veškerou vodu ze zásobníku, aby nehrozilo jeho zamrznutí. To by totiž znamenalo poškození celé zahradní sprchy. I v případě, že nebudeme delší dobu sprchu používat, například když odjedeme na dovolenou, je dobré nádrž vypustit, aby se uvnitř nezačaly množit bakterie a jiné nechtěné organismy. Jednou za sezónu, nejlépe na jejím začátku, či konci, nezaškodí nádrž propláchnout.

Pokud máme tvrdou vodu, budeme muset více čistit i venkovní část zahradní sprchy. Dobrým pomocníkem v boji s usazeným vodním kamenem je ocet. Ten můžeme použít nejen na povrch, ale roztokem vody a octa můžeme směle propláchnout i zásobník na vodu.

Na zimu je nejlepší zahradní sprchu uklidit pod střechu, kde bude v suchu. Pokud máme možnost uklidit ji do bezmrazé místnosti, bude to samozřejmě ještě lepší. Ne ve všech případech to je však možné. Zabudované zahradní sprchy většinou schovat nemůžeme, proto je dobré je alespoň zakrýt k tomu určeným obalem nebo krycí plachtou. Prodloužíme tak naší zahradní sprše život.



Mít na zahradě venkovní sprchu je výhodné v mnoha ohledech. Rychlé osvěžení kdykoliv, úspora energie za ohřev vody i snadnější údržba bazénu, či vířivky. V případě, že má naše zahrada menší rozměry a bazén se na ni nevejde, nebo jej prostě pořizovat nechceme, poskytne nám zahradní sprcha srovnatelné osvěžení, kdykoliv. Výhodná je i její poměrně nízká pořizovací cena, díky čemuž je tato sprcha dostupná prakticky pro každého.