Zavlažování zahrady aneb krásná zeleň i v těch největších vedrech

Na zahradu, balkon, či terasu, Pomocníci na zahradě i v domácnosti, Pořizujeme, Práce na zahradě, Zahrada, Zahradní hadice, Zavlažování

Letní horka jsou vyčerpávající nejen pro nás lidi, ale samozřejmě i pro rostlinky, které pěstujeme na našich balkonech, dvorech i zahradách. Každý správný zahradník, včetně těch začínajících, moc dobře ví, že bez dostatečného přísunu vody, odpovídajícímu potřebám konkrétní rostliny, to prostě nejde. Tradičním pomocníkem v tomto boji je nám jistě konev, ze zalévání se sice stane taková malá posilovna, ale funguje to. Pokud ale chceme při zavlažování našich výpěstků ušetřit nejen síly, o čase nemluvě, existuje dnes i řada dalších pomocníků, méně, či více nás šetřících.

V tomto článku vám představíme několik zavlažovacích pomocníků. Poradíme, kdy a jak zalévat, aby dodávaná voda byla co nejvíce využita, a přidáme i nějaké ty typy, jak vodu ušetřit a přesto mít krásnou, zelenou a kvetoucí zahradu.

zahradní hadice
Konev na zalévání

Šetříme vodu

Sice naše republika naštěstí nepatří k místům, která by nějak zásadně trpěla nedostatkem vody, mysleme však i v tomto případě na šetření s tímto vzácným zdrojem. Ideální je proto, snažit se zachytit maximální možné množství dešťové vody, aby vystačila na zalévání našich zahrad a omezit tak zalévání s vodou pitnou.

Nejde o nic složitého, ani finančně náročného. Postačí pořídit dostatek sudů na dešťovou vodu, či jiných nádrží, do kterých ji svedeme z okapů. Další distribuce dešťové vody poté záleží zcela na nás. Samozřejmě můžeme zalévat tradičně, pomocí konví, na pomoc si však můžeme vzít i výkonnější pomocníky.

S pomocí čerpadla a zahradní hadice už budeme moci snadno rozvést dešťovou vodu po celé zahradě. Nemusíme tak využívat vodu pitnou, které je nejen škoda plýtvat na zalévání, ale navíc není k rostlinkám zrovna přívětivá. Její chemická úprava nám sice zaručí zdravotní nezávadnost, ale věřte, že každá rostlina daleko více ocení sice špinavější, ale o to výživnější, vodu dešťovou.

Ne každému se podaří zachytit dostatek dešťové vody, chce to jistě čas na vybudování dostatečného záchytného systému. Pokud jsme tedy nuceni použít na zalévání i vodu pitnou, používejme ji stejně jako tu dešťovou, s rozvahou a efektivně.

zahradní hadice
Postřikovací pistole

Zaléváme efektivně

Ať už zaléváme vodou dešťovou, nastřádanou v sudech a nádržích, nebo zavlažujeme vodou z kohoutku, je dobré dodržovat několik základních zásad, která nám jí pomohou využít účelně, bez zbytečných ztrát.

ZA PRVÉ
První pravidlem je, nikdy nezalévat během dne, kdy jsou vysoké teploty a praží sluníčko. Nejen, že hrozí spálení listů, na kterých voda ulpí, ale dochází zejména k velmi rychlému a výraznému odpařování, takže se nakonec k rostlince dostane jen malá část vody.
Ideálně proto zaléváme brzy ráno nebo až k večeru, kdy nejen teplota ovzduší, ale i teplota země klesá a voda se neodpařuje tak rychle. Pokud toto dodržíme, spotřeba vody se sníží, a přesto budou rostlinky prospívat.

ZA DRUHÉ
Důležité je nejen kdy zaléváme, ale také jak. Nejvíce oblíbené, a asi i nejpohodlnější, je kropení shora pomocí postřikovací pistole. Většinou takto skrápíme celé záhony. Je to sice rychlé a pohodlné, ale nepříliš efektivní. Část vody se totiž odpaří už na listech rostlin a ke kořenům se proto dostane menší množství vláhy v porovnání s tím, kolik vody na záhon nalejeme.
Daleko efektivnější je proto zalévat, klidně i postřikovací pistolí, veškeré rostliny rovnou ke kořenům. Cíleně tak dopravíme vláhu na nejpotřebnější místo bez značných ztrát. Jde sice o pracnější přístup, ale je daleko efektivnější a šetrnější na spotřebu vody.

ZA TŘETÍ
V neposlední řadě musíme rostliny zalévat podle jejich potřeb. Přelití nebo naopak vysušení, některé zvládají velmi špatně a budou nám tak postupně skomírat. Proto je dobré vědět požadavky na vláhu každé z nich a vlastní zavlažování tomu vždy podřídit. Studium jednotlivých druhů a pátrání po potřebě závlahy se nám vrátí v podobě bujných a zdravých rostlin krášlících náš domov.

držák na zahradní hadici
Zahradní hadice

Zavlažovací pomocníci

Co všechno můžeme při zavlažování našich zahrad využít a ušetřit si tak spoustu práce? Níže vám představíme ty nejzákladnější pomocníky, které by s ohledem na zavlažování neměli u našich domů chybět. Zaleží však samozřejmě na každém z nás, jak velkou pomoc při závlaze vyžaduje.

ZAHRADNÍ HADICE
Zahradní hadice je na každé zahradě už samozřejmostí. Rozvod vody po celém pozemku je díky ní jednoduchý a můžeme tak využívat celou řadu dalších zavlažovacích pomocníků.

Zahradní hadici je nutné pořídit v dostatečné délce, abychom byli schopni dosáhnout do všech koutů zahrady, které závlahu potřebují. V případě, že máme zahradní hadice kratší, není problém je napojit pomocí rychlospojek.

zahradní hadici se hodí mít i stojan, na který ji pohodlně navineme a v případě potřeby ji jednoduše roztáhneme bez nutnosti rozsukování změti hadic, které se velmi rády do sebe zašmodrchávají.

Rychlospojky slouží také k připojení celé řady zavlažovacích pomocníků a jejich příslušenství, jako jsou postřikovací trysky, postřikovací pistole a různé druhy zavlažovačů.

tlaková tryska na zahradní hadici
Postřikovací tryska

POSTŘIKOVACÍ TRYSKA
Postřikovací tryska je asi tím nejzákladnějším vybavením k zahradní hadici. Slouží k pohodlné regulaci proudu vody, a tak můžeme při zalévání, či napouštění regulovat intenzitu proudu. S pomocí postřikovací trysky vodu i snadno zastavíme. Na zahradní hadici ji připojíme pomocí již zmiňované rychlospojky.

pistole na zahradní hadici
Postřikovací pistole

POSTŘIKOVACÍ PISTOLE
Postřikovací pistole je už o řadu vyšším, a tedy vybavenějším, příslušenstvím zahradní hadice. Ta nejjednodušší, díky níž regulujeme pouze sílu proudu vody podobně jako tomu je u postřikovací trysky, nepatří k nijak nákladným položkám. Oproti postřikovací trysce však má tvar, který nám umožní pohodlnější zalévání i oplachování.

Existují ale i postřikovací pistole, které mají různé režimy regulace vody. Často pomocí pootočení hlavice této postřikovací pistole, budeme snadno volit mezi různými režimy, podle toho, k čemu zrovna vodní proud budeme využívat.

Tyto postřikovací pistole můžeme pořídit s různým počtem režimů, od čehož se samozřejmě odvíjí i jejich pořizovací cena.
Ve většině případů mají režim Sprcha, který je asi nejuniverzálnější a využívá se nejčastěji právě na zalévání. Proud totiž není příliš silný a nehrozí tak poškození rostlin.
Dalším režimem bývá Mlha, která umožňuje zalévání i mladších a křehčích rostlinek, díky jemnému skrápění.

Tryska je dalším častým režimem. Díky ní je voda protlačována skrze postřikovací pistoli malým otvorem, díky čemuž získáme prudký soustředěný paprsek vody, který je vhodný na oplachování nečistot například ze zahradního nářadí, chodníků, kol a podobně.
Často tyto postřikovací pistole mají i režim, který v podstatě nijak proud vody nereguluje, tedy není příliš ostrý ani jemný a nejčastěji se proto využívá k napouštění vody do nádrží a podobně.

zavlažovací systém
Zavlažovač

ZAVLAŽOVAČE
Pokud si chceme ušetřit spoustu práce a při zavlažování zahrady nachodit minimum kroků, bude pro nás ideálním řešením pořízení zavlažovačů. Tato zařízení se po napojení na zahradní hadici, pomocí rychlospojky, postarají o rovnoměrnou závlahu větších ploch. Proto jsou ideální na zavlažování trávníků i rozlehlých zeleninových záhonků.

Existuje několik druhů zavlažovačů, které se liší způsobem distribuce vody a jsou schopné zavlažit různě velkou plochu určitého tvaru.

Pro nejmenší zahrady jsou vhodné malé stacionární a vířivé zavlažovače, u kterých proud vody není příliš silný. Díky této skutečnosti, podobné zavlažovače dokáží poskytnout skvělou osvěžující zábavu našim ratolestem.

Na zahrady větších rozměrů jsou poté vhodné zavlažovače impulzní a kmitavé. Vytvářejí silnější proud vody, který jsou schopni dopravit do větších vzdáleností. Impulzní zavlažovače dokáží zavlažit kruhový úsek zahrady, proto je třeba je, většinou v průběhu zavlažování, přesouvat. Kdežto kmitavé zavlažovače efektivně zavlaží i pozemek ve tvaru obdélníku. Pokud, tedy vhodně zvolíme jeho velikost, nebudeme se muset o přemisťování kmitavého zavlažovače vůbec starat.

Posledním typem zavlažovačů jsou ty výsuvné. Nečinné, jsou zasunuté pod zemí, a když se spustí, vystoupí nad ni. Bývají součástí automatických zavlažovacích systémů.

čerpadlo ponorné
Čerpadlo

ČERPADLO
Pokud se rozhodneme zavlažovat dešťovou vodou a nechceme nosit těžké konve, pořídíme si i čerpadlo na vodu, odpovídajícího výkonu a umístěme je do sudu na dešťovou vodu. Pomocí zahradních hadic, případně postřikovací pistole, a čerpadla, snadno dešťovou vodu rozvedeme po celém pozemku.

ZÁVLAHOVÉ SYSTÉMY
Závlahové systémy jsou tím nejvyšším možným stupínkem v pomyslném zavlažovacím žebříčku. Propojené zavlažovače pomocí zahradních hadic, promyšleně umístěné po celé zahradě, dokáží efektivně rozstřikovat vodu. Postačí pouze pootočení kohoutku, či zapnutí čerpadlasudu na dešťovou vodu.

Úplně tím nejvyspělejším možným řešením je nakonec zcela automatický závlahový systém, který díky časovači, napojeném na přívodu vody, samostatně spouští celou závlahu v předem daný čas. Dokonce už existují i systémy, jejichž součástí je i vlhkoměr, takže závlahu spustí  opravdu jen, když je to potřeba.

tryskový zavlažovač
Zavlažovač

Dovoléná – postrach každého zahradníka

Každý zahradník, profesionální i ten rekreační, má obavy jak jeho rostlinky přežijí, pokud se vydá na zaslouženou dovolenou. V mžiku totiž může několikaměsíční práce přijít vniveč. Pokud totiž, zejména ty na vlhkost náročnější rostliny, výrazně proschnou, s největší pravděpodobností už se z toho nevzpamatují.

Lze však učinit několik opatření, díky kterým zajistíme zahradě vláhu i v naší nepřítomnosti. Nakonec tohoto článku jsme tedy pro vás sepsali několik typů, jak se suchem bojovat i v naší nepřítomnosti.

VYDATNĚ ZALÍT PŘED ODJEZDEM
Pokud těsně před naším odjezdem bohatě zalijeme veškeré rostliny proudem vody ze zahradní hadice, je velmi pravděpodobné, že s touto vláhou vydrží i několik dní. Pokud zrovna nebudou panovat tropické teploty, může jít i o dní čtrnáct.

ZASTÍNIT ROSTLINU
Pokud máme tu možnost, přeneseme rostliny v květináčích na stinné místo. Zamezíme tak nadměrnému odpařování vody na sluneční výhni, a zemina tak vydrží déle vlhká.

Rostliny vysazené do země můžeme zastínit průsvitnou a lehkou látkou, klidně i netkanou textílií nebo záclonou. A k jejich kořenům dáme mulčovací kůru nebo klidně i nasekanou trávu. Obojí zabrání odpařování vody od kořenů, rostlinkám tak opět poskytneme vyšší vlhkost tam, kde je to nejdůležitější.

DLOUHODOBÁ ZÁVLAHA  
Pokud se chystáme na dlouhodobější cestu, můžeme k jednotlivým rostlinám umístit zavlažovací vaky. Jde o jakési pevné plastové pytle různých velikostí, které jsou zespodu perforované, a tak po naplnění poskytují kapkovou závlahu po dlouhý časový úsek. K dostání jsou v různých objemech.

Pokud nechceme investovat do zavlažovacího vaku, můžeme jej nahradit kbelíkem s vodou a kusem savé textílie. Tu jedním koncem namočíme do vody v kbelíku a druhý umístíme ke kořenům rostliny. V případě rostlin v květináči, na něj květináč postavíme bez podmisky. Rostliny si budou vodu brát prostřednictvím textílie postupně.

AUTOMATICKÉ ZAVLAŽOVACÍ SYSTÉM
Pokud si vybudujeme automatický závlahový systém, je problém s naší nepřítomností zcela vyřešen. Tyto systémy, pokud jsou kvalitně nastavené, se o zavlažování jakéhokoliv pozemku postarají naprosto samy. Postačí pouze zapnout přívod vody a zapojit časovač.

Ty nejvyspělejší závlahové systémy, jak už jsme zmínili výše, poté disponují i vlhkoměrem, a poté zalévají, až když je to potřeba. Nejedná se však o zrovna finančně nenáročné řešení.

RODINA A SOUSEDÉ  
Posledním, avšak asi tím nejčastěji využívaným, dovolenkovým závlahovým systémem jsou rodina a přátelé. Ti z nás, kteří tuto možnost mají, ji s největší pravděpodobností využívají. Ve většině případů se totiž stačí zeptat, a někdo ochotný se jistě najde.

modrá zahradní hadice
Zahradní hadice



Zavlažování zahrady, ať už se zeleninou, či s květinami, je velmi důležité a neradno na ně zapomínat. Bohužel i při krátkém opomenutí, většinou přichází nenávratné poškození rostlinek, kterému se jistě všichni chceme vyhnout. Využít k tomu můžeme celou řadu pomocníků, jako jsou zahradní hadice, postřikovací tryska, postřikovací pistole, zavlažovače i automatické zavlažovací systémy. Pokud pečlivě zavlažování našich zahrad promyslíme, můžeme velmi efektivně využívat dešťovou vodu, zachycenou v sudech a ušetřit tak vodu pitnou. Mysleme tedy na přírodu a važme si tohoto vzácného zdroje života, kterým voda je, a zbytečně jím neplýtvejme. Zalévejme vždy efektivně!