Hrajeme šipky

Šipky, Společenské hry, Volný čas

Hodit přesně na zamýšlený cíl, není nic snadného, to jsme všichni jistě zjistili už jako malé děti. Chce to jistou dávku zručnosti a tréninku. Ty pěstujeme už od útlého věku, kdy se snažíme například hodit míček do rukou svých rodičů. Někomu to jde lépe, někomu hůře, ale vlastní hra v podobě trefování se na cíl baví snad každého. A opravdu nezáleží na tom kolik nám zrovna je. Kdo má soutěživého ducha, prostě takovéto výzvě neodolá.

Těch možností, čím a na jaký cíl se trefovat, je samozřejmě celá řada, ale v tomto článku se budeme věnovat, dalo by se říci, královské disciplíně v hodu na přesnost. Tou jsou šipky. Házení na terč, jsme si všichni zřejmě, alespoň jednou v životě vyzkoušeli. Ať už to bylo s dětskou verzí šipek, v podobě textilního terče a míčků opatřených suchým zipem nebo šlo o klasické šipky s hrotem, či jakoukoliv jinou variantu. Kdo si vyzkoušel hod na terč, velmi rád se k této hře vrací v touze po lepším a řesnějším zásahu.

V tomto článku vám představím šipky jako zábavnou společenskou hru, která se skvěle hodí do domácí herny, či pokoje odrostlejšího dítka, i jako sport, který je velmi populární nejen na amatérské, ale i profesionální úrovni. Dozvíte se nejen něco málo o jejím původu, ale zasvětíme vás do jejích základních pravidel a nakonec vám představíme nutné vybavení potřebné k tomu, abychom si mohly šipky zahrát i doma.

terče a šipky
Šipky

Něco málo na úvod

Původ hodu šipkami můžeme s největší pravděpodobností hledat v lukostřelbě. Nasvědčují tomu tři věci. Tou první jsou terče, které zejména svým kruhovým tvarem, jsou těm lukostřeleckým velmi podobné. Druhou je vzhled nejstarších šipek, ty byly daleko delší, než známe dnes, měřily totiž kolem 25 cm a vzhledem připomínali zmenšeniny šípů. Třetí je pak samotný název šipek v jazyku země, kde tato hra vznikla a tou je Anglie. Šipkám se tam dodnes říká arrows, tedy v překladu šípy.

V Anglii jsou šipky jednou z nejstarších a nejpopulárnějších hospodských her. Na počátku 20. století se začaly sjednocovat pravidla a vzdálenosti, které je třeba dodržovat. Například velikost terče vycházela z rozměru víka od sudu, který se dříve jako terč používal. Pro zajímavost vzdálenost odhodové čáry od vlastního terče byla vyměřena třemi za sebe naskládanými přepravkami na pivo firmy Hockey and Sons, což byl v té době největší pivovar v jižní Anglie. Konkrétně šlo o vzdálenost 9 stop, později se však ustálila délka 8 stol, která odpovídá dodnes dodržovanému pravidlu 237 cm. Pořádali se turnaje jednotlivců v hospodách i přátelská utkání mezi jednotlivými hospodami.

První liga vznikla po první světové válce, kdy šipky byly čím dál tím víc oblíbené. Byly také hodně podporované pivovary a to pomohlo jejich rozšíření a stále větší oblíbenosti. Za druhé světové války pomáhaly šipky udržet morálku mezi vojáky i vězni v zajateckých táborech. Po jejím skončení se postupně rozšiřovaly do celého světa.  70. léta, pak můžeme označit za vrchol jejich popularity už po celém světě. Pořádali se světová mistrovství s již danými a pečlivě dodržovanými pravidly. Popularitu si šipky zachovaly dodnes a my tak máme možnost si je zahrát nejenom v restauracích, hospodách, barech, ale i doma. Můžeme též sledovat zápasy a turnaje nejlepších hráčů tohoto sportu z celého světa. Jelikož tato hra pochází z Anglie, jak jsme se dozvěděli výše, je anglické názvosloví používáno dodnes celosvětově.

terč
Šipky

Co potřebujeme ke hře

Šipky jsou hra nenáročná na prostor i vybavení. Minimální prostor, ve kterém lze tento sport provozovat, by měl mít délku 3 m, šířku 1,5 m a výšku 2,5 m. Samozřejmě, že se zvětšujícím se počtem hráčů, bude nutný i větší prostor. Co se týká vybavení, tak nám postačí terč, klasický nebo elektronický, a k němu vhodné šipky v sadách po třech. Šipky můžeme pořídit ve dvou provedeních a to kovové nebo plastové, právě podle typu terče, na který se jimi hází.

ŠIPKY

Šipka se skládá ze čtyř částí, konkrétně hrotu, tělíčka, násadky a letek, je ji tedy možné rozložit a jednotlivé části, například v případě poškození, vyměnit. Připojují se k sobě pomocí závitů, jedinou výjimkou jsou letky, které se zasunují do drážek v násadce. Jednotlivé části mohou být ještě zajištěny gumičkami, které zamezují povolení a případnému odpojení jednotlivých částí.

HROT
Hrot může mít tři různé délky – 18, 25 a 36 mm. To na jaký druh terče můžeme s šipkou házet, ale rozhoduje použitý, materiál. Šipky s kovovými hroty (označované jako steelové), jsou určené na papírové a sisalové terče. Šipky s plastovými hroty (jinak softovými) s kulatou tupou špičkou, házíme na terče elektronické. Podle pravidel jsou dané váhové limity na obě varianty hrotů.

TĚLÍČKO
Tělíčko je část, za kterou se šipka při hodu drží. Dříve bylo vyráběné ze dřeva, ale dnes je už jen kovové. Jeho tvar a váha hraje důležitou roli v určování těžiště šipky. Rozlišujeme tři typy tělíček, lišící se právě svým těžištěm. Prvním typem je barel, který má těžiště ve svém středu, druhým typem je torpedo, které má těžiště vepředu a posledním typem je straight, to má těžiště rozložené po celé své délce. Každý šipkař si volí to, které mu nejvíce vyhovuje. Tělíčka se neliší jen tvarem, ale i použitým materiálem. Ideální je totiž takové, co je co nejtenčí a přitom nejtěžší. Používanými kovy jsou nejlehčí a nejlevnější mosaz, dražší a těžší chrom a nejdražší a nejtěžší wolfram.

NÁSADKA
Násadka, připojující se závitem na tělíčko, může být buď kovová, nebo plastová, v různém barevném provedení.

LETKY
Letky jsou poslední, koncovou, část šipky a starají se o plynulost a přímost letu. Dříve bylo k jejich výrobě používáno peří, které na nich už dnes nenajdeme. Místo něj se používají nejrůznější plastové fólie, nylon nebo polyester. Od sebe se pak liší nejen použitým materiálem, ale i tvarem a samozřejmě barevností.

šipky a terč
Terče

TERČE

Existuje více druhů terčů, ale celosvětově nejuznávanější a v soutěžích nejpoužívanější, jsou terče kulaté. Takový terč má i pevně dané rozměry a celkovou podobu. Jeho průměr by měl být 18 palců (45,72 cm) a z toho hrací plocha má 13 a ¼ palce (33,66 cm). Hrací část je rozdělena na 20 výsečí s odpovídajícím bodovým ohodnocením a dvojitým středem s označením outer bull a bull.

Jednotlivé výseče jsou navíc ještě rozděleny dvěma tenkými pásy mezikruží. Každá část terče má své vlastní bodové ohodnocení. Střed, tedy bull, má hodnotu 50-ti bodů. Vnější střed, tedy outer bull, má hodnotu 25 bodů. Po trefě šipkou do vnějšího mezikruží získá hráč dvojnásobek, označovaný jako double, počtu bodů odpovídající konkrétní výseči. Ve vnitřním mezikruží získá trojnásobek, tedy triple, hodnoty výseče.

Terče se dělí na klasické, určené k hodu šipek s kovovým hrotem a elektronické, ke kterým je nutné použít šipky s plastovým hrotem.

KLASICKÉ TERČE
Klasické terče se vyrábějí s několika materiálů, které se liší nejen svou tvrdostí, ale i náročností na údržbu a zejména odolností. Nejméně používané jsou terče dřevěné, které jsou velmi tvrdé a náročné na údržbu. Je totiž nutné je před používáním namáčet, aby změkly a bylo do nich možné šipky zabodnout.

Oblíbené jsou terče papírové, jejichž velkou výhodou je nízká pořizovací cena, ale daní za ni je velmi malá odolnost materiálu. Terč se brzy poškodí a je nutné pořídit nový. Pro rekreační hru je však tento typ terče více než vhodný.

Poslední jsou terče sisalové, které mají ideální tvrdost i odolnost. Nesmí však nikdy navlhnout. Vyrábí se stáčením vláken sisalu do kotouče požadované velikosti, které se následně lisují ve formách, poté brousí a barví. Tyto terče jsou velmi kvalitní a s touto skutečností jde samozřejmě ruku v ruce jejich vyšší cena.

Zařadit sem můžeme ještě dětské textilní terče na suché zipy v hodné do pokojíčků, na které se nehází klasické šipky, ale malé míčky opatřené proužky suchého zipu. Jedná se o bezpečnou variantu klasických šipek.

ELEKTRONICKÉ TERČE
Elektronické terče jsou vyrobeny z plastu. Vlastní hrací ploch je tvořena hustým sítem s malými dírkami, do kterých se zachytí hozená šipka. Poskytují také hráčům možnost volby nejrůznějších her a následně jim průběžně počítá skóre. Tím značně usnadňují počítání bodů, které může být při některých typech her velmi obtížné.

terč
Hry

HRY

Existuje velký počet typů her, které se liší zejména počítáním bodů. Všechny hry však vycházejí ze základních pravidel. V této poslední části článku vám tyto pravidla přiblížíme a představíme vám dva celosvětově nejoblíbenější a tedy nejhranější typy her, které se jmenují X01 a Cricket.

VŠEOBECNÁ PRAVIDLA
Šipky může hrát dva a více hráčů, kteří v jednotlivých kolech (nazývaných leg) odhodí do terče vždy tři šipky. Postupně se střídají, dokud jeden z hráčů svými hody nesplní podmínky hrané hry.

Dodržena musí být nejen výše zmiňovaná vzdálenost odhodové čáry od terče, ale i přesná výška jeho středu od země. Touto výškou je 173 cm.

Spíše jako nepsané pravidlo se také dodržuje, že hráč, který hází pravou rukou má u odhodové čáry nakročenou i pravou nohu a naopak.

X01
Tato hra je asi tou vůbec nejoblíbenější a nejhranější nejen mezi amatéry, ale i profesionálními hráči.
Na začátku hry má hráč určitý počet bodů, ze kterého se postupně odečítají naházené hodnoty v jednotlivých kolech. Za X se nejčastěji dávají čísla 3, 5, a 7. Takže startovní počet všech hráčů je 301, 501 nebo 701. Hru vyhrává ten, který jako první dosáhne přesné 0. Pokud se mu podaří hodit do záporných čísel, hod se nepočítá a pokračuje soupeř.

V této hře vždy hraje významnou roli ještě počáteční (označovaná také jako in) nebo konečná (out) podmínka. Jedná se o to, jakou podobu má mít hod, po jehož splnění může hráč vstoupit do hry, nebo ji naopak určitým způsobem musí ukončit. Existují tři podmínky, kterými je hru nutné otevřít nebo ukončit.

DOUBLE IN/OUT – K zahájení nebo ukončení hry musí hráč hodit vnější mezikruží, tedy dvojnásobnou hodnotu výseče, označovanou jako double. Varianta DOUBLE OUT, platí za nejhranější.
MASTER IN/OUT – Hra musí být zahájena nebo ukončena dvojnásobkem nebo trojnásobkem, hráč musí hodit vnější nebo vnitřní mezikruží, tedy double nebo triple.
SINGLE IN/OUT – Hra může být zahájena nebo ukončena jakýmkoliv násobkem, tedy i násobkem 1. To vlastně znamená, že není nutné splnit nějakou určitou podmínku ani při zahajování ani při ukončování hry. Hráč může hodit pole jakékoliv hodnoty.

CRICKET
Cricket je oblíbený hlavně mezi hráči v USA, je náročná na strategii a můžou ji hrát jednotlivci i týmy dvou hráčů. Tato hra má množství variant, zejména na elektronických terčích.

Základním principem hry je tzv. uzavírání výsečí. Hráč se musí třikrát trefit šipkou do jedné výseče, tím ji uzavře a při čtvrté trefě získá odpovídající počet bodů, pokud se to dříve již nepovedlo jeho soupeři. Vyhrává ten hráč, který uzavřel všechny výseče a nasbíral nejvíce bodů.

Svou roli v této hře mají i hody do double a triple políček, kdy zásah do douple zastupuje dvě trefy do konkrétní výseče a zásah do triple rovnou trefy tři a její okamžité uzavření.

Tato hra má množství variant, zejména na elektronických terčích.

šipky
Šipky a terče

Kvůli šipkám dnes už nemusíme navštěvovat hospody, herny, či bary. Vlastní hrací koutek s terčem si můžeme jednoduše zařídit i doma. Pokud se rozhodujete, co pořídit svým odrostlejším dětem nebo jak zpestřit večery, rodinná setkání, či posezení s přáteli, může být právě pořízení terče a šipek skvělým řešením. Tato společenská zábava chytí téměř každého hned po první odehrané hře a motivuje k neustálému zlepšování techniky. Zvláště soutěživé typy jí lehce propadnou. Přejeme vám přesnou ruku a mnoho tref do středu!

Pokud právě vybavujete domácí hernu, hrací koutek na chatě, nebo třeba hledáte inspiraci na dárek, přečtěte si článek Kdo si hraje, nezlobí!, ve kterém najdete další společenské hry, k kterých si užijete spoustu zábavy.