Hrajeme stolní tenis

Společenské hry, Sport, Stolní tenis, Volný čas

Další skvělou hrou vhodnou do domácích heren, na terasu, či chatu je celosvětově jeden z nejoblíbenějších sportů, kterým je právě stolní tenis, jinak známý také jako ping pong. Tento bezkontaktní míčový sport hraný s pálkami má své amatérské i profesionální hráče a jeho popularita stále stoupá. Patří k vůbec nejrozšířenějším sportům. Jde totiž o sport velmi dostupný, u kterého na amatérské úrovni nemusíte být v dokonalé fyzické kondici, abychom si užili kvalitní hru. Nejde totiž pouze o sílu a vytrvalost, ale také o zručnost při odpalu pingpongového míčku, postřeh a strategii. Na úrovni profesionální však jde o jeden z nejrychlejších sportů, a tedy i dosti fyzicky náročných.

Na rozdíl od tenisu, který je, jak název svědčí, příbuzným tenisu stolního, jsou nároky na prostor velmi nízké a i pořízení základního vybavení nevyšplhá na nijak závratnou sumu. Pokud se tedy nerozhodne pořídit klasický ping pongový stůl, ten však na uspořádání zápasu ve stolním tenise není podmínkou.

V tomto článku zjistíte základní informace týkající se historie i pravidel tohoto sportu, jeho současné podoby i seznam nejnutnějšího vybavení, které k zápase ve stolním tenise budeme potřebovat.

stolní tenis
Stolní tenis

Něco málo na úvod

Stolní tenis se vyvinul z čínské společenské hry, která byla přivezena do Anglie někdy kolem roku 1880. Zde postupem času tato hra získávala na oblíbenosti a současně se vyvíjela.

Na počátku 20. století, byl stolní tenis v Anglii již poměrně rozšířen, i když z počátku pouze mezi vyšší vrstvou obyvatelstva. Díky nenáročnosti na prostor i finance se začal postupně rozšiřovat do širší společnosti. Na rozdíl od tehdy oblíbeného tenisu, který hrála prakticky jen šlechta, byl stolní tenis daleko dostupnější pro širokou veřejnost.

Rozšiřuje se postupně z Anglie do Evropy i USA, a zde získává mnoho nových příznivců. Ze společenské hry se tak postupně stává nové sportovní odvětví.

Oficiálním sportovním odvětvím, se svou vlastní ligou a mistrovstvími, se stolní tenis stává v roce 1926, tehdy byla totiž založena Mezinárodní federace stolního tenisu. Zakládajícími členy bylo Německo, Maďarsko, Rakousko a Švédsko. Brzy se však federace rozrostla o většinu evropských zemí, včetně Anglie, kolébky stolního tenisu, i Československa. S tím souvisí i ustanovení pevných pravidel dodržovaných celosvětově.

K dalšímu rozšíření došlo v 50. letech, kdy se připojili asijské státy, kdy zejména Japonsko sklízelo velké úspěchy. Po nich nastoupily na vítěznou řadu hráči z Číny, kteří jsou velmi úspěšní dodnes. Občas se podaří porazit čínské hráče, hráči z jiných asijských zemí i z Evropy. Mezi olympijské sporty byl stolní tenis zařazen v roce 1988.

Průběžně se vyvíjel jak styl hry, tak pravidla. Stolní tenis se stává v současnosti stále atraktivnější pro hráče i diváky, a proto získává mnoho nových příznivců napříč generacemi.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

Stolní tenis se hraje s pálkami o průměru 20cm a s míčkem o průměru 40 mm na hracím stole. Hrát mohou dva soupeři, tedy dvouhra nebo i dvě dvojice, pak se jedná o čtyřhru. Cílem hry je dostat míček pomocí pálky na soupeřovu polovinu hracího pole. Hra vždy začíná podáním.

Ve stolním tenise se podání provádí vždy s nadhozem. To znamená, že než hráč míček odpálí na protihráčovu polovinu hracího pole, musí se míček dotknout vlastní poloviny.

Je zakázáno jakkoliv znemožňovat výhled soupeři na podávaný míček.

Pokud se při podání míček dotkne síťky, je nutné jej opakovat.

V případě čtyřhry se musí podávat křížem, tedy z pravé vlastní poloviny směrem doleva.

Podrobněji na pravidla můžete nahlédnout v článku na Wikipedii s názvem Stolní tenis.

stolní tenis
Stolní tenis

Co potřebujeme ke hře

Pokud si chceme pořídit základní vybavení pro stolní tenis, nemusíme sahat příliš hluboko do kapsy. Postačí nám pálky a míčky na stolní tenis. Zvláště to platí v případě, že budeme využívat stůl na stolní tenis v nějakém klubu, či tělocvičně. Avšak i v domácích podmínkách si místo finančně náročnějšího stolu, vystačíme se síťkou, kterou je možné připevnit na jakýkoliv stůl i třeba ten jídelní.

PÁLKY NA STOLNÍ TENIS
Pálka na stolní tenis se skládá z rukojetě a vlastní hrací plochy, která má oválný tvar o průměru cca 20 cm. Dříve byla pálka na stolní tenis celodřevěná, dnes už je vyráběna z kompozitních materiálů, kdy se různé druhy dřeva střídají s karbonovými vrstvami. Na obou stranách pálky je nalepena různobarevná gumová vrstva. Z jedné strany je tak pálka na stolní tenis červená a z druhé černá.

MÍČKY NA STOLNÍ TENIS
Existují dva druhy míčků na stolní tenis lišící se materiálem použitým na jejich výrobu. Starší typ, který je dnes již méně používaný, je vyráběn z celuloidu. Novější míčky, které ty celuloidové pomalu vytlačují, jsou vyráběny z různých plastů. Míčky na stolní tenis musí splňovat nejen rozměrový parametry, který je dán pravidly na 40 mm, ale i ten váhový. Míček musí mít váhu v rozmezí 2,67 – 2,77 g. A navíc jeho odskok od hrací plochy musí být pravidelný. Míčky můžeme pořídit v baleních po 3 – 6 kusech.

DRŽÁKY A SÍŤKY NA STOLNÍ TENIS
Dostupnějším řešením, pokud si v domácích podmínkách chceme zahrát stolní tenis, je pořízení držáků a síťky na stolní tenis. Díky držákům je možné hrací síťku napnou třeba i na jídelní stůl a hned můžeme hrát. Na profesionální stolní tenis je to samozřejmě nevhodné, ale na hobby domácí turnaje a sportovní rodinné večery je to postačující. Ke hře stolního tenisu profesionální hrací stůl nepotřebujeme. Často je dokonce možné v parcích hrát stolní tenis na kamenných stolech, které také samozřejmě nemají takové odrazové vlastnosti, ale zábavu při hře na nich zažijeme stejnou.

STŮL NA STOLNÍ TENIS
Pokud zařizujeme domácí hernu, máme místo v garáži či stodole, nebo chceme pořádat zápasy a turnaje ve stolním tenise na chatě, můžeme si pořídit skládací stůl na stolní tenis. Poskytne nám dokonalé podmínky pro hru a všichni jistě oceníme i jeho skladnost. Rozměry stolu na stolní tenis jsou dány pravidly a při sportovních utkáních musí být dodržovány. Takový stůl musí být dlouhý 274 cm, široký 152,5 cm a vysoký 76cm. Pevně dána je i výška síťky, která musí měřit 15,25 cm. Stůl musí mít také dostatečně pevnou desku, aby v kterémkoliv místě byl zajištěn stejný odskok míčku. Tato výška odskoku je dokonce pevně dány a měla by dosahovat výšky 23 cm, pokud je míček volně puštěn z výšky 30 cm.

SADY NA STOLNÍ TENIS A DOPLŇKY
Pálky  můžeme pořídit i rovnou v sadě s několika míčky, nebo i s držáky na síť a vlastní síťkou. Získáme tak kompletní vybavení ke hře stolního tenisu.

OBLEČENÍ NA HRU STOLNÍHO TENISU
Při hře s rodinou nebo přáteli, zřejmě nebude přemýšlet, co si obléci, oděv řeší zejména profesionální hráči, ale ale jednu skutečnost by mělo splňovat každé oblečení, ve kterém provozujeme nějakou sportovní aktivitu. A je jí pohodlí. Oblečení by nás nemělo nijak omezovat při pohybu, abychom se mohli plně věnovat hře, i když jen rekreačně. Ideální je sportovní oblečení v podobě kalhot, či šortek a volného trička. Na nohy můžeme nazout nějakou pevnou sportovní obuv, které nám, poskytnou oporu i při tom nejrychlejším tempu hry.

ping pong
Stolní tenis

I když je stolní tenis oficiálním sportovním odvětví, je také velmi oblíbenou společenskou hrou všech generací. Po chvilce tréninku v něm mnoho z nás najde zalíbení a tak jistě všichni oceníme možnost zahrát si jej doma, kdykoliv budeme mít chuť.

Pokud hledáte inspiraci, čím ještě vybavit svou domácí hernu, přečtěte si náš článek Kdo si hraje, nezlobí!.