Hrajeme stolní fotbal

Společenské hry, Stolní fotbal, Volný čas

Stolní fotbal, nebo také fotbálek, známe zřejmě všichni. Osobní zkušenost s touto hrou mají zejména návštěvníci hospůdek a barů, kde bývá často velmi oblíbenou a vyhledávanou zábavou. Vůbec totiž nemusíme být milovník „živého“ fotbalu, abychom si tuto hru užili. Její strhující tempo do sebe totiž vtáhne nejen vlastní hráče, ale i přihlížející publikum.

Dokonce dnes už fotbálek není ani výsadou podniků pro dospělé, můžeme jej totiž najít i v nejedné družině, či dětském klubu, kde často vznikají pořadníky na hru, aby se dostalo na všechny zájemce.

Tak proč si ho nepořídit domů? Není nic jednoduššího než si fotbálek objednat a za pár dní můžeme hrát. Pokud tedy máme rádi rychlé hry zaměřené na zručnost a postřeh, je pořízení stolního fotbalu skvělou volbou. Uvidíte, že nadšeni z něj nebudou jen členové rodiny mužského pohlaví, jak by se mohlo zdát. Tato velmi populární hra bude bavit doslova každého bez rozdílu pohlaví i věku. Dospělí si u fotbálku užijí spoustu zábavy a vzrušení, ať už půjde o rodinný turnaj nebo party kamarádů a děti si navíc při této hře budou cvičit motoriku, postřeh a pravidla fair play.

stolní fotbálek
Stolní fotbal

Něco málo na úvod

Patent na stolní fotbal byl podán v roce 1901 v USA a odtud se velmi rychle rozšířil i do Evropy. Oblíbeným se stal hlavně v Německu a Belgii, kde se fotbálky brzy začaly vyrábět a vyrábí se dodnes. V roce 1950 dokonce vznikla i profesionální liga stolního fotbalu a začali se pořádat turnaje včetně těch světových.

Patent na stolní fotbal byl podán v roce 1901 v USA a odtud se velmi rychle rozšířil i do Evropy. Oblíbeným se stal hlavně v Německu a Belgii, kde se fotbálky brzy začaly vyrábět a vyrábí se dodnes. V roce 1950 dokonce vznikla i profesionální liga stolního fotbalu a začali se pořádat turnaje včetně těch světových.

Fotbálek je určen nejčastěji pro 4 hráče. Každý tým má tedy jednoho obránce, který ovládá brankáře a obranou řadu, a jednoho útočníka, který ovládá zbylé dvě řady útočné. Existují ale i fotbálky menší, určené pro hráče dva, ale i větší pro 6 hráčů.

Vlastní stolní fotbálek není zrovna žádný drobeček a musíme tedy před jeho pořízením promyslet jeho umístění. Vyrábí se v několika různých rozměrech, takže je možné si vybrat ten nejvhodnější. Nejčastěji asi narazíme na rozměr 120 cm x 100 cm, s výškou kolem 80 cm. Existují ale i menší a skladnější verze, které nemají nohy a při hře je tedy nutné umístění na stůl. Větší pak mají délku až 140 cm. S většími rozměry jde ruku v ruce i větší váha. Ta se pohybuje někde mezi 75 – 115 kilogramy.

Cíl hry je jasný, dát opačnému týmu co největší počet gólů. Obvykle se hraje na deset vítězných gólů s dvougólovým rozdílem. Hra však může skončit i nerozhodně. Pravidlem je také, že pokud jeden tým prohraje 10:0, jdou hráči „pod stůl“ a musí tedy fotbálek podlézt. Hrát se mohou i míče vzduchem, ale je zakázáno protáčet tyče o více než 360°.

fotbálek
Stolní fotbal

Co potřebujeme ke hře

Žádný stolní fotbal se samozřejmě nemůže obejít bet kvalitního míčku. Samotné stoly se pak vyrábí v několika variantách nejen rozměrů, jak už jsme se zmínili, ale i provedení. V neposlední řadě je možné případně dokoupit náhradní díly a další příslušenství.

MINI STOLNÍ FOTBAL

Mini stolní fotbálek má nejen menší rozměry hrací plochy, ale je i bez nohou, nebo je má jen velmi krátké, aby byl co nejskladnější a snadno přenosný, můžeme ho tak hrát prakticky kdekoliv. Třeba si ho vzít sebou na dovolenou na chatu. Je však nutné tento malý fotbálek postavit na dostatečně vysoký stůl.

ROZKLÁDACÍ STOLNÍ FOTBAL

Rozkládací stolní fotbal je jakýmsi kompromisem mezi mini fotbálkem a klasickými stolním fotbálkem. Zachovává si velký rozměr a je opatřen skládacími nohami, takže je jej možné složit a uklidit pokud zrovna není využíván.

KLASICKÝ STOLNÍ FOTBAL

Klasické stolní fotbálky pak mají pevné a robustní nohy, aby byla zajištěna co největší stabilita. Spodní část nohou je opatřena výškově nastavitelnými patkami, aby bylo možné stůl snadno dát do vodorovné polohy i na ne zcela rovném povrchu.

PROFESIONÁLNÍ STOLNÍ FOTBAL

Profesionální stolní fotbálky jsou pak vyrobeny z ještě odolnějších materiálů, aby zvládly i to největší nasazení hráčů. Ceny těchto fotbálků jsou sice vyšší, ale nabízejí za to odolnější materiály a stabilnější konstrukce.

stolní fotbálek
Náhradních figurek na fotbálek

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Již zmiňované míčky budou součástí nového fotbálku, ale je dobré si pořídit i několik náhradních, abychom mohli bez čekání hrát i v případě, že se míček poškodí nebo ztratí. Míčky si můžeme koupit v různých provedeních v sadách po 5-ti až 10-ti kusech.

Zajímavým zpestřením může být dokoupení dresů na figurky. Hodit se může i počítadlo gólů, ať už manuální nebo elektronické, pokud není již součásti vlastního stolu.

Můžeme dokoupit i držáky na pití, které je možné připevnit ke stolnímu fotbálku, nápoj se v něm nemá šanci vylít ani při otřesech vznikajících během hry.

V případě poškození je možné dokoupit i celou řadu náhradních dílů. Od náhradních figurek na fotbálek v různých barevných provedeních, včetně dorazových kroužků, přes náhradní tyčerukojetě až po ochranné koncovky, ložiska na tyče, a nivelační nohy stolního fotbálku.

Pokud se pro pořízení vlastního stolního fotbalu rozhodnete, věřte, že litovat tohoto rozhodnutí rozhodně nebudete. Celá rodina i přátelé, pro které můžeme uspořádat třeba turnaje, se budou velmi rádi vracet na další zápasy. Tato atraktivní a stylová hra bude skvělým doplňkem do každé herny, obývacího pokoje nebo třeba chalupy.

Další nápady, jak zpestřit zábavu na rodinných večerech i sešlostí s přáteli, najdete v našem článku Kdo si hraje, nezlobí!.