Venkovní osvětlení aneb příjemná atmosféra i bezpečný pohyb

Altán, Domov, Na zahradu, balkon, či terasu, Osvětlení, Pořizujeme, Zahrada

Venkovní osvětlení je důležitou součástí každého domu, dvora i zahrady. Domy mají zpravidla jeho umístění zaznamenáno už ve stavebních plánech, protože má důležitou funkci, zejména s ohledem na bezpečnost jeho obyvatel a praktičnost přístupu k budově. Na dvory a zahrady už je umístění venkovního osvětlení většinou na nás.

Pokud zrovna přemýšlíme, jak k venkovnímu osvětlení přistoupit, zjistíme, že je důležité promyslet nejen místo, kde světlo připevníme, ale i jeho vlastní konstrukci, odolnost, a v neposlední řadě, i teplotu světelného zdroje a design vlastního svítidla. Tento úkol sice nepatří k těm nejlehčím, ale pokud pořízení venkovního osvětlení náležitě promyslíme, bude nám účinně sloužit bez problémů dlouhou dobu.

V tomto článku si můžete přečíst postup, podle kterého je vhodné vybírat venkovní a zahradní osvětlení. Dozvíte se, do jakých kategorií se venkovní osvětlení dělí, co vše je nutné před jeho koupí zvážit a naplánovat, a jaké jsou možnosti napájení. Vlastní nákup venkovního osvětlení se tak stane pomyslnou třešničkou na dortu.

venkovní osvětlení
Zahradní osvětlení

DOMOV a SVĚTLO

Světlo v našich domovech plní velmi důležitou úlohu, nejen tu samozřejmou, tedy, že v noci na sebe i činnosti, které provádíme, dobře vidíme, ale díky světlu můžeme náš domov zútulnit a vybudovat v něm příjemnou atmosféru. V různých místnostech domu potřebujeme jinak intenzivní světlo. Pracovna, kuchyně i koupelna musí mít světlo jasné, často doplněné ještě dalšími, tlumenějšími světelnými zdroji.

Podobně bychom k osvětlení měli přistupovat i ve venkovních prostorách našich domovů. Vchod, dílna a garáž se bez dostatečného osvětlení jistě neobejdou. Prostor určený k posezení a odpočinku, kterými jsou terasy, dvory, altány a pergoly vyžadují spíše intimnější a příjemné osvětlení. Vždy je tedy nutné zvážit, které prostory se chystáme opatřit osvětlením, jaké činnosti v oněch prostorech budeme provádět a podle těchto skutečností poté zvolit intenzitu světla.

Světla totiž dělíme, právě podle intenzity svícení, do dvou základních kategorií – funkční a atmosférické osvětlení.

Funkční osvětlení zahrnuje takové zdroje světla, které nám poskytnou viditelnost blížící se světlu dennímu. Využijeme je na místech, kde potřebujeme dobře vidět na práci, jako jsou dílny a garáže, nebo třeba i domovní vchod, kde bez dostatečného osvětlení bude odemykání dveří daleko obtížnější.

Atmosférické osvětlení má naopak vytvářet příjemnou atmosféru, je tlumenější a často i teplejší. Nemělo by zejména nikoho oslňovat. Používáme je na osvícení pergol, altánů i teras, zkrátka prostor určených k rodinným setkáním a odpočinku. Pomocí těchto světel můžeme nasvítit například i cestičku vedoucí k altánu, zajímavý strom, záhon nebo jiný objekt, který chceme na našem pozemku zdůraznit. Jsou to tedy nejen světla funkční, ale i dekorativní, pomocí nichž můžeme v našich zahradách vybudovat zajímavou atmosféru a příjemné prostředí.

solární zahradní osvětlení
Zahradní osvětlení

PŘED POŘÍZENÍM VENKOVNÍHO OSVĚTLENÍ

Pokud vše dostatečně promyslíme a naplánujeme, nebude nákup vlastního venkovního a zahradního osvětlení žádný velký problém. Jak ale postupovat a podle čeho se při výběru osvětlení řídit? Postačí zvážit následujících pět bodů, díky kterým bude realizace venkovního a zahradního osvětlení daleko snadnější.

venkovní osvětlení
Zahradní osvětlení

Co vše je třeba osvětlit

V prvním bodě je nutné předně promyslet, jaké části okolí našeho domu chceme osvětlit. Zvažujeme praktické aspekty osvětlení i ty náladové. Funkční, a tedy dostatečné osvětlení využijeme u všech vchodů do domu, tedy jak u hlavního, tak i u vchodu do zahrady, dvora, či na terasu. Dostatečně by mělo být osvětleno i schodiště, bezpečí při pohybu po něm nám poskytne řada schodišťových světel, které umí krásně nasvítit každý schod zvlášť. Můžeme zde ale využít i lampy a světla nástěnná. Dalšími místy mohou být verandy, pergoly a altány, kde můžeme využít i stropní venkovní světla. Nezapomínejme ani na cesty k nim směřující. K tomuto účelu skvěle poslouží stojanová, či sloupová svítidla. Orientace na naší zahradě pak bude velmi snadná nejen pro nás, ale i pro příležitostné návštěvy.

Kombinovat samozřejmě můžeme i více světel. V místech určených pro venkovní posezení využijeme světlo silnější, které nám poskytne dostatečné světelné podmínky pro konzumaci jídla i naše koníčky. Doporučujeme je doplnit ještě světly tlumenými, náladovými, které oceníme zejména při odpočinku a setkáních s našimi blízkými. Krásnou a příjemnou atmosféru mohou poskytnout i svíčky. Pro větší bezpečí, zejména pokud je některý ze členů naší domácnosti nenechavý nezbeda, sáhneme raději po svíčkách na baterie. Vhodnými světly můžeme také doplnit náš bazén, okrasnou zahradu i skalku, nebo třeba jezírko a jiná zajímavá zákoutí.

zahradní solární lampa
Zahradní osvětlení

Jak důležitá je odolnost světel

Při výběru nezapomínáme ani na dostatečnou odolnost venkovních světel. Ta by měla nejen odolat prachu, ale zejména vlhkosti, které se ve venkovních prostorách zkrátka neubráníme. Tento stupeň odolnosti se označuje zkratkou IP a číselným označením, které zmiňovanou odolnost znázorňuje. Částečnou odolnost vůči vodě i prachu nám začínají poskytovat světla začínající na značce IP44. Ty nejodolnější světla, která jsou jak prachotěsná, tak vodotěsná se označují jako IP69. Doporučujeme pro osvětlení jakýchkoliv venkovních prostor minimálně světla s označením IP54, to totiž poskytuje částečnou ochranu před prachem a zejména odolnost vůči stříkající vodě v každém směru. Vždy je lepší, pokud je to možně, volit světlo odolnější. Zaručí nám to, že bude dlouho a spolehlivě fungovat.

venkovní osvětlení
Zahradní osvětlení

Zdroje energie venkovního osvětlení

Venkovní světla se dělí také podle zdroje elektrické energie. Mimo klasické, elektřiny ze sítě, můžeme sáhnout i po alternativních zdrojích, které nám při umisťování světel poskytnou absolutní volnost. Jsou jimi venkovní světla na baterie a světla solární. Nebudeme tak vůbec závislí na rozvodných sítích, či prodlužovacích kabelech. Světla budeme moci umístit prakticky kamkoliv.

Z pohledu volnosti umístění i z ekologického hlediska, jsou na pomyslném prvním místě jistě zahradní světla solární. Veškerou energii, kterou potřebují ke svému provozu, si totiž vyrobí sami. Výdaje tedy končí jejich pořízením, provoz je v podstatě zdarma. Nabídka venkovních solárních světel je velká, můžeme vybírat z nástěnných solárních svítidel i dekorativních světel a lamp.

venkovní osvětlení
Zahradní osvětlení

Praktické součásti venkovního osvětlení

Dva důležité prvky, které mohou být součástí našeho venkovního a zahradního osvětlení, pravděpodobně oceníme všichni. Jsou jimi speciální čidla, která se starají o rozsvícení a zhasínání světla. Pokud totiž venkovní světlo bude opatřeno pohybovým i soumrakovým čidlem, nebudeme se o něj muset prakticky starat. Rozsvítí se totiž jen tehdy, kdy jej budeme opravdu potřebovat.

barevné zahradní osvětlení
Zahradní osvětlení

Teplota a intenzita světla

Tyto dva parametry není také radno, při výběru zahradního a venkovního osvětlení, podceňovat. Bílé studené světlo je pro naše oči příliš ostré a nepříjemné. Volme proto raději žluté a teplé světelné zdroje. Dáváme pozor, aby světla v okolí našeho domova neoslňovala nás ani naše sousedy.

venkovní světelný řetěz
Venkovní osvětlení

TIP NA KONEC

Pokud si chceme zahradu, terasu nebo balkon vyšpetkovat, nebojme se použít i světelné řetězy. Ty totiž neudělají parádu jen v zimních měsících a období Vánoc. Světelný řetěz, ať už barevný nebo čirý, namotaný na pergole, či altánu bude vypadat opravdu luxusně a navodí příjemnou a útulnou atmosféru.




Světlo dokáže v okolí našich domů dělat skutečně zázraky. Praktické, funkční osvětlení nás nenechá ani v té největší tmě na holičkách a světla dekorační vyšperkují celý venkovní prostor našeho domova k dokonalosti. Stačí se držet několika základních parametrů a jinak nechat běžet naši fantazii na plné obrátky. S vhodným venkovním, či zahradním osvětlením lze vykouzlit opravdu divy!