Zahradní lehátko jako prostředek k dokonalému lenošení

Altán, Bazén, Domov, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Polyratanový nábytek, Pořizujeme, Volný čas, Zahrada, Zahradní lehátko

Velká většina z nás, kteří vlastníme zahradu, terasu, nebo snad balkon, jsme si na těchto místech vybudovali alespoň nějaké, třeba i malé, venkovní posezení. Kdo by přece odolal možnosti vychutnat si snídani, oběd, večeři, nebo třeba odpolední kávu a spojil tak příjemné s užitečným. Řada z nás, také tyto venkovní oázy klidu a odpočinku, využívá na setkání s rodinou, či přáteli, kdykoliv to počasí dovolí.

Ale co takhle si tento odpočinkový prostor vylepšit, aby poskytoval ještě větší pohodlí? Cesta k tomuto cíli je opravdu jednoduchá. Postačí pořídit jeden kus zahradního nábytku, který byl za účelem absolutního pohodlí stvořen. Je jím zahradní lehátko.

V tomto článku vám představíme různé typy zahradních lehátek, lišící se použitým materiálem i0átypem konstrukce. Zjistíte podle čeho je vybírat, co od jednotlivých typů můžeme očekávat, jak se o ně starat a nakonec přidáme pár typů, čím je dobré zahradní lehátko doplnit, pro dosažení ještě většího pohodlí.

dřevěné zahradní lehítko
Zahradní lehátko

JAK VYBRAT NEJVHODNĚJŠÍ KOUSEK?

Nabídka zahradních lehátek je na českém trhu opravdu velká. V řadě různých typů konstrukcí, použitých materiálů a barev, je nutné se nejdříve zorientovat. K tomuto účelu nám dobře poslouží, pokud si odpovíme na následující otázky. Ujasníme si tak naše představy a očekávání, které je nutné přizpůsobit našim požadavkům.

skládací lehátko
Lehátko

Jaké jsou mé představy o vzhledu zahradního lehátka?

První věcí, podle které bude pravděpodobně většina z nás vybírat zahradní lehátko, je vzhled. Je samozřejmě důležité vybrat designově hodící se kousek, ale vzhled by neměl být jediným, nebo dokonce nejdůležitějším, parametrem. I když nás nějaké zahradní lehátko zaujme na první pohled a zatoužíme si jej pořídit, je důležité zvažovat i další skutečnosti, které ovlivňují jeho použití i údržbu. Nepodléhejme tedy prvnímu dojmu a popřemýšlejme nad výběrem, abychom později nelitovali. Po zvolení vhodného materiálu a konstrukce, budeme mít pořád vcelku široký výběr zahradních lehátek různých designů a barev. Jistě vybereme takový kousek, který se nejen bude hodit k našemu stávajícímu zahradnímu nábytku, domu, stylu zahrady, pergole, či altánu, ale zároveň bude splňovat naše požadavky na vzhled, komfort při odpočinku i údržbu.

dřevěné lehátko
Zahradní lehátko

Kde bude zahradní lehátko stát?

Tato otázka je asi tou vůbec nejdůležitější. To, kde přesně zahradní lehátko bude mít své stanoviště, do jisté míry určuje výběr materiálu. Materiály používané k výrobě zahradních lehátek mají totiž různou odolnost vůči povětrnostním vlivům. Proto některá lehátka můžeme nechat klidně i na dešti, ale jiná jsou vhodná pouze pod střechu, nebo je nutné je v případě zhoršení počasí zakrýt alespoň krycí plachtou. Pokud tedy sháníme zahradní lehátkobazénu, bude nutné zvolit materiál dobře odolný vodě, do altánu se nemusíme bát zakoupit daleko náchylnější materiály. Materiál také určuje náročnost údržby zahradního lehátka, která může být také důležitým rozhodovacím faktorem.
Níže si můžete přečíst charakteristické vlastnosti, výhody a nevýhody, jednotlivých materiálů, používaných k jejich výrobě.

zahradní lehátko dřevěné
Dřevěné zahradní lehátko

DŘEVO
Dřevo pořád platí za nejoblíbenější materiál používaný k výrobě zahradního nábytku. Dřevěná zahradní lehátka jsou proto na mnoha zahradách, a jejich oblíbenost nijak zásadně neklesá. Tento tradiční materiál s nezaměnitelným vzhledem, snadno zapadne prakticky do jakékoliv zahrady, ozdobí terasu nebo zútulní balkon. Je s ním však spojena náročnější údržba i požadavky na zazimování. Vše však samozřejmě závisí na konkrétním druhu dřeva.

Nejvíce náchylným druhem dřeva, používaném k výrobě zahradních lehátek, je dřevo smrkové. Je sice nejlevnější, ale i dosti měkké, proto je na něm patrný každý náraz, či oděrka. Životnost smrkového zahradního nábytku je proto také podstatně kratší.
Odolnějším je poté borovice, díky většímu obsahu smůly, nebo modřín, který vcelku dobře dokáže odolávat vlhkosti.
Nejkvalitnější dřevo z našich luhů a hájů je poté dřevo dubové a akátové. Ta jsou tvrdá, a proto májí zahradní lehátka z nich vyrobená, dlouhou životnost.
Pokud ale hledáme dřevo, které je schopné nejlépe odolávat vlivům počasí, musíme si pořídit zahradní lehátko ze dřeva tropického. Konkrétně, těmi nejtvrdšími a nejodolnějšími dřevy, nejen vůči vlhkosti a plísním, ale i různým škůdcům, je teak, eukalyptus a dřevo meranti. Skvělé vlastnosti jsou doplněny ještě jejich exkluzivním exotickým vzhledem.

+
Příjemný omak a krásný vzhled, hodící se prakticky k jakémukoliv stylu. Dřevěná zahradní lehátka nestudí, spíše hřejí. Velmi odolné, pokud se o něj náležitě staráme. Má vysokou nosnost.


Nutná pravidelná a pečlivá údržba, zahrnující každoroční obnovení nátěru, lazury, či vosku, jinak rychle podléhá zkáze zejména vlivem vlhka. Většinou nutné zakrývání před deštěm a zazimování do dobře větrané místnosti, nebo alespoň pod střechu, či plachtu.

zahradní lehátko plastové
Plastové zahradní lehátko

PLAST
Plastový zahradní nábytek, dříve zatracovaný a označovaný jako nekvalitní, dnes zastává místo konkurenta zahradnímu nábytku ze dřeva. Plastová zahradní lehátka, vyrobená z kvalitních plastů, nemají se svými předky již prakticky nic společného. Tyto moderní plasty jsou silné a pevné. Mají i příznivou cenu a nízkou váhu. Často velmi moderní design, tak může z plastového zahradního lehátka vytvořit kousek, který bude vévodit našim zahradám, terasám, balkonům nebo pergolám.

+
Odolný materiál, který je v podstatě bezúdržbový. Plastové zahradní lehátko postačí pouze utřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou, na případné nepoddajnější nečistoty stačí použít šetrný saponát. Je lehký, a proto jsou zahradní lehátka z něj vyrobená snadno přenosná. Životnost plastového zahradního lehátka je velmi vysoká. Pokud je opatřen i UV filtrem snadno odolává i přímému slunci, zůstává pevný a neztrácí barvu. V zimě je možné je také používat, ale v případě, že to nebudeme mít v úmyslu, je lepší je schovat do bezmrazé a suché místnosti.


Kvalitní plastové zahradní lehátko nemá moc nevýhod. Snad jen, že plast je tvrdým materiálem, a proto je nutné je opatřit vhodným polstrování, či dekou. Aby nám plastové zahradní lehátko sloužilo dlouhou dobu, je nutné pečlivě vybírat. Levnější kousky nás sice snadno nalákají svojí příznivou cenou, to se však ve většině případů nevyplatí a výrazně levné zahradní lehátko brzy praskne nebo přijde o nějakou svou část.

zahradní lehátko kovové
Kovové zahradní lehátko

KOV
Kovový zahradní nábytek patří mezi nejodolnější. Kovové zahradní lehátko tak může bez jakýchkoliv problémů zůstat venku, vystaveno vlivům počasí, po celý rok. Po správném a kvalitním povrchovém ošetření, takovéto zahradní lehátko může sloužit i generacím. Jsou však nutné občasné kosmetické opravy. Nejčastěji se používá práškovaná ocel nebo hliník v podobě tenkých trubek.

+
Materiál je pevný a perfektně odolávající vlivům počasí. Kovová zahradní lehátka jsou velmi stabilní a pevná s vysokou nosností. Často jde o nadčasové kousky, krásně zapadající do řady exteriérů. Pokud je lehátko z hliníku, jde o zcela bezúdržbový kousek.


Materiál studí, proto je bezpodmínečně nutné kovové zahradní lehátko opatřit dostatečným polstrováním. V případě, že není proveden kvalitní ochranný nátěr, začne železo korodovat, a tedy podléhat zkáze. Proto je nutné i malé oděrky zatřít, aby se případná koroze zastavila. Pokud se nejedná o hliníkové zahradní lehátko, jde o těžší kousek zahradního nábytku, a proto není nejsnadnější jeho případné přemisťování nebo zazimování.

zahradní lehátko
Zahradní lehátko z umělého ratanu

KOMBINACE MATERIÁLŮ
Často na zahradním nábytku, a tedy i na zahradních lehátkách, najdeme použití kombinace materiálu. Výrobci a jejich designéři se tak snaží o kombinaci jejich nejlepších vlastností. Může jít o kov a dřevo, nebo textil a dřevo, případně kov a plast. Pod posledním příkladem si můžeme představit dnes velmi oblíbený polyratanový nábytek, který je odolnější napodobeninou nábytku z přírodního ratanu. Ratanový nábytek je kombinací kovu, nejlépe hliníku, a dřeva v podobě exotické liány, která je kolem základní kovové konstrukce ručně oplétaná. Pokud vás láká pořízení zahradního lehátka z umělého ratanu a chcete se o tomto materiálu dozvědět více, můžete si přečíst další článek na našem blogu, s názvem Zahradní nábytek, který vydrží aneb ať žije polyratan!.

plážové skládací lehátko
Zahradní lehátko

Jak a jak často se bude zahradní lehátko používat?

Položením této otázky směřujeme zejména k výběru typu konstrukce našeho budoucího zahradního lehátka. Postačí nám pevné, se kterým není možné manipulovat, nebo více oceníme variabilnější variantu s polohovatelnými částmi? U některých kousků je možné polohovat lehátko celé, jinde jen opěrnou část zad nebo i část pod nohami. Jinou konstrukci budeme potřebovat i v případě, že se rádi opalujeme na zádech i na břiše, v takovém případě bude nutné, aby mělo zahradní lehátko možnost nastavení zcela horizontální polohy. Existují dokonce i křesla, které je možné využít jak u jídelního stolu, tak třeba i u bazénu, v pozici ležmo. Nabídka různých konstrukcí je opravdu velká. Po výběru vhodného materiálu si tak snadno zúžíme pole, ve kterém hledat to pravé zahradní lehátko pro nás.

plážové lehátko
Zahradní lehátko

Kdo bude zahradní lehátko používat?

Velmi důležitý je také rozměr zahradního lehátka, jeho nosnost, a v neposlední řadě, i celková váha. Velikost zahradního lehátka by měla odpovídat velikosti člověka, který jej bude využívat. Vysoký a statný člověk se rozhodně v malém zahradním lehátku pohodlně neusadí, a naopak pro člověka menšího vzrůstu nebude příliš vhodné lehátko velkých rozměrů. Tem by totiž měl, zejména s jeho přemisťováním, patrně problém.

S tím jde ruku v ruce i nosnost zahradního lehátka. Ta by měla být vyšší než váha nejtěžšího člena domácnosti, aby nikdo nemusel mít obavy si na zahradním lehátku zalenošit. Proto vždy raději volme nosnost větší, aby i v případě, že si na něj lehnou osoby dvě, vydrželo. Berme ohled také na nutnost přemisťování zahradního lehátka a tedy jeho váhu. Těžké lehátko se rychle pronese, a proto pokud hledáme lehátko vhodné na pláž, k řece, či rybníku, volme co nejlehčí varianty. Zahradní lehátko, které bude umístěné pouze na jednom stanovišti po celou sezónu, může být klidně trošku těžší

dřevěné zahradní lehátko
Polstrování na lehátko

CO SI JEŠTĚ POŘÍDIT?

Pokud si chceme odpočinek v našem novém zahradním lehátku užít na maximum, nezapomeňme na pořízení dostatečného a kvalitního polstrování. To by mělo být ideálně ušito z kvalitního, nejčastěji polyesterového, materiálu, který je nepromokavý a rychleschnoucí. Jako výplň je nejvhodnější pěna. Takovéto polstrování velmi rychle schne, a proto budeme moci zahradní lehátko použít i brzy po dešti.

Nezapomínejme ani na polštářky. Jejich velikost volíme vždy individuálně, ale materiál by měl být, stejně jako u polstrování, minimálně vodoodpudivý.

Na chladné večery se k zahradnímu lehátku bude hodit i nějaká ta deka, která nás dokáže spolehlivě a rychle zahřát.

Všechno zmíněné lehátkové příslušenství můžeme bez problémů schovávat do rozměrově vhodných zahradních úložných boxů, kde textil zůstane chráněn před vodou, sluncem a vlhkem.




Kdo jednou vyzkouší, jak jsou zahradní lehátka pohodlná, jistě zatouží po vlastním kousku. Škála materiálů, konstrukcí i barev je obrovská, takže si mezi nimi jistě vybere i ten nejnáročnější z nás. Zahradní lehátko je prostě zárukou dokonalého odpočinku na zahradě, terase, balkónu a všude tam, kam jej umístíme.