S křovinořezem do boje

Křovinořez, Pomocníci na zahradě i v domácnosti, Pořizujeme, Práce na zahradě, Zahrada

Boj s trávou, je nekonečný! Tuto skutečnost zajisté zná každý majitel domu, chaty, zahrady, zahrádky i malé předzahrádky, kde se alespoň nějaký ten kousek trávníku nachází.
Pokud trávník sečeme pravidelně, a náš pozemek je spíše rovinatý, nemusíme se potýkat s nijak zvlášť náročným úkolem. Většinou postačí každotýdenní sečení. Zahradní sekačka s pojezdem, nebo dokonce zahradní traktůrek, si hravě poradí s pěstěným trávníkem.

S čím si však tyto velcí pomocníci neporadí, jsou úzké prostory, dosečení trávy těsně u plotu, chodníku, záhonků, stromů, jiných rostlina a v neposlední řadě i se špatně dostupným terénem. Nemluvě o trávě přerostlé, keři a náletovými dřevinami, se kterými se musíme potýkat, zejména na pozemcích, která tak pravidelně neudržujeme. Na to tu máme jiného kabrňáka! Je jím výkonný křovinořez, který se nezalekne žádného plevele, větvičky ani džungle, kterou mu postavíme do cesty!

V tomto článku vám představím, co to vůbec křovinořez je, ujasníme si termíny kolem vyžínacích strojů a jejich použití, a na závěr přidáme pár bezpečnostních rad, které je radno při práci s křovinořezem dodržovat.

křovinořez
Křovinořez

Co zvážit před nákupem?

Nejdůležitějším faktorem při výběru křovinořezu, a vůbec strojů určených k sekání trávy, je velikost a druh terénu pozemku, který zamýšlíme sekat.
To je rozhodující skutečnost, nejen s ohledem na výkon sekačky, ale i druh pohonu a celkové konstrukci stroje. Rovné a menší pozemky bez problémů posekáme klasickou zahradní sekačkou. K dosekání nedostupných míst můžeme pořídit strunový vyžínač. Pokud je pozemek menší, v blízkosti domu a tedy elektrického připojení, postačí lehčí vyžínač elektrický. Rozlehlejší pozemky už bude lepší dosíct vyžínačem benzínovým.

S nerovným a hůře přístupným terénem si už zahradní sekačka, která je poměrně těžkým a velkým strojem, příliš neporadí. Zde přichází na řadu výkonnější křovinořez.

Křovinořez je určen nejen do nepřístupného terénu, ale i na sekání odolnějších rostlin, jako je přerostlá, proschlá tráva, křoviny, náletové dřeviny, zkrátka travnaté plochy, které vidí sekačku jen jednou, či dvakrát za rok.

Jaký je tedy rozdíl mezi vyžínačem a křovinořezem?

Oba tyto stroje patří do kategorie zahradní techniky, která se nazývá nesené žací stroje. Jak už z názvu vyplývá, jde o motorizovanou verzi kosy nebo srpu. Někdy mezi těmito pojmy může panovat jisté zmatení. Dokonce si někteří z nás pod pojmem křovinořez představují zcela jiný stroj, konkrétně nůžky na živý plot, nebo jinak plotostřih.

VYŽÍNAČ
Vyžínač je tedy menším a lehčím kalibrem z této kategorie zahradních přístrojů. Ideálně se hodí na dosekání trávníku po sečení zahradní sekačkou. Vyžínače jsou často na elektrický pohon, a proto i jejich hlučnost je nízká. To ocení zejména sousedé. Velmi nízká je také jejich hmotnost, proto jsou vhodné pro fyzicky méně zdatné jedince.
Vyžínače s benzinovým motorem jsou výkonnější, ale také trošku těžší záležitostí. Oceníme je nejvíce na rozsáhlejších pozemcích. Můžeme se ale setkat i s vyžínači akumulátorovými, kteří v sobě snoubí pozitivní vlastnosti elektrických a benzinových strojů.
Oba typy jsou opatřeny sekací hlavicí, nejčastěji strunovou. Někteří výrobci, pak do základní výbavy vyžínače, mohou přidávat i hlavice náhradní nebo sečné kotouče. Drží se za madla a díky menší hmotnosti je není nutné nosit zavěšené na postroji.

KŘOVINOŘEZ
Křovinořez, je stejně jako vyžínač, dostupný s benzínovým nebo elektrickým pohonem. U toho elektrického, však nejčastěji jde o verzi akumulátorovou. Takový křovinořez je daleko praktičtější na pohyb po zahradě, nikde nám totiž nevadí žádný kabel. Nevýhodou je jeho poměrně krátká doba provozu. A dlouhá doba dobíjení baterie. Záleží samozřejmě na značce křovinořezu, ale průměrnou provozní dobou je asi třicet minut. Ve srovnání s křovinořezem benzínovým, který vydrží na jednu nádrž pracovat až jednu hodinu, je akumulátorový křovinořez tedy bezpochyby méně výkonný. Na sekání trávy na menších pozemcích se však hodí více než dobře.

Křovinořez, seznamte se!

Křovinořez je tedy vhodné povolat do služby ve všech zákoutích naší zahrady, kam se se zahradní sekačkou prostě nedostaneme. Výborným, ale i prakticky nezastupitelným, pomocníkem je při kosení trávy v náročném terénu. Hravě si poradí s dlouho neudržovaným porostem, včetně křovin a náletů nejrůznějších stromů. Ty nejvýkonnější verze se dokonce nezastaví ani před nějakou tou větví, či menším stromkem. Použít je lze i na zastřihování živých plotů, podobně jako plotostřihy. Vždy je však nutné zvolit vhodnou sekací hlavu.

Všechny křovinořezy mají podobnou konstrukci, díky níž je tento stroj velmi snadno ovladatelný i přes vyšší hmotnost.

MOTOR
Základem každého křovinořezu je samozřejmě výkonný motor. Jeho výkonnost vždy volíme podle velikosti pozemku, a předpokládaném druhu rostlin, které bude sekat. Čím větší plánujeme sekat pozemek, tím výkonnější křovinořez je lepší si pořídit. S pomalejším strojem, by se nám totiž práce zbytečně prodlužovala.

Na výběr máme z křovinořezů benzínových a křovinořezů akumulátorových. Co se týká výkonu, jsou na tom většinou podobně, na zvážení je však již zmiňovaná doba, po kterou jsou schopny provozu. Částečně tento problém ale můžeme řešit i náhradní baterií.

Také platí, že křovinořez s benzínovým motorem je těžší než ten na elektrický pohon.

TĚLO
Motor se sekací hlavou je spojen rovnou ocelovou trubkou, kterou vede kovová hřídel, přenášející otáčky motoru.  Motor je tedy za tělem člověka, který křovinořez obsluhuje, stejně tak i případné zplodiny z něj. Tyč je opatřena dvěma držadly, vcelku široko od sebe posazenými, díky nimž se velmi snadno křovinořez obsluhuje.  Na pravém držadle najdeme ovládací prvky křovinořezu.

SEKACÍ HLAVA
Většina křovinořezů má vyměnitelné sekací hlavy. Základ tvoří hlava strunová, ve které je namotaná plastová struna, která při rotování snadno trávu přesekne. Je určena na úpravu posekaného trávníku v krajích, kolem chodníků a záhonků a dalších hůře přístupných míst.

Další možností je ocelový kotouč s různým počtem zubů. Základem je kotouč se třemi zuby, ale můžeme se setkat i se zuby osmi. Platí, že čím hustší bude porost, tím větší počet zubů na kotouči křovinořezu zvolíme.
Kotouče jsou vhodné na hustou, přerostlou, či proschlou trávu, odolné rostliny jako kopřivy, či rákos, i na náletové stromy a keře.

Kulatá kotouč s mnoha zuby po celém jeho obvodu, podobající se kotouči na cirkulárce, se používá už na větve stromů a kmeny stromů menších.

POSTROJ
Základní výbavou křovinořezu je i postroj na obě ramena. Ten zajišťuje pohodlí při práci a zabraňuje nadměrnému namáhání nějaké části těla. Křovinořez je zavěšen na boku člověka pomocí karabiny, váha křovinořezu je rozložena na obě ramena a značně tak usnadňuje manipulaci a pohyb i na příkrém svahu, mezi stromy i jinak komplikovaném terénu.
Ruce tedy váhu křovinořezu vůbec nedrží, pouze se starají o jeho vedení ze strany na stranu před jdoucím člověkem.

Bezpečnost na prvním místě!

I když má křovinořez částečně krytou sekací hlavu, vždy hrozí nebezpečí odrazu kamínku, či jiného pevného materiálu od struny nebo ocelového kotouče. Takto katapultovaný předmět, i když velmi malých rozměrů, dokáže napáchat značné škody.

Proto je důležité, abychom při práci s křovinořezem měli náležité bezpečnostní vybavení. Samozřejmostí by měly bát nejen kalhoty s dlouhými nohavice z pevnějšího materiálu, pevné boty i paže kryté oblečením. Musíme si také chránit zrak pomocí ochranných brýlí. Myslet je dobré i na sluch. Zejména pokud budeme kosit trávu benzínovým křovinořezem. Motor vydává vcelku hlasitý zvuk, a vzhledem k tomu, že jej máme hned za zády, může být dosti nepříjemný. Skvěle tuto nepříjemnou hlasitost můžeme snížit nošením pracovních sluchátek.

Nebezpečí hrozí dokonce i oknům a autům, proto vždy kosme křovinořezem takovým směrem, aby případné kamínky neměly možnost do skla a laku narazit a poškodit jej.

Pozor dávejme i na děti a domácí zvířata. Kamínek vystřelený křovinořezem velkou rychlostí dokáže snadno zranit jejich oči.




Pokud se rozhodnete pořídit kvalitní křovinořez, získáte v něm spolehlivý a silný nástroj, který si bez větších potíží poradí i travnatou plochou, která nebyla posekaná delší dobu. Pokud bude mít i nějaké to příslušenství, stane se z křovinořezu velmi přizpůsobivý pomocník, který zastane spoustu práce nejen kolem domu a zahrady, ale třeba i na chatě, či v lese.