Grilovací sezóna je konečně tu, hurá!

Elektrický gril, Gril, Gril na dřevěné uhlí, Grilování, Na zahradu, balkon, či terasu, Plynový gril, Pomocníci na zahradě i v domácnosti, Pořizujeme, Venkovní oslava, Zahrada

Šťavnaté grilované kuřecí masíčko, pořádný kus hovězího steaku, naložené vepřové maso, hamburger, ale i výborná grilovaná zelenina, sýr nebo pizza! Nejen na tyto dobroty se nám celou zimu jistě sbíhají sliny a nemůžeme se dočkat prvního teplého počasí, abychom si mohli na zahradě, či terase pořádně užít ten pravý grilovací večer.

Léto je dnes neodmyslitelně spojené s tímto fenoménem dnešní doby, a mnoho z nás již nějaký ten gril vlastní. Pokud gril ještě nemáte a uvažujete nad jeho pořízení, nebo chcete obměnit váš stávající, čtěte směle dál. Píšeme nejen pro grilovací začátečníky, ale i pokročilé, kteří chtějí nějakou tu grilovací změnu.

gril na zahradu
Gril

V tomto článku jsme si dali za úkol představit právě gril, jako skvělého společníka na letní oslavy, setkání s rodinou a přáteli, nebo prostě parádního parťáka na přípravu oběda i večeře.

Grilování

Opékání masa na ohni je jistě tím nejzákladnějším a nejstarším příkladem jeho tepelné úpravy. Maso s úžasně křupavou opečenou kůrkou a báječně šťavnaté uvnitř, s nezaměnitelnou chutí a vůní, prostě jinak nepřipravíte. Každá pánev i trouba jsou na tento kulinářský zážitek zkrátka krátké.
Gril je tak jedinou cestou k přípravě těchto dobrot.

Ale jaký gril si pořídit? Který je lepší? Mám radši grilovat na dřevěném uhlí nebo bude vhodnější plyn? A co ten elektrický, nehodil by se víc? Pro někoho bude volba jasná, jiní budou potřebovat nějaký ten čas na rozmyšlenou. Každý typ grilu má totiž své pro i proti.

Vybírat můžeme v podstatě ze tří typů grilů, podle toho čím rozehřejeme jeho grilovací plochy. Prvním a tím nejstarším typem je gril na dřevěné uhlí. Druhým, dnes již neméně oblíbeným typem grilu, je gril plynový. A tím třetím, lze říci nejvšestranněji použitelným typem, je gril elektrický.
Tak tady pro vás máme malé představení.

gril
Gril na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí

Skutečnou klasikou je bezpochyby gril na dřevěné uhlí.  Je spojen s nezaměnitelnou vůní a praskáním ohně, které nám jiný gril neposkytne. Gril na dřevěné uhlí má dokonce i své skalní zastánce, kteří jinou formu grilování zkrátka neuznávají. Vybírat v této kategorii můžeme z mnoha velikostí i konstrukčních zpracování. Vybere si člověk, který se chystá grilovat jen pro dva, ale i pro 10 osob. Od cestovních mini grilů, až po velké grily s kolečky i udírnou. Vždy vybíráme podle prostoru, který na gril máme a počtu strávníků, pro které budeme běžně grilovat.
Tento gril má tedy jistě svá pro, ale i několik proti. Každý pak musí vybírat podle svých možností, času a očekávání.

VÝHODY
Největší výhodou, a zároveň nejsilnějším argumentem všech zastánců grilů na dřevěné uhlí, je nezaměnitelná atmosféra, skládající se nejen ze světla žhnoucích uhlíků, ale i z vůně ohně a jeho příjemného praskání. Musíme připustit, že ostatní grily, co do grilovací atmosféry, poněkud váznou. To je nepopiratelná pravda.

Druhou oceňovanou výhodou je jejich velmi příznivá cena. Samozřejmě, že záleží na velikosti grilu, ale zkrátka grily na dřevěné uhlí jsou, co se týká pořizovací ceny, těmi nejlevnějšími na trhu. To znamená, že jsou snadno dostupné široké širokému okruhu lidí, a proto se jistě drží na špičce oblíbenosti nejen u nás.

Výhodou grilů na dřevěné uhlí je také jejich stabilita. Jsou totiž poměrně těžké, často vyrobené z litiny, a proto nehrozí jejich převržení, či poškození.

NEVÝHODY
Hlavní nevýhodou grilů na dřevěné uhlí, a též nejčastějším důvodem proč lidé přechází na gril plynový, je dlouhá doba přípravy před vlastním grilováním. Gril je totiž nutné zapálit, a poté rozehřát na dostatečnou teplotu. To bohužel není otázka chvilky. Většinou nám to zabere přibližně hodinu času, než budeme moci dát maso, či zeleninu na grilovací rošty.

Další nevýhodou může pro někoho být potřeba zkušenosti při grilování na dřevěném uhlí. Zkrátka nikdo učený z nebe nespadl, a proto se při celém grilovacím procesu musí přijít na to, jak ten náš gril na dřevěné uhlí nejlépe pracuje. Po nějaké té zkušební grilovačce, se vlastní grilování poddá a brzy docílíme vytouženého pokrmu.

Ke grilu na dřevěné uhlí také patří vždy přítomný kouř a popel. Bez těchto dvou elementů to prostě nejde. Někdo v nich může spatřovat původce té správné grilovací atmosféry, jiný nesnáší zápach kouře a jeho dlouho trvající přítomnost na našem oděvu. Rozhodně je lepší grilovat ve větší vzdálenosti od domu, aby kouř neproudil dovnitř.

S popelem, také souvisí poměrně náročná údržba grilu na dřevěné uhlí. Po skončení grilování, nejen že musíme vyčistit rošty a grilovací kameny nebo desky.  Je nutné odstranit i popel, aby byl gril na příští grilování už připraven a nemuseli jsme se jeho čistěním zdržovat. Zkrátka nejde o čistou práci, ale na druhou stranu je to jen troška popela.

Nevýhodou jistě je i nemožnost rychlejší regulace tepla pod grilovacím roštem, deskou nebo kamene. Plameny jen tak snadno nezkrotíme a k jejich zmírnění je zapotřebí čas. Může se tak snadno stát, že něco připálíme. Nabrané zkušenosti nám však i v tomto ohledu časem pomohou.

Nevýhodou může být i nutnost neustálého nakupování dřevěného uhlí. Komu dojde, negriluje, pokud tedy nebude věnovat grilu více času a ze dřeva si dřevěné uhlí nevyrobí.

gril na zahradu
Plynový gril

Plynový gril

Další velkou skupinou grilů, jsou grily plynové. Ty v poslední době získávají na své popularitě, zejména díky snadné přípravě, rychlému rozpálení a jednoduché regulaci tepla při grilování, který grilům na dřevěné uhlí chybí.
Jde o prostorově náročnější vybavení, nutné je na to myslet nejen při samotném grilování, ale i při úklidu grilu na zimu. Vyrábí se v různých velikostech, které se liší počtem hořáků a velikostí grilovací plochy. Plynový gril tedy také vybíráme podle toho, pro kolik lidí plánujeme nejčastěji grilovat.

VÝHODY
Největší výhodou plynového grilu a současně hlavním důvodem stojícím za jeho popularitou, je rychlá připravenost, a tedy zahřátí grilovací plochy po zapnutí grilu. Navíc k tomuto úkonu, na rozdíl od grilu na dřevěné uhlí, nepotřebujeme prakticky žádný čas. Stačí pouze pustit plyn a zažehnout jiskru, která jej zapálí.

Daleko snadnější je i samotné grilování na plynovém grilu. Kde při grilování na dřevěném uhlí potřebujeme zkušenost a jistý um, u plynového grilu pracujeme s ovládáním prakticky stejným, jako je to u plynových sporáků. Žár plamene tedy korigujeme otočnými knoflíky, z nichž zpravidla každý odpovídá jednomu hořáku.

Velkou výhodou je také absence popela a kouře. Můžeme tak v klidu grilovat i na balkoně, bez obav ze zápachu. A údržba je také daleko snadnější, v porovnání s grily na dřevěné uhlí. Stačí vyčistit pouze grilovací plochy, zcela odpadá úklid popela.

Grily na plyn jsou velké a robustní, díky čemuž jsou velmi stabilní, a tedy i bezpečné. Prakticky nehrozí jejich převrhnutí.

Jde o zdravější variantu grilování. Mastnota z masa totiž neodkapává do plamene, jako tomu je u grilu na dřevěné uhlí, ale hořáky jsou kryté. Plynové grily mají zajištěný také odvod mastnoty, nejčastěji do nějaké sběrné nádoby, která je jejich součástí.

Výhodou je i velká variabilita plynového grilu. Ten většinou oplývá větším množstvím příslušenství, které může být jeho součástí, nebo je jej možno dokoupit. Patří sem různé vyměnitelné grilovací plochy, jako je rošt, litinová nebo kamenná deska, pánev wok, ale i zařízení na grilování kuřete.

NEVÝHODY
Mezi první nevýhodu můžeme zařadit absenci grilovací atmosféry, kterou dokáže vykouzlit jen gril na dřevěné uhlí. Plynový gril zkrátka nemá charakteristický kouř a vůni s ním spojenou. Pro některé z nás však tato skutečnost představuje spíše výhodu.

Plynové grily jsou v porovnání s grily na dřevěné uhlí dražší. Samozřejmě, že cena se odvíjí od velikosti a počtu hořáků. Jde tedy o větší investici.

Jde o větší grily, takže jsou hůře přemístitelné, nejen co se týká jejich velikosti, ale i váhy. Kvůli větším rozměrům je potřeba před jeho pořízením promyslet naše prostorové dispozice, aby se nám na balkon, zahradu, do altánu nebo pod pergolu, plynový gril vůbec vešel.

Nevýhodou je i neustálé dokupování plynové lahve, bez ní si totiž neškrtneme ani nic neugrilujeme.

gril na elektřinu
Elektrický gril

Elektrický gril

Poslední skupinou grilů, které vám chceme představit, jsou grily elektrické. Ty mají své zastánce zejména v řadách milovníků grilování, kteří se ho nechtějí vzdát ani v zimě, tedy v měsících k této aktivitě nepříznivým.
Dělí se ještě do dalších dvou skupin na elektrické grily klasické s jednou grilovací plochou a elektrické grily kontaktní, které mají grilovací plochy dvě, mezi něž můžeme grilované maso nebo zeleninu zavřít. Současně tak budeme grilovat z obou stran, a zkrátí se tak celkový čas přípravy pokrmu. Oba typy se vyrábí v několika velikostech, ze kterých můžeme vybírat.

VÝHODY
Hlavní výhodou je nepochybně možnost celoročního grilování. Elektrické grily mají menší rozměry, často jde o grily, které musíme postavit na stůl, tedy bez nožiček. Díky tomu je není problém přenést za jakéhokoliv nepříznivého počasí domů a pokračovat v grilování.

Stejně jako gril plynový, je i gril elektrický bezkouřový. Nikomu tak nebude štiplavý kouř vadit, a tato skutečnost, ve spojení s menší velikostí, umožňují jeho použití v interiéru.

Jde o zdravý způsob grilování, bez odkapávajícího tuku do plamene, protože grilovací plocha je ohřívána topnými spirálami, které jsou kryté.

Elektrické grily se velmi snadno čistí, postačí odstranit nečistoty z grilovacích ploch a máme hotovo. Nemusíme se, stejně jako je tomu u grilů plynových, potýkat s popelem.

I tyto grily jsou často variabilní, některým typům lze vyměňovat grilovací plochu podle potřeby. Vybírat můžeme z roštu, litinové desky i kamene.

Kontaktní elektrický gril značně zkracuje dobu grilování, proto pokud nemáme moc času, je ideálním řešením.

NEVÝHODY
Hlavní nevýhodou je nutnost připojení elektrického grilu do sítě. Nehodí se proto na odlehlé chaty nebo zahrady bez elektřiny. Někdy je tento problém možné řešit prodlužovacím kabelem, ale nejde to vždy. Ideální jsou proto na grilování na terasách a balkonech.

Další nevýhoda je stejná jako jsme uváděli u grilu plynového, tedy absence pravé grilovací atmosféry se žhnoucími uhlíky a voňavým kouřem. Je tedy vhodný pro ty, co tyto atributy grilování nevyhledávají.

Nevýhodou může být i delší doba rozpalování, nějakou chvíli přece jen trvá, než ohřívací spirály rozpálí grilovací plochu.

V porovnání zejména s plynovým grilem, mají grily elektrické menší rozměry. To je sice spojeno se snadnou přemístitelností, takže gril sebou můžeme vzít třeba i na dovolenou, či chatu, ale též s omezenou grilovací plochou, a tedy i počtem strávníků, které jsme schopni v jednu chvíli obsloužit.

gril na zahradu
Gril




Každý gril je zkrátka vhodný pro určitou příležitost, prostředí, či grilovací přístup. Pro ty co si grilování užívají se vším všudy, a už samotné rozdělávání ohně je počátkem grilovacího rituálu, nebude vyhovovat jiný gril než ten na dřevěné uhlí. Ten, kdo nemusí zdlouhavou přípravu a rád si třeba po práci připraví výbornou grilovanou večeři, bude na druhou stranu více vyhovovat gril plynový.
Elektrický gril pak může být jistou zimní variantou, jak se těchto pochoutek nevzdávat ani v měsících nepříznivých venkovnímu grilování, nebo přijde vhod těm, co si sebou rádi vezmou gril i na dovolenou.

Takže směle do grilování a hlavně přejeme dobrou chuť!