Jak vytvořit, či vylepšit, dětské království na naší zahradě

Bazén, Děti, Děti na zahradě, Dětské domečky, Hračky, Hračky pro chlapce, Hračky pro holčičku, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Pískoviště, Pořizujeme, Volný čas, Zahrada, Zdravý pohyb

Ve chvíli kdy v dubnu začnou teploty stoupat a sluníčko nás láká svými paprsky ven, netřeba dlouho otálet. Co je lepším činem pro naše zdraví než právě pobyt na čerstvém vzduchu. Snad dvojnásob to ale platí pro naše děti. Obzvlášť je to důležité v dnešní době, kdy jsou často připoutány svým zájmem k moderním technologiím a u tabletu, či mobilního telefonu, tráví bohužel čím dál tím více času. Je třeba je „vyhnat“ alespoň na zahradu.

dětské hry
Děti na zahradě

A to co bude naše děti zaručeně lákat k venkovním hrám a podporovat jejich zájmy i rozvoj v mnoha ohledech, jsou jistě nejrůznější hračky na ven.

V tomto článku pro vás máme několik nápadů, jak ze zahrady jednoduše vykouzlit dětský ráj, který bude rozvíjet nejen jejich fantazii, motorické dovednosti, ale postará se i o jejich sociální rozvoj. Při hrách se totiž děti osamostatňují, učí se spolupráci i kompromisu.

Přirozeným způsobem učení, který je nám dán do vínku, je nápodoba toho, co vidíme ve svém okolí. Proto řada hraček, které mají děti rády a je určena právě na ven, je zmenšeninou nějakého skutečného nástroje, či přístroje, používaných dospělou částí jejich rodiny.

Snadno tak můžeme prostřednictvím her na děti nenásilně výchovně působit a vzbudit tak v nich zájem pomáhat, starat se a třeba i opravovat. Spojíme tak příjemné s užitečným, a pokud tyto „výchovné“ hračky doplníme i hračkami již zaměřenými podle konkrétních zájmů našich nejmenších, budou se na zahradu přímo těšit. Ideálně pak nastane situace, že větším problémem bude děti „zahnat“ ze zahrady domů, než je na ni „vyhnat“.

plastové nádobí
Domácnost

MALÍ HOSTITELÉ, RESTAURATÉŘI, CUKRÁŘI, PRODAVAČI

Pokud na to máme na zahradě prostor a finance, můžeme našim nejmenším pořídit dětský zahradní domeček. Jde sice o větší investici, ale vyžití dětí při hře v něm je obrovské. Jejich vlastní úkryt v zahradním království se tak stane nejen domečkem, ale třeba i restaurací, cukrárnou nebo klidně i obchodem. Postačí k tomu jen pár doplňků v podobě setů nádobí, různého kuchyňské nádobí, setů na vaření, setů do prodejen, a třeba i nákupní košíky, čajové sady nebo sady na servírování. Nabídka těchto doplňků je tak široká, že jistě nebudeme mít problém vybrat ty, které budou pro naše dítko nejvhodnější a nám nejsympatičtější.

Pokud se právě pro pořízení zahradního domečku pro svoje děti rozhodujete, nabízíme vám k přečtení článek, s názvem Dětské úkryty aneb vybíráme domečky, stany a jiná útočiště pro naše nejmenší, který se tímto tématem zabývá podrobněji. Najdete v něm, mimo zahradních dětských domečků, i další typy na oblíbené dětské úkryty.

plastové odrážedlo
Odrážedlo

MALÍ ZÁVODNÍCI

Skvělým způsobem jak u dětí rozvíjet rovnováhu a budovat sílu na čerstvém vzduchu, a současně jakýmsi předstupněm před pořízením jízdního kola, je dětské odrážedlo. Výhodou těchto závodních strojů je, že jsou k dostání v několika velikostech. Vhodné modely tak můžeme pořídit i dětem, které se teprve učí jistému kroku. Při odrážení si budou skvěle posilovat své nožičky a plynulá chůze tak přijde daleko dříve. Nutné je však vždy vybrat odrážedlo věkově vhodné.
Pro nejmenší jsou nejvhodnější odrážedla se čtyřmi kolečky, která jsou stabilnější a malé děti se na těchto vozítkách pohybují velmi snadno. I nejmenší děti si velmi rychle si techniku jízdy na odrážedle osvojí. Pro větší děti jsou poté vhodná odrážedla se třemi kolečky, ty jsou již náročnější na držení rovnováhy během jízdy a jsou i vyšší. Na nás už bude jen krotit jejich závodnické choutky, aby nedošlo k nějaké nehodě.

plastová sekačka
Dětská sekačka na trávu

MALÍ ZAHRADNÍCI

Když děti vidí své rodiče a prarodiče při práci na zahradě, často se chtějí také zapojit a pomoci. Skutečnou lopatku a hrabičky jim klidně můžeme pořídit, ale na nejrůznější zahradní přístroje, které je nejvíce lákají, musí zapomenout. Uvidíte, jak velkou radost budou mít, když dostanou třeba svoji vlastní sekačku na trávu, či plastové nebo plechové kolečko. Malí pomocníčci budou s radostí sekat trávu, pomáhat vozit hlínu, či písek nebo zakládat záhonky. A kdo ví, třeba v nich vzklíčí semínko a vyroste z nich zahradník tělem i duší.

plastový bagr
Bagr

MALÍ STAVITELÉ

Dalším místem na zahradě, kde se budou moci naše ratolesti pořádně vyřádit je pískoviště. Finančně nepříliš náročný hrací prvek se pravděpodobně velmi brzo po své instalaci stane oázou nekonečného budování, hloubení, ale i vaření. Pískoviště zkrátka milují všechny děti a to nejen ty nejmladší, ale i ty školou povinné. Vybagrovat s bagrem nějakou tu přehradu, vyklopit krásné bábovičky nebo postavit hrad s pomocí plastové lopatky často neodoláme ani mi dospělí. Pískové radovánky můžeme zpestřit dětem i celou řadou dalšího vybavení. Své využití jistě najdou hrabičky, kbelíky, mlýnek na písek, míchačky, sítka nebo můžeme pořídit rovnou celou sadu na písek.

Před pořízením pískoviště si můžete přečíst články, Vybíráme to pravé pískoviště a Nezbytnosti k novému pískovišti a jak se o něj starat.

hračky do vody
Nafukovací hračky

MALÍ PLAVCI

Dalším místem pro venkovní dětské radovánky je bez pochyby bazén, na rozdíl od bazénů zapuštěných do země, jsou ty nadzemní i finančně dostupnější, proto jejich oblíbenost neustále stoupá. Typů nadzemních bazénů je hned několik, liší se nejen svými rozměry, ale i „konstrukcí“. Pokud se pro koupi nadzemního bazénu zrovna rozhodujete, máme pro vás článek s názvem, Nadzemní bazén aneb osvěžme se kdykoliv, který vám může pomoci v orientaci při výběru.

Ať už se rozhodneme pro nafukovací dětský bazén, bazén s nafukovacím lemem nebo bazén s pevnou konstrukcí, neměli bychom zapomínat ani na vybavení do bazénu. Hrátky s vodou a ve vodě tak budou ještě větší zábavou pro všechny zúčastněné. Možností je nespočet, nejmenším plavcům přijde vhod nafukovací kruh nebo nafukovací vesta, příjemné lenošení zažijeme na nafukovacím lehátku, které je k dostání v mnoha různých velikostech i provedeních.

pistole na vodu
Vodní pistole

MALÍ BOJOVNÍCI

Hrátky s vodou v letních měsících jsou oblíbené napříč generacemi. Obzvláště pak všechny děti milují stříkání za pomoci čehokoliv. Pokud doma máme malé bojovníky a bojovnice jakéhokoliv věku, jistě nepohrdnou nějakou tou vodní pistolí. Střílení z těchto zbraní je naštěstí jednoduché a bezpečné. Takže kromě toho, že účastníci takovýchto bojových her budou promočeni na kost, žádné jiné nebezpečí jim nehrozí. Pokud bude vodní pistolí vyzbrojen každý člen naší domácnosti, je to zaručený recept na skvělou letní zábavu. Přidat můžeme i nějaké to balení vodních bomb a zábava může začít.

houpačka na zahradu
Houpačka

ODPOČINKOVÁ ZÓNA

Po všech těch hrách a pohybu si i děti rády chvíli zalenoší nebo se na moment posadí. Je pravda, že ve většině případů jde pouze o krátké chvíle, kdy dítko vydrží v klidu, ale proč mu nedopřát i na tyto krátké okamžiky dostatek pohodlí. Dětský zahradní nábytek je uzpůsoben k jejich rozměrům, a tak jej děti budou velmi rády využívat. Možnost dát si malou svačinku na zahradě nebo si třeba venku u stolu hrát s oblíbenou stavebnicí, jistě přivítají. Vybírat můžeme z dětských skládacích židlí, dětských stolků, nebo rovnou pořídit dětský dřevěný zahradní set.

Ani s houpačkou, ať už dřevěnou nebo plastovou, v odpočinkové části zahrady neprohloupíme. A nejen děti houpání prostě zbožňují, relaxaci v houpačce si velmi rádi užijí i dospělí. V článku na našem blogu, s názvem Co takhle se zhoupnout, můžete načerpat inspiraci k pořízení nějakého toho houpacího zařízení.




Možností vyžití pro děti na zahradě je celá řada. Zahrada vybavená hracími prvky a hračkami určenými na ven bude pro každé dítě rájem. Pobyt venku si tak bude naplno užívat nejen samo, či se svými sourozenci, ale třeba i s partou kamarádů.