Dokonalý odpočinek aneb zahradní úkryty před sluncem i deštěm

Altán, Markýza, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Párty stan, Pergola, Pořizujeme, Slunečník, Stínící plachta, Volný čas, Zahrada, Zahradní domek

Kdo by nesnil o tom, že se po práci pohodlně uvelebí a pochutná si na dobré kávě, popovídá si s ostatními členy rodiny, co je přes den potkalo a dokonale si tak užije chvíle zaslouženého volna. V letních měsících a teplých jarních a podzimních dnech, je jistě tím nejlepším místem pro odpočinek naše zahrada, či terasa.

I když třeba máme rádi vyhřívání ve slunečních paprscích, není možné, abychom byli přímému sluníčku vystaveni neustále. Proto pravděpodobně brzy začneme přemýšlet, jakým způsobem vybudovat stinné místo v prostoru, kde si chceme vybudovat naši odpočinkovou zónu. To jaké máme možnosti výběru při hledání toho nejvhodnějšího zahradního přístřešku si můžete přečíst v tomto článku.

zahradní altán
Zahradní přístřešek

CO ZVÁŽIT NA ZAČÁTKU

Možností je samozřejmě celá řada, mimo tradičních altánů můžeme vybírat i z altánů přenosných, různých pergol, zahradních stanů nebo třeba i stínících plachet různých rozměrů. Při rozhodování je tedy nutné zvážit řadu skutečností, které nás při výběru navedou tím správným směrem. Patří sem volba samotného místa, kam bude přístřešek situován, od toho odvíjející se velikost, s čímž samozřejmě souvisí i celkové náklady. Velmi důležitý je také hlavní účel, ke kterému bude zahradní přístřešek využíván, od něj se totiž odvíjí vlastní podoba přístřešku a použité materiály.

zahradní altán
Zahradní přístřešek

MÍSTO

Na počátku rozhodování by vždy měl být výběr místa. Důležité je, aby plocha byla co nejvíce rovná, pro zachování stability přístřešku. Také by altán, pergola nebo stan měli být umístěny v pokud možno intimní a tiché části naší zahrady, která bude skryta před zraky sousedů, či ruchu z ulice. Pokud to dispozice naší zahrady dovoluje, hledáme také závětří. Poskytnout nám jej může například nějaká budova nebo třeba i vzrostlý strom.

Uvažujeme také nad výhledem, který budeme mít při budoucím lenošení. Ten by měl být hlavně příjemný, pokud možno vybízející ke kochání. Posezení může být orientované například na květinové záhony, ovocné stromy nebo směrem do otevřené krajiny. Nikdo přece nechce z pohodlí houpací sítě, zahradního lehátka nebo křesla koukat do zdi nebo třeba na kompost. I v tomhle ohledu je tedy umístění zahradního přístřešku důležité.

Stavební povolení, na zahradní přístřešky většinou řešit nemusíme, tyto stavby jsou zpravidla menších rozměrů. O stavební povolení totiž musíme žádat až v případě, kdy stavba svou rozlohou přesáhne 25 m² a výškou 5m. Zahradní přístřešek by také měl být vzdálen od sousedního pozemku minimálně 2 m.

PLOCHA

Po zvolení místa pro budoucí pergolu, altán, či jiné zastínění, hned zjistíme i jaký největší rozměr může mít. Dbejme na to, aby stavba celý prostor neucpala. Důležité je zvážit jak velké posezení chceme pod přístřešek schovat. Právě počet židlí, či křesel, velikost stolu, či celkový rozměr zahradního setu nábytku je vždy třeba zohlednit. Zahradní nábytek by pod přístřeškem neměl být příliš stísněn. Ideální je, aby byl rozměr altánu, pergoly, či například stínící plachty byl co možná největší.

ÚČEL

Účelem, máme na mysli zejména to, zda se pod zahradní přístřešek chceme ukrýt pouze před slunečními paprsky, nebo v něm budeme chtít trávit čas i během deště. Některé víše zmiňované úkryty nás totiž nemusí před deštěm ochránit vůbec, jiné zvládnou jen mírný deštík, ale najdeme mezi nimi i takové, které jsou vůči dešti zcela odolné.

FINANCE

Pokud je na zahradní přístřešek neomezený rozpočet v našich rodinných financích, máme samozřejmě ve výběru zcela volnou ruku. Tuto startovní pozici však většina z nás postrádá, a proto mnohdy musíme velmi pečlivě nad náklady na přístřešek přemýšlet. Jejich ceny se liší nejen podle velikosti, ale i použitých materiálům, složitosti konstrukce a instalace stavby.

U klasických dřevěných pergol a altánů musíme k pořizovací ceně většinou přičíst i zednické a tesařské práce. Tím se samozřejmě celkové náklady na jejich pořízení zvyšují a delší je také samozřejmě i doba, za kterou bude přístřešek na svém místě.

JAKÉ MÁME MOŽNOSTI

V tomto článku vám představíme takové zahradní přístřešky, které si na svých zahradách dokážeme postavit svépomoci. Odpadne tak tedy nutnost obstarat řemeslníky, sníží se tím pořizovací cena přístřešku a zkrátí doba, za kterou bude hotový stát na naší zahradě. K postavení všech níže zmíněným zahradních přístřeškům stačí troška zručnosti a ve většině případů jen čtyři ruce.

zahradní altán
Altán

ALTÁN

Zahradní altán je nejčastěji samostatně stojící zastřešená stavba, pod kterou najdeme útočiště před sluncem i deštěm. Mimo klasického dřevěného altánu, který neustále platí za velmi oblíbený, si můžeme pořídit i altán kovový. Tyto stavby moderního vzezření mají velmi pevnou a stabilní konstrukci, která snadno odolá větru a jejich velkou výhodou je právě jejich snadná instalace na místo určení.

Základem je však zpevněný terén, ideálně pak vydlážděná plocha, na které bude altán stát. Střecha těchto altánů je tvořena pevnou polyesterovou látkou, která má vodoodpudivou úpravu, či vrstvu. Ta sice nezabrání průniku vody při velkém dešti, ale před běžnou letní přeháňkou nám útočiště poskytnou.

Altány patří k těm finančně náročnějším zahradním přístřeškům, jsou ale velmi odolné a stabilní. Pokud jsou navíc vyrobeny z hliníku, jsou téměř bezúdržbové. Krycí plachtu je však dobré po sezóně vyčistit a suchou uložit na dobře větrané místo.

zahradní pergola
Pergola

PERGOLA

Pergola, na rozdíl od altánu, ve většině případů přiléhá k budově. Často se staví hned vedle domu, co nejblíže kuchyně, aby bylo tak snadné a rychlé vynést si oběd v pěkném počasí ven.
Vedle tradičních dřevěných pergol, které ve většině případů postrádají střechu a stín poskytují nejčastěji díky nějaké popínavé rostlině, kterou jsou porostlé, získávají na své oblibě i pergoly kovové.
Nejpraktičtější jsou poté ty pergoly, které jsou vyrobeny z hliníku a mají polykarbonátovou střechu.
Poskytují tak dostatečnou ochranu nejen před deštěm, ale v případě, že jsou tyto polykarbonátové desky opatřeny i UV filtrem, jsou skvělým úkrytem i před slunečním zářením.
Vyrábí se v mnoha rozměrech, stačí si tedy jen zvolit ten nejvhodnější. Postavit takovou pergolu už většinou každý šikovný kutil zvládne bez větších problémů.

Pergolu můžeme využívat celoročně, všechny použité materiály jsou totiž odolné vůči mrazu. Většina z nich je opatřena i okapem, takže je možné z nich chytat dešťovou vodu do sudu a využít ji na zalévání zahrádky.

markýza
Markýza

MARKÝZA

Další možností zastínění prostoru, který přiléhá k nějaké budově je použití markýzy. Tato textilní roleta má největší výhodu v tom, že v případě, kdy prostor zrovna zastiňovat nechceme, ji  snadno, většinou pomocí kličky, srolujeme do ochranného kovového pouzdra. To je napevno přišroubováno ke zdi. Materiál tak bude chráněn a nebude tolik namáhán vlivy počasí, tím se značně prodlouží životnost celé markýzy.

K dostání jsou v různých rozměrech i barevných provedeních. Nejčastějším vzorem je pruh. Většina markýz nás dokonce dokáže ochránit před mírným deštěm. Velmi dobře dokáží zastínit i okna do domů, kde se poté ve velkých vedrech vnitřní prostory tolik nepřehřívají, jako v případě, že by slunce zářilo přímo do oken.

párty stan
Párty stan

PÁRTY STAN

Párty stan je dalším řešením pro vytvoření stínu na našich zahradách. Pokud nechceme budovat žádnou trvalou stavbu, máme malou zahradu, nebo do přístřešku nechceme investovat velký obnos peněz, může nám právě párty stan přijít vhod.
Více informací týkajících se párty stanů se můžete dozvědět v článku na našem blogu s názvem Zahradní párty stan aneb instantní přístřešek vždy po ruce. Dozvíte se v něm podle čeho je dobré párty stany vybírat, jaké výhody a nevýhody mají různé jejich konstrukční varianty, i na co si dát při vlastním výběru pozor.

plechový zahradní domek
Zahradní domek

ZAHRADNÍ DOMEK

I zahradní domky, zejména ty větších rozměrů, můžeme využít jako rekreační prostor. Ideální jsou k tomuto účelu zejména zahradní domky dřevěné, ale i plastový nebo plechový zahradní domek s okny. Ty se stanou po určitém zútulnění příjemným prostředím pro relaxaci.
I k zahradním domkům pro vás máme článek na našem blogu, má název

a dozvíte se v něm informace týkající například materiálů, ze kterých se zahradní domky vyrábějí a najdete v něm i srovnání jejich výhod a nevýhod.

STÍNÍCÍ PLACHTA

Předposledním řešením, jak snadno a rychle vytvořit stín nad zahradním posezením, terasou, ale třeba i pískovištěm, či bazénem jsou stínící plachty. Jde o polyesterovou tkaninu opatřenou vodoodpudivou vrstvou nebo impregnací, kterou je třeba nad místem, kterému má stínit, napnout. Nejčastěji se napínají od budovy k zemi nebo k zabudovanému sloupu. K dostání jsou v mnoha barvách, snadno je lze tedy sladit například se zahradním nábytkem nebo fasádou domu.
V zahradách a na terasách tyto stínící plachty působí velmi efektivně a originálně. Nejběžnějším tvarem je trojúhelník, ale lze pořídit i stínící plachty čtvercového tvaru. Kombinovat samozřejmě můžeme i několik plachet na zastínění jednoho většího prostoru. Podle gramáže použitého materiálu, tedy jeho tloušťce, jsou tyto stínící plachty i různě odolné. Některé pouze chrání před slunečními paprsky, jiné dovedou odolat i dešti.
Náklady na jejich pořízení, jsou v poměru k ostatním uvedeným zahradním přístřeškům, velmi nízké. Pohybují se kolem 1000,-.

plážové slunečníky
Slunečníky

SLUNEČNÍK

Posledním způsobem jak snadno, rychle a hlavně levně můžeme zastínit prakticky cokoliv, jsou slunečníky. Vyrábí se v různých velikostech, takže podle toho zda chceme zastínit zahradní posezení, dětský bazének, nebo třeba pískoviště, nebude problém pořídit správnou velikost. Na téma slunečník na našem blogu najdete hned dva články. První s názvem Jak vybrat nejvhodnější slunečník, vás do jejich světa zasvětí. Druhý článek, který se jmenuje Čištění a údržba slunečníku, vám poté poradí s tím, jak se o svůj nový slunečník nejlépe starat.




Nabídka různých zahradních přístřešků je opravdu široká, od finančně nákladnějších altánů, pergol zahradních domků, přes zahradní párty stany mnoha rozměrů a markýzy, až po nejméně finančně náročné stínící plachty a slunečníky. Zkrátka výběr je tak široký, že jistě každý v tomto repertoáru objeví to nejvhodnější řešení, právě pro svoji relaxační zónu na zahradě.

Zahradní přístřešek by zkrátka neměl chybět v žádné zahradě, kde se máme v úmyslu rekreovat a relaxovat. Příjemný stín si užijí nejen všichni členové domácnosti, ale i přátelé a širší rodina, kteří jistě, při rodinných sešlostech a oslavách, tento úkryt před sluneční výhní uvítají.