Jak prodloužit koupací sezónu aneb solární ohřev bazénu

Bazén, Domov, Pořizujeme, Solární ohřev, Zahrada

Vlastní bazén na zahradě už dnes není luxusem, který si může dovolit pouze hrstka z nás. Bazény zapuštěné do země patří pořád k finančně náročným položkám v domácnosti, ale pořídit si bazén nadzemní naši rodinnou pokladničku opravdu nezruinuje. Pokud i vy zrovna přemýšlíte, že by se vám na zahradu nějaký ten bazén docela hodil, nabízíme vám k inspiraci článek s názvem Nadzemní bazén aneb osvěžme se kdykoliv, ve kterém vám představíme různé typy nadzemních bazénů a jejich výhody i nevýhody. Jak o něj pečovat, aby voda byla stále křišťálová se můžete dozvědět v článku Pečujeme o náš bazén aneb křišťálová voda po celou sezónu.

Když už si bazén pořídíme, časem pravděpodobně začneme přemýšlet, jak by bylo možné koupací sezónu prodloužit, abychom jej mohli využívat co nejdéle. Dosáhnou, toho můžeme poměrně jednoduše, například s bazénovým solárním ohřevem a jinými solárními vychytávkami.

bazén
Solární ohřev bazénu

V tomto článku se dozvíte, jak si můžeme vodu v bazénu pomocí sluníčka ohřát i o několik stupňů a koupací sezónu tak prodloužit až o několik týdnů, či měsíců.

JAK SI OHŘÁT VODU?

Solární ohřev vody v bazénu je tím nejdostupnějším a nejekonomičtějším řešením. Náklady na pořízení solárního ohřevu sice podle velikosti bazénu mohou vyšplhat až k deseti tisícům, ale provozní náklady jsou pak prakticky nulové.

Ohřívat vodu v bazénu můžeme samozřejmě i jinak než sluncem, jde však o výrazně finančně náročnější počiny. Prvním způsobem je pomocí elektřiny, ta má však obrovské provozní náklady, takže se pro domácí bazény zcela nehodí. Druhou je koupě tepelného čerpadla, kde je sice pořizovací cena vyšší, pohybující se okolo několika desítek tisíc korun, ale provoz takového čerpadla nákladný není. Vždy tak záleží na našich finančních možnostech.

solární plachta na bazén
Solární plachta

Solární plachta

Úplně tím nejjednodušším a nejlevnějším způsobem jak využít slunce k ohřátí vody v bazénu až o několik stupňů, je pořízení solární plachty. Ta bazén chrání, stejně jako krycí plachta na bazén, proti znečištění, ve chvílích kdy jej nevyužíváme a navíc díky barvě a vzduchovým bublinám velmi efektivně umí prohřát vodu v bazénu až do hloubky několika desítek centimetrů. Představit si ji můžeme jako bublinkovou fólii v modré, či černé barvě vyrobenou ze silnějšího materiálu.
Při výběru je pak nutné zvolit správný rozměr, solární plachta by totiž měla pokrývat celou hladinu bez jakýchkoliv mezer u kraje bazénu. Jedině tak docílíme maximálního možného ohřevu bez tepelných ztrát.

solární ohřev vody v bazénu
Solární ohřev

Solární ohřev

Podstatně efektivnější, ale i finančně náročnější jsou různé solární ohřevy. Ty však dokáží vodu ohřívat už v prvních slunečných dnech a v kombinaci se zastřešením bazénu se můžeme v bazénu koupat už dubnu, či květnu. Koupací sezóna pak může klidně pokračovat i do podzimních měsíců. Fungují tak, že čerpadlo bazénové filtrace jimi protlačuje vodu, která se díky černé barvě na jejich povrchu vlivem slunce ohřívá a v uzavřeném okruhu vrací zpět do bazénu. Ve slunečném dnu je tak schopen teplotu vody zvednout i o několik stupňů. K udržení teploty je nutné vždy na noc bazén zakrývat plachtou.

Vše však závisí na velikosti bazénu a k němu dobře zvoleném solárním ohřevu. Velmi důležitý je také výkon čerpadla bazénové filtrace. K dostání je v podstatě ve dvou provedeních. Tím prvním je solární ohřev panelový a druhým solární ohřev pyramidový. Jejich výhodou je, že v závislosti na objemu bazénu můžeme jednotlivé panely nebo pyramidy na sebe napojovat a získat tak větší ohřívanou plochu.

Podstatné je také vlastní umístění solárních panelů nebo pyramid. Na zahradě bychom pro ně měli najít takové místo, na které přes den nejdéle svítí sluníčko. Zajistíme si tak, maximální možné ohřívání bazénu.

venkovní solární sprcha
Solární sprcha

Solární sprcha

Abychom sílu sluníčka využili na zahradě naplno, máme pro vás ještě jeden typ na solární vychytávku. Je jí solární sprcha. Věřte, že pokud si ji pořídíte, bude frekventovaně využívána. Skvělá je nejen před koupáním v bazénu, ale i jen tak na rychlé osvěžení kdykoliv během dne nebo na večerní sprchování za svitu měsíce.

Solární sprcha je v podstatě černý plastový sloup nebo pyramida s napojením na sprchovou hlavici, do které je možné, zpravidla pomocí pákové baterie, regulovat přívod vody studené a vody ohřáté sluncem. Pokud teplou vodu ze solární sprchy odpustíme, automaticky se do sloupu nebo pyramidy dopustí voda studená, která se tak průběžně ohřívá. K provozu je tedy nutný pouze přívod studené vody a vhodné umístění, tedy takové, kde bude v průběhu dne sprcha vystavena co nejdéle slunci.

solární ohřev
Solární energie




Využití solární energie na ohřev bazénu i sprchy je výhodné. Období, kdy se budeme moci koupat, se podstatně prodlouží, a pokud si k bazénu pořídíme i solární sprchu, bude se nám i daleko snadněji udržovat čistá voda. Sprcha bude po ruce, a tak každý zájemce o zchlazení bude mít snadný přístup k osprchování, před skokem do bazénu.