Pečujeme o náš bazén aneb křišťálová voda po celou sezónu

Bazén, Domov, Pořizujeme, Volný čas, Zahrada

Už se to blíží! Léto máme téměř za rohem a sním i, nejen dětmi, milovanou bazénovou sezónu. Není přece nic lepšího, než mít možnost se v parných dnech kdykoliv naložit do příjemně osvěžující vody a třeba si i zaplavat pár temp. Pro děti to platí dvojnásob. V bazénu budou řádit kdykoliv to půjde, často i nehledě na horšící se počasí a protesty rodičů.

Když však chceme mít po celou sezónu krásně čistou vodu, musíme bazénu věnovat náležitou péči. Zejména v případě, kdy je bazén denně využíván, musíme se mu věnovat pravidelně. Pokud to zanedbáme, voda se může snadno zkazit a bude po koupání. Do zakalené, zelené, či dokonce zapáchající vody se nikdo neodváží skočit a nám by v krajním případě nezbylo nic jiného než vodu v celém bazénu vyměnit. Vzhledem k velikosti bazénu nejde o žádné zanedbatelné množství vody a kvůli suchu, se kterým se v posledních letech potýkáme je opětovné napouštění opravdu nešetrné, nemluvě o ekonomické stránce věci. Pokud se budeme o náš bazén dostatečně a pravidelně starat, voda bude krásná po celé léto a nám to ve skutečnosti zabere jen několik desítek minut týdně.

Čištění bazénu

Pokud zrovna přemýšlíte o pořízení vlastního bazénu, máme pro vás článek s názvem Nadzemní bazén aneb osvěžte se kdykoliv, ve kterém najdete přehled těch finančně nejdostupnějších bazénů.

V tomto článku jsme pro vás sepsaly nutné vybavení a příslušenství, bez kterého se žádný majitel bazénu neobejde. Dozvíte se základní informace o údržbě bazénu, tedy filtraci, úpravě vody, dezinfekci i mechanickém čištění. Nakonec dáme pár tipů jak zachránit vodu v bazénu v případě, že se něco pokazilo.

PRAVIDELNÉ ČIŠTĚNÍ

Péče o bazén má několik základních kroků a postupů, které je nutné dodržovat a pravidelně provádět. Při koupání se totiž do vody dostává řada nečistot, jako tráva, listí, hmyz, ale třeba i pot a zbytky opalovacích krémů, které v případě, že se voda nijak neošetří, mohou napáchat velké škody, často vedoucí až k vypuštění bazénu. U malých dětských nafukovacích bazénů výměna vody není problém, ale u velkých zapuštěných nebo nadzemních bazénů už jde o problém podstatně větších rozměrů.
Pokud budeme opakovat následující čtyři kroky, je téměř zaručené, že náš bazén bude po celé léto křišťálový, ať už bude využíván frekventovaně nebo pouze sporadicky.

venkovní solární sprcha
Solární sprcha

1. Prevence

Základem by měla u každého bazénu být vanička na oplach nohou. Zejména děti, které v zápalu hry vybíhají bosky na trávník, dokáží do vody dopravit opravdu velké množství trávy, písku, hlíny a dalších organických nečistot. Pokud si před skokem do bazénu nožky opláchnou ve vaničce, rapidně množství zanesených nečistot do bazénu klesne.

Velmi vhodné je se před vstupem do bazénu vždy osprchovat. Náš pot i zbytky krémů a jiných kosmetických přípravků je jistě lepší do bazénu nedonášet. Samozřejmě si sprchu po práci, před odpoledním osvěžením v bazénu, můžeme dát doma, ale daleko praktičtější, a nejen pro děti zábavnější, je instalovat si venkovní sprchu přímo na zahradu.
Skvělé jsou k tomuto účelu nejrůznější solární sprchy, jejichž největší výhodou je, že ke svému provozu nepotřebují přívod teplé vody ani elektřinu. Voda se v těchto sprchách ohřívá pomocí sluníčka velmi efektivně, a tak si ve slunečných dnech můžeme dopřát příjemné sprchování kdykoliv. Nebo se pod solární sprchou můžeme osvěžit v případě, že zrovna nemáme chuť skočit do bazénu.

Tyto sprchy jsou nejčastěji tvořeny černým plastovým sloupem o objemu několika desítek litrů, který se průběžně dopouští vodou, v případě, že jsme ji použili. Dalšími typy jsou například sprchy na černé pyramidové nádržce, nebo finančně nenáročné závěsné sprchy, v podobě velkého plastového „pytle“, který můžeme pověsit na jakékoliv slunečné místo a dokonce nám skvěle poslouží i jako cestovní sprcha na kempovacích výletech.

Posledním nezbytným preventivním opatřením, zabraňujícím padání nečistot do bazénu je krycí plachta na bazén. Tu je nutné pořídit ve správném rozměru, aby dokonale zakryla celý bazén. Některé bazény krycí plachty už mají jako součást balení, k jiným je výrobce umožňuje dokoupit podle typu bazénu.

Krycí plachta
nejen že ve chvílích, kdy bazén nepoužíváme, jej chrání před znečištěním, ale zejména v noci poté zabraňuje většímu úniku tepla. Takže je jistě přínosné bazén vždy zakrýt, jinak se nám v něm voda bude sluníčkem ohřívat jen obtížně. Z tohoto pohledu si na bazén můžeme pořídit ještě jeden typ krycí plachty a tou j je krycí plachta solární. Ta stejně, jako předchozí typ, chrání bazén před napadanými nečistotami a navíc, díky své černé barvě a izolační vzduchové vrstvě tvořené bublinkami, dokáže velmi efektivně prohřát vodu až do hloubky několika desítek centimetrů.

bazénová písková filtrace
Bazénová filtrace

2. Filtrace

Bez filtrace provoz bazénu není prakticky možný. Některé bazény mají filtraci už jako svoji součást, k jiným je nutné ji pořídit. Důležité je, aby výkon filtrace odpovídal velikosti bazénu, a také četnosti jeho využívání.

Pro menší a méně často využívané bazény, můžeme pořídit finančně méně náročnou kartušovou filtraci, ve které je bazénová voda hnána čerpadlem přes papírový filtr, který nečistoty zachycuje. Nevýhodou této filtrace je však nižší účinnost a častější nutnost čištění, nebo dokonce výměny filtru. Snadno se tak může stát, že budeme filtr měnit i několikrát za sezónu.

Modernější a výkonnější bazénovou filtrací je ta písková. V tomto typu, čerpadlo vodu protlačuje přes nádobu s filtračním křemičitým pískem. Pořízení pískové filtrace je sice finančně náročnější, ale na druhou stranu má daleko lepší účinnost, výkon i životnost. Filtrační písek je totiž nutné měnit jen jednou za sezónu. V případě vyššího znečištění vody v bazénu v průběhu léta, jej ale klidně můžeme pročistit propláchnutím.

chemie do bazénu
Bazénová chemie

3. Úprava vody

Voda v bazénu by vždy měla být z vodovodního řádu, tedy pitná voda z kohoutku. Využívat vodu ze studen nebo dokonce vodu dešťovou není vhodné. Ani vodu z vodovodu ale nemůžeme však ponechat v neupravené podobě s tím, že vše zachrání bazénová filtrace. Ani nejlepší filtrace by si se všemi nečistotami, které se za provozu bazénu do vody dostanou, neporadila. Je ji proto vždy nutné upravit a dezinfikovat.

Základem je udržovat pH na ideální úrovni. Ideální je pH bazénové vody v rozmezí 6,8 – 7,4. Pokud tato hodnota, kterou můžeme změřit testovací pásky, klesne pod hranici 6,8, voda se stává příliš kyselou a může tak dráždit pokožku a oči, ale i negativně působit na fólii bazénu. Hodnota vyšší než 7,4, poté znamená zásadité prostředí, které je vhodné pro množení řas a nejrůznějších mikroorganismů, tedy zapříčiňuje kažení vody. Korigovat tuto hodnotu můžeme díky speciálním přípravkům na zvýšení pH, tedy pH+ a na snížení pH, tedy pH -.

Pro udržení optimálního pH je důležitá i samotná tvrdost vody, ta by neměla překročit hodnotu 18°N. I s tím si však výrobci bazénové chemie umí poradit. Za tímto účelem vyrábí změkčovač vody, který je třeba nalít do bazénu v množství odpovídajícím jeho rozměrům.

Nezbytná je také již zmiňovaná dezinfekce vody. Nejčastěji se k tomuto účelu používá bazénová chemie chlórová. Chlór totiž rychle a účinně likviduje mikroorganismy, bakterie i viry, které ba se mohli v bazénu začít množit. Do bazénu tyto dezinfekční přípravky můžeme lít v tekuté formě nebo je pořídit v podobě chlorových tablet, které se umisťují do speciálního dávkovacího plováku, jenž volně plave v bazénu. Chlór se tak postupně uvolňuje do vody v ideálním množství. Ideální hodnoty volného chlóru jsou v rozmezí 0,3 – 0,6 mg/l. I tyto hodnoty je možné sledovat pomocí měřících proužků.

Další možností dezinfekce vody je použití soli, ta se díky přístroji s názvem salinátor rozloží na jednotlivé prvky, a tedy i chlór, který vodu dezinfikuje.

V případě, že některý s členů rodiny špatně snáší chlór, je možné využívat i dezinfekci bezchlorovou, jejímž základem je aktivní kyslík.

síťka do bazénu
Bazénová síťka

4. Ruční čištění

Posledním, ale velmi podstatným, krokem je ruční, či mechanické čištění bazénu. Slouží nám k tomu hladinové síťky různých tvarů a rozměrů nebo skimmery, díky nimž snadno odstraníme nejrůznější nečistoty z hladiny bazénu, ještě před tím než se stačí potopit. Ze dna je totiž jejich odstranění obtížnější, ale ne nemožné. S hrubšími usazeninami na dně bazénu nám pomohou dnové síťky a s těmi jemnějšími pak bazénové vysavače. Ty jsou k dostání buď ruční, které napojujeme na přívod vody, či filtraci, nebo vysavače robotické.
Nesmíme zapomínat ani na čištění stěn, kde se mohou usazovat a růst nechtěné řasy. S tím nám dobře pomůžou různé kartáče na čištění stěn.

chemie do bazénu
Čištění bazénu

NĚCO SE POKAZILO!

V případě, že zjistíme jakékoliv vizuální změny na vodě v bazénu, je nutné hned jednat, aby se problém neměl čas ještě zhoršit. V takovém případě nejdříve změříme pH vody a případně je upravíme pomocí přípravků na zvýšení nebo snížení pH.

Voda se zakalila

Pokud se voda po úpravě pH nevyčistí a je pořád kalná až mléčná, je nutné použít projasňovač nebo vločkovač. Tyto přípravky nečistoty shromáždí do jakési gelové podoby a bazénová filtrace je tak snadněji zachytí. Je však nutné po aplikaci těchto přípravků nepřetržitě filtrovat, dokud voda nebude opět čistá, může to trvat i jeden den.

Voda zezelenala

V případě, že po vyrovnání pH je voda zelená, znamená to, že se v ní přemnožily řasy. K jejich zahubení nám dobře poslouží přípravky pod názvem chlor shock nebo stop řasám, které na krátkou dobu výrazně zvýší hladinu volného chlóru a vytvoří tak pro řasy zcela nevhodné podmínky pro život. Opět musí po aplikaci přípravků běžet bazénová filtrace až do zprůzračnění vody. Koupat se v něm můžeme, zase až klesne hladina chlóru na bezpečnou úroveň.
Pokud i nyní po filtraci, která trvala alespoň 24 hodin, není voda čistá, můžeme i v tomto případě použít vločkovač nebo projasňovač a se zlikvidovanými řasami shromážděnými ve vločkách už filtrace snadněji zatočí.

vysavač do bazénu
Bazénový vysavač




Jak jste si mohli přečíst, tak péče o bazén není žádná věda. Stačí dodržovat několik základních kroků a postupů, které nám zaberou jen chvilku, a budeme mít krásnou průzračnou vodu po celé léto.
Pokud přemýšlíte, jak si koupání v bazénu ještě zpříjemnit a prodloužit, můžete si přečíst ještě jeden článek s bazénovou tématikou na našem blogu, který nese název Jak prodloužit koupací sezónu aneb solární ohřev bazénu.