Domácí wellness, kdykoliv

Domov, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Pořizujeme, Vířivka, Volný čas, Zahrada

Život nám často přináší starosti, stres i fyzickou námahu. Odpočinek a regenerace by měli proto být jeho pravidelnou součástí. Nejen si dát nohy nahoru a prostě nic nedělat, ale nutné je dopřát odpočinek i naší mysli. Pokud totiž nebudeme relaxaci věnovat náležitý čas, může se nám to zdravotně pěkně vymstít.

Samozřejmě, že se můžeme při odpočinku věnovat našim oblíbeným činnostem, jen tak lenošit na zahradě, pohodlně uložení v zahradním lehátku, nebo třeba vyrazit na výlet do přírody.
Ale co si tak dopřát skutečnou relaxaci těla i mysli, kterou nám poskytují wellness centra aniž bychom jedno z nich museli navštívit?

nafukovací vířivka
Vířivka

Ve skutečnosti to dnes už není žádný velký problém. Nahřát se v teplé vodě, užít si bublinkovou lázeň i vodní masáž nám totiž umožní domácí vířivka. Ta už není totiž jakýmsi luxusním zbožím, které je dostupné jen omezenému okruhu lidí, ale zejména její mobilní, nafukovací variantu si dnes může pořídit prakticky kdokoliv.

V tomto článku vám nafukovací vířivky blíže představíme. Dozvíte se, podle čeho se dělí, a jaké jsou jejích výhody a nevýhody oproti vířivkám zapuštěným do země. Poradíme vám také, podle jakých parametrů je vybírat, jak je instalovat i jak se o ně starat.

NAFUKOVACÍ VÍŘIVKA

Co to vlastně nafukovací vířivka je? Pod pojmem vířivka si pravděpodobně většina z nás představí tu zapuštěnou do země nebo stojící na povrchu, jejíž tělo je tvořeno pevnou laminátovou vanou, při její instalaci se nevyhneme jistým stavebním úpravám místa jejího uložení a v neposlední řadě je tato varianta i finančně náročnější. A to nejen co se týká její pořizovací ceny, ale i nákladů na provoz.

Nafukovací vířivku si můžeme představit, jako větší a vyšší dětský nafukovací bazén, který má uvnitř velké množství trysek, přivádějících vzduch do vody po jejím napuštění. Součástí je také vlastní filtrační systém, který je nejčastěji tvořen čerpadlem a kartušovým filtrem.

Nafukovací vířivku je možné pořídit bez ohřevu i s ohřevem. Ta bez ohřevu je však pouze sezónní záležitostí, a teplota vody tak zcela závisí na svitu sluníčka. S pohledu využitelnosti je tedy zcela jistě lepší sáhnout po nafukovací vířivce s ohřevem vody. Ten, u dobrých vířivek, dokáže zvednout teplotu vody o 1,5 – 2,5 °C za jednu hodinu.

Velikost vířivky vybíráme podle počtu osob, které ji budou využívat. Ty nejmenší jsou určeny pro dvě osoby, nejčastěji mají oválný nebo kruhová tvar a jejich objem se pohybuje okolo 500 l vody.
Střední nafukovací vířivky, určené pro čtyři dospělé osoby, bývají ve tvaru obdélníku nebo čtverce s objemem přibližně 700 l vody. Ty největší, až pro 6 osob, poté mohou mít objem i větší než 900 l vody. S velikostí vířivky se zvyšují nejen pořizovací náklady a větší spotřeba vody, ale i spotřeba energie při jejím využívání. Vždy je tedy nutné velikost nafukovací vířivky před jejím pořízením pečlivě zvážit.

domácí vířivka
Vířivka

VÝHODY a NEVÝHODY

Oproti zapuštěné nebo pevné venkovní, má nafukovací vířivka mnoho výhod, díky kterým se stává stále oblíbenější u mnoha rodin. Pojí se s ní však i určité nevýhody.

Zdraví prospěšná

Zdravotní benefity vířivky, nebo také chcete-li vířivého bazénu, jsou nepopiratelné. Teplá voda tiší bolesti a ve spojení s bublinkovou lázní podporuje prokrvení pokožky, působí relaxačně, uvolňuje dýchací cesty a tím vším podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému. Pokud jsou součástí vířivky i trysky na hydromasáž, poskytne nám i úlevu například od napnuté šíje a bolesti krční i bederní páteře. Budeme tak mít možnost, kdykoliv kdy na to bude chuť, zajít do vlastního wellness centra a užít si tak dokonalý odpočinek.

Praktická

Slovo praktická vystihuje nafukovací vířivku asi nejvíce. Můžeme ji instalovat v podstatě kdekoliv. Stačí najít jen rovný terén. Ve vypuštěném a sfouknutém stavu váží od 20 do 50 kg, v závislosti na její velikosti, je ji tedy možné snadno přemístit nejen po zahradě, terase, či domu, ale pokud vyrážíme třeba na chatu, můžeme si nafukovací vířivku bez problémů vzít sebou. Nainstalovaná, nafouklá a napuštěná je během několika desítek minut, ohřátá na příjemnou teplotu do několika hodin. Většina nafukovacích vířivek má samonafukovací systém, takže nepotřebujeme ani žádnou pumpu nebo kompresor. Je možné ji dokonce využívat během celého roku, v zimních, mrazivých měsících ji stačí přemístit do interiéru.

Dostupná

Pořizovací náklady začínají u těch nejmenších nafukovacích vířivek na 10 000,- Čímž se řadí již k dostupným vymoženostem. Ani jejich provoz se nepohybuje v obrovských částkách. Mimo nákladů na dezinfekci a úpravu pH vody, můžeme počítat s měsíční spotřebou energie v rozmezí 500,- až 700,-, u těch nejmenších, až k částkám kolem 1500,-, u rozměrnějších kousků.

Nenáročná na údržbu i zazimování

Pravidelně je samozřejmě nutné upravovat vodu, specializovanou vířivkovou chemií. Podobně jako tomu je u bazénů, je nutné měřit pH vody a v případě potřeby jej zvýšit nebo snížit. Slouží k tomu měřící sady. Vodu je nutné také dezinfikovat, a to nejčastěji dezinfekcí na bázi chlóru. Je také možné, opět jako u bazénů, si pořídit i vířivku na slanou vodu. Musí jít ale o specializovanou nafukovací vířivku, která je opatřena salinátorem, jenž je nutný k vlastnímu čištění. Většinou stačí vířivku dezinfikovat dvakrát týdně, avšak v případě, že je velmi frekventovaně využívána, může se tento interval zkrátit i na 1 krát denně, či obden.

Zanedbávat se nesmí ani čištění filtru, vždy podle vytíženosti vířivky. Doporučuje se však ideálně ob den.  Neradno tuto činnost podceňovat, voda ve vířivce se totiž může velmi rychle zkazit, přispívá k tomu právě vysoká teplota vody. Ta je totiž příjemná jak pro člověka, tak pro nejrůznější bakterie, řasy a jiné nechtěné mikroorganismy. U nafukovacích vířivek se totiž ve většině případů používají kartušové filtry, které jsou náchylné na ucpání nečistotami.

To jsou hlavní dva požadavky na kvalitní a čistou vodu ve vířivce. Jinak, po jejím vypuštění před zimou, je vždy nutné pečlivě vnější i vnitřní stěny umýt a vysušit, až poté je možné vířivku sbalit. Suchou a složenou ji můžeme zazimovat do dobře větrané místnosti. Druhou možností je ale její přemístění do interiéru, kde nám může přes celou zimu sloužit.

Hůře přístupná

Mezi hlavní nevýhody patří samotný vstup do nafukovací vířivky. Je náročnější, než je tomu u té zapuštěné do země. Zejména pro děti a starší osoby. Nadzemní pevné vířivky mají schůdky zabudované ve svém těle, nafukovací však ne. Při překonávání stěny nafukovací vířivky nám můžou dobře posloužit již zmíněné přídavné schůdky, které jsou často součástí příslušenství, nebo je možné je dokoupit.

Méně odolná

Nafukovací vířivka, je samozřejmě náchylnější na poškození, než vířivka zabudovaná v zemi nebo ta pevná. Materiály, ze kterých je vyrobená, jsou však dostatečně vyztužené a silné, aby se nepoškodili snadno. Pokud nám vířivka už několik let slouží, je s tím samozřejmě spojena i jistá únava materiálu, a tedy snížení její odolnosti.

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Výrobci většiny nafukovacích vířivek nabízejí řadu příslušenství, které je možné k nim dokoupit nebo může být i součástí zakoupené vířivky. Je to například termopodložka, která snižuje tepelné úniky směrem do země. Zmíněné schůdky, pro snadnější vstup do lázně. Termoizolační kryt, který zabraňuje velkým únikům tepla, ve chvílích, kdy vířivku zrovna nepoužíváme. Plachta, která brání vniknutí nečistot do vody. A celá řada příslušenství, které může pobyt ve vířivce udělat ještě příjemnějším, jakou jsou sedátka, podhlavníky nebo třeba držáky na nápoje. Většina nafukovacích vířivek má i dálkové ovládání, které zvyšuje komfort při používání. Můžeme tak na dálku zapnout ohřev z domu, aniž bychom museli jít přímo k vířivce.

domácí nafukovací vířivka
Vířivka

CO BY TEDY NAFUKOVACÍ VÍŘIVCE NEMĚLO CHYBĚT?

Ve vířivce si chceme užít hlavně perličkovou koupel. K přívodu vzduchu do vody slouží vzduchové trysky, rozmístěné po celém vnitřním povrchu, včetně dna. Aby byla koupel co nejdokonalejší, mělo by jich být minimálně 110 – 150. Platí u nich, čím víc, tím líp.

Když si budeme chtít užívat i vodní masáž, musí naše vířivka mít i hydromasážní trysky. Ty dovedou vypouštět vzduch pod větším tlakem a účinně tak masírovat příslušné části těla. Masážní trysky jsou umístěny v místech vířivky, které jsou určeny k sezení, a jejich umístění cílí vždy na určitou část těla, například krk a ramena, či záda.

Výkon dobré vířivky se pohybuje okolo 1200 W a měla by být schopna vodu ohřát až do 40 °C, ideálně do 42°C. Rychlost ohřívání je ideální mezi 1,5 až 2.5 °C za jednu hodinu.

Před i po použití nafukovací vířivky je nutné se vždy osprchovat. V letních měsících nám proto velmi dobře poslouží zahradní solární sprcha, kterou můžeme nainstalovat do blízkosti vířivky.



Domácí wellness v podobě nafukovací vířivky si opravdu může dopřát prakticky kdokoliv. Počáteční investice se nám vrátí v podobě nadšení všech členů domácnosti z instantních domácích lázní. Postačí k tomu jen rovná plocha bez ostrých předmětů a během několika hodin se můžeme naložit do příjemně teplé bublinkové lázně a dokonale si tak odpočinou od všech povinností a starostí.