Zahradní nábytek, který vydrží aneb ať žije polyratan!

Altán, Domov, Na zahradu, balkon, či terasu, Obývací pokoj, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Polyratanový nábytek, Pořizujeme, Zahrada

Teplé počasí a sluneční paprsky, které si konečně můžeme po zimě užívat plnými doušky, přímo vybízí k lenošení na našich balkonech, terasách a zahradách. Kdo by se přece nechtěl, po perném pracovním dni, uvelebit na pohodlném zahradním křesílku, lehátku, či pohovce, a relaxovat třeba s šálkem kávy a kouskem oblíbeného koláče na čerstvém vzduchu.

Základem naší domácí odpočinkové oázy by tak samozřejmě měl být nějaký pohodlný zahradní nábytek. Bez něj to prostě nejde. Ale jaký pořídit? Nabídka nejrůznější zahradních setů i jednotlivých kusů je obrovský a zorientovat se v ní není žádný med. Proto je nutné si nejdříve utříbit naše představy.

zahradní nábytek polyratanový
Polyratanový nábytek

Před vlastním nákupem

Jak velký máme prostor na zahradní nábytek? Jak odolný má být? Bude vystaven rozmarům počasí, nebo stát pod střechou v suchu a stínu? Kolik osob jej bude běžně využívat? Nevadí mi se o něj starat, nebo radši dávám přednost zahradnímu nábytku nenáročnému na údržbu? Nedám dopustit na přírodní materiály, nebo mi nevadí moderní, plastové materiály? Jaký mám finanční rozpočet na pořízení zahradního posezení.

Ať už si kupujeme náš první zahradní nábytek, nebo jsme se rozhodly obměnit náš stávající, odpovědi na tyto otázky nám ukáží, jakým směrem se při výběru vydat. V případě, že z odpovědí vyšlo – odolný nábytek, který vydrží dlouho a není nutné se o něj prakticky starat – zkuste zaměřit svoji pozornost na polyratanový nábytek.

V tomto článku vám představíme, co to vůbec polyratan je, jak se liší od ratanu přírodního. Představíme vám jeho výhody a nevýhody. Dozvíte se, co všechno z něj lze vyrobit a na co si dát při jeho pořizování pozor. Přidáme pár tipů, jak se o něj starat.

nábytek z umělého ratanu
Polyratanový nábytek

Ratanem versus polyratanem

Jak ratanový, tak polyratanový nábytek je nábytkem pleteným, vždy doplněným o náležité polstrování. Můžeme si jej představit v podstatě jako opletenou základovou kostru, se strukturou podobnou proutěnému košíku. Základem obou variant je totiž tenké vlákno, nebo chcete-li proutek, oplétaný kolem nejrůznějších tvarů konstrukce. Jejich použití je široké, vyrábí se z nich křesla, pohovky, židle, lehátka, stoly, ale třeba i pelíšky pro domácí mazlíčky, nebo třeba okrasné květináče.

RATAN

Ratan je pralesní liána pocházející z jihovýchodní Asie, kde také, pod rukama tradičních řemeslníků, vznikají originální kusy nábytku, jde tedy o dřevo. Největšímu producenty jsou Filipíny, Malajsie a Singapur. Vyrábí se v přírodním provedení, kdy se pouze nábytek opatří vrstvou bezbarvého laku, ale i v barevných variantách. Barevný ratanový nábytek vzniká mořením ratanu a až poté následuje jeho lakování.

O krásný vzhled ratanového nábytku se však musíme starat. Mimo každoročního povrchového ošetření, stejně jako u jakéhokoliv jiného dřeva, je nutné jej chránit i před rozmary počasí. Ideálně by tak ratanový nábytek měl být vždy pod střechou, chráněn nejen před deštěm, ale i před přímým sluncem. Sluneční paprsky i voda totiž materiál poškozují a svým působením velmi snižují jeho životnost. Jednotlivé proutky totiž křehnou a mohou praskat.

Ratan je velmi pružný, ohebný a odolný materiál, který je možné po namočení vcelku snadno zpracovávat technikou oplétání.  S ohledem na jeho vcelku vysokou pořizovací cenu, náležitou péči není radno podceňovat. Jeho méně náročnou variantou je umělý ratan, jinak také polyratan.

polyratanová křesla
Polyratanový nábytek

POLYRATAN

Základem polyratanu je polyetylen. Tento plast se tvaruje do proutků, či vláken, která svým vzhledem napodobují ratan přírodní. U jednotlivých výrobců se mohou lišit tvarem svého průřezu, barvou, ale i strukturou povrchu. Některý polyratanový nábytek tak dokonce na první pohled nerozeznáme od ratanového nábytku. Polyratanový nábytek je k dostání v mnoha barevných variantách i designech. Vyznačuje se však svou nadčasovostí, elegancí a pohodlím, které poskytuje. Díky pružnosti, je velmi pohodlný a po přidání polstrování se jeho komfort ještě zvýší.

Odolnost – venku za každého počasí

Jeho nejdůležitější vlastností je však odolnost, která je oproti ratanu nesrovnatelná. S troškou nadsázky je možné říci, že polyratanový nábytek je v podstatě nezničitelný. Výborně odolává povětrnostním vlivů, takže déšť ani přímé slunce nesnižuje jeho dobré vlastnosti. Je pevný, pružný, stálobarevný, nenasákavý a odpuzující nečistoty.

Můžeme jej nechat prakticky po celý rok venku. Je možné jej umísti i na nezastřešené části zahrady, na přímé slunce, i do blízkosti bazénu, ale parádu polyratanový nábytek samozřejmě udělá i v interiéru. Od jara do podzimu jej není nutné nijak zakrývat, snad jen na zimu, kdy jej opravdu nebudeme používat. Polyratanový nábytek však může být venku i v mrazu, ten mu totiž nijak nevadí. Pro prodloužení životnosti jej však radši zakryjme ochrannou plachtou. V podstatě tak mizí nároky na nutný prostor při jeho zazimování.

Různorodost – variability tvarů bez omezení
Technika oplétané základové konstrukce poskytuje v podstatě neomezené tvarové možnosti. Vznikají tak nejen křesla, stoly, pohovky, židle, skříňky, lehátka a zahradní sety nábytku, ale i nejrůznější doplňky, jako zmiňované pelíšky pro psy a kočky, květináče a truhlíky nejrůznějších rozměrů a tvarů. Můžeme si pořídit například i ošatky nebo dokonce celé polyratanové altány a pergoly.

Nenáročnost – téměř bez údržby

Po výborné odolnosti, je druhou nejoceňovanější vlastností polyratanového nábytku jeho nenáročnost na údržbu. Jeho nenasákavost v podstatě odpuzuje veškerou špínu. Není nutné jej nijak povrchově ošetřovat. V případě ušpinění nám bude stačit mokrý hadřík nebo houbička a nějaký jemný saponát. Nemusíme se však bát vzít na pomoc i větší kalibr, jako je zahradní hadice s vodou, nebo dokonce tlakový čistič. Polyratanový nábytek, samozřejmě po odstranění polstrování, můžeme bez obav opláchnout proudem vody. Umytý, pak stačí nechat pouze okapat a oschnout.

polyratanový zahradní nábytek
Polyratanový nábytek

Pozor na kvalitu!

I když na první pohled může vypadat polyratanový nábytek dokonale, je nutné si při výběru dát vždy pozor hlavně na jeho kvalitu. Ta se totiž může velmi lišit. Nejpodstatnější je pak materiál základové konstrukce. Ten rozhoduje nejen o životnosti polyratanového nábytku, ale také o jeho váze a stabilitě. Není proto radno šetřit a zakoupit ten finančně nejvýhodnější set, či kus. I když bude levnější, je téměř jisté, že jej budeme moci využívat podstatně kratší dobu a kvůli nekvalitnímu materiálu se brzy nevyhneme koupi nového zahradního posezení.

Konstrukce polyratanového nábytku se vyrábí ze třech materiálů, jak už jsme zmínili, lišící se svou cenou, váhou a zejména odolností.

DŘEVO
Dřevěná konstrukce je tou vůbec nejlevnější variantou. I když nás takový polyratanový nábytek naláká svojí nízkou cenou, zaplatíme za výhodný nákup velmi nízkou životností. Voda, slunce a další vlivy počasí dřevěnou konstrukci opravdu velmi rychle poškodí. Pevnost dřevěné konstrukce, také není nijak velká. Bude nám tak sloužit jen několik jednotek let. V případě, že jej budeme před vlivy počasí chránit, životnost mu trošku prodloužíme. Je tedy bez hlavní výhody, kterou je odolnost vůči jakémukoliv počasí. Proto je lepší se polyratanovému nábytku s dřevěnou konstrukcí radši vyhnout.

ŽELEZO
Železná konstrukce je o něco kvalitnější než konstrukce dřevěná. Polyratanový nábytek s železnou konstrukcí je podstatně pevnější, ale na druhou stranu také těžší. Mimo vysoké váhy, a tedy náročnosti na přemisťování, je s železem spojena ještě jedna potíž. I když je železná konstrukce opatřena ochranným nátěrem, ten na ní nevydrží napořád a po čase, působením vody, začne železo korodovat. Postupně tak bude ztrácet na své pevnosti a na podlaze po sobě bude zanechávat nevzhledné rezavé skvrny.

HLINÍK
Nejvhodnější konstrukcí polyratanového nábytku je ta hliníková. Hliník je velmi lehký a pevný materiál, který nekoroduje a nepotřebuje prakticky žádnou údržbu. Polyratanový nábytek s hliníkovou konstrukcí je tedy velmi lehký a opravdu bezúdržbový. Tato varianta provedení zvládne bez problémů celoroční vystavení vlivům počasí, bez větší újmy na své kvalitě i vzhledu. Proto nelze než doporučit.



Kvalitní polyratanové zahradní sestavy i jednotlivé kusy zahradního nábytku se svojí cenou často blíží nábytku ratanovému, jak jste se však mohli dozvědět víše, je však s nimi spojena řada nezanedbatelných výhod, které každý z nás ve svém zahradním útočišti jistě ocení.

Škála barevných i tvarových provedení polyratanového nábytku je velmi široká, proto nebude problém sladit jej s ostatními prvky na naší zahradě, či domě. Skvěle takový polyratanový nábytek vypadá v kombinaci s květináči a truhlíky ve stejném stylu. Můžeme tak mít na zahradě dokonale sladěnou odpočinkovou oázu.