Zahradní domek aneb vše má konečně své místo

Na zahradu, balkon, či terasu, Pomocníci na zahradě i v domácnosti, Pořizujeme, Práce na zahradě, Zahrada, Zahradní domek

Zahradní nářadí, sekačka, motorová pila, křovinořez, zahradní gril, zahradní nábytek, příslušenství k bazénu, kola, ale třeba i hračky na pískoviště, či houpačky našich dětí, to je jen několik položek, které na zahradě využíváme a musíme je tak mít někde uložené. Ne každý disponujeme domácím skladem, či kůlnou, a často tak k ukládání zahradních nezbytností využíváme například garáž.
Ta, jak už většina z nás jistě zjistila, však není nafukovací, a po čase se v ní začnou věci kupit. Nevyhnutelně, i přes naši snahu tento chaos organizovat, budeme neustále něco hledat a přerovnávat.

Pokud už toho máte dost a toužíte po místě, kde všechno zahradní i nezahradní příslušenství budete mít přístupné, organizované a po ruce, nabízíme vám efektivní řešení. Je jím pořízení zahradního domku. Tato zahradní „stavba“ skvěle rozšíří skladovací prostory každého obydlí, ať už potřebujeme dát pod střechu jen několik kusů nářadí, nebo náš seznam zahradního vybavení čítá mnoho položek.

Plechový zahradní domek
Zahradní domek

V tomto článku vám představíme právě zahradní domky, které v posledních letech nabývají na čím dál tím větší oblibě, a můžeme je tak spatřit na nejedné zahradě. Dozvíte se, co je dobré promyslet a zvážit hned na začátku procesu výběru. Představíme vám jednotlivé typy zahradních domků, rozdělené podle materiálů, ze kterého jsou vyrobeny.

Zahradní domek velmi účinně vyřeší problém s uskladněním věcí. Je možné jej pořídit v mnoha rozměrech. Od malého 2 x2 m velkého zahradního domečku, určeného pouze pro několik kusů zahradního nářadí, až po velké zahradní domky, které mají stěny dlouhé 3 – 4 m. V těch už není problém uložit, mimo zmíněnou sekačku a dalších zahradních strojů, i několik jízdních kol a třeba i zahradní kolečko, zahradní vozík nebo dokonce zahradní traktůrek.
Opravdu záleží jen na našich požadavcích na prostor a množství financí, které chceme do našeho nového zahradního domku investovat.

PROČ SI POŘÍDIT ZAHRADNÍ DOMEK?

Popularita zahradních domků stále stoupá díky několika základním vlastnostem, která tyto stavby mají společné, ať už jsou vyrobeny z jakéhokoliv materiálu. Pojí se však s nimi i jisté nevýhody, o kterých je jistě dobré, před pořízením také vědět.

Výhody

Oproti zděným stavbám mají největší a zřejmou výhodu v tom, že po jejich pořízení budou připravené k používání během několika málo hodin. Stavba těchto zahradních domků je totiž velmi snadná. Zpravidla je možné každý z nich postavit ve dvou lidech.
Pod některé zahradní domky dokonce údajně není nutné vybudovat pevný podklad, ale doporučujeme se tomuto kroku nevyhýbat, zejména v zájmu prodloužení životnosti a zvýšení pevnosti a stability.
To, jaký je nejvhodnější podklad pod zahradní domek, se dozvíte níže. Kdo si však netroufá, může využít služby odborné firmy, která zbuduje podklad i kompletně domek smontuje.

Další výhodou je nízká pořizovací cena. Samozřejmě roste s rozměry zahradního domku a použitými materiály, pořád jsou ale náklady nižší než u zděné stavby.

V neposlední řadě není třeba při stavbě zahradního domku většinou žádné stavební povolení. To se vztahuje až na stavby, které mají rozlohu zastavěné plochy větší než 25 m² a jejich výška přesáhne 5 m. Dodržet je však nutné zásadu, že vzdálenost zahradního domku od hranice sousedního pozemku musí být nejméně 2 m.

Nevýhody

Hlavní nevýhodou zahradní domků je jejich nízká stabilita, kterou nelze se zděnou stavbou vůbec srovnávat. Použité materiály, jsou totiž velmi lehké, což usnadňuje práci při sestavování, ale na druhé straně jeho celková nízká váha může za jistou nestabilitu. K některým zahradním domkům je možné proto dokoupit podlahu, která pevnost stavby zvýší. V tomto ohledu zásadně pomáhá již zmíněný pevný podklad, který před instalováním zahradního domku vytvoříme.

U některých modelů je možné dokoupit i vzpěry, které také přispívají ke zvýšení pevnosti a stability stavby. Případně lze domky připevnit zemními vruty k pevné základové desce.

Jistou nevýhodou je i vzhled zahradních domků, a to zejména těch plechových a plastových. V mnoha zahradách totiž nezapadají do celkového konceptu a mohou tak působit rušivým dojmem. Naopak u dřevěných zahradních domků se to nestává, protože tento přírodní materiál lze bez problémů použít snad v každé zahradě.

plechový zahradní domek
Zahradní domek

CO JE DOBRÉ SI PROMYSLET?

Před výběrem vlastního zahradního domku je dobré zvážit několik věcí, na jejichž základě vybereme ten nejvhodnější již velmi snadno.

Účel

Účelem myslíme hlavně to, zda chcete zahradní domek využívat pouze jako skladiště, nebo jej máte v úmyslu používat i k rekreaci. Rekreační zahradní domky jsou poté hlavně ty dřevěné a jejich rozměry jsou podstatně vetší, aby bylo zajištěno dostatečné pohodlí. Musíme však počítat s tím, že cena těchto staveb je také daleko vyšší. Tyto zahradní domky bývají nejčastěji využívány jako letní kuchyně, místa oslav nebo příležitostného přespání v teplých letních měsících.

V případě, že máme v úmyslu náš zahradní domek využívat pouze jako skladovou prostoru, ujasněme si, co zde budeme ukládat. Pokud půjde o lopaty, rýče, motyky, zahradnické nůžky, nůžky na keře, hrábě, kolečka, vozíky, květináče a podobné, postačí nám k tomu jednostěnný zahradní domek, tedy suchý zastřešený prostor s vhodným větráním.

V případě, ale že zde budeme chtít skladovat celoročně i zahradní stroje, tedy například zahradní sekačku, křovinořez, motorovou pilu, čerpadlo a podobné, nebo třeba i osivo a hlízy rostlin, je kvůli zajištění nepromrzání nutné pořídit zahradní domek s dvojitými stěnami. Ty je totiž možné opatřit izolační vrstvou, která uchrání všechny motory, elektroniku i rostliny před mrazem. Zahradní domky s dvojitými stěnami, jsou sice dražší, ale investice se v takovém případě jistě vyplatí.

Rozměr

Na trhu jsou k dostání zahradní domky mnoha rozměrů i vzhledu, takže jistě, po zvážení všech okolností, nebude problém ten nejvhodnější vybrat.
Rozměr pořizovaného zahradního domku se samozřejmě odvíjí od množství věcí, které v něm chceme skladovat. Myslet musíme ale také na velikost naší zahrady.

Pokud vlastníme zahradu velkou, můžeme si pořídit zahradní domek velkorysého rozměru. Hranice nám bude klást pouze suma peněz, kterou jsme si na koupi zahradního domku určili. U větších z nich máme také možnost pořídit příslušenství, jako například police, regály, pracovní stůl, či skříň, a vylepšit tak celkový komfort tohoto úložného prostoru.

Pokud však je naše zahrada stísněnější, je nutné zvažovat rozměr zahradního domku daleko pečlivěji. Kolem stavby musí být dostatek prostoru, aby byl zahradní domek dobře přístupný a neomezoval tak významně pohyb ve svém okolí. Mysleme na to, aby „nezacpal“ celý prostor.

Podklad

U některých zahradních domků bývá uvedeno, že není třeba pod ně budovat pevnou plochu. Výrobci uvádí, že stačí, když bude terén rovný, zahradní domek lze pak postavit klidně i na trávu.

Tento postup, jak už jsme se zmínili víše, však nedoporučujeme. Vždy je lepší pod jakýmkoliv zahradním domkem udělat pevný podklad, ať už v podobě betonové desky, dlažby nebo samonosného roštu. Stavba poté bude daleko stabilnější a ochráněna od spodní vlhkosti, která by mohla mít nepříznivý vliv na použité materiály i růst plísní uvnitř.

dřevěné zahradní domky
Zahradní domek

JAKÝ ZVOLIT MATERIÁL?

Zahradní domky se vyrábějí ze třech materiálů. Každý z nich má svá pro i proti, které jsme pro vás sepsali níže. Použitý materiál je zásadní nejen pro vzhled zahradního domku, ale i pro další vlastnosti, jako jsou trvanlivost, odolnost, stabilita, náročnost instalace, náročnost údržby i pořizovací cena.

Plechový zahradní domek

Plechové zahradní domky patří k těm vůbec nejlevnějším. Pro účely rekreace jsou nevhodné, ale jako skladovací místo jsou rychlým a finančně nenáročným řešením. Vnitřní konstrukce je nejčastěji ocelová a pozinkovaná, plášť i střecha jsou tvořeny profilovaným pozinkovaným plechem.

+ Plechové zahradní domky jsou tedy cenově dostupné, snadné na instalaci, velmi odolné, téměř bezúdržbové a vhodné na používání během celého roku.

Mezi záporné vlastnosti plechových zahradních domků patří menší stabilita, zapříčinění použitím lehkých materiálů, a vzhled, který většinou příliš nezapadá do organické podoby zahrady.

Plastový zahradní domek

Plastové zahradní domky mají vždy ve své konstrukci i prvky kovové, nejčastěji jde o pozinkovanou ocel nebo hliník, která je použita na výztuže stěn i střechy. Stěny i střecha jsou tvořeny plastovými dílci. Oproti plechovým zahradním domkům jsou trošku dražší, ale pořád je jejich cena přijatelná.

+ Velkou výhodou je opět rychlá a snadná instalace, velká odolnost, téměř bez nutnosti údržby a v neposlední řadě i sympatičtější vzhled, který má často podobu dekoru dřeva, díky čemuž plastové zahradní domky mnohem lépe zapadají do mnoha konceptů zahrad.

Nevýhodou je jejich menší stabilita, opět zapříčiněná nízkou vahou materiálu. Proto je vždy nutné plastový zahradní domek dostatečně ukotvit. Z pohledu pevnosti a stability je vždy lepší ocelová konstrukce, která je těžší.

Dřevěný zahradní domek

Dřevěné zahradní domky patří k velmi oblíbeným. Tento krásný přírodní materiál totiž téměř vždy krásně zapadne do jakékoliv zahrady. Využívají se nejen jako skladový prostor, ale často i jako malý letní rekreační objekt.

Tyto zahradní domky jsou celodřevěné, vyráběné ve dvou typech konstrukcí. Tou první je konstrukce panelová, kdy se k sobě připevňují celé hotové stěny. Tento tip konstrukce je méně náročný na konečnou instalaci. Tou druhou je konstrukce srubová, kdy se postupně od země skládají na sebe jednotlivé desky. Stavba takového dřevěného zahradního domku je poté podstatně náročnější.

+ Výhodou tohoto materiálu je pevnost a stabilita, krásný vzhled, víceúčelovost a přizpůsobivost interiéru. Životnost dřevěných zahradních domků je také velmi dobrá, pokud se o ně náležitě staráme.

Mezi nevýhody můžeme dát vysokou pořizovací cenu a podstatně náročnější postup instalace, než v předchozích dvou případech. A nakonec ještě daleko náročnější údržba. Dřevěné zahradní domky se totiž nejčastěji prodávají bez povrchové úpravy, a proto je nutné je natřít vhodnou impregnací nebo barvou. Nátěr se poté musí opakovat každoročně, aby si dřevo zachovalo svůj krásný vzhled a prodloužila se tak i životnost zahradního domku ze dřeva.

dřevěný zahradní domek
Zahradní domek

JAKÉ MŮŽEME POŘÍDIT PŘÍSLUŠENSTVÍ?

Zahradní domky je možné vybavit řadou doplňků, díky nimž se zpevní jejich konstrukce, nebo zvýší počet úložného prostoru. Některé modely mají část příslušenství už jako svoji součást.
Řada zahradních domků má své vlastní příslušenství nebo je možné dokoupit to univerzální. Jde zejména o základny a podlahy domků, různé police a regály nebo třeba i pracovní stoly. Stačí pouze promyslet, co by se nám nejvíce hodilo a zařídit si tak vnitřní prostor zahradního domku zcela podle vlastních požadavků.

V nabídce jsou i šikovné přístřešky na dřevo, které je možné postavit jak k samotnému zahradnímu domku, tak i kamkoliv jinam na zahradu.



Věříme, že po přečtení našeho článku jste získali dostatek informací, které vám pomohou při výběru toho nejvhodnějšího zahradního domku. Vlastní pořizování pak bude snadným úkolem, při kterém už budete přesně vědět jaký rozměr i materiál požadujete a zbývat bude jen výběr toho nejvhodnějšího vzhledu. Vlastní instalace nového zahradního domku se jistě už nebudete moci ani dočkat.