Mozaika jako zajímavý prvek v interiéru i exteriéru

Bazén, Domov, Koupelna, Kuchyně, Mozaika, Na zahradu, balkon, či terasu, Obývací pokoj, Podlaha, Zahrada, Zařizujeme

Při řešení interiéru i exteriéru našich obydlí, často zatoužíme po nějakém oživení, ozvláštnění, prostě po nějakém zajímavém detailu na podlaze, či stěnách, který bychom do prostoru přidali.
Ideálním řešením takového požadavku je pořízení zajímavé dlažby, či obkladu. K tradičním keramickým obkladům v mnoha barevných odstínech a dekorech, se dnes s oblibou přidávají i materiály přírodní. Ty dodají prostoru punc originality snoubící se kvalitou a v mozaikovém provedení také s určitým luxusem.

Mozaika, již od svého vzniku v období antiky, totiž vždy byla doménou těch nejluxusnějších prostor, zejména díky náročnosti realizace, ale často také kvůli použitým drahým materiálům. I v současnosti tak patří k finančně náročnějším technikám.

Dnes díky průmyslovému zpracování mozaiky, které značně zjednodušilo její aplikaci, je tato technika daleko dostupnější. S oblibou se mozaikové obklady používají v interiérech i exteriérech, kde vždy působí jako velmi zajímavé oživení prostoru.

mozaika
Mozaika

CO JE TO MOZAIKA?

Mozaika je plošná výzdoba, ornamentální, ale i figurální, která vzniká skládáním drobných dílků z různých materiálů. Nejčastěji pak z keramiky, kamene, skla, ale i různých kovů. Většina z nás pak zná hobby mozaiky, které se vytváří z rozlámaných různobarevných obkladů nebo kamínků.

PRŮMYSLOVĚ VYRÁBĚNÁ MOZAIKA

Podstata průmyslově vyráběné mozaiky spočívá v tom, že je tvořena jednotlivými díly, dalo by se říci jakýmisi dlaždicemi, které jsou spojeny síťkou, na níž jsou nalepeny jednotlivé části mozaiky. Tato skutečnost velice podstatně zrychluje a zjednodušuje práci s pokládkou. Jednotlivé dílky jsou na síťce již rozmístěny v pravidelných vzdálenostech, takže udržení stejně silné spáry není problém. Hlídat ji musíme jen mezi jednotlivými skupinami dílků.

Tyto mozaiky se vyrábějí z různých materiálů. Nejčastěji se setkáme s mozaikami keramickými, které se dnes používají v interiérech i exteriérech. Jsou tvořeny pravidelnými geometrickými tvary. Nejčastější jsou malé čtverečky, ale existují i mozaiky složení z obdélníků, trojúhelníků, víceúhelníků i koleček. Asi nejoblíbenější jsou v koupelnách a kuchyních.

Dalšími používanými materiály je sklo, nejrůznější kovy, přírodní kámen a mix těchto materiálů. Podle použitého materiálu se samozřejmě tyto mozaiky liší i svojí cenou.

Jejich velkou devízou je také možnost mozaiku pokládat na nerovné povrchy. Díky síťce, která tvoří její základnu, je poměrně flexibilní a je ji tedy možné bez větších problémů aplikovat na zaoblené rohy.

mozaika z kamene
Mozaika z přírodního kamene

MOZAIKA Z PŘÍRODNÍHO KAMENE

V poslední době se na výsluní oblíbenosti dostává mozaika z přírodního kamene. Tyto ušlechtilé materiály dodávají všude tam, kde jsou použity, dojem živelnosti a jedinečnosti. I kamenné mozaiky se liší svojí cenou v závislosti na druhu použitého kamene. Těmi nejčastějšími je mramor, andezit a říční kameny.
Vyrábí se v široké škále provedení. Můžeme se setkat se zcela pravidelnými čtverečkovými mozaikami, mozaikami tvořenými různě velkými kolečky, obdélníky, ale i verzemi které jsou složeny z nahodilých nepravidelných ostrých, či oblých tvarů. Zcela jedinečně poté působí mozaiky z říčních oblázků.

Mozaika z přírodního kamene má opravdu širokou škálu použití. Lze ji aplikovat jak v interiéru, tak i v exteriéru, jelikož kámen bez problému přečká i mrazivé teploty. Použít je tedy můžeme například na stěnách i podlaze v koupelně, či kuchyni.  Jako dekorativní prvek stále častěji nacházejí uplatnění i v obývacích pokojích. Nezřídka se objevuje i na terasách, v altánech nebo kolem bazénů.

Jedinou nevýhodou, oproti keramice, sklu, či kovu, je skutečnost, že kamennou mozaiku musíme vždy naimpregnovat. Přírodní kámen je totiž přirozeně nasákavý materiál, proto je impregnace nutná k udržení její čistoty a snadné údržbě. Vlastní impregnační nátěr poté vždy volíme takový, který bude vyhovovat konkrétnímu druhu kamene i podmínkám ve kterých se mozaika nachází.

mozaikové dlaždice
Práce s mozaikou

PRÁCE S MOZAIKOU

Klasická mozaika je náročná nejen na čas, ale i na šikovnost řemeslníka, který ji pokládá. Práce s průmyslově vyráběnými mozaikami je o poznání jednodušší. Položit ji zvládne s troškou cviku každý šikovný kutil. Pokud si však sami netroufáme, nebojme se oslovit šikovného a ověřeného řemeslníka.

Pro lepší představu vám nakonec ještě přiblížíme postup práce, při pokládání kamenné mozaiky. Ten se v podstatě příliš neliší od pokládání klasické dlažby, či obkladu. Pro přírodní kámen je však příznačný poslední krok postupu, kterým je již dříve zmiňovaná impregnace.

LEPENÍ
Základem pro bezproblémové lepení je kvalitně připravená podklad, tedy hladká zeď, či podlaha. K lepení se dnes používají různá flexibilní lepidla, která se dělí podle podmínek, ve kterých budou použity a podle materiálů, které mají spojovat. S výběrem nám jistě pomůžou odborníci v každých stavebninách. To poté vždy připravujeme přesně podle návodu. Lepidlo se nanáší na podklad pomocí zubaté stěrky, která nám je pomůže rovnoměrně rozprostřít. Jednotlivé části mozaiky k sobě postupně seskládáváme a jemně poklepeme gumovou paličkou, nebo zatlačíme rovnoměrně rukou. Rovinu obkladu si v průběhu celé práce hlídáme pomocí vodováhy. Hlídáme si také rozměry spár mezi jednotlivými díly. V této fázi se musí nechat předepsanou dobu lepidlo vytvrdnout.

SPÁROVÁNÍ
Druhým krokem je spárování. K tomuto účelu je nutné pořídit vhodnou flexibilní spárovací hmotu, přímo uřčené do podmínek, ve kterých mozaiku pokládáme. Spárovací hmoty mají také řadu barevných odstínů, takže si stačí pouze vybrat. Namícháme spárovací hmotu opět přesně podle návodu od výrobce. Nanášíme ji diagonálně po celé ploše mozaiky a poté ji vymýváme.

IMPREGNACE
Posledním krokem je impregnace. Tu vybíráme také podle použitých materiálů a místu, kde mozaiku pokládáme. Nanášíme jej rovnoměrně pomocí štětce nebo malířského válečku na celý povrch mozaiky. Efektivně tak zabráníme vniknutí vlhkosti a nečistot dovnitř kamene.



Mozaika je už svou podstatou velmi dekorativní prvek. Dříve plocha hýřící mnoha barvami je dnes možné nejčastěji vidět v tlumených odstínech přírody. Existují však i pestrobarevné výjimky. Pokud toužíme po nějakém zajímavém prvku, ať už doma nebo v jeho okolí, nebojme se po mozaice sáhnout. Krása přírodního kamene je nepopiratelná, stejně tak jako jeho životnost.