Vybavujeme automobil

Automobil, Pořizujeme, Vybavujeme, Výlet

Automobil je dnes už nepostradatelnou součástí většiny rodin. Cesta do práce, na nákup, doprava dětí do školy nebo třeba cesta na výlet, či dovolenou je díky vlastnímu automobilu pohodlná a časově úsporná. Pořízení automobile je sice citelný zásah do rodinného rozpočtu, ale z dlouhodobého pohledu se tato investice bezpochyby vyplatí. Mnoho z nás si totiž každodenní činnosti bez auta už téměř nedokáže představit.

Když vlastníme auto, musíme jej vybavit několika základními věcmi, které zajišťují naši bezpečnost v případě nějaké neočekávané události. To nejdůležitější vybavení je dáno zákonem, a proto je musí mít každý řidič v autě. Existuje ale i další doporučené vybavení, které by v autě rozhodně nemělo chybět také. Nad rámec těchto základních nezbytností, však můžeme vybírat z celé řady nejrůznější doplňků, přístrojů a vychytávek, se kterými si můžeme pobyt v autě zásadně zpříjemnit, usnadnit si situaci v případě nehody, či si s nimi zjednodušit jeho údržbu.

V tomto článku jsme pro vás shrnuly do několika kategorií automobilové doplňky, které si musíte nebo můžete pořídit. Mimo výbavy povinné a doporučené, vám tedy představíme například různé ochranné prvky, produkty na péči o automobil, automobilové organizéry, nejnutnější zimní výbavu, dětské doplňky, vybavení na výlety a další praktické vychytávky.

Povinná výbava
Výstražný trojúhelník

Povinná výbava

Povinná výbava je dána zákonem a nesmí tedy chybět v žádném autě. Na prvním místě sem patří vybavená autolékárnička. Její obsah je dán také zákonem, takže v případě využití některého zdravotnického prostředku, jej musíme doplnit. Žádnému řidiči nesmí chybět ani výstražný trojúhelník, reflexní vesta, rezervní kolo nebo opravná sada na pneumatiky. V autě je nutné pro případ defektu mít i hever a klíč na kola.

V případě, že v autě vozíme děti, tak navíc platí i nutnost instalovat autosedačku nebo pro větší dětí podsedák. U dětí do výšky 150 cm a váhy do 36 kg je to povinné.

Patří sem i několik dokumentů, samozřejmostí je řidičský průkaz, dále dokumenty k vozu, jako malý technický průkaz a zelená karta a nakonec formulář k dopravní nehodě, který se vyplňuje v případě nehody, která nevyžaduje asistenci Policie.

Při cestování do zahraničí si musíme na obsah povinné výbavy dávat obzvláště pozor. V různých zemích se totiž může její obsah lišit, a pokud jejich podmínky nesplníme, hrozí nám pokuta. Takže ideální je, si ještě před odjezdem přesně zjistit, co všechno má povinná výbava auta obsahovat.

autodoplňky
Hasící přístroj

Doporučená výbava

Doporučenou výbavu už v autě nemusíme mít povinně, je ale pravdou, že ani ta by v žádném neměla chybět. Věci níže uvedené se vyplatí mít po ruce nejen v případě nehody, či poruchy automobilu, ale i v případě, že nastane nějaké jiná neočekávané situace, či nás potká špatné počasí.

Abychom byli co nejlépe připraveni na případnou dopravní nehodu je dobré mít po ruce pod sedadlem malý hasící přístroj nebo sprej. Pokud jej nemůžeme umístit uvnitř auta v dosahu řidiče, mějme ho pro jistotu připravená alespoň v kufru.
Mimo reflexní vesty pro řidiče je dobré mít jednu také pro každého spolujezdce, v případě, že bude nutné vozidlo opustit, budou všichni na silnici dobře viditelní pro ostatní účastníky provozu.
V kufru bychom měli mít i startovací kabely, menší kanystr na rezervní pohonné hmoty a tažné lano, v případě nepojízdnosti auta si tak budeme moci poradit. K těmto věcem přidáme i svítilnu, která bude v noci nepostradatelná. Stále oblíbenějším příslušenstvím se v poslední době stává také alkoholtester.
V zimě ještě auto nezapomínejme vybavit škrabkou na námrazu, košťátkem a pokud se vydáváme do horských oblastí, tak i sněžnými řetězy.

autodoplňky
Autopotahy

Ochrana interiéru i exteriéru

Aby nám auto vydrželo do nejdéle jako nové a současně si ušetřili spoustu práce s jeho úklidem, můžeme pořídit řadu ochranných prvků. V interiéru jde například o autopotahy, které si můžeme pořídit i vyhřívané nebo masážní a v neposlední řadě i gumové, či klasické autokoberečky. Pokud v autě převážíme i čtyřnohého mazlíčka, můžeme pořídit ochrannou deku na zadní sedačku i do kufru, praktické jsou i chrániče dveří před poškrábáním, ušetříme si tím spoustu práce s odstraňováním chlupů. K dětským sedačkám se hodí pořídit i chrániče předních sedadel, aby se zamezilo jejich zašpinění od špinavých botek. Lepší komfort při řízení a současně i jeho ochranu pak poskytne potah volantu, který je k dostání v různých provedeních. Pokud budeme mít poškozenou koncovku řadící páky nebo její návlek, můžeme si jej pořídit nový.

Nezapomínejme ani na ochranu exteriéru automobilu. Pokud nevlastníme garáž, kam bychom jej mohli ukrýt pře nepřízní počasí, můžeme si na auto pořídit ochrannou plachtu. Ta je k dostání v různých provedeních a rozměrech, stačí si jen vybrat tu nejvhodnější. Chránit můžeme i čelní sklo s pomocí clony s vrstvou hliníku, ta nejen že sklo ochrání před námrazou v zimě, ale účinně zabraňuje i přehřívání interiéru během slunečných dnů. Vysokým teplotám v interiéru můžeme zabránit i instalací rolet na okna zadních dveří i na zadní sklo.

Organizace interiéru

Nějakými úložnými prostory na drobnější předměty sice každé auto disponuje, většinou jsou ale nedostatečné a nějaká ta kapsa, brašna, či pořadač by se nám hodily. Naštěstí je na trhu k dostání celá řada organizérů. Můžeme si pořídit různé brašny a organizéry do kufru, organizéry na zadní sedadla, pouzdra, síťky a organizéry mezi sedadla, držáky mobilu a tabletu nebo různé protiskluzové podložky.

Přeprava nákladu

Pro přepravu různého nákladu musíme pořídit často speciální zařízení. Tím nejuniverzálnějším jsou samozřejmě střešní nosiče, na které můžeme připevnit přepravovaný náklad pomocí popruhůpružných upínačů.
Při cestách za sportem zase najdou své uplatnění nosiče lyží a nosiče jízdních kol, které je možné uzamknout.
V kufru auta můžeme náklad bezpečně zajistit pomocí protiskluzové podložky a pružných upevňovacích sítí různých rozměrů. Náklad na vozíku můžeme zajistit popruhy s ráčnou, pružnými upínači, sítí na přívěsný vozík nebo přepravní plachtou.

autodoplňky
Nářadí

Údržba a oprava automobilu

Aby nám automobil dobře a dlouho sloužil, musíme se o něj pečlivě starat. Neobejdeme se tak bez heveru, klíče na kola, kufru s nářadím a nabíječky autobaterie. Autobaterii také bude nutné po čase vyměnit za novou. Na pumpování kol se nám bude hodit kompresor se vzduchovou pistolí, nožní hustilka nebo ruční hustilka a v neposlední řadě i pneuměřič neboli měřící přístroj kompresního tlaku. Pro případ, že by se nám omylem povedlo načerpat špatnou pohonnou hmotu, nebo jsme benzín či naftu potřebovali přečerpat jinam, dobrým pomocníkem bude čerpadlo na odsávání oleje a nafty.

autodoplňky
Autošampon

Péče a čištění automobilu

Tato kategorie zahrnuje širokou nabídku autokosmetiky, která autu nedodá jen atraktivní vzhled, ale často má i ochrannou funkci. Patří sem autošampony, různé čističe oken, plastů, disků, pneumatik, nárazníků, textílií, ale i různé leštěnky a vosky, ochranné nanoprotech spreje, ale třeba i dezinfekce klimatizace, rozmrazovače skel ve spreji nebo spreje proti mlžení skel. S vlhkostí v automobilu můžeme bojovat s pomocí odvlhčovačů a s nepříjemnými pachy zase s pomocí osvěžovačů vzduchu.

Zimní výbava do auta
Sněhové řetězy

Auto v zimě

V zimě musíme nejen přezout zimní pneumatiky, které můžeme do jara uložit v ochranných obalech, ale je dobré auto vybavit nástroji které nám pomohou v boji s námrazou a sněhem. Škrabka na ledkošťátko na sníh jsou základní nutností. Zvážit můžeme i ochrannou clonu čelního skla nebo rozmrazovač oken. Hodit se můžou, zejména při cestách do horských oblastí, i sněhové řetězy nebo vyprošťovací pásy a skládací lopata na sníh.

autosedačka
Autosedačka

Děti v autě

Bezpečnou cestu dětí v autě zajistí kvalitní autosedačka nebo podsedák, jak ale děti při delších výletech zabavit? Velmi funkční jsou organizéry na přední sedadla, do kterých si děti mohou dát oblíbenou hračku, knížku nebo třeba i upevnit tablet a při jízdě sledovat pohádky. Navíc slouží i jako ochrana zadní strany předních sedadel před ušpinění od dětských nožek.  V létě se bude do zadních oken hodit roleta nebo sluneční clona, kterou můžeme pořídit třeba i s oblíbenými pohádkovými postavičkami. Pohodlí při spánku v autě dětem zajistí cestovní polštářek, který také může být s pohádkovým motivem.

vnitřní vybavení automobilu
Potah na řadící páku

Vylepšení

Vylepšit si automobil můžeme jak v interiéru, již zmiňovanými potahy sedaček, volantu nebo řadící páky, tak i zvenku vozidla. Vybírat můžeme například z originální metalické podložky pod SPZ, široké škály disků na kola, střešních antény nebo třeba i nových stěračů.

Praktické vybavení a vychytávky

Do poslední kategorie jsme zařadily praktické vychytávky, z nichž některé budeme využívat každý den a jiné se budou hodit jen při občasných příležitostech.
Na odkládání oděvů dobře poslouží cestovní ramínko, které se připevňuje k přednímu sedadlu. Stejně tak na oblečení můžeme použít držák na opěrku hlavy se dvěma praktickými háčky.

Několik zajímavých vychytávek je možné napájet přes zásuvku automobilového zapalovače. Na výletech, či dovolených jistě oceníme praktické autochladničky a chladící boxy a s varnou konvicí si připravíme čaj, či kávu. V případě vysokých letních teplot můžeme do zásuvky automobilového zapalovače připojit i malý ventilátor. Díky adaptéru na nabíjení si můžeme dobít mobilní telefon, či tablet. Praktické jsou i nejrůznější multifunkční konektory a různé adaptéry. Dokonce v nabídce obchodů najdeme i malý ruční vysavač do auta.

Zajímavé jsou i dva bezpečnostní prvky, které můžeme nainstalovat prakticky do každého automobilu. Tím prvním je kamera do auta, která poslouží jako důkazní materiál v případě dopravní nehody.
Pro ty z nás, kteří mají problém s parkováním je skvělým pomocníkem parkovací asistent, který nám dává pomocí různě intenzivního pískání informace o vzdálenosti překážky, kterou máme za autem.



Paleta nejrůznější autodoplňků je opravdu velmi široká. Stačí si jen ujasnit naše požadavky a pustit se do výběru. Můžeme si s jejich pomocí totiž značně zpříjemnit každodenní cestování, delší rodinné výlety i cesty na dovolenou a spousta z nich nám zásadně usnadní úklid a údržbu automobilu.